ABUZUL DOMESTIC

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Felicitari pt initiativa!!!
Eu cred ca este absolut necesar sa deschizi acelasi subiect pt copii abuzati de parinti... aici paguba e si mai mare... femeia e un adult care de bine de rau poate face ceva sa se salveze, dar micutii neajutorati??? Si pt asta avem nevoie de informatie si consider ca e de datoria noastra acolo unde ne aflam sa promovam informatia atat de utila pt ei.
Oricum subiectul acesta si ideea de a veni cu linkuri este minunata.

Denisa si bebica din burtica - 31 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MLDiana spune:

quote:
Originally posted by Alyssa

Aflindu-te intr-o relatie abuziva vrei din tot sufletul sa devii mai buna, mai intelegatoare, mai atragatoare... dar traind cu un partener abuziv care te critica mereu este aproape imposibil sa te vezi asa cum esti intr-adevar (minunata in feminitatea ta!!!) si anume unde sa incepi cu schimbarile.
Ajungi sa fii atit de inspaimintata sau depresata ca nu mai ai energie decit pentru activitatile esentiale de zi cu zi. Daca ai ajuns la punctul in care realizezi ca esti femeia care nu vroiai niciodata sa devii, atunci singura speranta de a te regasi, de a deveni acea femeie care ai visat mereu sa fii, este de a te separa de partenerul abuziv!!!

.


Alyssa si eu am trecut prina asa ceva pe vremea cind eram tinara si "nelinistita"cu primul meu iubit care m-a facut sa ma simt oribil.Dupa ce am decis sa termin cu el ,nu stiu de unde am mai gasit resurse de neuroni destepti, dar f bine am facut cind am pus capat relatiei.M-am simtit dintr-o data libera.IAr dupa ani de zile ,din greseala ne-am revazut si atunci am fost in stare sa-i zic tot ce am avut pe suflet.
Chiar m-am gindit atunci ,"Doamne, proasta am mai fost!"


Lidia ,Tiara si David D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

in Iasi, la Centrul de Mediere si Securitate Comunitara exista o clinica legala care se ocupa de femei abuzate.
acestea primesc asistenta legala si exista chiar si un adapost unde pot sta pentru citeva zile

tel. 0232-252920

Anca si Matei (1 ianuarie 2004)


Bebei de ianuarie - februarie 2004
si gasca MAO

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Alyssa, mi se pare un subiect extrordinar!
Deocamdata citesc ce dezbateti voi, in Romania nu cred ca exista o asociatie care se ocupa de abuzul domestic.
Si cand spun asta, ma refer doar la abuzul domestic, adica agresiunea mentala, emotionala si psihologica, acea agresiune care nu lasa dovezi si e imposibil de demonstrat.


Nu certati copiii cand viseaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Cind eram in Romania aveam casa in cenrul orasului, chiar linga Militie. Am crescut o copilarie cit de cit linistita, la bunici, nu am vazut batai sau injuraturi...
Intr-o seara, aveam vreo sapte ani, era o seara frumoasa de vara cu multe stele pe cer (unde or fi fugit stelele, ce pe aici parca nu sint asa multe...) ne strinsesem grupuri in fata caselor in vecini. Femeile batrine intr-o parte, copii intr-alta jucindu-se "ascunsa", tinerii si mai la o parte discutind de ale lor... Dintr-o data, din deal vine o femeie fugind si strigind de mama focului, in capot, desculta, cu parul ravasit... Striga dupa ajutor si se uita inapoi cu frica... "aoleoo, ma omoara..." si asa a ajuns in fata Militiei. Era prin 1977. A iesit militianul calm, rizind " ce ai mai femeie, ce s-a intimplat?" "ma omoara din bataie barbata-meu, domnule militian..." "Pai ce i-ai facut, femeie?" (!?!) "nu era mincarea gata cind a venit si la mine era o vecina, mi-a zis ca stau la taclale si nu am grija de casa..." " pai vezi ca ai meritat-o?.." Atunci a aparut si barbatul, cu un bat in mina... A inceput si el sa isi spuna "dreptul la replica" si militianul i-a "impacat" spunindu-i femeii sa isi vada de casa ei!!!
Ironia este ca toata lumea i-a dat dreptate barbatului!!! Pai daca ea isi vedea de treburile ei, nu se mai enerva omul care a venit obosit de la munca!!!

