Exista rasism in Romania ?
Ce parere aveti ?
http://ro.altermedia.info/index.php?p=1482#more-1482
Raspunsuri
lai spune:
Ca sa raspund la intrebarea din titlul subiectului, in Romania exista rasism - chiar mult (nu ca in alte locuri nu ar exista).
(asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu:
a.) nu e normal ca o persoana sa faca galagie pana la ore tarzii din noapte si legea sa nu i se aplice.
b.) cel putin unii dintre tiganii romani din Paris mentionati in articol abuzeaza.)
Lai
Ira spune:
Nu merge asa, dau direct link-ul :
http://ro.altermedia.info/images/tiganie2.jpg
Puteti mari poza pt. a citi textul dand click pe coltul dreapta jos al pozei.
Ira spune:
Intrebarea mea este putin imprecisa, la nivel de individ este imposibil sa nu existe rasism, intrebarea mea poate fi formulata altfel :
In Ro exista intoleranta la nivel general fata de tigani ? Exista discriminare in masa ? Ati auzit de persoane carora li s-a refuzat job-ul pe motiv ca persoana vizata era tigan ? Ati remarcat avantaje acordate romanilor in defavoarea tiganilor (oficiale sau neoficiale) ?
Eu sunt de parere ca asa ceva nu exista, si atunci nu pot sa pricep de ce tiganii cer anumite drepturi in mod particular. Ei nu sunt tot cetateni romani ? Nu au aceleasi drepturi ca orice roman ? De ce ia nastere terminologia de "tigan sarac" in Ro, romani saraci nu exista ? Cu ce este mai dezavantajat un tigan sarac fata de un roman sarac ?
De ce in Bulgaria, de ex., nu se discuta la nivel european de rasism, cand tiganii acolo stau in cartiere separate si nu fac facultati, samd, iar in Ro. unde au exact aceleasi drepturi ca si romanii, ni se bate obrazul de catre UE ?
madalina horsa spune:
Deviez putin de la subiect, nu ma injurati..asta cu natiunile conlocuitoare mi se pare o magarie...pai in SUA sau Franta etc, ce ar trebui, sa ceara fiecare, romani, bulgari, mexicani, africani, arabi etc...fiecare privilegii ascunse sub numele de "drepturi" ?
In fine..in Romania , la nivel macro, cred ca fatza de tzigani cel putin exista un fel de "rasism" provenit din faptul ca multi cersesc, nu muncesc, sunt murdari si scandalagii..nu toti, eu am crescut langa "tziganie" si in momente de cumpana s-au dovedit mai oameni ca multi romani.
Ideea care se vehiculeaza este ca ei nu au scoala si de aceea...pe de alta parte multi abandoneaza scoala, sau nu vor sa continue mai mult decat e obligatoriu..si uite asa intram intr-un cerc vicios.
Ce ziceti de legea care prevede cate un loc in fiecare clasa pentru un rom, indiferent de media obtinuta ( cel putin la intrarea in calasa a 9-a anul acesta asa a fost)? Nu am inca o parere bine definita de aceea intreb.
Madalina
delsim spune:
Da, eu cred ca exista rasismm , dar nu pentru ca sunt considerati altfel de oameni, ci totul provine din compotamentul lor in societate, cat si intre ei. Sunt categoria de populatie cu cel mai inalt nivel al furturilor, scandalelor, mafiei, violurilor etc.
Despre legea cu admiterea in licee, eu cred ca este o mana intinsa celor dintre ei care vor sa invete.
madalina horsa spune:
"O mana intinsa celor care vor sa invete"....
Deci altfel ei nu pot intra la un liceu, numai pe baza mediilor, ca si copiii de romani-romani..sau cum sa le zic?
Copiii care vor sa invete invata..ca si al meu, si in functie de medie sau ce alte legi mai nascocesc astia , intra sau nu. Nu numai copiii de romi nu au bani ( unii) sa faca meditatii..sunt o multime de copii saraci de orice natie ...ar trebui atunci sa pastram cate un loc pentru copii cu situatie materiala precara, nu? De ce musai romi?
