Tema pentru Diaspora :)
pentru cine are ceva de spus
(de la http://www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=38/index.htm)
Temă pentru cititori
Despre relatiile dintre românii din România si autorităti se vorbeste mult. Despre relatiile românilor din străinatate cu oficialitătile românesti de acolo se vorbeste mult mai putin.
Dilema veche doreste să pună în dezbatere această temă. Îi rugăm pe cititorii nostri din alte tări să ne relateze, pe scurt, experientele lor - bune sau rele - cu reprezentantii României din cadrul ambasadelor, consulatelor si centrelor culturale românesti. Nu ne interesează neapărat oameni, fapte, cazuri particulare, ci mai degrabă atmosfera, mentalitătile, stilul de lucru, competentele comunicative, dilemele oficialilor nostri din străinatate (sau, desigur, absenta lor).
Cele mai interesante scrisori vor fi publicate în revistă.
Asteptăm răspunsurile dvs. prin e-mail sau prin postă.
Dilema veche
Str. Constantin Daniel nr. 11
010631 BUCURESTI
Tel.: 004021-2110769
Fax: 004021-2113736
dilema@rdsnet.ro
dilema.veche@algoritma.ro
Raspunsuri
papadie spune:
Si se skimba ceva??????????
Cred ca se skimba numa starea de spirit a comunitatii daca ne apucam sa insiram magariile celor de la ambasade & consulate!
aida_o spune:
...nush!
totusi, poate sunt persoane care chiar simt nevoia sa povesteasca peripetiile traite cind au avut de-a face cu reprezentanti ai Romaniei... pe mine m-a ferit Dumnezeu, pina acum
louisea spune:
io una incerc sa ma feresc de ei ca dracu de tamaie..
acu vre-o 2 ani sunasem la ambasada sa obtin niste informatii si numai PROSTII mi-au zis.. asa ca stau departe de ei..
------------------------
poze cu Bandit
Adela99 spune:
io n-am avut experiente neplacute cu cei de aici... e drept ca m-am limitat la corespondenta mail... dar am fost ajutata si inca pe un ton amabil (care e mai usor de abordat in scris - uneori - decat verbal)
peca spune:
quote:
Originally posted by papadie
Si se skimba ceva??????????
Cred ca se skimba numa starea de spirit a comunitatii daca ne apucam sa insiram magariile celor de la ambasade & consulate!
papa....daca ar scrie cei stabiliti in strainatate cu exceptia celor din germania....se poate sa se imbunatateasca spiritul....si spun din pacate.....fiindca se pare ca doar noi cei din De....suntem mai dezavantajati in aceasta problema
Nedda spune:
Ha, ha! Nu ma abtin sa nu raspund la subiectul asta ca tocmai ce-am avut o "experienta" la Consulatul Roman din New York nu demult. AM FOST SOCATA! WC public daca era biroul acela si tot ar fi aratat mai bine. INGROZITOR!! Probleme diverse m-au trimis in mai multe consulate si ambasade din mai multe tari dar n-am vazut unul mai mizerabil! In primul rand era mizerie la propriu. Praf peste tot, peretii murdari, nezugraviti de o mie de ani iar pe unul dintre ei atarna un tablou prafuit si decolorat al unei ape (poate Marea Neagra mi-am inchipuit eu cu ironie!).
Apoi, cica au niste fotolii pe care sa te asezi si sa astepti sa te ia in primire functionarii dar acele fotolii erau vechi si urate si nespalate. Inauntru mirosea ingrozitor a tutun si localul era neaerisit. Chiar in fata usii de la intrare e toaleta la care clanta era stricata. N-am avut curajul sa si intru in toaleta ca m-am otravit destul stand afara!
N-am vazut si eu un steag al Romaniei (e unul afara pe cladire dar si ala nespalat), n-am vazut un singur pliant cu trei randuri despre tara noastra, n-am vazut nici-un alt fel de material in care sa fie prezentata sau promovata Romania.
INGROZITOR! Mi-a fost rusine ca locatia respectiva se numea Consulat Roman!
Munca celor doi functionari nu o comentez dar ei sunt cei care faceau aerul de nerespirat inauntru fumand aproape continuu. Nici macar un geam n-aveau deschis!! Ce urat! Sper sa nu mai am niciodata nevoie sa calc pe-acolo!
