Un subiect despre croitorie

Un subiect despre croitorie | Autor: chatonel

Link direct la acest mesaj

exista deja?
As dori ceva sfaturi despre croiala unei fuste in 6 clini, cu volan. Dansez flamenco si am comandat costumul ce-mi trebuia pe net si am fost destul de dezamagita de articolele pe care le-am primit, asa ca am de gind sa le inapoiez si sa le fac eu singura....

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Chatonel, foarte probabil ca nu voi fi una dintre participantele active ale subiectului, nu-s experta, dar am ceva idei vagi de prin vremuri indepartate cand imi mai faceam cate o fusta simpla etc. Si mai am ceva: o carte de croitorie cu modele de baza dinaintea erei noastre. M-am uitat in ea si am gasit explicatii detaliate de croiala a fustei in 4 si 8 clini. Probabil ca studiind principiul, poti adapta croiala la 6 clini.
Daca te intereseaza, iti scriu tot ce am eu in carte referitor fusta in 4 si 8 clini, numai ca pot sa fac smecheria asta abia diseara, cand dorm plozii. daca aveam io un scanner...

Elena, mami de Oana si Mihai
ne vedeti aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

chatonel, daca vrei sa o faci chiar tu, o poti face incepand de la un tipar clasic de fusta (d-aia cu fata, spate si cu 2 pense in fata si 2 pense in spate). Un tipar din asta clasic il gasesti in reviste gen Burda. Pai uite, cum ai gasit tiparul faci o taietura pe verticala din varful tuturor penselor, astfel obrtii 6 clini. Rotunjesti cu un florar colturile obtinute (dintre segmentul pensei si linia verticala)vei avea de rotunjit 4 colturi pentru fata si 4 colturi pentru spate. Dupa iti alegi de la ce distanta de la talie trebuie sa inceapa volanul. Poti sa faci volanul cat de "mare" vrei tu chiar si de 90 de grade fata de linia verticala. si obtii ceva de genul asta _||_. Din mijlocul clinului de unde incepe volanul masori cat ti-a ramas pana la linia de terminatie a fustei, liniile orizontale ale volanului trebuie sa aiba aceeasi dimensiune, apoi faci cu un florar linia de terminatie.

Am mai citit o data ce am scris si e cam incalcit si incurcat. Ar fi bine sa ai si niste desene.
Eu totusi cred ca daca nu ai mai croitorit vre-o data sa cauti un ajutor sau sa gasesti pe cineva care chiar se pricepe.

Cristina & Sandica

floricica cu pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

O alta idee si cred ca e mult mai buna, faci fusta din 6 clini si ii faci volane aplicate, parca asa arata fustele de flamenco....Volanul il faci asa masori de jur imprejur linia de terminatie a fustei si apoi faci o cercumferinta cu raza de "perimetrul terminatie"/2pi (pi=3.14) si o alta circumferinta de lungimea volanului . Vei avea doua cercumferinte una mai mare si una mai mica, intre acestea doua va fi volanul. Sa nu uiti de rezervele de coasere!

Cristina & Sandica

floricica cu pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Am reusit rapid sa-ti scriu tiparul fustei in 8 clini. Sunt aproape sigura ca pentru 6 clini e nevoie doar sa modifici distantele impartind la 1/6, acolo unde e 1/8.

Pentru a obtine aceasta fusta este necesar sa se formeze tiparul unui singur clin, deoarece toti cei 8 clini sunt egali. Pentru croit este necesar sa se mai copieze pe o foita inca trei clini pentru a forma tiparul de fusta pentru jumatate corp.

TIPARUL CLINULUI

1. Linii ajutatoare

Linia ajutatoare de talie. Se deseneaza o linie orizontala lunga de 15-20 cm.
Linia de mijloc a clinului. Din mijlocul acestei linii se traseaza o linie verticala. Punctul de intersectie al acestor doua linii se noteaza cu A.
Linia de grosime a soldurilor. Din punctul A se aplica pe linia verticala lungimea pana la solduri si se obtine litera B. Tot din punctul A se masoara lungimea fustei pana la glezna fixand litera C.
AB=lungimea pana la solduri
AC=lungimea fustei pana la glezna
Linia de unde porneste largimea fustei. Distanta BC se imparte in doua parti egale si se fixeaza litera D.
BD=1/2 distanta BC
Din aceste trei puncte B, C, D se deseneaza trei linii orizontale intr-o parte si alta a liniei verticale. (perpendiculare pe AC)

