Fetele din USA, poftiti la o barfa! (26)
Raspunsuri - Pagina 11
Laura _Oprescu spune:
salutare tuturor!
si Rares al meu e kindergartener acum.pe 27 august a facut cinci ani.Inainte de asta la patru ani fara o luna a inceput preschool(daycare).Fetelor, tot anul trecut a invatat literele(ma refer sa le scrie,ca de stiut le stia demult ca ne-am tot jucat pe tema asta) .DEci a invatat la patru ani sa scrie literele mici, mari, adunarea ,scaderea pana la zece.de Numarat pana la 100.Sincer, mie mi s-a parut mult si pe motivul asta nici nu am mai intervenit sa il ajut.L-am lasat cu ceea ce face la scoala.Ei bine, de anul asta merge la kindergarten in cadrul scolii, si vreau sa va spun ca efectiv acolo li se cere sa stie lucrurile astea.Chiar povesteam cu o mamica ca pe vremea lor(tot la americani) la gradinita numai te jucai si la scoala incepeai cu treburile serioase...Acum vad ca programul lor este lunea - computerlab, martea -art, miercurea-gym, joia-math,vinerea-library.Nu va zic ca avem si homework.Invat si eu cu el.Sincer ptr o mamica care lucreaza, mie mi se pare destul de dificil sa poti sa te ocupi de tot ce face pustiulica.De ce? Pentru ca nu depinde numai de vointa mamei de a ajuta copilul ,ci si de momentele zilei in care o faci.Pentru ca lavarsta asta sunt micuti si atentia lor firesc se indreapta catre altceva.Trebuie mare rabdare sa obtii"mami, hai sa ne jucam de-a matematica".Sa eufemizezi homeworkul....No,eu m-am obisnuit acum de un an de zile cu cerintele lor,dar si mie mi s-a parut destul de mult.Rares scrie si cuvinte(au facut la scoala cuv gen:see,fly,etc)...Insa ca sa vedeti ce inseamna sa te resemnezi , numai ce o aud pe mama intr-o zi ca imi zice:" mai mama, oare nu ar putea Rares sa scrie mai frumos?"....no, uite la ea...scrie cum vrea,i-am raspuns ,ca si-asa mi se pare prea mult,iar motricitatea fina se dobandeste...
asa ca m-am implicat in ale scolii si vinerea (cel putin cat e mama aici) ma duc si ajut teacherul in clasa.Poate m-oi lamuri si care e treaba americaneasca....pupic
Sanca spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
Este prima data cind aud ca in sistemul de invatamint american se cere prea mult de la copii.
Mai Pisoi, eu cred ca scoala la americani incepe cu intentii bune, si pe urma, D-zeu cu mila. Dupa clasa a 5 a nu cred ca mai ii invata nimica si ii lasa in voia lor. Eu cred ca cer prea multe de la o varsta asa de mica. Programul lui Mateias este de la 9 la 1530 ceea ce mi se pare enorm de lung. Si asa v-a fii pana in clasa a 5 a. Dupa ce-l tine atata in clasa, cand il preiau eu dupa ora 16 acasa, mai ii arde la copilul meu sa stea la birou?
Laura _Oprescu spune:
la noi programul este de la 12.20 la 3.10...mie mi se pare putin tare..adica Rares se vaita ca de ce vin sa il iau asa de repede...el, un an de zile la daycare a mersde la opt la cinci si ii placea tare..acus se plictiseste,ceea ce ma face sa incepem un program before school ca sa zic asa, la YMCA unde s afaca sport si ce-o mai face acolo...stiu numai ca musai vinerea il voi duce ca face inot, restul aflu dupa ce ma intorc din tara...copilul meu are energie multa,iar statul la scoala sau practicarea de sporturi ii canalizeaza energia constructiv,altfel acasa are tendinta sa stea la computer sau Tv, mai ales iarna,ca vara e cu gasca prin cartier(addition).
pupic
Cleomax spune:
oameni buni,
scoala aici ofera absolut orice, important e sa fie si ceva interes din partea shtudintului, ca, vorba ceea, poti duce un cal la apa, dar nu-l poti si adapa. sau cam asa ceva.
ce vreau sa spun e ca am pastrat toate notitele, caietele, desenele baiatului meu, incepand cu clasele pre-k, niciodata nu mi s-a parut ca ar fi avut prea mult sau prea putin. daca va ocupati putin de copil, in limita timpului liber, normal, nu se poate sa nu obtina rezultate frumoase.
in clasa a 1-a incep sa-i testeze pentru programul gifted, daca nu intra intr-a-ntaia, ii testeaza din nou intr-a doua, din oficiu. voi nici nu veti sti,ce se pregateste, pana cand (daca sunt selectati) veti primi instiintare acasa de al profa, doar daca procedati ca laura_o si faceti voluntariat la scoala. btw, laura, felicitari, eu nu regret nici un minutel pierdut la scoala, ne-a prins bine si noua si lui.