Mi-a ramas in minte intimplarea de mai sus. In diferite stagii din viata mea am reactionat diferit la aceasta intimplare. Cind eram mica, atunci, mi se parea chiar comica, un fel de "Vsilache si Marioara" (alt exemplu al abuzului femeii care a "distrat" lumea la bilci...), apoi mi-am adus aminte de ea si am analizat-o, este intr-un fel esenta conceptiei lumii despre abuz. Undeva, inauntrul nostru inca mai spunem "daca ea nu ar fi facut asta, nu s-ar fi intimplat...".
Femeile care se hotarasc sa paraseasca un partener abuziv sint intimpinate uneori de prejudicii si gindiri marginalizate implantate in firea noastra de religie, de felul in care am crescut, de societate (care de abia acum a inceput sa recunoasca abuzul domestic si sa ia atitudini incet -incet...).

"Crezi tu ca ai sa gasesti unul mai bun?", "locul femeii este linga barbatul ei", " o femeie adevarata lupta pentru familia ei", "este responsabilitatea femeii sa creeze armonie si sa faca familia sa functioneze", " poate este vina ei", " ar trebui sa is tina si ea gura", " nu poti sa fugi mereu de problemele ce le ai, trebuie sa le repari cumva", " te-ai casatorit pentru totdeauna, in fericire si in probleme, trebuie sa le rezolvati impreuna", etc, etc...

Cind inchizi ochii si iti imaginezi a cui de fapt e vocea din capul tau care iti spune lucrurile astea? Preotul? Mama ta? Barbatul tau?
Cind iti vei da seama a cui e vocea in spatele acestor ginduri, vei putea incepe sa le analizezi.

Aici incepe radacina, motivul pentru care stai si induri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Prima oara cind am spus cuiva ce mi se intimpla a fost intr-o vizita la pediatra fetelor, in iunie 2003. I-am cerut sa imi dea sfaturi despre vreo terapie de familie ceva, ca situatia noastra familiala nu mai era ca inainte, era mereu tensiune in casa si certuri si imi era teama sa nu le afecteze si pe fetele mele... M-a ascultat si mi-a zis la urma "esti intr-o relatie abuziva"... Am crezut ca nu stie ce spune!!! "pai da nu ma bate, nu a dat niciodata in mine..." Mi-a spus calma " uite, iti scriu un numar de telefon de la Family Services (un program de ajutor fundat de municipiu) unde poti vorbi in confidentialitate cu un consilier"...
Asta a fost inceputul. De atunci pina la acel nu final a durat aproape in an!!!
Nu este un proces usor deloc! Viata ti se va schimba total. Acum te gindesti cu frica la schimbarile astea... Viata ta nu va mai fi asa ca acum... Tot ceea ce ti se pare "siguranta", "cunoscut", nu vor mai fi... Iti este teama, esti paralizata de frica, te simti ca la marginea prapastiei cu golul ala in stomac si gindul "ce am sa ma fac??" in minte... Stii ceva? Este bine!!! Este bine ca viata ta nu va mai fi asa, ca acea "siguranta si acel mediu cunoscut" nu vor mai fi acolo!!!... Viata ta va deveni alta, mai plina, mai incarcata, mai grea un pic la inceput... Va deveni alta si asta este bine!!!
Nu te teme, la sfirsit vei fi alta femeie, vei fi mindra de tine si de realizarile tale, vei fi optimista si increzatoare, lumea ti se va parea altfel, felul in care o vei vedea va fi altfel!!! Si nu este rau deloc!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Deci abuz nu este numai atunci cind vine acasa suparat si iti trage o palma din diferite motive sau pur si simplu te calca in picioare si te terorizeaza!!!

Abuzul are multe forme si uneori persoana abuzata nu vede ca este intr-o relatie abuziva deloc! Stie ca "ceva" nu este normal, sar nu vede ca este abuzata!!!

Abuzul fizic
- te impinge si te bruscheaza
- te tine sa nu pleci
- te stringe de git
- te loveste cu pumnul
- arunca obiecte in tine sau foloseste obiecte sa te loveasca
- te incuie afara din casa
- te abandoneaza in locuri necunoscute tie si primejdioase
- refuza sa te ajute cind esti bolnava, ranita sau insarcinata
- mina ca nebunul cu tine in masina, punindu-te in pericol si speriindu-te
- te scoate afara din masina pe strada sau iti ia cheile de la masina si nu te lasa sa conduci ca pedeapsa
- te violeaza
- te ameninta cu cutit sau alte arme

Exemplele date mai sus sint variate, una mai violenta, alta nu, dar toate caracterizeaza abuzul. Ok, auzim de femei care maninca bataie, dar daca este numai un lucru sporadic? Bine, bine, dar daca alel barbat o loveste "la minie" intr-un punct vital si o omoara...
Problema cu acceptarea unui nivel mai moderat al abuzului este ca ii spune celui care abuzeaza ca are voie sa se comporte asa si acesta va ridica bara gravitatii abuzului, va trece peste limite, va abuza la un grad mai ridicat sau va abuza mai frecvent.
Abuzul nu este un proces care se reverseaza... Unul care abuzeaza nu o sa isi diminueze gradul abuzului in timp sau frecventa lor... odata trecute hotarele limitei, le va incalca mai mult, va merge mai departe!!!
Este un proces care creste in gravitate!!!!

