La France (21)
Raspunsuri - Pagina 10
Aurelia spune:
Mai intii si mai intii vreau sa-i spun Corinei pentru aniversarea lor "Casa de piatra" si fie ca peste 50 de ani s asarbatoriti la fel aniversarea casatoriei voastre !!!!!
Si mai vreau sa-i spun ca nu sint deloc geloasa pe ea ,caci si la noi se intimpla la fel cind vine ziua aniversarii casatoriei,cu un singur mic detaliu fara importanta ,doamna face pregatirile!!!!!!!!!!
Apoi pentru liliprejb. sa stii ca nici de vorbit romina nu este asa simplu cum credeam eu inainte de a incerca sa o fac cu pustiul meu ,deja daca ajung sa-l fac sa vorbeasca si sa inteleaga eu voi fi foarte fericita!!!
Aura&Luca,2 ani si 7luni!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/aurasupacurasu/album?.dir=/a58e
Mik spune:
Lili, e foarte complicat de invatat limba romana pentru cei mici care nu au practic de unde o auzi. Si eu sunt in cazul Aureliei cu un sot care nu vorbeste deloc romaneste.
Daca tu ai norocul sa-l potzi invata romaneste de acasa, fa-o, nu ezita ! Gramatica si alte cele le va invata mult mai tirziu si fara dificultati (imi inchipui).
Fetele in vacanta, voi ati reusit sa iesiti la plimabare ? La mine ploua des si cand nu ploua bate vintul. Ai mei pui sunt ca leii in cusca.
Mik.
didita spune:
Voi cum faceti sa-i invatati romana pe copii vostri? Eu sunt singura vorbitoare de romana la noi in casa si am senzatia ca vorbesc la pereti. Anna intelege un pic, dar nu vrea nici cum sa vorbeasca (are 4 ani). Mai nou cand o inteb inromana "intelegi?" imi parspunde raspicat NU!
liliprejbeanu spune:
Eu o tin tot inainte cu ale mele. Si zic ca-i bine ca BB sa invete romaneste si nu numai el ci si tati daca nu stie inca. O limba in plus nu strica nimanui, chiar daca este vorba de limba romana. Poate daca se asculta muzica romanesca sau se citesc povesti in romaneste, prind mai repede piticotii!
Va amintiti voi de volumele cu Povesti Nemuritoare sau de discurile cu "Capra cu Trei Iezi"? Cand eram mititica ascultam si de trei ori una dupa alta discul cu lupul cel rau de s-a zgariat vinilinul. Sarmanul pick-up ce-l mai frecam!
Pentru seara asta va las ca ma mergem toti colegii la un resto nou. Pusi,
Liliana
emoison spune:
Eu, cum inca n-am bebe, vorbesc romaneste cu animalutzele (barbatu-meu a reusit sa invete pina acum un singur "cuvint" romanesc, Bîshti!).
Ati fost careva sa vedeti "Un long dimanche de fiançailles" de Jean-Pierre Jeunet, cu Audrey Tautou, cei care au regizat/jucat in "Amčlie Poulain"?
"Viata e ca mersul pe bicicleta: daca vrei sa-ti mentii echilibrul, trebuie sa avansezi. (A. Einstein)"
Cu bine,
Elena
Pozele noastre
lu.more spune:
Corina, la multi ani fericiti si casa de piatra in continuare!!!!
Avand un copil de 10 ani si jumatate, eu sunt putin "hors sujet", fiindca Anca vorbea deja romana cand am venit in Franta si am continuat s-o vorbim tot timpul.
Citeste din cand in cand si de curand a inceput sa scrie (ca vai de lume, dar e un inceput) - intra pe messenger cu tatal ei.
In ceea ce-l priveste pe sotul meu, il mai duc de 2 ori in Romania si-a invatat si el !
Intelege multe din ce vorbesc eu cu Anca, si unori ma surprinde cu fraze de genul "je l'ai mis dans mon buzunar". O spune atat de natural, ca ma prind mai cu intarziere...
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Corina spune:
Merci pentru felicitari!Sinteti niste dragute!!!
Anna intelege tot ce ii spun in romaneste,de vorbit vorbeste ,dar mai putin decit in franceza.A inceput sa faca fraze,dar numai in franceza!In romana spune cuvinte de ici de colo,dar nu doua trei legate intre ele.
Cu toate ca asculta discuri cu muzica romaneasca,iar eu ii citesc numai in romaneste(chiar si cartile in franceza)!!!!
Eu una sint dispusa sa continui ,om vedea mai incolo ce o sa iasa!!!
Pupici
Corina si Anna nazdravana!!
alina-mihaela spune:
Buna fetelor,
Stie cineva daca in cazul in care vin in Franta cu o viza visiteur pentru mine am nevoie de viza si pentru copil (minor bineinteles)? E specificat ceva in sensul asta pe viza mea? Am nevoie de acte suplimentare pentru el la ambasada?
Multumesc,
Alina
doruletz spune:
sotul meu a invatat româneste, fara prea mare ajutor din partea mea . A buchisit de unu' singur metoda assimil, a mai tras cu urechea la mine si a invatat cate ceva. Nu perfect dar atât cât trebuie ca sa se descurce de unu' singur prin ro. Bineinteles ca are niste "furculitioane" in sens invers sa mori de râs... Când povesteste cum a mai invatat el niste "expresioane" in romaneste. Sau când cumpara vederi in Ro si cere si "cu plici va rog" in loc de plicuri. Sau când comanda o "tasa de cafea" la restaurant.
Dar cel mai amuzant a fost cand a intrebat-o pe matusa mea daca vrea lamâie (la ceai). Atunci mi-am dat si eu seama ca francezilor le este foarte greu sa pronuntze "â" si ca pronuntza ceva intre "o" si "u". Asa ca a iesit un... « vreti lamouie » de matuse-mea era sa cada de pe scaun saraca
Dupa aceea am mai facut experientze pe colegii mei francezi si am constatat ca e valabil si pentru ei, toti pronuntza asa cuvântul "lamâie" (acuma nu chiar totzi ca ccc conjointu’ meu s-a straduit si a invatzat sa pronuntze corect)
Corina, casa de piatra si sa fiti fericiti !
As vrea si eu sa vin la vot dar mi-a expirat pasaportu'in iulie! Oare verifica ca e valabil ? Credeam ca se poate cu buletinu', acum am vazut ca nu
Stie cineva daca se poate prelungi pasaportul la ambasada si in cât timp?
Eu am mai fost in 2000 la alegeri la ambasada, am stat vreo 7 ore la coada, aveau doar 3 stampile si lumea se calca in picioare sa voteze. In plus am pierdut si vremea degeaba ca tot n-a iesit cine voiam Sper insa ca de data asta sa fie altfel
imagini
Otilia spune:
Doruletz, m-am terminat de ris cu mesajul tau!!!
Si chiar acum am experimentat pe sotul meu, i-am zis "hai sa te invat cum spunem citron pe româneste" si el repeta fuga dupa mine: "lamouillé"! Iar eu sa lesin de ris! El cica dar ce prostii ma inveti tu pe mine aici de rizi asa... Si a plecat repetind in nestire: lamouillé, lamouillé...
Corina draguta, la multi ani fericiti!
oLo, pai cum o cheama pe fosta campioana olimpica de natatie, poate o cunoastem si noi... Scumpe fetele tale, mai ales a mica cu lupusorul ei!
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
www.desprecopii.com/INFO.ASP?id=451" target="_blank">Povestea nasterii Adelitei