Daniela si papusa Lara - 7 aprilie 2004
alinah spune:
Eu nu pot sa spun ca am avut vreo experienta socant de urata, dar nici buna n-as zice. Un gust amar, da! Bine, n-am fost decat o singura data, ca sa imi schimb numele in pasaport, adica una bucata stampila si niste bani incasati. Pe langa faptul ca au program de lauze, am asteptat vreo 5 ore pentru o stampila. Comportamentul n-a fost violent dar foarte rece. Acum ce sa ma astept si eu, bietul cetatean? Sa stea cu zambetul pe buze, ca doar nu-mi vand nimic
Atmosfera mi s-a parut exact ca cea de la un ghiseu de la sectia financiara din Bucuresti, lume, dezorganizare, nimeni nu statea la coada, toti aveau urgente si toti aveau drame mai mari decat ale celorlalti.
Nu era multa lumea, sa fii fost vreo 10-15 in total, dar organizarea era cu totul la pamant.
Infrant nu esti atunci când sangeri,
Nici ochii când în lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri,
Sunt renuntarile la vis. (Radu Gyr)
Poze Armin
papadie spune:
Peca te contrazic...La consulatul roman din New York am avut o experienta cel putin de doi lei. Pove pe scurt ca ma apuca nabadaile cind imi amintesc. So, sun la ei sa-mi rezolv oarece vize pt Germania. Am consumat o cartela de 5 sau 7 ore. Intai si-ntai ma uitau in telefon dar imi ziceau amabil dupa 20-30 de minute "Vaaaaaaaaaai v-am uitat in telefon. Imediat va fac legatura la dl consul!" Raspundea duduia de la dl consul fff isterizata ca i-am spus doamna secretara. Evident consulul nu era acolo. Am sunat a doua zi, a3-a, a4-a...M-au purtat din birou in birou. In fine m-au pus sa trimit niste acte cu DHL-ul si mi le-au retrimis tot pe banii mei ca nu e de competenta lor sa rezolve. La un mom dat ma apuca dracii si mergem la consulat. SUPRIZAAAAAAAAAAAAAA Nu stiu cum imi faceau legatura dintr-un birou in altul pt ca toti imparteau aceeasi camera! Poate de la o masa la alta si am inteles eu gresit!
Consulatul roman la Munchen - am sunat 5 saptamini la rind sa intreb ce fac ca mi-a fost duratpasaportul n-au rasp nici macar o data. Am rezolvat la Strassbourg in 5 minute!
Suna Dana la Munchen culmea i se rasp din prima si ii zice domna sa le scrie un email. Scrie emailul la care primeste raspuns va rugam sa ne contactati la telefonele...blablabla...evident ca n-a mai rasp nimeni
Specimenele astea iau salariu din banii nostri...Totalmente needucati!
slakje spune:
""WC public daca era biroul acela si tot ar fi aratat mai bine. INGROZITOR!! Probleme diverse m-au trimis in mai multe consulate si ambasade din mai multe tari dar n-am vazut unul mai mizerabil! In primul rand era mizerie la propriu. Praf peste tot, peretii murdari, nezugraviti de o mie de ani iar pe unul dintre ei atarna un tablou prafuit si decolorat al unei ape (poate Marea Neagra mi-am inchipuit eu cu ironie!).
Apoi, cica au niste fotolii pe care sa te asezi si sa astepti sa te ia in primire functionarii dar acele fotolii erau vechi si urate si nespalate. Inauntru mirosea ingrozitor a tutun si localul era neaerisit. Chiar in fata usii de la intrare e toaleta la care clanta era stricata. N-am avut curajul sa si intru in toaleta ca m-am otravit destul stand afara!""
NEDDA de mult nu am mai ras asa cu pofta, sunt si bolnava acum am avut si ceva necazuri si imi cam pierise zambetul de pe buze, dar te rog frumos sa ma crezi ca postarea ta asa m-a binedispus ca am ras cu lacrimi, prima data dupa multa vreme!...ai foat extraordinara, hahahaaa, localul era neaerisit, locatia, hahaaaa, esti TOTALA!