Este si asta tot "spaga"?

Este si asta tot "spaga"? | Autor: Anca Vlad

Link direct la acest mesaj

Buna ziua tuturor!
Am urmarit discutiile de la subiectul "Spaga" si va rog sa/mi spuneti ce parere aveti despre situatia in care ma aflu eu:
In ultima vreme, din ce in ce mai des(din pacate), se intampla ca la serviciu tot mai multi colegi sa-mi solicite ajutorul. Spun din pacate pentru ca aceste servicii nu fac parte din indatoririle mele de la munca, devin tot mai multe si au am ramas aproape complet fara timp liber (toate astea se fac inafara serviciului, am ajuns sa stau si sambata si duminica si tot nu termin). Mi-e mai greu sa-i refuz, sunt colegi, ei spun ca nu pot singuri (si nu vreau sa ma laud dar cam asa e)si nu au la cine sa se duca la altcineva.
De aici se complica treaba. Pentru "serviciile" facute ei se simt datori sa ma "cadoriseasca " cu ceva. Asta e partea cea mai neplacuta: eu nu fac asta cu scopul de a obtine ceva. Imi este suficienta si imi face mai multa placere recumoasterea morala a ajutorului dat si nu recompensarea materiala. Situatia mea materiala este satisfacatoare si, de cele mai multe ori, nu am nevoie sau nu pot folosi aceste mici "atentii" (niciodata bani). Pot sa-mi cumpar singura un pachet de cafea sau o cutie cu bomboane. Am incercat sa-i refuz (am fost destul de ferma) insa unii s-au considerat jigniti (sau poate, mai rau, au crezut ca nu au adus ceva "corespunzator"). De cele mai multe ori eu stiu ca ai au mult mai putini bani decat mine si fac un mic sacrificiu sa cumpere un "fleac" de 50/100 mii lei.
De felul meu sunt o persoana corecta, detest spaga sub toate formele ei, dau daca e neaparat nevoie dar nu pot sa nu-l dispretuiesc pe cel care ia. Constat cu groaza ca s-ar putea sa ajung si eu de "cealalta parte a baricadei". Pana si un buchet de flori urmat de o rugaminte de genul "nu poti sa ma ajuti si pe mine in x problema?" a ajuns sa-mi faca rau.
Cred ca incet incet voi evita sub orice pretext sa mai dau o mana de ajutor. Chiar e asa de greu sa priceapa cineva ca nu toate se fac pe bani sau pe "cadouri" in tara asta?
Multumesc pentru orice sfat imi puteti da!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Mai, Anca, eu sunt tot Anca, salut!
Eu zic asa: spune-ne domnule cu ce te ocupi, poate ne rezolvi si noua una alta... Nu cumva estio pe la Primarie, sa ma "lipesti" si pe mine la o programare la cununie?
hihihi

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Vlad spune:

Nuuuuu! Nu sunt functionar public. Lucrez in cercetare si "ajutorul" se concretizeaza in efectuarea unor teste prin tehnici mai speciale pe care, pentru a le stapani, iti trebuie ceva experienta, rabdare si mana buna pe care nu toti le au. Probabil ca daca si-ar bate capul cam cat mi l-am batut eu la vremea respectiva....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

E un fel mitocanesc de a te forta sa le faci treaba, de a te pune la punkt la o adica "stii ce mi-am luat de la gura sa-ti dau tie", de a te avea la mina cu niste maruntisuri:-( Ajuta-i pina invata si singuri ce au de facut si p-orma arrivederci. Ce primesti - cafea, ciucalata etc - imparte cu ei si cu ceilalti colegi de birou. N-or intinde coarda incat sa-ti aduca bibelouri de acasa

Mergi la inceput

Cum sa le spun "Fac asta dar sa nu vii cu o ciocolata"??? Inainte de a o aduce? parca le-as da o sugestie. Si cand vin cu ea nu mai vor sa o ia inapoi si, chiar daca nu e mare lucru ma simt asa prost. Odata cineva mi-a adus un produs "de la mama, de la tara". Oricat am incercat sa-i spun ca nu consum asa ceva, ca sunt la regim si alte prostii tot nu l-a mai luat inapoi si, cum chiar nu puteam sa-l mananc a ajuns pranz la un catel fericit.
Si mai e, la noi cel putin, moda asta cu florile. Mie una imi place mai mult sa ofer flori decat sa primesc. Si cand aud "Stii, as avea nevoie si eu de.... cand ai timp. Florile sunt pentru tine". Cu ce ocazie si de cand ...Am sa incep sa am un comportament ciudat incercand sa scap de toate astea. Nu pot sa-i spun unui coleg in fata "Uite ce nu am nevoie de ciocolata ta, eu oricum consum numai marca X si nu trebuie sa mi-o dea nimeni, o cumpar eu daca vreau" Parca seamana si a pomana, nu stiu, cred ca deviez.

