O idee in loc de bona.

O idee in loc de bona. | Autor: ancuta06

Link direct la acest mesaj

Nu stiu cat sunteti voi de multumite de bone, dar eu una nu as fi. Aici in loc de crese si gradinite, care sunt scumpe, exista posibilitatea de a lasa copilul in grija unei alte mamici, care sta acasa. Si aceasta are grija de 3-4 copii odata. In felul acesta ei sunt socializati, mamica aceea are grija de ei mai bine decat la gradinita, si e mai ieftin. Iar mamica respectiva castiga niste banuti, stand acasa, cu copilul (copiii) ei si ai altora.

Ma gandesc, avand in vedere acest CIC, ca destule mamici ar fi dispuse sa aiba grija de un alt copilas, sau doi, de varsta apropiata cu al ei.


Ancuta & Martijn, (24.10.2003)


http://community.webshots.com/user/Busch_family

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Draga Ancuta, exact cu asta ma ocup si eu acum.
Aici aceste mamici se numesc "assistantes maternelles non permanentes" si pentru a avea dreptul de a profesa acasa am facut o cerere la Consiliul Regional, am avut un dosar de intocmit, apoi a urmat o inspectie acasa (mi-au verificat securitatea, spatiul, materialul, jucariile, curatenia cit si motivatia, experienta si cunostintele mele in domeniul copiilor, pe linga certificatul de sanatate si vaccinurile la zi atit ale mele cit si ale membrilor familiei) iar pe urma am primit agrementul pentru a ma ocupa, pentru inceput, de un singur copil. Acum, pe linga fetita mea, primesc un bebe de 7 luni (avea 6 cind a inceput sa vina la mine :)). In august am primit un baietel de 2 ani si jumatate care a intrat in septembrie la gradinita. Mie imi place foarte mult ceea ce fac, in curind cred ca o sa cer un al doilea agrement (pentru un al doilea copil). In plus statutul nostru este de salariat, parintii ne angajeaza in toata regula (fise de plata, cotizatii etc.), avem aceleasi drepturi ca orice alt salariat (concedii, asigurare de sanatate, cotizatii pentru pensie...). Iar parintii nici nu platesc mare lucru, caci cea mai mare parte a salariului este platita de alocatiile familiale, inclusiv diferenta dintre salariul brut si net (adica toate cotizatiile). Alocatiile sunt in functie de venitul parintilor, cu cit au venituri mai mici cu atit au alocatii mai mari.
Cam asta as putea eu sa povestesc... Mi se pare o idee foarte buna si ar trebui sa existe asa ceva si in România, asta imi permite sa ma ocup singura de fetita mea, sa cistig ceva bani si sa am toate avantajele unui salariat, adica sa impac viata familiala cu cea profesionala. Iar aici acesta este principalul mod de supraveghere a copiilor, in situatia in care locurile la crese sunt extrem de putine (doar 4% dintre bebelusi merg la cresa) iar o baby-sitter costa enorm (cam 8-10€/ora)



~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns artlover spune:

Interesant subiect. Eu nu sunt mamica, sunt doar studenta in prezent.
Dar avem si noi ceva asemanator in Romania, adica jobul de "asistent maternal", dar e putin altfel notiunea.
Sa va explic. O femeie, nu neaparat mamica, dar cu mai multe atuuri daca este deja mamica, poate lua in grija sa un copilas sau chiar mai multi.
Eu am o vecina care este asistent maternal. Selectiile se fac teoretic si dupa conditiile pe care i le poti oferi copilului, si tot teoretic ai posibilitatea sa-ti alegi tu copilasul.
Singura mare diferenta este ca iti alegi un copilas orfan.
Ea si-a ales un baietel tare frumusel care avea aproape 6 ani. Acum Costin are aproape 8 ani si merge la scoala in clasa I. Dar va pot spune ca l-a obtinut cu mare greutate...a asteptat aproape un an, pentru ca nu avea asa- numitele pile, si de aceea nu ii ofereau decat copii cu deficiente, iar ea nu vroia sa se complice.