sa nu credeti nici o clipa ca in clasa a 5-a sau mai stiu eu cand, intra totul in deriva. asta e o idee pe care o aud tot mai des si nu e adevarat deloc. daca va faceti probleme ca n-or sa primeasca educatie pe masura celei din romania, dati-mi voie sa va spun ca in clasa a 11-a fi-miu facea derivate la care sotamiu meu cel inginer nu stia sa-l ajute. la fel probleme de fizica, chimie, bio, nu mai spun de limbi straine, stiinte sociale, literatura si arte! programa este extrem de bogata si valoroasa, depinde de copii.
nu judecati un sistem intreg de invatamant dupa marea de mediocritati existenta in orice societate.
bafta la invatat alaturi de kindergardeneii vostri
samila spune:
Buna,
interesant tot ce se scrie de sistemul de invatamant de aici.
Eu va scriu insa, ce am aflat eu legat de history credit. Tot am pus eu intrebari pe forum daca stie cineva daca se tine cont aici in America de cartile de credit din Germania, cazul meu.Am sunat la citibank aici, pe urma la cea din Germania si raspunsul este ca sistemele sunt diferite si nu au treaba unii cu altii. Asa ca nu ma ajuta la nimic ca am credit card de 3 ani in Europa. Trebuie sa o iau de la inceputsi sa astept ceva timp pana imi vor face americanii credit card.
Poate mai e cineva in situatie si il ajuta informatia.
Multumesc tuturor fetelor pentru idei si modalitati de a obtine credit card in timp scurt.
Sa aveti o saptamana buna. Pupici
Sanca spune:
Cleomax,
multumim de sperante. Ai dreptate, eu sant speriata rau de sistemul de scoala. Mai ales ca profesorii din clasa a 5 a in sus nu sant specializati pe o singura materie, ei pot sa predea orice - matematica, literatura, spaniola, educatie fizica. In Romania era bine ca stiat ca profesorul de istorie stie materia, nu doar ceva general pregatit cu seara inainte.
Eu sper ca daca le dau tot suportul baietilor mei, or sa vrea sa fie printre cei mai buni si nu se vor da la fund cu puturosii. Acuma ca sa intrii in Universitatile mai tari trebuie sa ai 5 point average. Unde un punct ti se da extra pentru activitatile facute in afara scolii... Dar noi mai avem cativa ani buni pana acolo....
Durerea mea de cap incepe de saptamana viitoare cand or sa vina acasa cu Sally Foster. Urasc sistemul asta de a face bani pentru scoala. Un fel de cersit la colegi ca sa cumpere pentru scoala copilului tau. Daca ai si bafta sa ai colegi de servici cu elevi, sant 5-6 cataloage cu Sally Foster care circula in acelas timp. Ma bate gandul sa dau 50 de dollari scolii si sa le spun ca eu nu pot vinde nimica anul acesta si din pacate nu pot sa suport Sally Foster. Plus de asta eu nu am stofa de negustor, nu pot vinde nimica, si mai ales ca consider toate lucrurile din Sally Foster de rahat. Voi cum procedati cu propaganda asta? Mie mi-e groaza.
amuleta spune:
Ei, nu m-am resemnat nici eu. I-am cumparat un leap pad si citeva carticele si ne tinem de lectii de citeva zile incoace. Problema este ca baiatul meu nu poate suferi literele dar stie deja oasele scheletului uman, dupa 2 zile
asa ca nu cred ca-i retardat mental. I-am cumparat si citeva carti cu "thinking skills" si nici cu alea nu pare sa aiba probleme, il distreaza.
Oricum, nu-l dau la scoala pina la 7 ani si chiar ma bate gindul sa urmeze home schooling, asta presupunind ca o sa am timp.
b4delia spune:
Chiar weekend-ul asta au venit doua rinduri de copilasi la mine la usa sa-mi vinda ciocolata. Mai ca nu le-am cumparat pe toate. Pai la servici nu mai vorbesc. La tot coltul vinde cineva ceva mai ales acum ca a inceput scoala. E nasol dar asta e obiceiul aici.
adriana spune:
Off , fetelor, care puteti sa ma ajutati, spuneti-mi si mie cunoasteti cumva vreun loc unde poate fi dusa o batrana cu probleme psihice??
