Cu incredere, spre Canada! (10)
Raspunsuri - Pagina 4
crysa spune:
multumesc mult pt raspuns.
dar daca sunt dusi la gradinita copilashii bolnavi, nu risca sa se imbolnaveasca unul de la altul?
Danutza Mamaruta spune:
Fetita mea nu a avut fisa medicala nici la gradinita si nici la scoala, am semnat doar un formular ca nu are nici un fel de alergii si atita tot. Nu m-a intrebat nimeni cum sa procedeze cu ea in caz de febra si cind a avut dureri de burtica au lasat-o sa plinga ore in sir fara sa ne anunte sa mergem dupa ea. Au pus-o pe autobuz si am preluat-o de acolo si am aterizat direct la urgenta. Ei nu ne-au trimis nici macar un bilet sa ne anunte de starea copilului. De altfel nu exista asistent medical in scoala.
Si copii bolnavi (raceli, gripe, otite) vin tot timpul, dar nu ii trimite nimeni acasa. Totul e sa speri ca al tau copil e rezistent la virusi si cam atit. La prima companie pentru care am lucrat parintii care aveau multe absente din cauza copiilor sensibili adunau puncte in defavoarea lor si asta ii "favoriza" in caz de restructurari. De aici probabil mania de a-si trimite copiii bolnavi la scoala/gradinita.
carmen77 spune:
Crysa, hai sa iti zic si eu cum e cu gradinitele. Deci, aici toata lumea isi duce copilul bolnav la gradi, pentru ca partea cu zilele libere e cam inexistenta. Sotul meu are 5 zile libere pe an, eu inca nu lucrez, dar cand ma voi angaja o sa am parte de acelasi regim. Deci poti sa speri ca nu ti se va imbolnavi copilul decat 10 zile pe an! Si nici nu da bine la servici sa iti iei toate zilele libere la care ai dreptul, ca deh, sa nu exagerezi. Eu vorbesc acum de zilele libere pe care poti sa le iei in cazuri de urgenta, nu de concediu ... care nici ala nu e fantastic, adica 10 zile pe an (in afara de sarbatori).
Acuma despre gradinite. Deci, la gradinita nu iti trateaza nimeni copilul, scrie clar in fisa de inscriere ca nu au dreptul sa ii administreze medicamente, deci in caz de urgenta tot tu esti chemata. Despre imunitate, la inceput in mod inevitabil copilul se va imbolnavi, nu am auzit de nici unul care sa nu fi facut in primele luni tot felul de viroze si otite si alte chestii. Poti sa ii faci fetitei un tratament de stimulare a imunitatii cat mai esti in Romania, cu Ribomunyl sau Bronho Vaxom, si sfatul meu sincer e sa mai astepti putin (macar jumate de an) pana mai creste, sa ajungeti aici primavara-vara. Eu daca ar fi sa mai plec inca o data, as mai astepta in mod sigur ca Matei sa fie mai mare.
http://community.webshots.com/user/carmen77102
http://community.webshots.com/user/carmen77104
Carmen si Matei Gabriel - 27.10.2003
crysa spune:
Bianca va avea aproape 3 ani cind vom pleca noi spre Canada.
Sper sa fie bine.
Multumesc mult pt raspunsurile voastre.
nelia spune:
Eu cred ca un raspuns unic nu exita, ci doar raspunsuri care vin de la fiecare parinte in parte, in functie de experienta proprie. Poate ca noi sintem un caz fericit, dar la gradinita Agatei nu se intimpla ce am citit mai sus. Daca are febra (nu 40!) o primeste la gradinita daca chiar nu ai incotro, dar ii administreaza medicamente care scad febra (am semnat la inceput o hirtie prin care ii autorizam ca pot sa-i administreze citeva din medicamentele clasice aici care scad febra si potolesc durerile sau pentru cele care se dau in caz de prim-ajutor. Am semnat si o hirtie in care primul-ajutor inseamna dus la spital, in cazul in care parintii nu pot fi gasiti in timp util. Pentru orice alt medicament trebuie sa semnezi o hirtie prin care autorizezi educatoarele sa-l administreze, cum se numeste, ce cantitate si la ce interval de timp. Si daca se intimpla ca simptome grave sa apara pe parcursul zilei i se administreaza medicamentele permise si daca totusi starea se inrautateste sint anuntati imediat parintii amindoi si cei trei prieteni trecuti de noi in caz de urgenta (in cazul in care nu au reusit sa vorbeasca direct cu unul dintre noi si au lasat un mesaj pe undeva pentru noi). Ne-am trezit o data toti cinci la gradinita si Agata avea o „banala“ viroza stomacala, dar avea febra, vomitase si nu se tinea pe picoare de rau ce ii era. In perioada in care stateam cu Agata la gradinita (m-au lasat vreo vreo trei saptamini!) pentru acomodare am vazut copilasi bolnavi care aveau parte de un regim special: minghiieri, povesti, cintecele in surdina, frecat pe spate sau chiar masaj sau frectie. M-au impresionat devotamentul fetelor pentru a eu nu ma vedeam in stare facind atitea lucruri pentru un alt copil in afara de fetita mea. Ba mai mult, am ramas cu gura cascata cind un copil bolnavior si cu febra, intrebat ce ar vrea sa faca, a zis, intr-o doara cred, ca vrea sa-i cinte Anita (directoarea!) nu stiu ce cintecel... directoarea a venit si l-a luat pe copil la ea in birou si i-a cintat. Este adevarat ca e o gradinita unde sint putini copii si multe educatoare, dar chiar au grija de ei, poate ca nu chiar ca la mama acasa, dar nu-i lasa de izbeliste. Si pentru orice incident sau accident primesti foita prin care te anunta cum a cazut, unde si ce prim-ajutor i s-a dat. Deci... fiecare cu experienta lui.