In fine, ideea e ca din cate imi aduc aminte, ea are posibilitatea sa renunte la contract, si il poate creste pana la maxim 18 ani. Nu e chiar aceeasi idee ca la voi, dar o sa vedeti de ce va explic toata polologhia asta. Mama lui Costin are dreptul sa-l vada doar sub supraveghere, iar vecina mea are obligatia sa-i ofere conditiile decente de viata, inclusiv accesul la educatie.
Are un salariu in jur de 4 milioane, din cate mi-aduc aminte( adica vreo 100 de Euro), si in plus poate primi hainute de la ajutoare, mancarica (orez, lapte, zahar,etc) si parca si rechizite.Dar si pt astea trebuie sa plusezi ceva.

Dar sa va spun ceva: spre surprinderea mea, ea nu are grija de el asa cum ar avea de propriul copil. Stiu ca oricum e greu sa-l iubesti ca si cum ar fi al tau, dar nu e corect nici sa accepti acest job doar pt bani, asa cum a facut ea. Culmea e ca s-a imprietenit si cu alte mamici de genul asta, si asa am descoperit ca nu e singura. Nu pot spune ca-l maltrateaza fizic, pt ca ar face puscarie, dar familia manifesta violenta verbala fata de el, si oarecum il marginalizeaza si il bruscheaza.

Toate lucrurile i le cumpara de la Second Hand, dar pt copiii lor au gasit bani de bicicleta, de scooter, etc.

In nici un caz nu vreau sa spun ca TOATE ASISTENTELE MATERNALE SUNT ASA! Din fericire, mai exista si oameni cu suflet, pt ca pana la urma, asta e prima conditie ca sa cresti un copil.

Nu stiu la voi care sunt conditiile de crestere a unui copil, probabil sunt diferite.

DAR dupa parerea mea, ca sa existe ceva similar macar in Romania, femeile, si chiar toata familia ar trebui educata in sensul asta, adica niste cursuri de psihologie a copilului macar, iar copilul ar trebui intrebat cum se simte periodic, in fata unei comisii. Exista aceasta comisie aici, tot teoretic, pt ca membrii primesc cu caldura darurile si scapa si de bataia de cap. Pe vecina mea a reclamat-o cineva si ea a facut niste astfel de cursuri, dar degeaba. Daca n-ar fi luat minim nota 7, nu mai putea fi asistent maternal. Dar atitudinea ei a fost tot de razbunare asupra copilului, ca din cauza lui ea are de invatat!

Pai nu se face asa. Ideea din Occident e buna, dar atata timp cat doritoarele se gandesc in primul rand la binele copilului luat in grija, si nu la casele pe care trebuie sa le faca copiilor lor. Pentru asta, dupa mine, ar trebui facuta o educatie riguroasa inainte, si ar trebui facute niste anchete sociale serioase, cu vizite la domiciliu, nu ca aici, unde toti membrii familiei se imbraca frumos si spun numai lucruri bune despre familia lor si despre copilul care le va fi dat in grija, iar ei acasa se poarta urat cu el.
Nu stiu, nu as vrea totusi sa generalizez, dar din cate am vazut, motivatia asistentilor maternali de a lua un copil sau chiar mai multi e in primul rand legata de bani. Asa mi-a zis vecina, ca nu se mai descurca...de exemplu a luat fata cea mare la facultate, si le mai trebuie bani.

OOf, dar poate n-or fi toti asa. Oricum, va mai scriu, dar acum inchei ca si-asa am scris prea mult. Sper doar sa nu fi fost pe langa subiect.

