Liviu Marius sau oricine, va rog mult cu UN SFAT!
am o pb. pe scurt:
am DPN 15 febr 2005 si nu mai am CO pe 2004 (mi l-am terminat). as dori sa-mi iau CMedical (medicul meu de fam. imi acorda) pt. lunile 8 si 9 dar am inteles ca nu ma lasa firma spunind ca legea ma obliga sa-mi iau concediu prenatal in cele 2 luni, raminindu-mi 2(din 4) luni dupa nastere. eu as vrea sa mi le iau pe toate cele 4 dupa nastere dar nici in lunile 8 si 9 sa nu vin la serviciu.
intrebarile mele sint:
1. de ce nu-mi pot lua CMedical ultimele 2 luni ca sa-mi ramina toate cele 4 luni de concediu de maternitate dupa nastere?
2. daca 1. este adevarata, adica nu-mi pot lua CMedical, obligindu-ma sa-mi iau CMaternitate 2 luni, imi pot lua CO/2005 pt. luna 9 macar (astfel economisind macar 1 luna din cele 4, raminindu-mi 3 dupa nastere), in loc de cel de maternitate, avind in vedere ca aceasta incepe aproxim. la 15 ian 2005 in cazul meu?
daca am avut o exprimare greoaie, scuzele de rigoare; va rog sa-mi spuneti ca sa pot explica atfel eventual.
Va astept si eu cu un raspuns, caci lunile se apropie si vreau sa stiu cum sa ma pregatesc.
Multumesc foarte mult.
Raspunsuri
Shobo spune:
chiar nu stie nimeni nimic? va rog frumos! Marius sau Liviu, macar dati-mi un link de legaatura undeva unde s-a mai explicat aceasta pb. va rog frumos sa nu ma trimiteti la legi caci nu prea inteleg exprimarea cu termenii juridici (eu sint inginer )... si mai rau ma ametesc daca citesc legile... doar sa-mi spuneti cum pot proceda mai bine si in conformitate cu ce lege ca sa stiu ce spun la HR-ul firmei mele?
repet intrebarile:
1. doresc sa-mi iau CM lunile 8 si 9 de sarcina si toate cele 4 luni de maternitate dupa nastere. Se poate? HR-ul zice NU! Asa este?
2. daca la 1. raspunsul e NU SE POATE!, as dori o explicatie de ce si apoi daca macar in luna a 9-a de sarcina (la mine fiind ianuarie 2005)mi-as putea lua tot CO pe 2005.
va rog tare mult!
mii de multumiri
marius spune:
Deci legal se poate sa ai concediu medical in 2004 insa nu e tocmai usor sa jsutifici de ce boala suferi si trebuie sa ia invedere si altfel. Tu vezi doar interesul tau privat de a obtine medical inainte si postnatal (126 de zile dupa) insa nu uita ca fiind insarcinta esti defapt sub obesrvatie medicala astfel incat eliberea unui concediu medical si pe 60 de zile presupune in afara hartiei in sine un fapt (incident) medical in timp de sarcina. Tu cum crezi ca un medic se poate juca cu astfel de informatii medicale de dragul unei hartii? Exista raspunderea medicala, exista fisa medicala cand va fi sa nasti vii cu toate acestea dupa tine, despre evolutia ta si a fatului, deci nu e totul asa de simplist - stii vreau si eu in X motive personale un concediu medical. Deci pe drept cuvant medicii isis spun cuvantul din punct de vedere profesional. Poarta raspunderea EI pt fapta lor. Legal discutand nu exista nici un impediment pentru ca in realitate o viitoare mamica poate (Doamne fereste!) sa fie bolnava grav si deci implicit si viitorul copil astfel incat sa nu poata sa mearga la serviciu.
Pe de alta parte insa ceea ce doresti nu imi scapa ca si logica. Care ar fi avantajul tau pentru a dori sa ai toata maternitatea postnastere pt ca financiar dicutand nu ai nici un avantaj. Eventual daca salariul tau este foarte mare si ai dori sa mergi la serviciu pt banii respectivi, insa daca stau sa ma gandesc defapt tu nu ai vrea sa mergi deci iarasi revin la intrebare.
Shobo spune:
ok. Marius.
hai sa-ti zic sper eu mai clar. intr-adevar sal. meu e ff mare fata de cele 6.5 mil. pe care mi le dau PSD-ul in CIC, cu legea lor timpita! de aceea doream sa-mi iau toate cele 4 luni de maternitate dupa nastere, pt. a sta cit mai mult cu copilul acasa si a avea si parte de banii aceia mai multi din cele 4 luni (cam 85% din brut am inteles, ceea ce inseamna mai mult decit net-ul meu)... ideea este ca intentionez sa stau cam pina la sf. lui 2005 acasa cu bebe si vreau sa fie cit mai putine luni cu 6.5mil/luna (sau ma rog cit o fi acolo, nu stiu exact).
in aclasi timp eu as dori sa stau acasa (pe 100% net) si in lunile 8 si 9 de sarcina (care la mine ar fi dec2004 si ian2005).
se poate asa ceva si cum? cu medicul de familie asa ma intelesesem ca-mi va da ceva CM in ultimele 2 luni de sarcina (de fapt eu oricum am ceva pb. de sanatate si acum)... acum sper ca intelegi logica mea?
multumesc tare mult
marius spune:
CO nu se poate el se acorda doar pentru perioada efectiv lucrata, in cazul tau doar pt luna Ianuarie.
marius spune:
Am banuit eu ca va fi chestie de salar la mijloc. Daca rezolvi cu medicul de familie sau stiu eu cumva legal asa cum am spus nu este interiz. Insa medicii vor evita dupa parerea mea din motivele descrise mai sus. Pot sa gresesc. Legal se poate, medical nu stiu implicatiile pt cazuri de graviditate.
