Aici, in Olanda (7)
Raspunsuri - Pagina 15
ZoitaR spune:
nederland is vol en klaar ! - din pacate asta este realitate si ei olandezii au ajuns la saturatie ! toate natiile pamantului care invadeaza micuta lor cocheta tara : marocani , turci , somalezi , albanezi , romani iar mai nou miile de polonezi nepoftiti la lucru (ilegal).
ce fel de reactii sa asteptam din partea lor - a olandezilor - atata timp cat marocanul ucide - n inima amsterdamului , polonezul munceste pe unde apuca sau romanul fura ca - n codru , intre timp s - a apucat si de ucis (talharie).
la ce fel de tratament sa ne asteptam din partea acestui popor tolerant ? nu vi se pare ca notiunea " toleranta " a capatat deja alte dimensiuni ? pana cand si pana unde ?
eu personal le dau dreptate si nu ma mai deranjeaza cand raman surprinsi de originea mea !
inversand rolurile ne - am putea da seama ca nu - i tocmai usor sa fii olandez in olanda ... nu degeaba au reinceput emigrarea asa cum o facusera in anii 50 - 60 , insa de data asta din cu totul alte motive .
R/
ancuta06 spune:
Lena, inca nu ati rezolvat problemele?
Ancade, imi pare rau ca esti in situatia asta, inteleg ca nu ai cale de intoarcere.
Noi am vrut sa locuim in Romania. Sebastian putea lucra de acolo, ca e in IT si lucra freelance. Dar dupa ce am avut probleme cu banca la care aveam cont, si nu a primit decat o singura data banii trimisi de cei pentru care lucrase, nu am mai avut incotro si ne-am mutat aici. Cand am hotarat sa locuim in Romania, am venit cu el aici o saptamana si am eliberat apartamentul, am vandut absolut tot si am plecat. Nu ce asteptam sa ne intoarcem. Am rezistat 6 luni si ne-am intors, luand totul de la zero si cu datorii in urma, fata de familia mea. Avand in vedere ca nu aveam de ales, am acceptat societatea in care am ajuns, cu bune si rele si am incercat sa ii inteleg si sa ma integrez. De prieteni nu prea am nevoie, ca am cativa, si nu am suficient timp oricum. 2 ditnre prietenele mele sunt romance, iar cealalta este olandeza, cunoscuta in Romania. Nu am nevoie de mai mult, deocamdata. In timp, vom vedea.
Ancade, parca locuiai in Den Haag. Sunt multe romance pe-acolo, din cate stiu eu. inclusiv pe forum. Daca v-ati face un pic de timp una pentru alta, v-ati putea apropia un pic. Cat sa nu mai fiti singuratice.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Ancade spune:
Ancuta, eu locuiesc in Eindhoven si aici nu se arata nimeni interesat de vreo relatie;am incercat in toti acesti ani sa contactez romance din zona, dar m-am lasat pagubasa vazand atata egoism , minciuna si lipsa de interes din partea lor.E adevarat ca timp mult nu as avea pt dese intalniri(avandu-l pe Vladimir mereu acasa), dar totusi de iesit macar 1 data pe luna cu sau fara copii nu cred ca era imposibil.
Ce bine de cele care stati mai aproape una de alta!Si care aveti placerea de a va intalni sau vorbi macar la telefon.
O zi buna va doresc,
Anca24 sapt si Vladimir(21.08.2001)
Iris2002 spune:
Rukki, asta iti mai lipsea... sper sa ajungi repede si cu bine la Onne al tau. Eu as cere de la KLM despagubiri, cu ei nu am avut probleme pina acum insa recent am primit despagubiri de la alte firme, in urma unui schimb incordat de scrisori(reclamatii).
Ancuta, tot raul spre bine... forumul e mai activ...
Lena, mi se pare teribil prin ce ai trecut. Nu stiu daca la mine a fost doar norocul, noi nici nu eram casatoriti cind am primit MVV-ul, in trei saptamini de la cerere. Nu stiu exact cum a fost cu intrebarile pe care sotul meu le-a primit (poate tot de acest gen), eu am avut un scurt interviu la ambasada olandeza cu viceconsulul si a fost o discutie placuta. M-au intrebat intr-adevar daca am de gind sa lucrez, am spus ca da(nici o zi nu am stat acasa, am facut de la inceput munca voluntara si apoi platita) si in rest a fost OK.
E posibil ca problema sa fi fost intr-adevar ca nu ai cerut mvv-ul din Romania. Noua ni se recomandase sa facem asa si totul a mers ca pe roate.
Important e ca povestea voastra s-a terminat cu bine, desi mi se pare si mie teribil sa stai in nesiguranta cu un bebelus... ik wil er niet aan denken. Sa iti traiasca fata, o sa ai o poveste speciala pentru ea, cind va creste mare...
