Cateva informatii bune de stiut.....

Cateva informatii bune de stiut..... | Autor: Mariaa

Link direct la acest mesaj

Chiar daca marea majoritate stiti deja lucrurile de mai jos (nici nu-i de mirare dupa ani de incercari...) , red ca sunt bine-venite pentru fetele care abia acum pornesc la drum...
Sanatate maxima,Maria

Rabdarea este cheia fericirii.

"Ciclul menstrual al femeii:
Functionarea aparatului genital al femeii incepe la pubertate (12 - 15 ani) si se incheie la menopauza (intre 45 si 55 de ani). Ciclul menstrual are, de obicei, o durata medie de 28 de zile. Prima zi a ciclului este considerata cea in care apare sangerarea. Ciclul se termina cu ziua 28, care precede ciclul urmator. Ciclul menstrual are 3 faze:
- faza menstruala, de aproximativ 5 zile
- faza foliculara, din aprox. a 5-a zi pana intr-a 14 -a zi; faza care se incheie prin ovulatie;
- faza luteala, din a 14-a zi pana intr-a 28-a zi, care ar asigura nidarea oului in peretele intern al uterului, in cazul in care ovulul este fecundat.
La fiecare ciclu menstrual se repeta o serie de transformari complexe care privesc mai multe organe. Se pot distinge nu numai ciclul uterin (ingrosarea mucoasei uterine si, apoi, descuamarea sa), ci si un ciclu ovarian (maturizarea ovocitului si ovulatia), si un ciclu al secretiilor de hormoni ovarieni si hipofizari. Aceste cicluri sunt perfect sincronizate. Modificarile pe care le antreneaza pregatesc organele genitale in vederea reproducerii."

"Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie. Maturarea organelor genitale interne si externe si apoi modificarile ce apar in decursul ciclului menstrual sunt supuse actiunii mai multor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda - raspuns comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalarnusului (regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH - RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus. Sub actiunea neurohormonului LH - RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: initial estrogeni, apoi progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale : vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenii si progesteronul stimuleaza sau franeaza secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.


FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza maturatia foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni secretati de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.

Estrogenii actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general.
Progesteronul are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului, mucoasa uterina sufera modificari radicale, care o pregatesc pentru implantarea ovulului.

Menstruatia este datorata eliminarii mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenii si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.

In general sangerarea menstruala dureaza 4 - 5 zile, cu un maxim de flux in ziua a 2 -a si a 3 -a. Dar trebuie sa treaca mai mult timp pana cand ciclurile menstruale sa se stabilizeze. Uneori trec luni, alteori pot trece ani.

Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual se datoreaza unei unei balante hormonale neechilibrata, sau unei dereglari ce apare in tot acest lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovare. La femeile tinere estrogenii sunt secretati in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta. De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen - progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase. O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 - 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia"