Triplu test

Triplu test | Autor: Cornelia

Link direct la acest mesaj

Stiu ca au mai fost subiecte pe tema asta, dar sunt putin nelamurita.

Sunt la a doua sarcina pe care mi-o urmareste acelasi medic. Ieri mi-a recomandat triplul test. De fapt, mi-a facut ecografia si urmeaza sa imi fac analizele de sange maine.

Sunt nedumerita, pt. ca stiu ca se recomanda daca ai peste 35 de ani, iar eu am inca 29. Mi-a spus ca se face tuturor gravidelor (stiam ca nu e asa, dar nu mi-am permis sa il contrazic). Pt. ca se face la cabinetul la care ma duc sunt aproape sigura ca, de fapt, vrea sa imi mai ia niste bani (si sunt multi), dar totusi nu pot sa nu imi fac griji.

In ce saptamana se face? Eu stiam ca in sapt. a 16-a. Dar eu sunt abia in sapt. a 12-a.

De fapt, as vrea sa stiu, daca ati facut triplul test, cand, de ca v-a fost recomandat si cam tot ce puteti sa imi spuneti despre el.

Va multumesc
Cornelia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Suspiciunile tale sunt fondate. Testul nu se face tuturor gravidelor, si el nu te poate obliga sa il faci daca tu nu esti de acord.
Am asa o vaga banuiala cam despre ce dr ar fi vorba.
In fine, testul este atat de relativ, incat indiferent ce rezultat iti iese tu nu poti fi sigura de nimic. Pentru ce sa te supui unui stres?
Oricum, daca tu vrei sa il faci pentru linistea ta, asta e altceva.
Se face cam intre sapt 15-19.

Crinuta si bb din burtica 30+ saptamani

Dr. Nayel, CFR2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Cornelia, eu am facut triplul test in saptamana 15 din cauza ca la ecografia morfologica pliul nucal al bebelusului era putin peste limita superioara admisa. Acesta fiind un posibil indicator al unor eventuale malformatii am facut tiplul test, cu toate ca am 30 ani, fara antecedente in familie. Din fericire triplul test a iesit foarte bine iar concluzia mea in timp, dupa alte cateva ecografii este ca bebele fiind mai marisor decat varsta calclulata a sarcinii, aceasta este cauza pentru care pliul nucal a fost mai mare.
Triplul test este de fapt un test statistic. El nu pune un diagnostic, ci arata, daca cele trei valori masurate (BetahCG, AFP si Estriol liber) nu se incadreaza in limite nomale, probabilitatea ca bebele sa sufere vreo malformatie. Aceste valori se mai coreleaza si cu varsta si greutatea mamei. Un rezultat mai putin bun va duce la indicatia de efectuare si a altor investigatii (amniocenteza, ecografii morfologice) si NU va duce la un diagnostic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Va multumesc pentru raspunsuri.

Imi confirmati suspiciunile. Problema e ca nu prea am chef sa ma contrazic cu medicul meu (Crinuta, nu e vorba despre medicul la care te gandesti tu, pt. ca nu sunt din Bucuresti). Nu as vrea sa fac testul, dar nici nu am tupeul sa-i zic ca nu vreau sa-l fac.

Lali, mie mi-a masurat pliul nucal la eco, dar nu mi-a zis ca ar fi vreo problema. Unde pot sa gasesc dimensiunile normale pe saptamani?

Va pup
Cornelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

In Ro poate nu se face tuturor, dar in strainatate se face. De fapt te intreaba si te pune sa semnezi o hartie cum ca esti de acord sa ti se faca. In cazul meu asa a fost si am numai 28 ani.
Testul asta presupune o recoltare de sange si studiul lui, care poate intr-un procentaj de nu stiu cat la suta sa descopere o eventuala problema. Apoi pe baza acelui procentaj, daca se descopera ceva in neregula se recomanda amniocenteza, care este mult mai sigura.
Daca totusi vrei sa scutesti bani si nu vrei neaparat sa te asiguri ca totul e in regula cu sarcina inca de la inceput, atunci spune-i dr ca nu-l faci. Nici eu nu cred ca te poate obliga. E alegerea ta.

