Clubul capetelor sparte

Clubul capetelor sparte | Autor: parpalak

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici cu copii zburdalnici si activi si nu prea atenti,
Cum va descurcati?
Paul are 1 an si 4 luni. La 11 luni a cazut in timp ce patrula cu un mar in bot, si s-a muscat sub limba bine de tot (umplut de singe amindoi). Ieri, dintr-o smucitura, a aterizat cu capul intr-o muchie de perete si s-a procopsit cu doua copci.
E un copil normal motric, ba chiar a umblat foarte repede ( la 6 luni jumate s-a ridicat singurel de barele de la patut). Si cu atentia stam normal, zic eu, adica nu-i tot timpul cu roatele in sus. A invatat intre timp sa puna miinile proptea, asa ca in loc de cucuie acum avem zgirieturi in loc de impact frontal, avem unul razant). Deci cade cu o rata normala pentru virsta lui.
E un copil foarte voluntar si foarte curios. Voluntar, dar prefera sa evite confruntarile frontale. Prefera sa te ia prin invaluire, te pacaleste si pina la urma tot pune el mina pe ce vrea.. telefon, telecomanda, etc.. Foaarrrte rar aplica forta cind vrea ceva - si uite ca-i si reuseste - a vrut sa scape din mina bunica-sii si-a reusit - faptul ca era peretele in drum e un amanunt neesential.
Adultii din viata reala imi spun, e baiat, e normal.. Cumva, asta n-a avut efectul linistitor pe care probabil ca-si imaginau c-o sa-l aiba.. Tati da din umeri si zice, eh eu am fost la urgenta de vreo 4 ori pina la 18 ani. Si ma uit cu groaza la copilaria mea, plina de accidente (nici unul grav, n-am calcat la urgenta decit pentru operatia de apendicita), si-mi dau seama ca precocele mamei seamana cu amindoi..
Cu copcile de ieri m-am impacat (sa zicem). Dar ma uit cu groaza la un numar de vizite la urgenta in anii care ni se astern in fata si incerc sa ma pregatesc cit mai bine.. E prea mic acuma ca sa priceapa explicatiile mele, si ma gindesc ca si dac-ar fi mai mare si-ar pricepe, ar fi tot aia.. Ce sa-i fac? Sa incerc sa-l dau la vreun sport, ceva, sa fie mai dibaci cind cade? Macar la un sport organizat s-ar accidenta printre oameni care stiu sa-l duca la un spital, sau poate chiar au medic la fata locului.. Tentatia mea cea mai mare e sa-l echipez de hochei peste hainele de zi cu zi, in ideea ca macar asa ar fi mai protejat.. Stiu, nu o idee buna.
Aveti voi alte idei?

Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

quote:
Initial creeata de parpalak
Tentatia mea cea mai mare e sa-l echipez de hochei peste hainele de zi cu zi, in ideea ca macar asa ar fi mai protejat.. Stiu, nu o idee buna.Aveti voi alte idei?
No ca asta-i chiar idee buna. Aldo al meu are aproape 11 luni, deja stie sa fenteze cazaturile, adica le ia numa asa p-o parte sau in miini, cucuie a avut si el, chiar dupamiaza asta l-am luat in brate ca era cazut pe undeva si cind ma uit pe bluza pete de singe(numa buza un pic sparta dar oricum..) so ajunsa la disperare ma gindeam acum sa-i iau un maaaaare tarc, dar chiar nu e rea ideea cu echipamnet de hochei Am luat aparatori pentru colturile de la masa dar nu-s bune de nimic, asa-i de bun adezivul ala ca mi le-a scos asa fara macar sa se forteze si s-a pus la mestecatVikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

quote:
Initial creeata de parpalak

Ieri, dintr-o smucitura, a aterizat cu capul intr-o muchie de perete si s-a procopsit cu doua copci [...] a vrut sa scape din mina bunica-sii si-a reusit - faptul ca era peretele in drum e un amanunt neesential.
Ce sa-i fac?

