schimbari multe in viata copilului
ma adresez mamicilor mai "mari", celor cu experienta mai multa si la fel de multe fire albe: copilul meu ma dispera! In ultima luna s-au suprapus mai multe schimbari in viata fetitei: am renuntat la scutec (asta s-a petrecut treptat, de mai multa vreme, pt ca nu am insistat si nici prea nerabdatoare n-am fost), merge la gradinita 2 zile pe sapt., mami merge la scoala (a trecut de la 24h/24 cu mami la aprox 2 zile jumate in care nu ne vedem mai deloc, eu cu ea). Toate astea au facut, cred, sa ne toace marunt, de parca s-ar razbuna, si am sa le iau pe rand:
-la gradi: de unde ramanea razand, imi facea din mana si atat, acuma plange inca de cand vede ca ajungem pe drumul spre gradinita. Acolo o las plangand, urland de mama focului de fapt. Educatoarea zice sa se linisteste, dar de regula pierde micul dejun(vine cu pachetul intreg acasa), deci prea repede nu se linisteste...
- cu facutul la toaleta: ne duce de 100 ori pe zi, zice ca face pipi la wc dar de fapt vrea sa ne vada drepti in usa baii si spoi zambeste foarte satisfacuta, stand pe wc. Si nu face nimic, bineinteles.
- cu bunica: desi a fost si este in continuare fericita ca a venit, cat sunt eu acasa nu accepta nici sa o atinga, totul, absolut totul tb sa faca mami. Nici macar tati nu mai e bun (pana de curand tati era no.1 in topul preferintelor).
Dupa lista asta lunga spuneti-mi si mie: ce sa fac??? ati avut si voi asemenea perioade? si daca da, cum ati iesit din ele? sa nu-mi spuneti ceva cu rabdarea ca lesin:)
PS: am uitat sa spun ca are 2 ani si 7 luni.
Cristina
Raspunsuri
lilach spune:
Cristina,
te rog nu dispera.
Cred ca marea majoritate a copiilor pe la virsta asta se comporta asa.
Pot sa iti spun din proprie experienta, doar stii ca am trecut de 3 ori prin ea.
N-am sa uit niciodata cum in urma cu 13 ani si ceva am fost cu fetita cea mare in Romania la bunici(numai noi doua ...fara sot)si cind ne-am intors sotul ne-a asteptat la aeroport...una dintre primele remarci ale lui au fost ca am adus o "alta fetita" si intradevar se schimbase enorm.
Acum cu Laura am aceeleasi probleme ...cind merge la wc. nu lasa pe nimeni sa o stearga...doar mama si tot asa a fost o perioada cind tati trebuia sa faca tot.Acum a schimbat si mami trebuie sa fac tot cu toate ca stim ca-l iubeste enorm si pe tati.
Problemele din cite inteleg au aparut acum in ultimul timp...copilul isi arata personalitatea si probabil ca s-au intimplat si prea multe schimbari in ultimul timp...asa cum spui gradinita, scoala ta, a-ti renuntat la scutec.
Ar trebui sa te interesezi de la educatoare cum se comporta la gradinita. Si mama ta sa-ti povesteasca cum se comporta in lipsa ta.
Ar fi o solutie sa o pui pe Andra sa-ti povesteasca ce face la gradinita.
Oricum vom discuta pe yahoo,cind ai timp.
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.
descintec spune:
Tina, greu pentru sufletelul ei mic atatea schimbari. Vrea atentie. Si nenumarate declaratii de dragoste de la cele explicite la dusul la pipi :) Nu dispera, ai trecut tu prin faze la fel de grele cu brio. Cat esti cu ea gaseste-ti un timp pentru alint numai si numai pentru voi doua.
D.
Simonna spune:
Cristina, fuga-fuga ca mor de somn.
Asa e. S-au suprapus. Ii e greu. Pune-te in locul ei. E bine ca ai diagnosticat corect problema, ai sa iesi din ea.
Ce-mi trece acum prin cap, din amintiri, ca sugestii:
- Da-i ceva de-al tau cind o lasi la gradi. Ceva indispensabil. Chei. Si spune-i ca sint de la casa. Deci o iei sigur inapoi. Ca fara chei nu poti intra in casa.
- Seara, spune-i povesti despre tine cind erai mica. Cind Radu a inceput gradi - iar acum am repetat figura, la inceput de scoala - spuneam la greu doar povesti de cind eram noi mici si faceam exact ce se astepta de la el sa faca. Si toate se terminau cu: ``Si, la cinci si jumatate fix, uite, vezi, cind limba mare ajunge aici si limba mica ajunge acolo, mami a mea, adica bunica ta, intra pe usa si eu ii saream in brate``. Adica tot: vin sigur dupa tine.
- Povesteste-i ce te plictisesti acolo unde esti peste zi, da`te plictisesti de mori! Nu ca ea la gradi care face x si y si z si ce bine-i merge.
-Mituieste. Santajeaza. Recompenseaza. Nu plingi azi, vin dupa tine si mergem la... unde-i place ei cel mai tare. Si du-o, chiar de cazi din picioare de oboseala.
