Ce stiti despre repartitoare?
Saptamana viitoare, in blocul unde locuiesc eu, se vor monta repartitoare la calorifere. Am inteles ca in felul acesta se reduc cheltuielile cu caldura, pentru ca nu se vor mai plati pierderile din retea. Are cineva instalate astfel de aparate? Merita efortul financiar? Eu am 6 calorifere in casa si pretul unui repartitor este de 1.280.000 lei.
Spuneti-mi, va rog, parerile voastre!
Multumesc!
Aurora, mami lui Vladut (6 ani)
Raspunsuri
Milia spune:
Eu lucrez in bransa, dar in proiectare, nu la o firma care produce/furnizeaza/monteaza repartitoare de costuri pentru incalzire. Deci parerea mea e pur teoretica, avand in vedere ca eu nu am repartitoare de costuri montate in apartament (la noi in bloc inca nu s-a pus problema). Oricum, montarea lor in apartamente este obligatorie pana pe data de 31 iulie 2007.
Repartitoarele de costuri de incalzire electronice indica cota parte de caldura consumata de un radiator din consumul total masurat de contorul de energie termica pentru incalzire montat la baza blocului. Aceste repartitoare se monteaza pe corpurile de incalzire si sunt citite (in functie de ce scrie in contractul cu firma furnizoare) o data la cateva luni sau o data pe an - la sfarsitul perioadei de incalzire. Deci, cam ca la contoarele de electricitate - platesti un consum mediu, iar la sfarsitul sezonului de incalzire se reglementeaza costul caldurii consumate de fiecare apartament. Exista un program (software) care calculeaza suma pe care trebuie sa o plateasca fiecare apartament din suma totala. (Atentie, aceste citiri costa! Si calculul - folosirea softului - costa! Pretul lor nu este inclus in montaj. De aceea nici nu se fac lunar!) Deci aceste repartitoare NU sunt contoare de caldura (care ar fi cu mult mai scumpe), ci doar repartizeaza procentual costul caldurii consumate pe scara de bloc intre apartamentele legate la sistemul centralizat de incalzire. Despre pierderile din retea, nu stiu la ce te referi: daca te referi la costul caldurii pierdute la retelele exterioare, acesta nu intra in calcul, pentru ca montarea repartitoarelor este conditionata de existenta contoarelor de caldura pe conductele de incalzire din scara blocului. Deci este vorba de impartit costul gigacaloriilor consumate in scara ta de bloc, numai in interiorul cladirii. Sigur ca exista si aici pierderi de caldura (in subsol, de exemplu), ca si spatii comune incalzite - spalatorii, scara blocului - dar acestea sunt stabilite de la inceput de comun acord de membrii asociatiei de proprietari si comunicate firmei care calculeaza costurile caldurii pe apartament.
Daca alaturi de repartitoarele de costuri nu se monteaza si robinete termostatate, singurul efect pe care-l vor avea acestea va fi acela ca cine are suprafata mai mare de incalzire (elementi mai multi la calorifer, etc.) va plati mai mult, iar cine nu are, va plati mai putin. La fel, se vor diferentia cei care locuiesc la parter si ultimul etaj - care au pierderi mai mari de caldura prin pardoseala, respectiv prin tavan. Repartitoarele au doi senzori de temperatura: unul detecteaza temperatura la suprafata corpului de incalzire, iar celalalt, temperatura interioara (a incaperii incalzite). Acoperirea repartitorului cu diverse obiecte poate provoca acumulari de caldura care influenteaza inregistrarile acestuia - chiar si perdelele pot denatura consumul, ducand la inregistrari mai mari. Nu sunt foarte sigura de influenta surselor alternative de caldura din incapere asupra repartitoarelor de costuri. Adica, daca temperatura din incapere creste datorita faptului ca bate soarele sau pentru ca agentul termic nu asigura temperatura dorita de consumator, iar acesta recurge la surse de caldura alternative - electrice, flacara de la aragaz, etc. Aceasta crestere a temperaturii interioare datorata acestor surse de caldura suplimentare este inregistrata de senzor si pusa pe seama agentului termic. Daca vei intreba furnizorii, ei iti vor spune ca sursele alternative nu influenteaza inregistrarile, dar personal nu vad cum. In tot cazul, este bine ca, atunci cand iti montezi repartitoare de costuri, sa fii singura ca ai destui elementi la calorifer care sa iti asigure confortul, ca sa nu fii nevoita sa utilizezi si alte surse de incalzire. Mai ai timp pana se monteaza repartitoarele - atunci se noteaza toate caracteristicile corpului de incalzire, inclusiv numarul de elementi - care intra in calculul final de repartizare a costurilor. Reprezentantul firmei de montaj trebuie sa completeze fise cu date despre fiecare calorifer, dimensiuni, materiale, chiar si poze pentru identificarea corecta a caloriferului. Aceste date sunt foarte importante pentru prelucrarea ulterioara a datelor.
Pentru a putea face economii, caloriferul trebuie sa fie dotat pe langa repartitor si cu un robinet termostatat, care permite obtinerea temperaturii dorite in fiecare camera, prin reglaj. Acesta este prevazut cu mai multe pozitii, pentru reglarea temperaturii in camera in functie de confortul termic dorit. De aici mai ales poate veni economia - poti regla temperatura la o valoare mai scazuta intr-o camera pe care nu o ocupa nimeni temporar, sau chiar in toata casa cand pleci de acasa mai mult timp.
Deci, sfatul meu este:
1. Sa-ti montezi suficienti elementi la calorifere inainte de montarea repartitoarelor de costuri.
2. Sa-ti montezi robinete termostatate, fara de care amortizarea costurilor repartitoarelor este improbabila.
3. Repartitoarele cu evaporare nu sunt admise prin lege. Ai grija ce repartitoare va montati la bloc!
Milia spune:
Inca ceva mi-am amintit: din cate stiu, montarea repartitoarelor de costuri inca nu este complet reglementata legal. In Bucuresti, RADET nu a elaborat inca o lista cu firmele agreate pentru montarea repartitoarelor de costuri. Deasemenea, repartitoarele+robinetele termostatate trebuie sa fie compatibile cu contorul de caldura din subsol. Referitor la aceste aspecte, nu pot decat sa-ti doresc sa ai noroc!
ruprich spune:
Deci daca-mi montez acasa repartitoare si termostate la calorifere, sunt luate in calcul de catre Asociatia de Locatari? La mica intelegere sau este obligatoriu? Daca nu de Asociatie, atunci cine?
Rozi spune:
Multumesc si eu, Milia, pentru informatii! Si eu mi-am pus problema, dar nu stiam de unde sa aflu detalii!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
otau spune:
Multumesc din suflet, Milia!
Voi vorbi cu sotul meu si cred ca nu ne vom grabi sa ne montam repartitoare. Sa vedem cum e la altii si apoi poate montam anul viitor.
Informatiile date de tine ma ajuta foarte mult. 
A_Iulia spune:
Milia, multumim pentru explicatiile detaliate! Meriti toata lauda!
Adina +
Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre
Burtocika spune:
La tata la bloc se monteaza repartitoare, si la seful meu s-au montat. Din cite stiu eu din aceste cazuri, asociatia de locatari a fost cea care a demarat actiunea si a ales firma care monteaza, deci implicit se angajeaza ca recunosc calculele firmei.
In plus, trebuie sa fie de acord sa monteze cel putin 80% din apartamente, altfel am inteles ca exista erori mari de citire.
Boghi
Milia spune:
Revin, pentru ca informatiile scrise de mine deja sunt "depasite".
Astazi s-a publicat in Monitorul Oficial un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). Din aceasta iarna, toti utilizatorii de agent termic distribuit prin sistemul centralizat vor putea beneficia de facturarea individuala a energiei termice. Termenul-limita de incepere a acestei actiuni este de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Nu stiu cat se va taragana, la noi totul dureaza muuuuult mai mult decat este stipulat de obicei in actele normative (de obicei se prelungesc termenele), dar sa speram ca in curand vom putea sa avem contracte individuale (pentru fiecare apartament) cu regiile care ne furnizeaza agentul termic in sistem centralizat. Se precizeaza, in acest scop, nu numai ca blocul trebuie sa fie contorizat, dar apartamentele trebuie sa fie contorizate 100% (sa existe debitmetre pe tevile de apa calda si repartitoare de costuri pe toate corpurile de incalzire).
In sfarsit, se precizeaza ca firmele care monteaza repartitoare vor avea obligatii speciale (???) si vor fi nevoite sa obtina licenta de la ANRSC. Firmele care au deja licenta pot fi verificate pe site-ul ANRSC, la adresa www.anrsc.ro la sectiunea "Licentieri". E un fisier .pdf la adresa: http://www.anrsc.ro/operatori/ev_cereri_licente_31_08_2004.pdf
Repartitoarele de costuri si ventilele termostatice vor trebui sa aiba minimum 3 ani garantie, intrucat calculele ANRSC au aratat ca amortizarea investitiei se face dupa 2,2 ani.
Cam asta e, pe scurt. Puteti citi in presa de astazi mai multe detalii. Probabil si pe site-ul mai sus-mentionat.
otau spune:
Eu am renuntat sa-mi pun acele faimoase repartitoare. Suntem destul de dezechilibrati financiar dupa ce am pus contoarele de apa calda si rece, iar cheltuiala cu repartitoarele ar fi fost greu de suportat. Eu iarna folosesc de foarte, foarte multe ori caloriferul electric (am o camera pe colt, si alte doua camere au unul din pereti spre casa scarilor). Am stat si m-am gandit ca daca o sursa de caldura suplimentara poate determina "un plus" la citirea repartitoarelor nu are nici un rost sa ma grabesc sa le montez.
Multumesc inca o data pentru informatii.
Sper sa ajunga acest mesaj al meu pentru ca la mine la serviciu internetul merge ingrooooozitor de incet!
infofun spune:
La noi asociatia de locatari a angajat deja o firma care sa monteze acele repartitoare, suntem destul de multi cei care vor, aproape 70%, si mai e si in rate. Oricum eu din 5 calorifere mai am 3 asa ca n-o sa fie asa de mult de plata. Plata in rate se face fara dobanda pe un an, si ne va ajunge 300 si ceva pe luna. Speram sa se cunoasca la plata caldurii ceva economie, fata de anul trecut.
GabrielaHope si bebitza din burtica!!! 
"Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!"