2. Linii de tipar

Linia de talie. Din punctul A se aplica pe linia orizontala 1/8 din grosimea taliei plus 0,2 cm impartind aceasta distanta intr-o parte si alta a liniei verticale in mod egal. Se noteazain partea dreapta litera A1 (dreapta ta), iar in partea stanga A2. Se intareste aceasta linie pedistanta A1A2.
A1A2=1/8 grosimea taliei plus 0,2 cm.
Liniile clinului din parti. Pe linia de grosime a soldurilor se masoara intr-o parte si alta a punctului B 1/8 din grosimea soldurilor plus 0,2 - 0,3 cm si se noteaza literele B1 si B2. Se unesc punctele A1 cu B1 printr-o linie oblica prelungita pana in linia de lungime a fustei unde se fixeaza litera C1. Punctele A2 si B2 se unesc la fel printr-o linie oblica care se prelungeste pana la linia de lungime unde se obtine litera C2. Intersectia acestor doua linii oblice cu linia orizontala D se noteaza respectiv D1 si D2.
Pentru a da largime fustei pe linia de lungime se masoara pe linia de lungime din punctele C1 si C2 cate 5 cm in afara liniei oblice. Punctele aflate se unesc cu literele D1 si D2 printr-o linie oblica, apoi curbata la mijlocul ei cu 0,7 - 1 cm.
B1B2=1/8 grosimea soldurilor plus 0,2 - 0,3 cm.
Linia de rotunjime a fustei. Pe cele doua linii laterale ale clinului, din punctele A1 si A2 se aplica lungimea fustei. Se unesc aceste doua puncte printr-o linie usor curbata in afara tiparului, urmarind linia orizontala pe o distanta de 6 - 7 cm intr-o parte si alta a punctului C. Cu aceasta linie se termina tiparul de clin.
A1B1C1 SI A2B2C2 = lungimea fustei.

Dupa ce s-au copiat pe foita inca 3 clini, deoarece tiparul pentru jumatate fusta este de 4 clini, se aseaza pe materialul dublu pentru croit. Se poate executa din doua feluri de materiale diferite ca desen si culoare. Doi clini se fixeaza pe unul din materiale cu liniile partii de sus in aceeasi directie si cu linia de mijloc pe firul drept de lungime, iar ceilalti doi pe celalalt material.

Masuri pentru fusta:

1.lungimea fustei care se masoara in partea din spate din linia de talie (marginea de jos a siretului) pana unde se fixeaza lungimea fustei.
2. grosimea taliei se obtine inconjurand talia cu centimetrul peste siret. (n.a. asa ii zice, nu-s io de vina!!!)
3. grosimea soldurilor, seinconjoara soldurile cu centimetrul in partea cea mai dezvoltata, iar cu celalalt capat al centimetrului se masoara distanta din linia de talie pana la solduri.
4. lungimea din talie pana la solduri e masura a patra.

Daca vrei si detalii de executie, revin. de asemenea o sa incerc un desen. Oricum, explicatiile par mai complicate in citire decat sunt in realitate cand te apuci de tipar. Ai sa vezi, sunt mura-n gura.



Elena, mami de Oana si Mihai
ne vedeti aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

wow, fetelor, sinteti o comoara la casa omului!!!
Multumesc mult pentru timpul pe care mi l-ati acordat si pentru sfaturi.
Din tot ce mi-ati scris mi-am dat seama ca nu-s in stare sa fac fusta si am mai discutat cu matusa mea, care m-a sfatuit si ea sa o pastrez pe cea din pachet. Fusta asta are croiala care trebuie, nemultumirea mea e ca e din supraelastic si ca la banii dati aveam mai multe pretentii.... dar ne-am gindit noi ca poate asta e materialul care trebuie pentru ca, in timpul dansului, ea sa urmeze unduierile si miscarile cu precizie si sa infoaie frumos la piruete.
Voi ce parere aveti?
La inceput ma gindeam ca ar fi frumoasa o fusta de-asta din lycra cu viscoza, in amestec, dar se pare ca materialul nu ar fi destul de gros si nu ar avea "greutate" ca sa "cada bine"....



Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

cred ca e important sa fie materialul "greu" si sa "cada" frumos! si acum un va rog!

Cristina & Sandica

floricica cu pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Hi-hi... si eu care tocmai vroiam sa-ti dau o solutie mai simpla de facut rochie flamenco, cu volane (in buline sau culori) prinse pe o rochie "tubinno" din tricot.
Siretlic: daca in tiv bagi lantisor din acela cu bilutze pe care se tin de-obicei key-cardurile, capata "greutate" suficienta.

Daca s-a rezolvat problema, putem inchide subiectul?

Mult succes.
Q

Mergi la inceput