Pe scut sau sub scut?
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/arboria/arboria.jpg)
arboria spune:
quote:
Originally posted by Kehleyr
Da' expresia ca nuca-n perete de unde vine? ca de insemnat stiu ce inseamna...
A se potrivi ca nuca-n perete este o expresie populară si familiară care înseamnă „a fi nepotrivit, deplasat”, „a nu se asorta”.
Multumesc pt explicatia cu exceptia. Imi "statea pe limba" (ca tot suntem la expresii
![](icon_smile_big.gif)
Dar originea expresiei sange albastru?
Julia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
tata lu Toma spune:
Apa Sâmbetei = dupa o veche credinta ApaSâmbetei era un râu care se varsa in Infern; legenda pretinde ca apa fierbea toata saptamâna si numai sâmbata se potolea, de unde i se trage si numele.
Banii nu au miros = împaratul roman Vespasian (69-79 d.C.) a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. Cunoscut a ramas raspunsul lui Vespasian, la critica unor senatori: pecunia non olet (banii nu au miros).
Calcâiul lui Achile = Dupa nastere, Achile ar fi fost cufundat, aproape in intregime, de mama sa, in apa Styxului spre a deveni invulnerabil. Afara, ar fi ramas numai unul din calcâie, de care era tinut. La chemarea lui Odysseus, Achile s-a alaturat armatelor elene in razboiul contra Troiei. A savârsit minuni de vitejie pe câmpul de lupta, semanând panica intre adversari. Printre altii, l-a ucis si pe Hector, unul din fiii regelui troian Priamus, fratele lui Paris. In cele din urma, Achile a fost ucis de o sageata otravita, cu care Paris l-a nimerit in calcâiul vulnerabil.
La calendele grecesti = Expresie atribuita de Sueton împaratului roman Augustus. Acesta ar fi afirmat despre cei rai-platnici ca isi achita datoriile ad calendas graecas (la calendele grecesti); referire ironica la faptul ca grecii - spre deosebire de romani - nu aveau prima zi a lunii din calendar (numita calendae), zi obisnuita de restituire a datoriilor.
Cutia Pandorei = Când Prometeus a furat focul din ceruri, ca sa-l daruiasca omenirii, parintele zeilor Zeus a hotarît sa-l pedepseasca, daruindu-i-o pe Pandora. Respinsa de Prometeus, Pandora a reusit sa-l cucereasca pe fratele acestuia (Epimeteus), care a luat-o de sotie. Ca dar de nunta, Pandora a primit o cutie, in care viclenii zei inchisesera toate relele lumii: ura, boala, durerea, moartea. Ajunsa pe pamânt, Pandora a deschis cutia, dând drumul involuntar tuturor relelor, care au împânzit lumea.
Nod gordian = Un oracol a prezis ca neîntelegerile din Frigia vor lua sfârsit, când regele va urca cu carul pâna la templul lui Zeus. Gordius, un simplu taran, a fost ales rege al Frigiei si, drept multumire, a urcat cu carul la templu închinându-l lui Zeus. Oistea carului insa era legata de jug cu un nod atât de complicat, încât nimeni nu-l putea desface. Oracolele au prezis ca cel ce va reusi sa desfaca Nodul gordian va deveni stapânul Asiei. Mai târziu, Alexandru Macedon ar fi taiat nodul cu sabia, împlinind prezicerile si punând stapânire pe partea de vest a Asiei.
Sabia lui Damocles = Regele sicilian Dionysios I, pentru a-i arata cât de nesigura este soarta celor puternici, a atârnat la un banchet o sabie deasupra capului lui Damocles, sabie care se tinea numai intr-un fir de par.
Sânge albastru = In Evul Mediu aristocratii spanioli afirmau ca au sangre azul (sânge albastru), dorind prin aceasta sa arate ca in venele lor nu curge sânge arab sau evreiesc. Denumirea provine probabil de la faptul ca venele oamenilor cu piele alba apareau de culoare albastruie.
![](images/user_woman.png)
qsar spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
Cutia Pandorei [/b]= Când Prometeus a furat focul din ceruri, ca sa-l daruiasca omenirii, parintele zeilor Zeus a hotarît sa-l pedepseasca, daruindu-i-o pe Pandora. Respinsa de Prometeus, Pandora a reusit sa-l cucereasca pe fratele acestuia (Epimeteus), care a luat-o de sotie. Ca dar de nunta, Pandora a primit o cutie, in care viclenii zei inchisesera toate relele lumii: ura, boala, durerea, moartea. Ajunsa pe pamânt, Pandora a deschis cutia, dând drumul involuntar tuturor relelor, care au împânzit lumea.
