Prajitura Merengue
Acum 2 luni cind am fost in tara am mincat o prajitura buna rau. Se numeste merenque sau merinque. Este facuta din bezele si o crema de ciocolata. Bezele stiu sa fac, problema e cu crema. As vrea o reteta de crema de ciocolata care sa nu curga arata cam ca o budinca mai cremoasa. Am cautat in magazinele cu specific romanesc, nemtesc, portughez, polonez, indian si cam tot ce e prin preajma. Nu am gasit nici o prajitura asemanatoare.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Raspunsuri
anne-marry spune:
pai cam orice crema fac eu, daca reteta nu prevedea alta, are la baza urmatoarea formula: pun pe foc lapte, zahar, mirodenii si faina desfacuta in prealabil cu laptele rece, si amesteci continuu ca sa nu faca cocoloase. cand e gata intarita, sau aproape ca va mia curge umpik, o dau la o parte si frec un pachet unt sau margarina cat mai tare, rasa pe razatoare cu zahar si vanilie sau si umpik de esenta de de care vrfei tu, si cand e spuma, adaug treptat crema anterioara RECE. se da la frigider umpik sa se intareasca ,se intinde pe prajitura si se da iar la rece. e super. ideea este ca nu stiu reteta acelei prajituri. asta este o ...crema de baza ca sa zic asa./ daca reteta prevede altfel, fac si eu ca la reteta. dar cam asa sunt toate.
anne-marry 32 sapt DPN 21 Dec.
pozele mele
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
coral spune:
Multumesc, am si eu o reteta asemanatoare o folosesc la prjitura cu mac.
Sper ca cineva sa aiba reteta.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
rosa spune:
quote:
Initial creeata de coral
Acum 2 luni cind am fost in tara am mincat o prajitura buna rau. Se numeste merenque sau merinque. Este facuta din bezele si o crema de ciocolata. Bezele stiu sa fac, problema e cu crema. As vrea o reteta de crema de ciocolata care sa nu curga arata cam ca o budinca mai cremoasa. Am cautat in magazinele cu specific romanesc, nemtesc, portughez, polonez, indian si cam tot ce e prin preajma. Nu am gasit nici o prajitura asemanatoare.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Coral, daca esti in Toronto, cauta la cofetaria Amadeus (pe Bathurst, intre Steeles si Hwy7). Stiu exact despre ce prajitura zici, acolo o au sub forma de tort si este fooaaaaarte buna.
Daca vrei reteta, apoi pe aia n-o are mama, ca ti-a da-o!
Camelia spune:
Eu am o reteta de bezele cu crema in cartea de bucate.Eu n-am incercat inca reteta, insa pana acum n-am dat gres cu nicio reteta din cartea asta.Daca zici ca reteta de bezele o ai, iti voi scrie doar reteta cremei in caz ca te hotarasti sa o incerci.
4 galbenusuri
300 g unt
200g zahar
8 linguri de zagar
1 lingura rom
1 plic zahar vanilat
1 lingura ness
Galbenusurile se freaca cu zaharul intr-un castron si se subtiaza cu apa.Castronul se pune deasupra unei olite cu apa clocotita, atat de mare incat castronul sa o acopere ca un capac.Preparatul va fi gata in exact 10 minute ,fara riscul de a se taia daca se amesteca continuu.Cand este legat ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se pun aromele.Crema se amesteca apoi pe un vas cu apa rece si cand este complet rece se amesteca cu untul frecat spuma.
Poti sa pui cacao in loc de ness (50 g) sau ciocolata rasa (100g) si rezulta crema de cicolata.Sau nu pui nici ness nici cacao si rezulta crema de vanilie.Poti umple bezelele cu oricare din aceste creme.
In carte zice sa lipesti bezelele cate doua cu crema, in asa fel incat sa rezulte un cilindru (daca nu stii cum, iti descriu) si apoi sa tavalesti fiecare cilindru prin nuca macinata.
Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.
Lorelai spune:
coral, cum iti scriam intr-un mesaj anterior, a venit soacra-mea impreuna cu reteta. Uraaaa!!
Bezele cu crema de ciocolata
pt bezele
6 albusuri
300g zahar farin
200 g nuci macinate
Se bat albusurile cu zaharul si cind sint batute tare se adauga nuca. Se coc la foc foarte mic, poate sa dureze coptul si 1/2 ora pe tava.
pt crema
6 galbenusuri
360g zahar
50g cacao
300g unt (daca e romenesc trebuie scoasa apa din el)
Se bat galbenusurile cu zaharul si cacao. Cind sint bine batute se pun pe foc mic (pe tabla sau in bain-marie) si se fierb pina incep sa se ingroase. Se dau de pe foc si incepe sa se adauge untul, treptat, in cuburi. Crema e calda, moale si zaharul nu e complet dizolvat cind se adauga untul dar se intareste ea cind se raceste si se dizolva si zaharul in procesul de incorporare a untului.
Bezelele se unesc doua cite doua cu crema rece, pe partea tuguiata (adica parte plata care a fost pe tava e in afara). La sfirsit arata ca niste rotite albe cu crema intre ele.
E bine de facut intii crema si cit se intareste crema se coc bezelele. Nu stiu cite ies dintr-o cantitate, depinde de cit de mari se fac bezelele. Soacra-mea le face cam de 5cm diametru dar am vazut si mai mititele.
Pofta buna,
Lorelai
coral spune:
Multam fetele de retete!
Azi le incerc.
Multumesc Rosa, nu stau in Toronto dar... simbata mergem sa luam de la cofetarie. Cel mai fericit e barbatu-miu , l-am terminat cu pofta asta, zicea ca o sa ne iasa un copil bicolor.
There is a difference between knowing the path and walking the path.