Ancade, cam printre primele lucruri pe care le-am invatat in Olanda e ca trebuie sa te gindesti tu la tine, nu sa astepti sa te ajute altii...ajuta-te tu mai intai. Ia legatura cu primaria unde locuiesti, cu persoana de contact pentru inburgeringscursus. Explica-i problema, scrie scrisori, incearca. Si e posibil sa primesti cursul gratis. Oricum merita sa incerci.
Eu am locuit la inceput intr-un dorp, in prima zi eram inscrisa la primarie, dupa citeva zile am primit invitatia pentru o discutie cu persoana de la primarie. Dupa citeva saptamini incepeam scoala. In toata perioada cursului(eu am urmat doar citeva luni, dupa aceea mi-am luat NT2-ul) persoana de la primarie m-a ajutat enorm, mi-a tradus si evaluat diplomele gratuit, mi-a facilitat legatura cu ceea ce pe vremea aceea era arbeidsbureau(tot singura mi-am gasit un job, dar au incercat si ei). Cu profesorii (?? mai degraba voluntari) de la curs am avut si eu..dezamagiri, dar la ce sa te astepti de la un curs gratuit? Puneam intrebari si mi se raspundea: ik zoek het op en jij hoort van mij morgen...nou, morgen was nooit !
A fost un bun inceput, dupa aceea am invatat singura, acasa.(seara dupa job).
Si evident ca inceputul nu a fost ideal... nu am fost superincintata de primul job(dar am ramas acolo pina la al doilea), nu pricepeam de ce trebuie sa stabilesc intilniri cu o luna inainte(sa vedeti acum agenda mea, plina pina in ianuarie, shame on me!) sau de ce primesc doar o koekje op bezoek... dar... eram hotarita sa ma acomodez, daca nu as fi reusit in primii doi ani stabilisem impreuna cu sotul meu ca vom incerca in Romania. Nu a fost necesar, pentru ca mi-am gasit locul aici, am prietenii mei(nu doar pe cei mosteniti de la sot) si un loc de munca fain (cu colegi supersimpatici).
In rest ce sa iti spun, mi se pare si mie ca e greu daca nu aveti prieteni, insa daca aveti de gind sa ramaneti aici, sigur vor aparea si oamenii cu care sa va puteti imprieteni.(zic eu optimista cum sunt). Oricum succes cu invatatul limbii, daca mai vrei sa urmezi cursul !
Ancade spune:
Iris, de vorbit zic eu ca ma descurc acum in olandeza;nu la modul de a scrie scrisori oficiale.Am inceput sa vorbesc de cateva luni(de cand ne-am mutat in noua casa) insa cu sotul meu tot in engleza vorbesc;nu ma pot dezobisnui si nici el;ne-am cunasocut vorbind engleza si asa a ramas.De inburgering curs ce sa zic ca aici in Eindhoven nu se facea decat cursul de limba si ala prost;pierdeam timpul ducandu-ma acolo pt ca nu ni se explica mai nimic.Persoane de contact am avut cateva insa parca erau handicapate; engleza nu vorbeau(si la inceput cum ma puteam descurca cu ele?) , uitau tot ce discutam la intalniri; diplomele abia dupa 1 an mi le-au tradus si evaluat pt ca uitasera si pierdusera copiile, dar nici nu ma sunau sa mi le receara.Eu nu sunt genul sa insist(sau il pun pe sot sa sune daca chiar imi pierd rabdarea).
Acum cu copiii nici ca imi arde sa mai merg la cursuri;unde sa-i las pe copii? Eu nu sofez si nici pe bicicleta nu stiu sa merg si cu busul nu e tocmai comod cu 2 copii.Dar am intrebat si gratis nu mi se ofera nici un curs.As putea , e adevarat sa stau serile sa-mi pun gramatica la punct, dar sunt atat de obosita ca adorm inaintea lui Vlad uneori.
Oricum fostele colege de la curs(rusoaice si poloneze) si-au gasit joburi bune (e adevarat ca dupa 3-4 ani de la terminarea cursului)fara a fi intrebate daca au examenele date sau sa li se verifice evaluarea studiilor.
Noi am calculat ca daca as lucra toti banii mei s-ar duce pe kinderopvang;si chiar sa lucrez degeaba , sa nu vad copii decat cateva ore/sapt nu e telul vietii mele.
Asa ca mai asteptam..vremuri mai bune.
