Denumiri si explicatii

Denumiri si explicatii | Autor: Mariaa

Link direct la acest mesaj

Jasmine aici raspund si la intrebarea ta.

"Test la frotiu
Acesta este un test de rutina pentru toate femeile adulte, test care trebuie efectuat o data pe an, incepind de la primul raport sexual sau de la virsta de 18 ani. El depisteaza infectiile vaginale.
Frotiul histologic depisteaza celulele cervicale anormale si poate indica schimbarile precancer sau de cancer cervical. Nu exista nici un risc in cazul efectuarii acestei proceduri, numai un mic disconfort in momentul cind se colecteaza frotiul.
Colposcopia
Acest test are ca scop evaluarea starii cervixului si a vaginului. Medicul poate prescrie colposcopia in cazul in care rezultatele frotiului au fost anormale. Testul se efectueaza in cabinetul medicului ginecolog, special inzestrat pentru aceasta, nu este deloc dureros si nu prezinta nici un risc.
Laparoscopia
Aceasta procedura da posibilitatea medicului de a examina cavitatea abdominala si suprafata in jurul bazinului pelvian - pentru a stabili cauza durerilor cronice, pentru a depista endometrita, chistul ovarian, tumorile pelviene, adica a stabili diagnoza precisa - fara a recurge la chirurgia generala. Laparoscopia poate inlatura sarcina extrauterina, poate elimina lichidul dintr-un chist. Exista un mic risc de infectie, singerare si un disconfort timp de o zi sau doua din cauza gazului special folosit in timpul acestei proceduri.
Biopsia colului
Biopsia colului cervical (de asemenea numit conizare) este de obicei executata in cazul in care colposcopia a depistat celule precancer sau de cancer in cervix. Acest test se foloseste de asemenea pentru a inlatura celulele precancer si de a elimina necesitatea unui tratament ulterior.
Histerosalpingografia
Acest test radiologic este folosit mai des pentru evaluarea permeabilitatii trompelor uterine si de obicei face parte din diagnosticul si tratamentul infertilitatii. Colorantii speciali folositi in aceasta procedura pot cauza contractii uterine puternice, ceea ce poate provoca singerari de tipul fluxului menstrual. O reactie posibila, insa destul de rara, poate fi reactia alergica la aceste componente. Ca urmare a acestui test pot fi inregistrate uneori cazuri de inflamatii pelviene.
Dilatarea si chiuretajul (DC)
Dilatarea colului uterin si chiuretajul cavitatii uterine sinte de obicei facute pentru a obtine exemplare de tesuturi (celule) din uter in scopul de a diagnostica singerarile neregulate intre perioadele menstruale, infertilitatea si cancerul uterin. Exista un mic risc de singerare si infectie dupa aceasta procedura.
Se aplica in timpul intreruperii sarcinii cu eliminarea totala a continutului uterului.
Biopsia endometriului
Acest test se foloseste pentru a inlatura exemplarele de celule endometrice din uter. Testul preia unele din functiile DC si este prescris femeilor care primesc o terapie de substitutie hormonala pentru a elimina schimbarile precancer si de singerare.
Testele si procedurile medicale nu prezinta o magie. Este important de a intelege si a respecta toate recomandarile medicului. Daca scopul sau procesul procedurii nu va este clar, cereti ca medicul sa va explice inca o data detaliile. In cele din urma, sanatatea Dvs. este o responsabilitate personala. Medicul este partenerul Dvs. in ingrijirea sanatatii si poate realiza un lucru foarte bun, in cazul in care sinteti bine informate si colaborati activ.
Teste pentru boli cu transmitere sexuala (BTS)
Nu exista un test pentru toate BTS. Medicul sau asistenta medicala va vor testa pentru una sau mai multe boli, in dependenta de sansa sau riscul de a fi infectat de o BTS.

ENDOMETRIOZA
Endometrioza poate deveni o boala destul de dureroasa, deoarece tesuturile endometrice ale uterului cresc si in ovare, trompe uterine, vezica urinara, tubul intestinal sau cavitatea abdominala. Etiologia tesuturilor endometriozice consta in cresterea si difuzarea lor lunara, in timpul fluxului menstrual. Cind acestea ajung la gradul de difuzie si nu mai au unde se raspindi, se umfla si produc cicatrice in locul afectat.
Simptomele pot include dureri in timpul raportului sexual, inainte si dupa menstruatie, in timpul urinarii sau al defecatiei. Din alte simptome fac parte durerile care cresc si devin insuportabile in primele zile ale fluxului menstrual. Femeile care nu au reusit sa conceapa un copil timp de un an sau mai mult, avind o viata sexuala activa, pot avea endometrioza si in cazul in care nu au simptomele sus-mentionate.
Cele mai frecvente cazuri de afectare de endometrioza se produc la femeile avind virsta intre 25 si 45 de ani, mai ales daca sarcina si nasterea sint aminate pe mai multi ani, cu toate ca motivele pot fi multiple. Diagnoza endometriozei cere o examinare ginecologica minutioasa, investigatie prin ultrasunet, test cu rezonanta magnetica si laparoscopie.
Cursul de tratament va depinde de virsta, gravitatea simptomelor si dorinta de a mai avea copii. Tratamentul hormonal si alte medicamente pot ajuta la micsorarea volumului tesuturilor endometriozice, insa el nu prezinta un curs de tratament total.
In cazuri de endometrioza grava pot fi afectate si distruse organele pelviene, ceea ce poate duce la sterilitate permanenta. Daca ati sesizat unele simptome din cele mentionate mai sus, consultati imediat medicul."

Sanatate maxima,Maria

Rabdarea este cheia fericirii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

Multumesc Maria.Sincera sa fiu mi se cam zbarleste parul cand citesc chestiile astea.Nu prea sunt o curajoasa in probleme medicale.Tocmai aici e beleaua,ca daca nici luna asta nu creste temperatura….va trebui sa ma duc la niste analize/investigatii.Nu stiu nici macar unde sa ma duc,la ce doctor.Dar asta ar fi a treia luna in care nu am ovulatie si e clar ca nu e OK.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:

Jasmine,analizele care sunt mai sus sunt obisnuite...terminologia e mai complicate putin,dar ele sunt obisnuite,cel putin primele...
Eu zic ca nu ai de ce sa te panichezi inca ,poate ca e ceva simplu..o chestie de dozare hormonala...mergi la un medic si fac eco si ce mai zice el...Poate ai ovulatie si nu ai depistat-o tu...sa ne spui ce zice medicul si sa stii ca nu esti singura...aici ai sa gasesti mereu sprijin.
Sanatate maxima,Maria

Rabdarea este cheia fericirii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

Fii sigura ca o sa va spun ce rezultate vor fi la doctor.Multumesc si pentru sprijin.Nu stau prea grozav cu moralul,dar inca nu m-a apucat disperarea.O sa vad cum sta treaba cu temperatura si daca se incapataneaza sa nu creasca….la cu mine.Ieri am facut si graficul cu temperaturile pe 2 luni si e clar ca nu e cum trebuie.Seamana leit cu cele pe care le-am gasit pe Internet la capitolul “cicluri anovulatorii”.

Mergi la inceput