Abuzul sexual


- spune mereu glume in care jigneste statutul de femeie
- trateaza femeile ca obiecte pentru sex
- este exagerat de gelos, spunindu-ti ca ai sex cu oricare barbat disponibil
- insista sa te imbraci mai sexi decit iti doresti tu sau decit te simti confortabila
- minimalizeaza imortanta sexului pentru tine
- te critica in sexualitatea ta ("stai ca o scindura", "esti rece si nepasatoare"...)
- insista cu mingiieri care nu isi au locul in public
- nu este afectiv sau nu face dragoste pentru ca vrea el sa te pedepseasca
- te jigneste cu nume ca "frigida", "curva", "nenorocita", "jartea penala"...
- te forteaza sa faci sex cind tu nu vrei
- in public, defata cu tine face avansuri altor femei
- are amante dupa ce s-a angajat intr-o relatie monogama cu tine
- te forteaza sa te uiti la casete porno ca sa inveti
- te forteaza sa faci acte sexuale pe care tu nu vrei sa le faci (oral, anal, mazochist..)
- vrea sex dupa ce te bate, ca reconciliere
- te-a fortat sa ai sex cind ai fost bolnava sau cind nu ai putut din motive medicale

Ai devenit mai putin interesata in sex de cind a inceput abuzul, de cind te forteaza in acte sexuale pe care nu vrei sa le faci?... Te simti mai putin atragatoare fizic decit inainte? ...Te simti umilita sexual sau simti rusine, crezi ca nimeni altcineva nu s-ar mai uita vreodata la tine intr-un fel sexual daca iti vei lasa partenerul?...
Esti oarecum timida sa-i spui ceea ce vrei sau simti sexual sau sa-i spui dorintele tale?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:


Abuzul emotional

- ti-a ignorat sentimentele
- te-a ridiculizat pe tine sau imaginea femeilor in general
- te-a ridiculizat si si-a batut joc de cele valorile tale morale, de religia ta, de neamul tau, de grupul tau etnic, de clasa sociala de unde provii
- nu este in stare sa te felicite sau sa isi exprime aprecierea fata de tine sau ce faci, asa ca motiv de a te pedepsi afectiv
- te critica continuu, te "alinta" cu nume care te jignesc si te degradeaza ("esti acra", "esti curva", "esti nesimtita"...)
- tipa la tine
- te insulta de fata cu neamuri si prieteni
- creeaza scene in public tocmai pentru a face pe cei apropiati sa se retraga in relatia cu voi, sa te izoleze
- te umileste in public sau de fata cu copiii
- refuza sa iasa "in lume" cu tine pentru ca nu corespunziu standardelor lui
- nu te lasa sa te duci la munca sau daca te duci iti cere toti banii ca sa ii controleze el, ca el stie mai bine
- refuza sa mearga la munca, sa aiba grija financiar de familie sau daca are munca, tine el banii si refuza sa iti dea si tie
- ia cheile de la masina si banii din casa
- iti spune de multe ori sa pleci sau te ameninta ca daca nu faci ca el te va parasi
- te-a "pedepsit" pe tine sau pe copiii de la cerintele esentiale si vitale (hrana, caldura, casa, imbracaminte..) numai pentru ca era suparat si vrea ca sa te invete o lectie
- te ameninta ca iti va lua copiii daca il vei lasa, ca vei fi o mama denaturata in fata instantei si nu te va lasa sa ii vezi
- abuzeaza animalele din casa numai ca sa te terorizeze pe tine
- iti spune ca are alte femei, iti da detalii din aventurile lui actuale sau trecute, face comparatii intre tine si celelalte femei pe care le-a avut
- te harasmeaza in legatura cu amanti pe care crede ca ii ai, te urmareste sau iti spune ca are "puteri magice" si ca vede tot timpul ceea ce faci
- te manipuleaza cu minciuni si contradictii care nu isi au rostul, care au ca scop de fapt sa te faca confuza, sa te simti "nebuna" sau sa te faca sa vezi "realitatea" prin ochii lui...

Lista asta poate continua la nesfirsit... Toate aceste puncte au insa o singura caracteristica si un singur scop: sa te umileasca, sa te degradeze, sa te faca sa fii atit de paralizata de frica sau depresata incit sa nu ai puterea sa te rupi de aceasta viata nenorocita!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marcellinna spune:

Stiu ca in tara, organizatia Caritas are in unele orase adaposturi refugii pt femeile abuzate.

Adresa adaposturilor difera de cea a sediilor centrale din orase si nu este facuta publica din motive lesne de inteles.

Femeile abuzate pot gasi adapost,ajutor, consiliere juridica ,terapie etc,apeland la asistentii din sediile centrale Caritas.
Tot ce au de facut femeile abuzate e sa se prezinte la sediile centrale Caritas si sa ceara ajutor in aceasta privinta.

Femeile impreuna cu copiii sunt asistati si adapostiti pana la solutionarea problemelor lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alyssa spune:

Abuzul mental

Abuzul mental este greu de dovedit la judecata, tinerea unui jurnal este absolut necesar in acest caz!!!

- te critica mereu, in orice faci, zice ca nu esti buna de nimic si trebuie sa te consideri norocoasa ca sta cu tine
- te alinta cu jigniri : "curva", "proasta", "nebuna", "nenorocita", jigniri care iti reduc confidenta, care te fac sa te simti ultimul om pe pamint
- se poarta contradictoriu, te minte si te manipuleaza in asa fel incit incepi sa te intrebi daca nu intr-adevar esti nebuna
- te convinge ca are puteri supranaturale, ca stie cind il inseli, ca iti stie fiecare miscare si ca nu il vei putea minti niciodata pentru ca el le stie pe toate
- iti tine "sedinte" la nesfirsit despre cum trebuie sa se comporte o "femeie de casa" si cum nu sa fii ca celelalte prietene ale tale care toate sint niste "curve"
- te convinge ca a pus pe cineva sa te urmareasca si acel cineva il informa la sfirsitul zilei despre ce ai facut
- te ameninta cu un viitor sumbru pe care o sa il ai daca te vei gindi vreodata sa il lasi sau mai rau daca se va hotari el sa te paraseasca din cauza comportamentului tau: "cine te mai ia cu un copil (sau doi, trei..) de git?"..."cine crezi ca te va tine asa nebuna cum esti?"..."sa zici mersi ca te iubesc si iti iert toate greselile"..."ai sa ajungi o nenorocita sau curva orasului daca am sa te las"..."copii o sa creasca fara capatii, le strici viata"..."toata lumea te va arata cu degetul si va da vina pe tine"
- isi bate joc de fizicul tau : "nu te uiti la tine cum arati?"..."cine te mai ia asa boccie cum esti"..."te-ai ingrasat ca o vaca" etc. si refuza sa iasa cu tine in lume din cauza aspectului tau fizic
- te degradeaza in feminitatea ta, criticindu-ti organele sexuale "nici nu ai tite, parca esti o scindura"..." ai tite ca o vaca", "esti prea larga"
- iti da telefon tot timpul, vrea sa stie mereu unde esti iar atunci cind nu esti unde trebuie sa fii la momentul potrivit ( la servici in timpul programului, acasa sau in vizita la ai tai...) te acuza ca te-ai dus sa te intilnesti cu amantul sau ca ai sex cu oricare barbat care iti iese in cale
- iti minimalizeaza sau chiar iti ignora calitatile pe care le ai
- dupa o cearta cu tine dispare in ceata uneori chiar si citeva zile neraspunzindu-ti la telefon, ca sa te pedepseasca sa vezi cum este atunci cind se va hotari sa te lase, dezgustat fiind de tine
- da vina viciilor lui pe tine : "beau ca ma enervezi"..."beau ca ma cicalesti"..."fac droguri ca esti o curva si ma doare sufletul"..."plec de acasa la alte femei pentru ca tu esti acra si nu imi dai atentie"..."mi-am gasit pe alta ca tu nu ma iubesti ca lumea"... Oricare ar fi defectele tale, tu ca persoana nu poti cauza adictia cuiva!!! Nu iti asuma aceasta raspundere!!! Nu este vina ta!!! Fiecare om este responsabil de alegerile si actiunile lui, el si nimeni altcineva nu este vinovat de ceea ce face!!!
- iti cere raportul la tot ce ai facut cit ai lipsit de acasa, apoi iti pune subtil intrebari despre ce i-ai spus iar daca ai sarit peste vreun amanunt sau daca de frica incepi sa te bilbai, te acuza ca il minti si ca tu de fapt te-ai intlnit cu amantul
- te desconsidera ca fiinta umana, te animalizeaza. " tu nu esti om, esti un animal si trebuie sa ma port cu tine ca atare"...

Toate aceste acte de abuz au ca scop erodarea respectului tau fata de tine, distrugerea confidentei tale si increderii tale intr-un viitor mai bun fara el. Ele sint forme de control asupra ta!

Pune stop la acest abuz! Meriti respect ca orice fiinta!

Mergi la inceput