Shobo spune:
ok. Marius
am inteles. deci am dreptul la acest CM chiar in ultimele 2 luni? avem un exp. de gravida in firma careia i s-a refuzat acest CM de catre HR, pe motiv ca sa-si ia din cel de maternitate daca vrea sa stea acasa!... si saraca asa a facut! dar ea s-a lasat asa dusa de ei, pe cind eu vreau sa stiu in cf. cu ce lege ma obliga ei sa-mi iau eu prenatal si nu CM? avind in vedere ca eu am dreptate (dupa spusele tale aici) imi poti spune pe ce lege sa ma bazez cind merg sa "ma contrazi cu ei?"... eu am citit OGU 96 si hotarirea 357 si lg. 25/2004 si n-am intilnit decit un termen de genul CM nu se poate lua in acelasi timp cu cel de maternitate, dar parca se referea la cel de "risc maternal"...
inca o pb: pt. cel de risc maternal imi pot IMPUNE ei ca firma mea ofera toate cond. pt. a nu-mi lua C de risc maternal? ca au dat o nota interna prin care medicul de medicina muncii afiliat firmei noastre spune ca NU EXISTA CONDITII IN FIRMA PT. CA O GRAVIDA SA-SI IA CONCEDIU DE RISC MATERNAL? pot eu "ataca" aceasta declaratie a acestui medic? ca sint sigura ca s-a inteles cu HR-ul nostru!
lucrez intr-o centrala de tel. mobila si zgomotul, undele de la antena mare de deasupa capului nostru, computerele si pozitia timpita pe care o am stind la ele, galagia din birou, unde sint numai barbati si se injura ca la usa cortului... cred ca asa avea destule motive sa cer asa ceva... daca nu se poate, macar as dori sa-mi reduc programul de lucru la 4 zile/sapt! sper ca macar asat pot sa fac!
astept in continuare sfatul tau!
multumesc f mult.
palmyrah2002 spune:
Draga mea,
Eu te sfatui sa incerci asa,daca ai sa gasesti un medic care te poate ajuta,ia concediu medical de boala fara legatura cu sarcina (procent de plata 75% - acelasi cu riscul maternal),sa zicem lombosciatica si altele cu legatura(Poti sa- ti iei pina la 90 de zile calendaristice si cred ca cel mai bine este sa ceri sfatul unui medic de specialitate ).
Sa zicem ca intri cu 15 septembrie in c.m,90 zile ar fi pina pe 14 decembrie.Pentru inca o luna nu-mi vine nici o idee acum(excluzind riscul maternal)dar ma mai gindesc!
Multa sanatate si sarcina usoara!
Cristina
AdaBB spune:
Buna,
O colega de serviciu are program redus de 6 ore, fara a fi influentat salariul, iar este in 4-5 luni. Am inteles ca acest program se acorda la recomandarea medicului (nu stiu care ginecolog sau de familie), dar iti pot spune ca si la noi sunt conditii de lucru bune: in birou, fara noxe, aer conditionat, etc. Oricum ai grija cu pozitia de lucur, colega de mai sus a descoperit la eco ca i s-a scurtat colul cu 1 cm datorita pozitiei pe scaun la 90 grade, asa ca stai mai alungita, mai tolanita ca sa ma exprim mai "romaneste".
Shobo spune:
palmyrah, eu nu-mi doresc mai mult decit CM cu 15 nov, cel tirizu 1 dec! eventual program redus la 6 ore pina atunci!
nu vreau sa intind coarda! de la 15 nov. mi-ar fi suficient daca n-as mai veni la serviciu, ceea ce ar insemna chiar 90 calendaristice pina la 15 febr. cind am DPN (momentan, ca bebe se pare ca creste mai repede dupa cum ne-a zis la echo si avanseaza si DPN)...
inca o intrebare la voi: tu zici ceva de lobosciatica care e platit 75% din ce? din brut sau din net?
in rest cred ca m-am lamurit cam cu tot!
Dumnezeu sa va ajute ca m-ati luminat destul de bine!
Multumesc
AdaBB spune:
Inca ceva: ai anuntat in scris firma?
Daca nu, urgent dute la medicul de familie, si i-ati "adeverinta" ca esti gravida - original, si copie dupa "anexa pt. supravegherea gravidei si lauzei" - un formulat A3 cu aceleasi date ca in carnetul gravidei, dar asa cere legea, si sa fie stampilate de medicul de familie. Fa o hartie prin care anunti ca esti gravida si anexezi cele de mai sus, depune-le la registratura si i-ati numar de inregistrare.
Cred ca medicul de medicina muncii poate decide in privinta conditiilor de munca, dar nu si in privinta diagnosticelor medicale - risc avort, etc (ce s-ar face fetele care fac cerglaj si sunt obligate sa stea in pat cateva luni bune???)