Parerea mea e sa aplici vorba lui Murphy cu obiectele in cadere: cu cat incerci sa-l prinzi, cu atat va cadea mai rau.
Eu am observat, pe nazdravanii mei, ca orice incercare de a mea de a atenua sau a opri o julitura/vanataie/bubu/etc sfarseste printr-o bubu si mai mare; daca-i las, in schimb, sa cada singurei, se ridica si pleaca mai departe, semn ca nu s-a intamplat nimic grav.
Avem si acum semn de smucitura din asta la grupa mare, soldata cu liniuta pe frunte, de sus in jos, amintirea peretelui din cale. :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Hihi, apropos de echipament de hokey...eu chiar am auzit pe o prietena de a mea spunind ca are un coleg american care ii pune helmet copilului ca sa nu se loveasca la cap. Si asta zi de zi si aproape toata ziua.

Si Emma cade ca broasca, inca nu si-a spart capul, dar cred ca nu mai are mult...sper sa nu trecem prin asta, ca ma dau eu cu capul de pereti.

http://community.webshots.com/user/emma_ana
http://community.webshots.com/user/emma_ana_musat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrueduard spune:

La noi sunt la ordinea zilei cazaturile si loviturile ( nu prea tari) la cap. Se baga sub masa si cand se ridica ,
Nu se loveste rau, dar in fiecare zi.

Magda si bb Alex puisor

http://community.webshots.com/user/edyalex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Nu-s daca te consoleaza cu ceva, Atomix cade numa-n cap. Strict. A inceput inainte de trei luni, numai el stie cum s-a rostogolit din mijlocul canapelei, acum face cinci ani jumate si-si continua cariera cu succes.
Pe la un an si trei luni nu mai suporta sa-l ajuti la urcat scari. A ratat o prindere de bara si-a cazut pe spate, ceafa intr-o muchie. Direct la doctor. Pe la trei ani si-a spart arcada. ``Fsss, uite-asa, mami, asa tisnea singele``, am citat. Azi vara, in ziua in care plecam in Ro, s-a dat cu trotineta pe drum drept, a cazut si am crezut ca a facut comotie cerebrala. N-a facut. Numai o mina-miracol i-a protejat capsorul, jur, in mod normal trebuia sa fie varza la cit de rau a cazut.
Scoala a inceput-o de o luna. In prima saptamina, l-a impins un baietel si a dat cu capul de o bara. Cucui insingerat in dreapta sus, chiar unde incepe parul. Acu vreo saptamina, m-am dus sa-l recuperez de la serviciul de garda, am crezut ca fac stop cardiac, educatoarea avea mina plina de singe deasupra capului unui copil care era COPILUL MEU. Avea doar capul spart. N-a fost nevoie de salvare. Am petrecut un weekend linistit.
Si mai are si ghinion. Cind invata se mearga s-a rezemat cu minutele intinse in fata, de perdea. Si aia n-a stat. Si-a julit toata fata, de la barbita la frunte si si-a muscat limba la fel de artistic ca Paul.
Pe la un an jumate, avea o dambla: sa-l dea tati (sau mami) pe toboganul mare-mare, din parc. Se urcau amindoi si coborau in viteza. Tati (sau mami) mai dadea si vint. Iar cind ajungea jos, se proptea cu picioarele pe pamint, insfaca plodul si il arunca in aer cit mai sus. Plodul se strica de ris. Pina in ziua in care tati a facut hopa si - ca-n bancul ala cu aruncat de trei ori in sus si prins doar de doua ori - n-a reusit sa-l prinda. Direct in cap s-a dus. Pe jos, asfalt pur!
Acu` doua zile a coborit din vanul unor prieteni si, din mers, s-a intors sa isi ia la revedere. Bang, si le-a mutat retrovizoarea cu capul!
Acu` vreo luna, se juca de-a Dan Grecu pe masa,i-a alunecat o mina, s-a dezechilibrat si a raschetat muchia mesei cu capul.
In seara asta se juca cu robotii cu Tati, la el in camera, statea in fund, tati l-a gidilat, el s-a rasucit si paf!, cu fruntea in coltul patului!
Stiu ca tu nu vrei sa auzi ce i s-a intimplat lui Atomix. Le-am insirat numai asa, ca sa vezi ca se poate supravietui :). Pe post de incurajare prin simpatie. Inteleg perfect ce-i in sufletul tau. Pentru a rezolva problema insa... n-am solutii miracol. Doar gheata mereu in frigider, mult umor si singe rece. Si reguli. De fier. Sa il protejezi pe el, dar si pe tine. Eu am fost extrem de stricta. Am zis: nu e voie pe scari singur, de exemplu. S-a dus, l-am ars. Fara discutii si oricit m-a durut. Indiferent ce virsta avea.
Acum citeva luni, cineva ma intreba la Dialoguri de unde vine Atomix. Nu spun ca-i terapeutic, dar da o raita si citeste raspunsul meu. Pe la mijlocul subiectului (2) trebuie sa fie, postarea e din mai, 20 si ceva.
Si ia-o asa cum e. Ai un baietel curajos, pregatit sa infrunte lumea. Ca o infrunta cu capul... Pupa mami si trece!
Cu mare drag,
Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