Cornelia, mamica cu burtica
laurajr spune:
nelia in ce regiune a Canadei se gaseste asa o gradinita de vis ci cat costa pe luna ?
Noi sosim in vara cu fetita mea (3.9luni atunci )probabil in Toronto si sunt f interesata de subiect!
khristin spune:
Si la noi la daycare li se administreaza medicamente (de regula Tylenol) cand este cazul sub semnatura parintelui. Prichindeii contagiosi intr-adevar nu sint tinuti in incinta si mi se pare normal sa stea acasa in perioada respectiva. Parintii gasesc si ei intelegere la serviciu (au sick days si mai gasesc ei solutii...:-)); depinde de concediul fiecaruia. Copilasii au activitati destul de bogate (uneori prea bogate zic eu) - excursii, face painting, etc. Yasmine are 2 ani fara 2 luni si stie culorile, formele, zilele saptamanii, sa numere pana la 10, unele cantecele stalcite, spune "piiiiz" (in traducere please ori de cate ori vrea ceva) si mananca numai cu lingurita..:-))). Personal eu sint multumita de evolutia ei acolo, si mai ales ma simt cu sufletul impacat cand mai trag o ocheada pe internet la ea de la serviciu sa vad ce mai face si o vad fericita intre copii.
Cristina
http://community.webshots.com/user/khristin107
nelia spune:
Gradinita Agatei nu e de vis, este o gradinita obisnuita, se stat (un CPE cum i se spune pe aici), deci costul ei minim: 7$ pe zi plus un dolar (pe zi) pentru biblioteca si pentru muzica (de doua ori pe saptamina merg la biblioteca si de doua ori au cite o ora de muzica – in cea de-a cincea zi au iesiri in oras). Gradinita se numeste Dawson, este mai degraba englezeasca decit frantuzeasca, desi, fiind in Quebec, sint obligati sa le vorbeasca copiilor si in franceza, au chiar si o profesoara de franceza care lucreaza cu ei. Dar cunosc multi parinti, de diverse nationalitati, care sint multumiti de gradinitele lor (frantuzesti, englezesti sau bilingve) si nu sint particulare. Este adevarat ca am auzit si grozavii... dar cum spuneam, fiecare cu experienta lui.
Cornelia, mamica cu burtica
rosa spune:
La gradinita unde au mers copii mei nu ii primeste cu febra. Baiatul meu a tras o raceala asta vara - a facut febra noaptea, dar dimineata a fost ok si l-am dus la gradi. Le-am zis de febra si mi-au spus ca nu ar fi trebuit sa-l primeasca decit dupa 24 de ore de "fever clear". Iar dupa amiaza m-au sunat imediat sa vin sa-l iau, si n-avea decit 38. Medicamente le da numai cu reteta de la doctor.
Bineinteles, cu mucii in nas si tusind ii primeste. Acolo intervine imunizarea naturala, dar te consolezi cu gindul ca primul an e mai greu.
Sint locuri si locuri, cautati cu grija si veti gasi gradinita potrivita.
Ira spune:
Laurajr, gradinitele in Canada sunt exact asa cum a descris Nelia,
eu cand aud citesc mesajele tendentioase scrise pe aici ma amuz f. mult,
carmen77, de unde stii tu f exact cum e cu gradinitele,
te intreb asta pt. ca nu stiam sa lucrezi la vreuna,
este f usor sa arunci cu mesaje neavizate, oamenii deseori isi formeaza pareri preconcepute numai din ce citesc pe forum......
Eu, din cate am vazut, cotrobaind prin tot Montrealul dupa gradi pt. Sofia, si cautand si job in domeniu, si mai ales, lucrand ca si educatoare, singura diferenta dintre gradinite ar fi meniul si calitatea umana a educatoarelor (inevitabil, nu ?). Atat, in rest, regulamentul este acelasi peste tot, cine nu-l respecta (nu spun ca nu or exista cazuri) raspunde in fata legii.
Regulamentul spune sa nu primesti copilul cu febra, diaree, si in caz de urgenta sa ii administrezi medicamente de scadere a febrei, faci o frectie, o compresa, etc. Apoi, daca copilul e rau, nu gasesti normal sa fie chemat parintele ? Daca este chemat, nu e bine : este deranjat de la serviciu ; daca nu e chemat, iar nu e bine, nemultumirea e permanenta, ce ma distreaza starea asta la unii oameni . Haideti sa fim mai toleranti, oameni buni, si sa nu privim dintr-un unghi absurd niste lucruri absolut normale.
Si btw, pentru linistea unora, afisez aici zilele de sarbatoare, in consecinta - libere, din Canada:
• le 1er janvier;
• le Vendredi saint ou le lundi de Pâques, au choix de l’employeur;
• le lundi qui précède le 25 mai;
• le 1er juillet ou, si cette date tombe un dimanche, le 2 juillet;
• le 1er lundi de septembre;
• le 2e lundi d’octobre;
• le 25 décembre.
deci, ca sa fac o gluma proasta, copilul vostru se mai poate imbolnavi, in afara de cele 10 zile pe an de concediu maladie si de concediu propriu zis, inca o saptamana.
As dori sa lansez o intrebare pt. cei care sunt in masura sa raspunda, oare in Ro, la un job serios, dar serios (mai exista si pe acolo cate o exceptie ) , la care se castiga bine si ai o multime de responsabilitati, poti pleca cand te taie pe tine capul ? Nu cred.....
Doamne ajuta pe toata lumea, Irina