jocul cu cartea (9)
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
Andrada spune:
Personajul are o meserie "aparte" si are o relatie controversata cu tatal caruia ii spune la un moment dat ca trebuie sa scape de sufletul cel vechi ca sa faca rost de unul nou,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Andrada spune:
Autorul a luat Nobelul pentru carte,
A
Andrada spune:
e vorba de Germania de dupa al doilea razboi mondial, cu framintari, dileme, judecati, conflicte intre generatii...etc
A
iileana spune:
Este vorba de "Opiniile unui clovn" de Heinrich Boll, dar ar cam fi doua probleme: 1. cartea a mai fost in joc. si 2. eu accesez DC-ul in alt "schimb" decit Andrada (cind va veni ea sa confirme au ba raspunsul eu voi fi deja plecata), exista riscul de a bloca joculetul,......deci, ce-i de facut?
iileana spune:
Uitati cum m-am gindit: dat fiind ca sint 300% sigura ca asta e cartea, nu am sa mai astept confirmarea (Andrada, si
), si am sa propun acuma alta:
Iesit din inchisoare (patru ani pentru lovituri care au dus la moartea logodnicei sale), personajul principal incearca sa-si refaca viata, intr-un perimetru strict determinat al orasului. Dar ea, viata , ii joaca feste si nu se lasa refacuta!
------------
Despre stilul de scris: in paralel cu actiunea principala, autorul ne ofera, sec, detasat si cu multa precizie (cifre, amanunte, citate), o sumedenie de detalii despre: prognoza meteo, traseele mijloacelor de transport in comun, pretul si modul de perforare al biletelor, firmele magazinelor, reclame, cam ce ii va rezerva soarta unui cetatean sau altul care trec prin planul doi, fara nici o legatura cu povestea, etc., etc., etc....; mitologie greaca, Biblie, totul despre abator, articole din ziare...Chiar si loviturile care au provocat moartea logodnicei sint in amanunt descrise cu ajutorul legilor fizicii, se dau pina si formulele de calcul!...
--------------
Berlin, 1920.
--------------
Cartea a fost ecranizata de catre un regizor -"copil teribil" al "noului cinema german".
--------------
A rezultat un film de vreo 15 (cincisprezece) ore. Ce-i drept, si cartea-i lunga.
--------------
Dupa opinia autorului, cartea sa ar trebui sa fie invatatura de minte oricarei persoane "care salasuieste intr-o piele de om si cere de la viata mai mult decit un codru de piine" (citat aproximativ).
--------------
Acel "perimetru strict determinat al orasului" despre care vorbeam (zona in care se desfasoara actiunea) da si titlul cartii.
--------------
Andrada spune:
Da, Opiniile unui Clovn, sorry n-am stiut ca a mai fost cartea.
A
iileana spune:
So, de ce mi-a fost frica n-am scapat. Tot am blocat jocul.
In curind o sa vina Andrada (), si o sa propuna ea o alta carte, ca "Opiniile unui clovn" mai fusese in joc.
Teoretic, civilizat ar fi sa sterg eu acuma ghicitoarea mea, dar nu ma lasa inima, ca am, asa, un feeling ca Andrada stie raspunsul...Asa ca o mai las nitel, o voi sterge miine
lilanda spune:
Nooo...ia sa raspund io acum :-)) Alfred Doblin, "Berlin Alexandrplatz"??? (Nici n-am stiut ca exista film dupa carte!!!)
pozulici
iileana spune:
Da, Lilanda, asta-i cartea!
Filmul Berlin Alexanderplatz (Fassbinder) a fost difuzat si la noi, pe TVR2 parca, evident sub forma de serial.