37 saptamani
http://community.webshots.com/user/amduminica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

Cornelia, pliul nucal trebuie sa fie sub 3 mm pina la 13 sapt. si 6 zile, dupa aia nu mai conteaza.
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Vad ca ti-a raspuns Ioana in legatura cu pliul nucal.
Nu stiu ce sa iti spun in legatura cu triplul test, pe unele din fetele de pe forum le-a speriat si le-a generat multe emotii si batai de cap care s-au dovedit nefondate. Pe mine personal, triplul test cu rezultate bune si ecografia repetata m-au linistit... zau daca as putea sa iti dau vreun sfat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Eu am avut o experienta neplacuta cu acest triplu test facut in Bucuresti la Medsana. Ginecologul mi l-a recomandat ca un test de rutina (din cate am inteles ea il recomanda tuturor gravidelor). Deci ideea este ca eu l-am facut si acum 5 ani cand eram gravida cu baietelul meu (pe atunci aveam 28 ani), totul a fost atunci OK. Dar acum (sunt gravida iarasi in 22 saptamani), cand am facut testul, la recomandarea ginecologului, in saptamana 17 (mai exact aveam 16 saptamani si 1 zi de la ultima menstruatie) unul din parametrii (Beta HCG) a iesit un pic mai mare decat limita superioara a normalului pentru perioada respectiva de sarcina. Binenteles ca m-am ingrijorat teribil, dar dupa ce am vorbit cu dr. de la laboratorul de la Medsana mi-a spus ca valorile mele sunt perfect normale pentru ca ei dau valorile normale in functie de varsta fatului (si nu de ultima menstruatie si pentru 15 saptamani cat avea atunci copilul totul era in regula). Dar discutand cu ginecologul imi spune ca nu este asa (nu e vorba de varsta copilului ci de ultima menstrutie)si imi recomanda sa fac de urgenta o eco morfologica de preferat la dr. POp de la Clinica Diagnosis. Eu mai facusem la dr.Pop o eco si in saptamana 12 si pliul nucal era in regula (1,2 mm). Aproape o saptamana am fost extrem de stresata si am intrebat in toate partile despre acest triplu test. Din cate am inteles in strainatate se recomanda pentru ca exista laboratoare care ti-l pot interpreta (adica se face o corelatie intre valorile celor 3 paramentri, varsta mamei, varsta ecografica a fatului, greutatea mamei etc)si it da un procentaj de risc . In cazul meu pur si simplu mi-au pus niste valori in brate, un dr. (cel de la laborator) sustinea ca sunt in regula iar ginecologul ca ar putea fi o problema. In fine am facut in saptamana 18 eco la dr.Pop (pliul nucal a fost atunci 1,7mm) si mi-a spus sa stau linistita pentru ca fetita nu are nici o problema si amniocenteza s-ar fi recomandat daca cel putin 2 parametrii ar fi fost depasiti sau unul ar fi fost depasit de cateva ori. Acest triplu test mi-a cauzat doar batai de cap si agitatie (pe langa faptul ca am mai dat si 2.000.000lei pentru el). Eu sunt de acord sa-ti faci cat mai multe analize, dar mi se pare aiurea sa ma trezesc cu niste rezultate in brate, necorelate intre ele si sa incep sa caut eu pe Internet sa aflu cat mai multe. La tine mi se pare si mai ciudat sa-l faci pentru ca esti abia in saptamana 12 (eu stiu de la ginecologul meu ca se face in saptamana 17). Cat a fost pliul nucal in cazul tau?
Poate ar fi bine sa te interesezi daca laboratorul la care te-a trimis medicul tau coreleaza valorile celor 3 parametri cu varsta si greutatea ta si varsta fatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Va multumesc inca o data pt. raspunsuri.

Pliul nucal la mine este de 1,2 mm, in sapt. a 12-a. Astazi mi-a luat sange. Analizele se fac la genetic lab. Din pacate citisem unele lucruri nu tocmai placute despre ei, chiar aici pe forum.

Sper sa nu trec prin emotii cu rezultatele. Mi-au cerut u.m., varsta fatului (calculata de la u.m. si ecografic), greutatea. Presupun ca o sa am si ceva interpretari. Oricum, cu rezultatul o sa merg la medicul meu.

Mi s-a spus ca se face dupa 10 saptamani, deci sa nu imi fac griji ca ar fi prea devreme. Tot nu sunt impacata, plus ca am dat si cele 2.000.000 lei, dar sper ca bb sa fie bine.

Cornelia

Mergi la inceput