![](japonez.gif)
Cutia Pandorei - Intr-o alta varianta, in cutie ar fi fost puse toate lucrurile bune pe care zeii le-ar fi daruit muritorilor. Pandora ar fi deschis cutia si lucrurile bune au "zburat" inapoi, in lacasul zeilor, de unde venisera. Temandu-se de pedeapsa pentru ca nu a dus darurile zeilor pamantenilor, Pandora a inchis in graba cutia, prinzaind inauntru ultimul dar care nu apucase sa-si ia zborul: Speranta.
Q
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/arboria/arboria.jpg)
arboria spune:
pt tata lu' toma
de cand caut eu o adresa ca asta
http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/divtc01.htm
Julia
qsar spune:
quote:Uite ca l-am gasit si pe Pazvante. Noroc cu link-ul dat de arboria
Originally posted by Ortansa
da' Pazvante Chioru stiti cine a fost?
![](japonez.gif)
Pazvante Chioru = La 25 septembrie 1806 bandele de cârjalari ale turcului Pasvan-Oglu au trecut Dunarea la Calafat si au pradat Craiova; acest eveniment a ramas in amintirea poporului drept vremea lui Pazvan-Chioru.
CÂRJALÍU, cârjalii, s.m. (Înv.) Hot, tâlhar (care făcea parte dintr-o bandă). Manaf(i) – Din tc. kirgali. (Sursa: DEX online)
![](images/user_man.png)
tata lu Toma spune:
Luna de miere = in Babilon, acum 4000 de ani, socrul mic isi aproviziona ginerele, timp de o luna, dupa nunta, cu mied (un fel de vin facut din miere)
A bate in lemn = in Evul Mediu se batea in bucati de lemn care se spunea ca proveneau din crucea pe care a fost rastignit Isus.
Inarmat pana in dinti = pe la anul 1600 in Port Royal Jamaica piratii aveau si un cutit in dinti pentru ca mainile le erau ocupate cu armele de foc
lacrimi de crocodil = cand stau la soare, cu gura deschisa, crocodilii lacrimeaza din cauza ca falcile deschise preseaza glandele lacrimale. Deci plansul lor are cauze fiziologice si nu "sentimentale"
Pentru asta :
Raining cats and dogs
exista mai multe variante :
1. Pe vremea ciumei mureau si animale iar cand ploua suvoaiele antrenau cadavrele de pe strazi
2. Tunetele si fulgerele pot simboliza lupta dintre caine si pisica
3. In mitologia nordica caine/lup = vant/furtuna iar despre pisisci se credeca pot influentra vremea/ploaia
4. In evul mediu marinarii credeau ca pisicile au de a face cu furtunile
A citi printre randuri= exista de pe vremea cand se trimiteau mesaje secrete care erau scrise cu diverse substante "invizibile" printre randurile scrise cu cernaeala.
vlad
Salmida spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Aaa stiu si eu una dar e din engleza am voie?
Daca nu ma stergi qsar.
Expresia e "it's raining cats and dogs"
Adica ploua cu ciini si pisici, adica ploua tare.
Pe vremuri ciinii nu aveau casutza afara iar pisicile nu torceau in casa linga camin. Deci stateau afara si din motive de "securitate"dormeau in copaci. Cind dezlantuia vreo furtuna, ii "spala" apa din copaci si picau...de aici expresia,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
![](ups.gif)
Yo nu stiu multe din lumea caninä, asa cä intreb: cainii urcä in copaci???
![](alcool.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)
mitub spune:
De unde vine
1. Rade ciob de oala sparta.
2. sarea varsata aduce cearta
3. mai catolic decat Papa
4. Martea sunt trei ceasuri rele
5. vineri, 13, zi cu ghinion - asta stiu ca intr-o zi de vineri 13 au murit nu stiu cati asha zici eretici, arsi pe rug de Inchizitie .
Pupici,
Boga
gandacelu spune:
quote:
Rade ciob de oala sparta.
2. sarea varsata aduce cearta
3. mai catolic decat Papa
4. Martea sunt trei ceasuri rele
5. vineri, 13, zi cu ghinion
vineri = ziua cand a fost rastignit Hristos
13=initial, nu se statea la masa in nr de 13 (vezi proust - swann), din cauza faptului ca la Cina cea de taina erau 13 cu totii (12 ucenici si Hristos) si a urmat tradarea... de unde cred ca s-a generalizat, 13 fiind sinonim cu "pacoste"
aia cu sarea e o prostie, nu stiu, scuze
![](icon_smile_big.gif)
aia cu martea cre ca vine din experienta
![](icon_smile_big.gif)
mai catolic decat Papa e o expresie, nu vine de nicaieri, adica sa ai un comportament excesiv de scrupulos atunci cand nu e cazul... nu stiu, nu explic bine... ideea e ca daca Papa e cel mai catolic, a fi si mai catolic e o exagerare penibila si inutila
la fel si aia cu ciobul (nu vine de la nici un ciob
![](icon_smile_big.gif)
sper ca n-am dat cu bata-n balta iarasi!
![](icon_smile_big.gif)