Anca24sapt si Vladimir (21.08.2001)
anky spune:
Se pare ca totusi a-ti inteles unele dintr-e voi ce am vrut sa spun.Bineinteles ca nu trebuie sa fiti de acord cu mine sau sa ginditi ca mine,ar fi prea monoton sa gindim toti la fel.Eu sint foarte sincera.Spunundu-mi parerea nu inseamna ca am facut o crima sau ca nu imi iubesc sotul.Departe de asa ceva.In primul rind avem o fetita si al doilea bebic e pe drum,se pare ca e baiat dar imi vor spune 100% in decembrie chiar de Craciun.Ma bucur foarte mult mi se pare ideal o fetita si un baiat.
Numai bine si o zi buna!
Anca DPN 08.05.05 si Bianca
htt://community.webshots.com/user/anky2001
Iris2002 spune:
Anca, daca vrei te ajut eu cu olandeza. Cu scrisul, de exemplu. Putem sa ne scriem in olandeza, eventual si aici pe forum putem incerca, si daca facem greseli ne corecteaza cine stie mai bine...
Stiu ca e greu sa treci de la engleza la olandeza, si la mine a fost, insa e esential.
ZoitaR spune:
da , da , vreau si eu in olandeza !! mai ales ca interesul comun este de a perfectiona limba si un exercitiu mai bun decat scrisul si cititul nu exista ...
AdaByron spune:
In primul rand sa va salut..
Si acum despre Olanda, acomodare, olandezi: eu am venit aici( in urma cu 1 an) din motive familiale, nu materiale.
Sotul meu(roman)a primit o oferta de job aici, nu a ales el sa vina in Olanda, a aplicat pentru Germania dar in domeniul lui erau locuri doar in Olanda.
Asa ca am lasat in urma parintii, prietenii si un job(apropo de partea materiala) f. bun, la o multinationala.
Multi din prietenii de acasa au zis ca gresesc renuntand la pozitia pe care o aveam in RO, dar eu am ales sa vin aici pentru sotul meu.
Acum experientele noastre sunt diferite pentru ca si noi suntem diferiti si fiecare percepe altfel.
Acomodarea a fost destul de grea si nu pot spune nici acum ca ma simt acasa aici.
Dar experienta mea de pana acum cu olandezii a fost pozitiva, sunt deschisi, toleranti, interesati sa afle lucruri noi(de ex. despre Romania), f. buni vorbitori de limba engleza. Cel putin asa sunt cei pe care i-am intalnit eu.
Am venit aici in ideea unui transfer al sotului meu in Germania, dar acum nu mai gandim asa. Am fost in Germania 6 luni in business trip si pot sa va spun ca m-am simtit straina desi limba oficiala a companiei pentru care am lucrat este engleza. Dar daca nu vorbesti germana te simti stingher...
Pentru mine venirea in Olanda a insemnat sa o iau de la inceput, alt job, alta limba( ik probeer, maar mijn Nederlandse is niet so good ), alta viata...
M-am lungit, ideea e ca noi am ales sa ramanem.
Motivul principal e ca aici nu ne simtim straini.
P.S. Danyce sa-ti traiasca fetita! E tare frumusica.
lena spune:
Anky toata lumea cred ca a inteles ce ai vrut sa spui, si de altfel toata lumea a gasit in Olanda, de altfel ca si in Romania zic eu si oameni buni si oameni rai, asa e si in alte tari. De exemplu eu am trait 3 ani in Danemarca si pot spune ca ea este pentru mine, tara mea de suflet locul unde mintea imi zboara ca spre un loc de vacanta, un loc de vis.
Cand am plecat sa lucrez acolo, prietenii mei romani mi-au zis ca danezii sunt oameni reci, distanti, blah-blah...i-am contrazis din primele 3 luni de stat acolo, stiti ca ei sunt denumiti "latinii nordului"?...Au si ei o mandrie uneori exacerbata, as putea spune ca sunt chiar mai impulsivi uneori decat romanii, dar sunt de o frumusete culturala, nemaipomenita, doar sunt adevaratii vikingi, nu?
Sotul meu a vrut sa ne stabilim in Romania, fiindca eu am vrut sa incep o afacere acolo, dupa prima luna, in care oricum am cheltuti o gramada de bani, cand am vazut hatisul birocratic prin care trebuia sa trecem am lasat-o balta. Si oricum cu riscul sa par deplasata, inca de cand am lucrat in Danemarca, mi-am dorit sa traiesc in alta tara decat Romania, nu pentru ca nu tin la tara mea ci pentru zic eu ca nu mi se potriveste din multe puncte de vedere.
Ancuta acum s-au rezolvat problemele din partea lor, dar inca asteptam actele care sunt in Den Haag. Pana atunci eu plec sambata in Elvetia, la prietena mea cea mai buna, profit de faptul ca Freya poate sa stea cu mama mea...De-abia astept sa vad Geneva, Zurich, Lausanne!
Numai bine , Lena si Freya (nascuta de Haloween-31.10.2003)