Am 43 ani si acum 2 ani am descoperit un nodul mic la san. Am primit tratament cu Mastodynon si Orgametril (2 pastile/zi din 10 zi pana in 25 zi). Acuma, dupa 2 ani am refacut mamografia si nodulul a scazut ca dimensiune, dar a aparut alta problema: deja aveam uter fibromatos si acuma mi s-a spus ca uterul a crescut in dimensiune si sunt 2 fibroame. O doctorita (f. buna) imi spune sa ma operez (histerectomie), iar alt doctor(tot ff bun) imi spune sa merg in continuare cu Orgametril (nu chiar asa mare fibromul), inca cativa ani, poate pana la menopauza si nu operatie. Stiu ca progesteronul are efecte secundare si nu stiu ce sa fac. M-am bucurat ca a scazut nodulul la san, dar a aparut acesta. Intrebarea mea este:
1. Ce efecte secundare poate avea daca mai iau cativa ani Orgametril?
2. Sa ma operez?
3. Daca intrerup Orgametril poate sa creasca fibromul si nodulul?
4. De la Orgametril se reduce ciclul, aproape deloc? E normal, face bine pentru fibrom?
Multumesc pentru raspuns.
1. Orgametrilul(linestrenol) are efecte androgenice secundare:virilizare,ingrosarea vocei,acnee. Nu se administreaza mai mult de 4-6 luni consecutiv. Este un tratament invechit ( in SUA nu se utilizeaza),exista progestative mai noi cu efcte adverse reduse.
2.Depinde de complicatiile aparute:sangerari,compresiune,cum sunt situati nodulii,intracavitari,subserosi etc. Este necesara o ecografie vaginala.
3. Exista teorii recente care sustin ca tratamentul cu progestative(Orgametril)pot CRESTE marimea fibromului,dar aceste aspecte sunt controversate.Nodulul mamar este bine tratat cu Mastodynon.
4.Progestativele reduc grosimea mucoasei uterine(endometrul)si deci reduc cantitativ menstruatia.
Dr. ROMEO STANESCU
www.obgin.4t.com