Cred ca asa le e dat . Sau poate au capul mai greu (nu ca ar fi grei de kap). Emma (2 ani si 9 luni) are la activ o vulcanizare la urgente (cap spart in timp ce mergea cu bicicleta), o rostogolire ca-n filme pe scari de beton (parca era Hopa-Mitica), N'spe cazaturi cu capul de podea. In plus, la 8 luni a trebuit sa chemam pompierii (cu care de altfel suntem prieteni buni) ca mergea-n 4 labe si a cazut in ... dintzi. Si a inceput sa curga bulion... Noroc ca n-a fost grav. + caderea-n cap de pe tobogan (tocmai cand ma apucasem s-o filmez... ar trebui sa trimit la Video-Gag caseta).

In schimb sor-sa e ca un fulg (sau poate-i cu capu-n nori). Nici o cazatura pana la respectabila varsta de 1 an si aproape 5 luni!

Mihaela
Anaïs & Emma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

valeu, simona, ma ia groaza... desi cand ma gandesc la copilaria mea.... parca imi aduce a "normal"
andreiutzu meu au 1 an si 2 luni. de o luna merge singurel in picioare, si pe strada vrea baiatu' independenta totala. de ham nu se discuta, nu l-a suportat niciodata, iar ta-su e de partea lui, ca doar "n-am iesit cu catelul, ci cu copilul". asa ca orice gropita, (si doamne cate sunt), orice denivelare se soldeaza negresit cu o dezechilibrare. si apoi cu un plonjon. numa' ca aterizarea ii iese 90% in maini. si ne alegem cu julituri; rareori dam si cu capul de asfalt. din fericire pana acum fara copci... dar sambata am fost la o nunta si taman inainte sa ajungem andreiu meu a dat o fuga prin cismigiu si am iesit in poze cu ditai cucuiu in frunte. asta e ultimul, ca am mai avut... cel mai "haios" a fost exact in mijlocul fruntii, de parca era unicorn....
parpalak, concluzia... pune in bagajelul de parc apa oxigenata, comprese sterile si bandaje de-alea instant. de acord cu ideea sa nu incerci sa-l prinzi, cade mult mai usor cand se impiedica daca nu intervine nimeni. pana pe la 2 ani n-avem ce face. apoi o sa incerce el pe cat posibil sa se fereasca de durere. accidentele se intampla oricum. echipament de protectie... eu zic ca merge, dar la bicicleta, role sau altele de genul asta. am vazut mi demult un film... o mama voia sa-si protejeze copilul de toate relele, asa ca l-a crescut intr-un balon. nimeni n-avea voie la el decat echipat steril... nu stiu cum s-a terminat, ca era enervant, dar ramane ideea...

Cristina si Andrei-Razvan
http://www.andreirazvan.home.ro
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pojogao spune:

Crede-ma ca te inteleg. Am si eu un baiat de 1 an si 4 luni, Flaviu si la fel s-a ridicat in picioare singur la 6 luni jumatate tinindu-se de barele patucului iar la 8 luni jumatate a mers singur si de atunci parca nu s-a oprit, a facut toate poznele imaginabile. A escaladat inclusiv patucul lui, se urca pe scaun si de pe acolo pe masa, se catara pe scara la 2-3 metri deasupra solului etc. Cel mai potolit este cind un adult are de lucru in curte si il poate urmari/imita/ajuta cu ceva. Cred ca inclusiv de la virsta aceasta gesturile extreme cu care bb-i ne sperie/incinta sunt expresia unei lipse de ocupatie/plictiselii. Am observat cum s-a plictisit sa se mai joace cu pisicile (prezente prea cotidiene). Cred ca implicarea adultului in jocurile unui copil hiperkinetic este obligatorie si mai eficienta decit drumurile la urgenta. Iti urez multa imaginatie pt a-i pastra interesul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