- Ea mai are ala, cum ii zice, obiectul tranzitional? Stii, o cirpa, o pernuta, ceva... Daca da, ia-l la tine non stop. Noi am umblat pina acu vre-un an cu sacul lui de bebe, cu care el se obisnuise sa doarma. Si la cumparaturi. Puneam ala in cos, apoi copilul. Daca-l spal, se dezintegreaza, dar inca doarme cu el in pat. Acu are o dracie de plastic moale, un soi de leu de mare, il tine in palmuta. Si un animalut de plus aproape chel, il cheama Mieli (ca e un mielut). Si pe ala l-am purtat la noi pina dupa patru ani.
-Si, asa, cireasa de pe tort... Daca te dispera cu mersul la pipi... pune-i scutecul ala inapoi, mama lui de scutec! Stiu copii de patru ani cu scutec! N-o fi foc! Macar scapi de-o grija (asta pentru nervii tai personali).
-Si, nu stiu daca la ea tine, la Radu a tinut de mic. Daca reuseam sa il conving ca ma doare ceva, imi dadea o pauza si accepta si pe altcineva linga el, chiar daca eu eram in preajma. Conditia era ca acel altcineva sa faca ceva fun. Cu certitudine e mai distractiv sa te joci cu papusile cu buni decit sa ii pui comprese lui mami! Vezi si tu daca te tin nervii sa stai toata dupa-masa pe canapea cu o cirpa pe frunte... :) )
Gata pe azi,
O mie de pupici si-ti tin pumnii tare - tare.
Simonna
tinatache spune:
multumesc mult, sunteti niste dulci si daca ai sti cat mult adevar este in 'mahmureala':)) De cateva zile nu mai apuc sa ma culc inainte de 11.30 iar la 7 sunt in picioare. Acuma pt unii o fi destul da' eu mi-s cam somnoroasa, tb sa dorm macar 8 ore.
Azi am fost la dr. cu ea pt ca azi noapte a facut febra si mi-a zis ca probabil ca febra face de cateva zile si n-am observat noi (asta nu prea as fi sigura dar cum nu am ce face deocamdata, asa ramane) si de aia e constipata. Acuma a plecat bunica sa ia portocale sa-i fac suc, bem laptic... nu prea stiu ce sa-i fac. Are infectie la o ureche si rosu in gat dar aici nu se da nici un medicament pt ca e viroza. Partea buna e ca febra nu trece de 39.
Nu prea stiu cum sa fac cu gradinita, plange de ti se rupe inima cand o las acolo, alearga dupa mine pe hol, vrea sa se incalte cu papucii ca sa plece acasa... nu dureaza mult, am stat acolo si dupa max. 10 min deja se juca cu copiii dar ... destul cat sa-mi fac 1 milion de ganduri si sa plec si eu bocind. Sper din tot sufletul sa-i foloseasca astea 2 zile pe sapt. de mers la gradi...
cam asta-i... azi stau acasa cu ea si apoi si restul sapt., sper ca pana luni sa se faca bine. Intre timp am vazut ca face fixatii cand pe mine, cand pe tati. Daca e unul din noi acasa nu vrea sa stea cu buni, cand are nevoie de cineva si o vede ca vine incepe sa tipe:) Dar in rest se joaca, ele se inteleg f bine.
Va multumesc mult pt ajutor si daca aveti idei de cum scapam de constipatie (nu bea ceaiuri:((, doar suc de port. proaspat facut, lapte, lapte batut, miere) si de viroza, sunt binevenite. o zi buna!
Cristina
april spune:
Nu dispera! Cu fetita mea, Andrada (in dec. face 5 anisori) am avut probleme la gradinita inca de anul trecut, cand era grupa mica. O lasam plangand, mai bine zis zbierand, sa o gaseam tot asa la 5 PM. Asa incat am decs sa o duc la gradinita cu program redus. Mi-am luat o femeie si o duc de la 8 la 12. Cu greu a vrut sa mearga, crezand ca va sta tot 9 ore. Cu greu am reusit sa o conving ca nu are de dormit si ca sta doar putin. La gradinita ii place mai mult, dar din cand in cand mai maraie dimineata. In orice caz eu sunt mult mai linistita, si in cazul cand se imbolnaveste am cu cine sa o las acasa. Cand era la camin si se racea, trebuia sa imi iau concediu sa stau cu ea 1-2 saptamani. Eu zic ca depinde foarte mult de copil. Andrada e foarte energica, parca ar fi baiat, ii place sa ne aiba mereu in preajma. E adevarat ca nu are fratiori si ii este tare urat sa se joace singura. Cred ca voi avea probleme si la scoala. Fiecare schimbare pt. ea este un chin. Va pup
onix spune:
In privinta gradinitei iti dau si eu un sfat care a functionat cand Alexandru era in primele saptamanai de gradi. Trebuia sa se dezbrace repede ca sa ajunga la geam sa-mi faca cu mana (asta cu ochisorii in lacrimi) iar la plecare obligatoriu il lasam sa aleaga drumul spre casa, sau ii luam ceva ce-si dorea (bineinteles nu lucruri de valoare, ex. o cutie de plastelina, un corn cu ciocolata...)!
In privinta scutecelor dureaza foarte putin dezvatul, totul e sa o lauzi cat mai mult (eventual mai lipiti cate o bulina pe un caiet de cate ori merge la baie si face ceva nu doar va pacaleste :-)
Sper sa te ajute sfaturile mele, eu mai am putin si o iau de la capat!