Sau ...romii cu medie mare intra oricum, nu? Deci acel loc pastrat este pentru un rom cu medie mai mica, eu asa inteleg. Oare nu e nimeni de etnie roma aici sa-mi explice? Tot nu pricep ce-i cu legea asta...:(
Madalina
Sabina spune:
Draga Ira,
Sa vezi ce am patit eu anul trecut cu profesrul Voiculescu de la cons.
la admitere la master trebuie prezentat un proiect.Al meu avea la baza o poezie a poetului de limba idis Israil Bercovici.Pt. ca toti din comisie erau profii mei din anul 1( Nemescu, Doinita Rotaru si Voic.)am indraznit sa le fac carticica cadou, avem multe exemplare acasa, mai ales ca I B este fostul socru al sotului meu.
Voiculescu nici nu s-a uitat pe ea, a pus-o pe masa si mi-a dat 9 ( ceilalti mi-au dat 10) La-m intrebat de ce si nu mi-a spus.A doua zi la Forme am avut de analizat a 3-a de Olah.Iti dai seama ca nu stia nimeni mai bine ca mine, tu ma cunosti si stii ca asa e.
Iarasi am primit de la primii 2 nota 10, iar Voic. mi-a dat 8, dupa ce s-a interesat care e cea mai mare diferenta de note posibila....noroc ca imi dadusera 10 prima nota, ca altfel nu stiu ce-ar fi fost.Explicatia? ca n-am facut schema......Cine stie muzica contemporana stie ca nu se poate face schema ca la matematica, ceilalti profesori i-au aratat subliniat cu rosu tpoate elemantele clar analizate acolo, dar n-a vrut sa cedeze.
Toate astea din cauza ca am indraznit sa ma prezint cu un text evreiesc.
In conditiile in care eu nu sunt evreica, si doar am prezentat un text de limba idis( tradus totusi in rom.) , cum sa nu consider ca a fost o mare discriminare??
Urmarile? N-am luat bursa de merit semestrul ala, desi am intrat prima la compozitie.Cei de la alte specializari, nediscriminati, au luat note cu cateva zecimi mai mari....
Sabina si
Sofia Galagia
DARAEL spune:
Sabina – sa nu uiti asta si dupa ce vei termina, sa mergi la proful respectiv, sa te uiti la el in ochi , sa-i aduci aminte de treaba povestita aici si sa-i spui clar si limpede:
"Eu te-am iertat, Dumnezeu te-a iertat, dar tu vei reusi sa te ierti si sa te uiti in oglinda fara sa-ti fie rusine ???"
Referitor la subiect, nu cred ca este rasism, ci o lipsa acuta de bunacrestere, bunacuviinta si bunsimt, lucruri ce se dobandesc printr-o educatie buna in primii 7 ani de acasa... din pacate !!!
Singur, DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
danna2002 spune:
ehhee link ul nu l am accesat dar am sa raspund la intrebare..exista discriminare pe croterii etnice...si nu doar in ceea ce priveste etnia roma...dar si pe maghiari....eu o spun fara nici un fel de trac am avut o problema de rezolvat ..era vb de o constructie metalica..si m am rugat de fratzii mei romani o gramada..si nimic...si am gasit un etnic rom..omul de mare bun simtz si a facut treaba i am platit si a plecat.....iar maghiarii sunt de cuvant....pe langa romani..ce sa mai spun de sasi...;) Sa ziceam ca se pot gasi motive de discriminare ca maghiarii vor sa ne ia Transilvania...iar romii s a incetatzenit ca ar fi hotzi...dar sa nu perpetuam mituri nedemonstrate...Exista si intre romani ...elemente negativa la fel cum exista si intre romANI...eu AM O singura pb cu dragele minoritatzi ..sa invetze romana mea..si daca ma duc si eu in vizita pe la ei...pana acum am avut sansa sa ma duc doar prin adrteal sa nu imi RASspuna <nu stiu..pe limba lor la o intrebare pe care o adresez in romana> la o intrebare legata de o strada...in schimb sunt curatzi...de cuvant primitori si gospodari..si eu nu am nimic cu ei in afara faptului ca TREBUIE SA STIE LIMBA care se vorbeste in tzara in care traiesc....MA ROG nu este vina lor ca aveau/au placutze bilingve...si au scoli in limbile minoritatzilor...si reprezentantzi in forurile locale...
danna2002

.