Soacra-mea e cam dusa, desi intr-un mod perfid, care nu poate fi demonstrat pe la doctori, adica face crize de nervi numai cu fiu-su (sotul meu), pe la alte batrane pare doar o sarmana mama pe care a parasit-o copilul. Adevarul e ca noi ne saturasem de certuri in casa si am hotarat sa ne retragem in Romania o perioada, ca sa avem si ajutor cu copii. Dar tot nu am scapat de ea, ne da telefoane si il zguduie pe saracu sota-miu de pana la urma cred ca facem noi heart attack si ea tot o sa traiasca
Noi locuim in New York si ne gandeam poate stie cineva vreun loc care sa nu fie scump (stiu ca-s piperate rau preturile la azile de batrani), poate prin Upstate... Sau daca stiti cum trebuie sa facem ca sa o declaram intr-un fel... schizofrenica , Doamne iarta-ma ca nici nu mai stiu cum sa-i zic...
Are tot felul de obsesii, cu mirosul, ca totul miroase - carpetele, boilerul, apa...tot... si se poarta cu fi-su de parca ar avea 15 ani si a fugit de acasa. Nu vrea sa stie ca are familie, nepoti.. in cateva cuvinte: situatie urata de tot...
Poate din auzite sau daca a mai avut cineva cazuri din astea in familie, sa ne spuneti si noua cum s-o punem intr-un loc mai ferit, sa nu mai faca prostii si sa fie in siguranta...ca poate da si masina peste ea la cat e de loco...
Adriana, Codrin(19 aprilie 2002) si Olguta( 6 decembrie 2003)
http://earpower.com/bebe/olguta
syracuse spune:
quote:
Originally posted by Sanca
Cleomax,
multumim de sperante. Ai dreptate, eu sant speriata rau de sistemul de scoala. Mai ales ca profesorii din clasa a 5 a in sus nu sant specializati pe o singura materie, ei pot sa predea orice - matematica, literatura, spaniola, educatie fizica. In Romania era bine ca stiat ca profesorul de istorie stie materia, nu doar ceva general pregatit cu seara inainte.
Eu sper ca daca le dau tot suportul baietilor mei, or sa vrea sa fie printre cei mai buni si nu se vor da la fund cu puturosii. Acuma ca sa intrii in Universitatile mai tari trebuie sa ai 5 point average. Unde un punct ti se da extra pentru activitatile facute in afara scolii... Dar noi mai avem cativa ani buni pana acolo....
Cred ca depinde mult de scoala si de zona in care este pozitionata scoala. Iar Cleomax a pus punctul pe "I" cum nu se poate de bine.
Eu nu am inca copii...dar ceea ce ma fascineaza (dar ma si frustreaza enorm) la Americani sunt aceste uriase diferente intre oameni, zone, cartiere, scoli, sisteme de invatamant - TOT.
Imaginati-va cat de "nerelevant" este atunci cand auzi oameni din alte tari vorbind despre "cum este la Americani".
Intrebarea mea intotdeauna este: "LA CARE AMERICANI"?
Asa cum vezi locuinte/case de o diversitate incredibila - de la niste cotete orobile, patetice, in care Europenii nu ar caza nici macar gainile, si pana la ditamai palatele ...de cred ca nici regina Marii Britanii (fara nici o exagerare) nu are ce au aia inauntru...tot asa stau treburile si cu scolile.
Dotari diferite, standarde diferite, stiluri de predare diferite, asteptari diferite - TOTUL variaza enorm.
Noi vrem sa ne apucam de un bebeu prin iarna si totodata exista si sansa ca in curand sa trebuiasca sa ne mutam intr-un alt oras - din Atlanta in Philadelphia.
Unde nu va spun ca ...chiar si ca potentiala/viitoare mamica, am inceput sa ma agit de faza cu scolile - relativ la locuinta.
Ca sa apuci sa-ti "vari" copilul la o scoala buna, unde sunt dotari, se face carte cum trebuie (nu cum s-a dus vestea ca sunt scolile Americane) si unde ai tai interactioneaza cu copii "cum trebuie" - a se citi dintr-aia la care parintii au si resurse si timp si tot sa se ocupe de ei...ei bine, este evident ca si tu trebuie ca si tu sa locuiesti intr-o zona dintr-asta "H".
Altfel nu poti sa-ti trimiti copilul la o astfel de scoala, fiindca nu apartii de acel district.
Desigur, alternativa este sa iti dai copilul la o scoala privata (daca ai un car de bani) si atunci nu te mai intereseaza ca zona in care locuiesti sa fie neaparat de "bon-ton".
Cand am inceput sa ne uitam in zona Philadelphiei la "zonele bune", a se citi zonele in care districtul scolar este cotat in primele 30% din stat (cu index de la 8 in sus)...ni s-a facut rau.
Pai platesti de ti se fac creierii negri pe o casa de mai ca ti-e rusine sa arati unde stai...numai ca sa poti patrunde in "zona H" si sa-i dai copilului sanse la ce are America mai bun de oferit.
Asta este.
Take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. -- Elie Wiesel