Dragele fetele,
E oleaca mai bine cind vezi ca nu esti singura, da' nu prea bine cind vezi lipsa de solutii..:)
vikinga, io i-am pus banda adeziva d-aia d-a lui tati peste colturi, si nu-i bai cind se mai dezlipeste, ca mai pun un strat. D-aia casa noastra momentan arata de parca toata mobila sta sa se dezmembreze..
lexi, asa e, am observat-o si eu p-asta, si d-aia io nu-l mai tin cind vad ca e pus pe smuceala - daca tot il apuc, apai il apuc bine de tot (in caz ca trebe.. bagat in haine sau de-alde astea), da' altfel, liber ca pasarea cerului :) Mai trebe sa-i fac instructajul lui buni..
iuliana si cristinamh, aia cu echipamentul era o gluma, mai.. daca am rezistat eu sa nu-i pun cind invata sa mearga.. :) i-am pus doar covor gros la el in camera.. (gluma, gluma, da' si nervii mei erau pe bigudiuri de-atitea cucuie). Oricum, cred ca e bine sa invete ca-i bine sa fie atent ce face, ca sint lucruri care aduc durere si de care e bine sa se fereasca. De exemplu, l-am lasat sa-si prinda degetelele la usile de la dulapioarele din bucatarie, si-acuma e foarte atent cu usile mari. (Bine, nu l-am lasat sa-l doara prea tare, cind vedeam ca incepe sa se strimbe, ii luam degetele de-acolo)
alexandrueduard, poate pus ceva amortizoare pe sub mese? :)
Simonna, parc-ai vorbi de cateluky a noastra, mai.. :) Zic eu "au" in locul ei, iar tati ma asigura ca nici n-a simtit.. Da' acuma serios vorbind, jos palaria ce mai simt al umorului puteti sa aveti, tu si cu oLo.. Eu i-am zis ca data viitoare cind ma mai cara la urgenta, banii de parcare o sa vina din banii lui de buzunar.. la care baiatul mic a inceput sa puna buzita si sa urle :) (din alt motiv, bineinteles (cred), dar potrivirea a fost tare buna). As vrea totusi sa nu-i zic asa ceva si cind o pricepe, ca doar saracul nu se accidenteaza intentionat.. Simonna, Paul a inceput la 4 luni, din mijlocul patului, inconjurat de perne pe toate partile, cit am facut 3 pasi pina la baie, buf! Cu perdelele, am prevazut-o p-asta, si le-am ridicat unde nu le-ajunge.. :)
Oricum, ideea e ca mai tre sa lucru la un simt al umorului din care sa nu reiasa ca e chiar asa grav ce-a facut el, dar n-as vrea nici sa reiasa ca-i OK daca face toata ziulica de-astea..
Deci sa-nteleg ca Atomix n-are voie pe scari nici acum la 5 ani? Subiectul o sa-l caut mai spre miezul noptii, ca acu mi-a expirat jumatea de ora libera..
pojogao, Paul e in permanenta in prezenta adultilor, impreuna cu care ori face de mincare, ori curat, ori pune piese de lego impreuna, ori face rebus cu bunicul, ori altele.. Chiar ma gindeam sa-i fac si macar juma de ora pe zi singur, sa stie sa se descurce si-n situatii de-astea, sa nu se panicheze daca ramine singur si nu-l baga nimeni in seama. Sa aiba timp sa-i vina idei. (Ceea ce se pare ca se intimpla, oricum). Cazatura asta a luat-o zmucindu-se din mina bunica-sii care incerca sa-l termine de imbracat pentru petrecerea la care trebuia sa plecam. Si la care bineinteles ca ne-am dus, chiar daca era pe terminate. Ce era mai important, adica tortul, l-am prins la tzanc :)
Pupa mama la cucuiatii mici si la mamicile lor curajoase.

Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Vai fetelor,am ris cu lacrimi!!Chiar m-ati binedispus,pentru ca sint tare panicoasa din fire si am tot timpul impresia ca pica ceva in capul cupilului,dar se pare ca trebuie sa-mi fac antrenamentul,macar mental,pentru ce ma asteapta!

Elena si pisicutza Amelie
poze Amelie

Mergi la inceput