Abuzuri ale politiei de frontiera aeroportul Cluj
Raspunsuri - Pagina 3
Lali spune:
Super, Anky...
Sa stiti ca abuzuri se intampla si la case mai mari, nu numai la noi la romani. Eu am ajuns sa cred ca, cu cat e mai mica vama cu atat sunt mai nesimtiti si dornici de spaga vamesii. Eu am patit-o de doua ori cu vamesii maghiari, odata la iesirea din Ungaria spre Romania (la Petea) cand m-a intrebat cu nonsalanta "Aveti ciocolata?", i-am dat o ciocolata si nu s-a mai uitat deloc, deloc la bagaje... mi s-a parut penibil, eu daca vreau ciocolata merg la magazin si imi cumpar...
A doua oara la o vama mica iesiam din Austria si intram in Ungaria, era duminica dimineata si nu voiau sa ne lase sa intram in Ungaria pentru ca nu aveam autocolant cu RO pe masina (era masina noua si sotul nu se indurase sa lipeasca nimic pe ea, mai ales ca pe numar scrie RO si are si steagul tricolor). Asa o fi legea lor, OK, dar ne-au spus pe fata ca daca le dam bere si 20 EUR ne lasa sa trecem, daca nu sa mergem inapoi in Austria sa cumparam autocolant cu RO. Va dati seama ca duminica aveam sanse foarte multe sa gasim in Austria autocolante cu Romania, asa ca am dat un carton cu bere si 20 EUR si gata, am plecat spre tarisoara noastra draga plini de nervi...
andabrro spune:
singura data cind am avut vagi probleme a fost prin primavara 2001 cind (desi conform informatiilor mele aveam voie sa aduc computer/laptop in romania) la vama mi-au "ochit" geanta caracteristica de laptop si mi-au cerut bani ... am spus ca n-am un sfant! "pai atunci ce facem?" se intreaba retoric vamesul. eu zic "nu stiu, dar bani n-am - stam aici pina miine". la care a cedat si mi-a zis hai, treci ...
oricum, pe masura ce "imbatrinesc" observ ca ma fac tot mai mahalagioaica si scirboasa cind e vorba de abuzuri, deci nu prea vad sanse s-o scoata careva la capat cu mine. acum vreo 2 ani m-au intrebat de camera video, daca o iau inapoi (venisem in vizita, locuiam deja in state) si din mers i-am zis ca evident o iau inapoi ...
mr_baz spune:
Hey dragii mei
Sunt oarecum speriat de ce aud.Eu am calatorit foarte mult in ultimii 8 ani-Shengen si tarile limitrofe Romaniei.
Niciodata nimeni nu m-a intrebat nimic...decat o data in Bulgaria unde un vames bulgar m-a intrebat in romana "daca am pregatit ceva pentru vama".Eu om de buna credinta am inteles pentru mama.Si am sarit ca ars :conform legislatiei am dreptul la cumparaturi in valoare de 100 euro iar ce aveam eu nu depasea 60 euro/ demontrat cu bonuri fiscale.Au plecat capul jos si disparut.
Ehehe acu e acu...in decembrie plec si eu nitel in concediu prin tari ceva mai civilizate.
Am bilete- numai la plecare ies pe rutier Nadlac- in rest doar avion
asigurare
invitatie
bani.
De obicei traduceam si legalizam la notar roman invitatia. Insa de data asta ma gandeam sa nu o mai traduc. E in engleza si cred ca un politist de frontiera ar trebui sa bungheasca engleza de baza.
Ce ziceti sa mai dau 300.000 rol pentru traducere in romana??
Ar fi penibil sa imi incep mult aspetatul concediu cu un refuz tampit.Desi pasaportul e blindat de varia intrari si iesiri iar pe cel vechi am vize de Olanda, Austria etc-pe vremea cand se dadeau la ambasada...
Daca ati sti ce prost ma simt uneori ca sunt roman limitat de tot felul de idiotenii sa calatoresti liber.
Desi am for de multe ori dupa ce am auzit ma astept la orice...
Guestus spune:
Din aproape tot ce se scrie aici nu vad nici un abuz.
Faptul ca te verifica la aeroport trebuie sa o iei ca fiind pentru securitatea ta si a celorlalti pasageri....si nu ca pe o ofensa. Este meseria lor si trebuie sa faca asta. Pe JFK se intimpla la fel ca pe Otopeni sau Cluj.
La intrarea in US te pot trimite pachet inapoi de unde ai venit.......acelasi drept il au si cei de la Cluj or Otopeni.
Nu inteleg de ce va legati de vames in loc sa va luptati cu schimbarea legii cu "inregistratul camerei foto la intrare in Ro" ..."100 euro/zi"...etc etc.
In legatura cu invitatia sint convins ca cei din Ro vor sa vada ca cel care invita este legal in EU...ceva autentificat de o autoritate. La notar poate sa mearga orice ilegal sa faca zeci de invitatii.
Spunea cineva ca te simti ca un criminal la trecerea prin vama din Ro....dar oare citi romani cara ca furnicile tone de cafea si tigari...citi incearca sa treaca cu pasapoarte false sau cu interdictie de EU...etc etc? Sint vamesii de vina pt asta?
ralucami spune:
Adevarul e ca nu stii la ce sa te astepti atunci cand treci pe la vama.E ca un joc: cu cat esti mai norocos cu atat scapi mai repede. Depinde si de starea vamesului care te-a luat in primire: daca si-a baut cafeaua si nu a avut probleme , e bine, dar daca ai dat de unul care s-a trezit cu fata la cearsaf esti dat draq- iti zapaceste bagajele si iti pune 1000 de intrebari capcana. Eu am iesit/intrat in Ro doar pe la Otopeni. De la aeroportul din Iasi am facut doar zboruri catre Baneasa, asa ca nu am avut probleme cu bagajul sau controlul vamal. Si eu am avut parte de vamesi batuti in cap: unul ma intreba daca am asigurare de sanatate pt Japonia
, alta capiata mi-a scuturat fiecare haina in parte de fata cu tot poporul , altul mi-a batut "seaua" sa ii pun ceva in pasaport si scap nevatamata, dar "iapa" era batrana si nu a inteles
. Oricum, cel mai al naibii control l-am avut in Londra, cand mi-au scuturat pana si sosetele si mi-au confiscat si penseta. Atunci mi-au sfaramat in fatza mea si brelocul de chei pt ca li s-a parut lor ceva ciudat. M-au intrebat daca iau droguri, mi-au numarat banii din portofel, m-au pus sa completez niste formulare cum ca declar pe propria raspunde ca voi parasi UK aunci cand imi expira viza de tranzit(culmea ca era un rahat de viza de 24h si eu oricum aveam legatura la avionul spre Ro in 3 ore!!!). Oricum un mare tam-tam! Culmea culmilor e ca din cauza ca m-au retinut atat am pierdut avionul spre Ro- si era doar un zbor pe zi pt Bucuresti
Atunci am crezut ca imi pierd mintile. Deci oameni buni, vamesi scarbosi sunt peste tot, nu doar la noi.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!