Si repet: o educatie in sensul asta e necesara ca aerul in Romania! Altfel, familiile nu vor aprecia niciodata acest job, ci il vor lua doar ca pe un mijloc comod de existenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:

Otilia, aici nu e la fel ca in Franta. Numai daca vrei sa ai grija de prea multi copii, ai nevoie de aprobari. Dar 3-4, e ok. In plus, nu esti salariata, parintii copiilor te platesc pe ora.

Artlover, nu se poate face o plangere la Protectia Copilului? Acel copil i s-a dat in grija unui asistent maternal, tocmai pt a face parte dintr-o familie. Felul in care ei se poarta cu copilul il afecteaza si va fi marcat. E urat ca exista asa ceva. Saracutii copilasi.

Ancuta & Martijn, (24.10.2003)


http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns artlover spune:

A facut cineva plangere la Protectia Copilului, si urmarea a fost ca vecina a trebuit sa faca niste cursuri la care trebuia sa obtina minim nota 7 ca sa mai poata ingriji copilul.
Dar a luat peste 7... iti dai seama ca s-a ambitonat pt bani. Si a facut si scandal ca il da in judecata pe cel care a facut reclamatie.

De-asta am si spus ca trebuie facute niste cursuri in sensul asta, pentru ca familiile sa constientizeze responsabilitatile pe care le implica jobul, si sa renunte la timp, daca simt ca nu pot face fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

Ancuta, eu locuiesc in Olanda, in zona Arnhem, si ma intereseaza acest mod ceva mai ieftin de a avea grija de copii. Poti sa imi dai mai multe detalii? In prezent fiica mea merge la cresa, dar cu schimbarea legii de la 1 octombrie cresa a devenit exorbitant de scumpa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

In Romania nu exista inca astfel de "mame".
Pe mine chiar m-a batut gandul sa initiez eu asa ceva, dar legile noastre cer atatea autorizatii incat te lasi pagubas... Ar fi fost foarte simplu sa faci o cerere si sa vina ei sa faca o inspectie si sa-ti dea acceptul. La noi insa trebuie sa alergi dupa tot felul de avize... este imposibil...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Nu pot sa-mi inchipui cum ar fi sa am inca un copilas atat de vioi cum este Cristi al meu... Daramite 3 sau 4 ! Sambata si duminica facem cu schimbul, taica-su si cu mine, iar in cursul saptamanii o alearga pe bona ! Este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa te ocupi de mai multi copilasi atat de mici in acelasi timp.
De aceea eu sunt mai degraba adepta bonei...... ce sa spun, sant o norocoasa, bona mea e super, se ocupa de copil mai ceva ca mine, care ma mai enervez, mai tip...
Ingrid mama lui Cristi 1 an si 7 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mitub spune:

Auziti, eu ma gandesc nu s-ar putea face ceva intre mamicile de pe forum, cu copilasi de acceasi varsta si care stau in acelasi cartier?

Ma gandesc ca daca fiecare ar putea sta o zi pe saptamana cu toti copiii, gen 5, s-ar si cunoaste mai bine, isi ingrijesc copiii prin rotatie si deci e acelasi devotament, iar mamicile ar putea chiar sa-si gaseasca un servici la care sa ceara o zi libera pe saptamana. Singurul impediment ar fi iesitul afara cu toti copiii, dar si acesta se poate rezolva daca macar una din mamici sta la curte.

Pupici,
Boga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Si aici in germania exista asa ceva. In mod sigur daca ar trebui sa las copilul meu pentru citeva ore pe zi la asa ceva as apela si eu. O buna prietena de a mea de aici a inceput munca si a trebuit sa lase copilul de un an si 4 luni si a ales aceasta varianta. E foarte multumita. Acea doamna mamica la rindul ei mai are grija de alti 3 copii. Ca si in frata si aici trebuiesc ceva aprobari nu stiu exact care sunt regulile. Stiu asta pentru ca am vrut sa merg cu Aldo sa-l las cu ceilalti copii macar o data pe saptamina pentru socializare sa se mai joace si el cu alti copii si mi s-a zis ca nu se poate. are un maxim de nr de copii, plateste taxe, totul e in cadru legal, ar putea avea probleme. Un mare avantaj e ca nu e riscul asa crescut de boli pe care le-ar putea lua bb de la cresa fiind in contact cu prea multi copii.Ar fi minunat un asa sistem si pentru mamicile din Romania. Chiar asa poate s-ar putea cunoaste pe DC! Ok pentru asta trebui sa fie multe conditii asigurate bblor. Patuturi, spatiu de joaca sigur, igiena...etc ar fi multe!Vikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Fetelor, aici in Franta o "assistante maternelle" nepermanenta poate primi maximum 3 copii, copiii ei mici intrind si ei in calcul!!! Si nu ma mira deloc, facind aceasta meserie mi-am dat seama deja cit este de greu cu doi (fata mea + bebelusul), mai ales cind se pun amindoi pe plins in acelasi timp... De aceea in Franta se da la inceput agrementul pentru un singur copil, apoi peste un an, daca totul merge bine si ai reusit sa te organizezi excelent poti sa faci cerere si pentru un al doilea copil, iar apoi cind copiii tai sunt mari, merg la scoala iar tu ai destula experienta cu cei mici, poate un al treilea. Dar asta este maximum!!! Si este normal! Imaginati-va inconjurate deja de 3 copii care tipa in acelasi timp, sau care vor sa manince in acelasi timp... Dar mai multi, 4-5??? Aici chiar si la crese legea obliga sa fie minimum o salariata pentru 5 copii mici.
Si eu am fost controlata in amanunt, spatii de joaca, patuturi, scaune inalte, igiena, carucior dublu/triplu etc... Si pot fi controlata in orice moment de serviciile PMI (protectia mamei si a copilului) franceze iar daca e ceva ce nu merge imi pot retrage agrementul. Apoi suntem obligate sa subscriem o asigurare profesionala speciala pentru aceasta meserie.

Mai exista si alt fel de asistente maternele, asa-zise "permanente", adica cele care au grija de copiii cu probleme (abandonati, sau cu parinti care sunt in proces de divort/partaj si se cearta pentru copil), cele care primesc copiii zi si noapte pentru o perioada (dar nu neaparat pina la 18 ani) dar acestea isi vor schimba denumirea in asistant familial sau familie de primire (ca doar toata familia e concernata).

Cit despre sistemul in care mai multe mamici (de obicei doua) se inteleg sa-si ingrijeasca bebeii cu rindul, sau duc mai multi bebei acasa la cineva care angajeaza un baby-sitter si platesc jumi-juma, asta se cheama aici "garde partagé", si este o idee oarecum buna... Dar nu grozava. Mamicile astea (sau baby-sitter-ul in cauza) nu-s controlate de nimeni, nu-s asigurate etc... Chiar am vazut la TV cum un baby-sitter avea asa de multi copii incit era obligata sa lase copiii singuri in casa dormind in timp ce ea se ducea pina la scoala sa caute altii... Eu una nu as avea incredere decit poate in cea mai buna prietena sau in sora mea (dar din pacate sunt singura la parinti...)

Sa va mai spun ca sunt obligata, facind aceasta meserie, sa fac si minimum 60 de ore de curs / adica 2 saptamini (prim ajutor, alimentatie, puericultura, educatie, psihologie infantila etc.)

Adevarul este ca ar fi foarte bine ca si in România sa existe aceasta meserie si sa fie reglementata cum este aici.
Ceea ce ma mira este ca in Olanda asa-zisele mamici lucreaza la negru si fara nici o aprobare/control/asigurare... Ciudat pentru o tara din UE unde chiar si cea mai veche meserie din lume este bine reglementata... Aici cine lucreaza cu copiii acasa fara a avea agrementul sau cine depaseste numarul de copii aprobati risca o amenda enorma sau chiar pedeapsa cu inchisoarea sau probleme mari de tot in caz de accident.

~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput