Povestea Painii
Poveste nascuta din "suferinta" sotului meu...
"Acu', dragii mosului, sedeti potoliti sa va spuna mosu' o poveste:
Pe vremea cind Dumnezeu umbla cu Sfintu' Petru pre pamint iar copiii oamenilor calareau pe Scaraotchi,
La capatul pamintului cica era o tara numita Cănada. Sapte tari si o mare trebuia sa strabati pina acolo. Da' era o tara frumoasa si atit de mare de nu-i vedeai marginile, iar in tara aista multi oameni doreau sa ajunga. Printre ei, dragii mei, erau si voinicul si frumoasa lui de care voi eu sa va povestesc.
Ca ce-au facut si ce-au patit pe acolo, o sa va mai trimita ei email-uri si o sa va povesteasca. Io vreu doar sa va spun Patania Piinii, ce-au patit-o ei.
No, si au ajuns ei in Cănada si au dat ei piept si cu norii, si cu animale monstruoase (caci uitasem sa va spui, au sburat pina acolo in burta unei pasari mari cit de doua ori zece bordeie!), apoi cu oameni de toate culorile (caci acolo fiecare om are culoarea lui: sint oameni albi, negri, maro, galbeni, roz ba chiar unii verzi sau portocalii la par), au dat piept si cu vorbe necunoscute lor, si cu usi care se deschideau si se inchideau singure, si cu niste legume din alte lumi, si cu cite si mai cite. Si au razbit cu toate!
Dar voinicul nostru era totusi tare framintat: nu reusea sa-si gaseasca o piine pe gustul lui.
Si a incercat prima data o piine facuta de gali. Si nu i-a placut, ca era ca cozonacul.
Apoi a vazut piini facute de romani si s-a gindit ca trebuie sa fie buna daca ei se saturau doar cu piine si circ. Da' nu i-a placut nici asta, era uscata si usoara ca fulgul.
Si a mai vazut piine scoasa din cuptoarele gotilor, oameni gospodari si buni bucatari. Dupa ce a dat o gramada de arginti pe ea, s-a convins ca nici asta nu e buna: era umeda, grea si neagra.
Si a mai vazut o alta piine a galilor care ii tragea cu ochiul: "Voinicule, de ma vei lua, te vei cai; de nu ma vei lua, iar te vei cai" Asa ca voinicul nostru a luat-o. Si s-a cait!
Si a mai vazut o piine rotunda si oachesa, a cutezatorilor navigatori portughezi. Si s-a gindit ca si astia or fi adus piinea de la ei de-acasa, ca sa aiba sa manince pina trec Marea cea mare. Si a luat si piine de-aceea. Evrika ! cum ar fi strigat brutarii (?!) eleni.
Si ui' asa, dupa patru saptamini, voinicul nostru si-a gasit piinea mult visata !
Si-au trait fericiti pina la adinci batrineti, si-or fi si acuma, daca nu cumva dorm, tinind cont de diferenta de fus orar.
Si am incalecat pe o bicicleata,
Si v-am spus povestea toata,
(C-abia asteapta vara, moshu' si cu baba lui,
Ca sa se plimbe pe biciclete hai-hui !)"
Lili si Bianca (10 Mai)
Raspunsuri
Nally spune:
Haioasa povaste painii sotului tau!
Perseverent pana a gasit-o!!!
Pupici!
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Poze...Poze...Poze
www.desprecopii.com/albumphoto/folderview.asp?bid=9&folder=Alina%20Nitu" target="_blank">Poze mireasa
lorelei_19 spune:
Faina de tot povestea! hihihi- multa munca! sa traiti fericiti pana la adanci batraneti
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm
AlbaIulia spune:
Lili,
Ai uitat sa spui cum se numeste brutaria cu pricina! E important! Merci!
AlbaIulia
samila spune:
Mi-a placut mult, mult, mult.
Doamne si cata dreptate ai in privinta painii! Cum schimbi tara cum altfel de paine....
pupicuri si poate faci un
Lili_B spune:
Alba Iulia, nu mai stiu unde a gasit-o ca au tecut mai bine de 2 ani de atunci. Insa pot sa-ti spun ca acum luam o piine foarte buna de la Zehrs, Italian Bread. Aaaa, si Mos Craciun i-a adus anul trecut un breadmaker si crede-ma si-a meritat banii. Nici nu fost chiar asa scump, cam $100. Dar am facut piine foarte buna cu el...si inca mai facem.
Lili si Bianca (10 Mai)
Bubbles spune:
Noi alternam cu piinea, ori Premiere Moisson, ori facem cu breadmaker-ul. Dar nu in format clasic, pui acolo ingredientele si iese singura, ci facem coca (programul de 2 ore), apoi o punem pe plita gratarului electric (iese stil pitele taranesti), sau o mai bagam la cuptor. E super, ca sa nu mai zic de miros, ne "sparge" si apoi dam iama in ea!
Idem cu facutul saratelelor, gogosilor, cozonacului.
Intr-adevar, aparatul e vreo 100$ acum (acela cu produsul de 2 lb), numai la ingrediente, ar fi bine de luat cele mai de calitate.
Lili_B spune:
Da, am uitat sa zic ca dezavantajul la breadmaker este ca iti face un miros in casa de "te sparge", cum zice si Bubbles, si ti-e foame, nu ti-e foame tot iti vine sa maninci. Si uite aa incepe sa se rotunjeasca burtica...
Lili si Bianca (10 Mai)
Bubbles spune:
Io stiu daca o fi "dezavantaj" ori ba... Piinea goala nu ingrasa! Acum sa nu va prind ca ma contraziceti, lasati-ma si pe mine sa traiesc in fericirea mea!
Daca nu ar mirosi, nu ar mai fi piine, nu?!...
Ii faina, mey!
AlbaIulia spune:
Merci mult, Lili!
Mos Craciun asta e tare istet! Probabil ca faceti si gemuri, dulceturi, cozonaci cu el. Sa-l stapaniti sanatosi!
AlbaIulia
samila spune:
Vreau si eu sa va intreb, daca faceti painea la breadmaker respectati reteta din cartulia lui? Mai bine spus puneti zahar atat cat scrie si lapte praf?
Eu am respectat reteta si mi-a iesit painea cam dulce. Si nu imi place...
Am breadmaker si as vrea o reteta de painica buna.Va rog!!!