Mergi la inceput

Papadie, cred ca ai pus punctul pe I. Asa este. Te simti obligat sa il ajuti dupa ce ai primit buchetul de flori, desi de cate ori nu s-au uscat florile in vaza de dupa usa ca nu am mai avut timp sa le transport acasa. Si sa nu crezi, am dat flori laborantei (ca ea oricum nu primeste de la nimeni), am lasat bomboanele in laborator dar fara rezultat. De obicei o persoana apeleaza o data sau de doua ori, isi termina treaba, apoi mai afla altul, vine si el ca de, pe X l-ai ajutat, pe mine nu? (Probabil, nu stiu sigur, cel dinainte ii mai da si vreun "sfat prietenesc" "Du-i si tu o ciocolata ca e fata buna, nu te refuza"). Si asa ajung sa-mi iau lumea in cap nu mai prididesc de atata treaba, eu stau si in week-end si lucrez si toti ceilalti stau acasa (doar are cine le face treaba). Mi-a ajuns si mie cutitul la os, de asta v-am cerut ajutorul, nu prea mai stiu cum sa ies din asta. Cred ca solutia e sa-i las balta pe toti si sa imi vad de treburile mele, destule de altfel.

Mergi la inceput

Andrada, o fi "tare" chestia cu bibeloul, dar sa nu razi: am primit o data un lantisor de tinichea cu inceput de oxidare la capete. Ce sa-i spun "Uite-te la mine, cum crezi ca pot sa port asa ceva?". L-am pus in cosul de gunoi si mi-am spus ca multa minte le mai trebuie unora (era de la o persoana din afara instutului careia ii furnizasem niste date de pe net / nu am mai vazut-o de atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

quote:
Originally posted by Anca Vlad

(Probabil, nu stiu sigur, cel dinainte ii mai da si vreun "sfat prietenesc" "Du-i si tu o ciocolata ca e fata buna, nu te refuza"). Si asa ajung sa-mi iau lumea in cap nu mai prididesc de atata treaba, eu stau si in week-end si lucrez si toti ceilalti stau acasa (doar are cine le face treaba). Mi-a ajuns si mie cutitul la os, de asta v-am cerut ajutorul, nu prea mai stiu cum sa ies din asta. Cred ca solutia e sa-i las balta pe toti si sa imi vad de treburile mele, destule de altfel.

Anca

Mei Anca din pacate cre ca dialogul e "du-te ba la aia ca-ti face ca doar nu e pe de pomana"...d-aia ma apuca pe mine dracii cind e vorba de dat ajutoare din astea :-) Daca mai vine vreunu cu flori trimite-l derect la laboranta, idem cu ciucalata sau alte chestii...sau pune pe birou o pusculita "pt copiii saraci" Daca lasa ceva trimiti la niste copilasi amariti si porma le dai plic "Cutare va multumeste!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Multi oameni sint convinsi ca fiecare dintre semeni are un pret cu care poate fi cumparat : o cafea, un buchet de flori, o favoare, bani...si nici nu pot concepe ideea ca daca faci ceva o faci din cumsecadenie si un simplu "multumesc" ar fi de ajuns. Nu vor sa se indatoreze moral, le este mai comfortabil sa-i coboare pe ceilalti.
Exista un lucru pe care nimic nu-l poate recompensa : timpul liber si cel cu familia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_edi spune:

Daca nu vrei sa mai faci aceste mici servicii le spui pur si simplu ca nu faci si gata, ca nu ai timp etc.
Dar daca tie iti face placere sa-i ajuti, si eu zic sa le spui de la inceput ca nu accepti cadouri. Sigur ca nu le zici "sa nu vii cu daruri", insa poti sa le zici de exemplu ca ti-au cerut si altii ajutorul si apoi s-au simtit obligati sa te cadoriseasca, dar tu te-ai simtit prost, si ca daca intr-adevar vor sa le faci ceva le faci din placere... Si, cum zice papadie, daca e o ciocolata poti sa o imparti (eu chiar asa faceam, o imparteam chiar cu persoana care mi-a dat-o!). E greu intr-adevar sa educi niste oameni care asa s-au invatat.
A, si sa-ti mai zic ceva: spaga e ce se da pentru ca o persoana sa faca un lucru care ii intra in indatoririle de serviciu si pe care oricum ar trebui sa-l faca. Asa ca nu e spaga, si cred ca o stiai si tu, dar e o chestie neplacuta, ca sa nu spun mai mult...

Mergi la inceput

Amuleta, Stii de cand nu am mai iesit eu la un film sau la un restaurant cu sotul meu? De vreo 5 luni si tine cont ca a fost concediu. Si atunci nu prea reuseam sa ajung acasa inainte de ora 19 -20. Si ma tot intreb: pentru ce? Numai ca sa nu zica lumea ca sunt scorpie?

Mergi la inceput