Mult prea timida sau ???? Ce fac?

Mult prea timida sau ???? Ce fac? | Autor: ticka

Link direct la acest mesaj

Sandica mea refuza sa vorbeasca in prezenta persoanelor straine sau pe care le vede mai rar. In prezenta lor, comunica cu mine prin semne, sau in cel mai bun caz incepe sa vorbeasca in soapta. Nu eram foarte stresata din aceasta cauza, dar am intrat in panica cand dupa doua saptamani petrecute la mare si la munte cu niste prieteni, ea nu a vorbit niciodata in prezenta lor. Cu copiii lor se juca, vorbea, sarea, alerga si radea: era in largul ei. Dar cu cei mari....nimic
Nu stiu de unde vine si daca e chiar o problema. E o fire mai timida cred eu, si e cuminte (mai are si ea 'mofturile' ei, dar trec usor si fara probleme), dar acasa cu noi e foarte activa, vorbeste intr-una, se joaca... Noi nu strigam la ea, nu o pedepsim, toate sunt explicate cu calm si rabdare, nu-i interzicem sa face ce vrea (in limitele normalului, bineinteles). La gradinita e sociabila cu copii si e preferata educatoarelor. Am fost cu ea la un spectacol pentru copii unde erau si clowni si a vrut sa se joace cu ei, a participat la toate concursurile si nu mai vroia sa plece, dar din nou nu a scos o vorba. Daca o intrbau ceva arata spre mine, deh ...' uite-o pe mami, ea o sa va spuna'.
Ati avut vre-o data o astfel de problema cu copilasii vostri?? Orice sugestie, sfat e binevenit. mersi frumos si va pup

-

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MLDiana spune:

DA ,nu esti singura ,si eu am un baiat timid.Si eu caut o solutie.
Unul din motivele care banuiesc ca se intimpla in capusorul lui este ca ii e frica sa nu greseasca .Trebuie incurajat tot timpul chiar ma exaspereaza citodata ca nici macar sa salute nu vrea, desi acum a gasit un salut amuzant pentru el pe care il foloseste doar cu presoanele caruia ii plac.In rest daca il intreaba cineva ceva nu raspunde.Nu stiu ce sa fac sa-i dau incredere in el.

Lidia ,Tiara si David D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

ticka incearca sa tii copilul mai mult in medii de adulti... Mergeti mai des in vizite la prieteni, primiti mai des prieteni la voi... E clar ca puiul este mai sensibil, e timid...dar asta nu e o problema atata timp cat nu e lasata sa devina o problema... nu cred ca e bine sa ii pomenesti copilului ceva legat de felul sau de a se comporta cu adultii pt ca ii vei atrage atentia asupra faptului si va fi si mai timid... Pur si simplu expune-l mai des, putin cate putin, la medii de adulti si se va obisnui...
Sa-ti traiasca puiul si sa te bucuri de el!

Denisa si bebica din burtica - 28 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

Nici a mea nu vrea sa salute, dar uneori multumeste daca primeste ceva si face 'pa' cu manutza. Atat. Atat cu cei maturi. Cu copiii nu e nici o problema.
Ciudat e ca Sandica totusi are incredere in ea, sau cel putin asa pare. Are spiritul competitiei si participa la concursuri, jocuri intre copii si se bucura cand invinge, dar asta e numai cu copiii, daca mai apare un matur in cercul lor...gata.
Am cauatat si articole pe net despre timiditatea exagerata si cauzele ei, dar nici unul dintre motivele care duc la timiditate nu ni se potrivesc. Mai nou, acum ii zic ca are o voce foarte frumoasa si toti se bucura cand o aud vorbind, dar deocamdata fara succes.

Oricum, Tiara 10+ pentru ca mi-ai raspuns! Sper sa gasim noi o solutie.

-

http://community.webshots.com/user/ticka75

Mergi la inceput

re: Dena

Multumesc frumos pentru urari!
Noi suntem foarte sociabili si avem multi prieteni, dar din pacate majoritatea lor nu au copii, plus ca din cauza ca nu avem cu cine o lasa pe micutza, am carat-o mereu cu noi, pana si la nunti si petreceri. Inainte nu era asa, vorbea cu toata lumea. Dar de la o vreme nu stiu ce e in capsorul ei..... Ai perfecta drepatate cand zici ca nu e bine sa accentuiez ca se comporta altfel fata de cei mari. Incerc sa nu fac mare caz in prezenta ei.

-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

O intrebare Ticka : ai stat mult cu ea acasa ? Ai incercat s-o lasi un pic cu cineva de incredere si adult o ora-doua ?

Incearca sa-i dai ocazia sa-si asume responsabilitati : de exemplu o rogi sa cumpere ceva sau sa-i spune doctorului cum se simte. Spune-i pe nume si nu bebelusa, scumpa sau altceva.

Ne te ingrijora, caci va indrepta.

Mik.

Mergi la inceput

Re: Mik:
Eu lucrez de cand Sandica avea 2 ani, asa ca ea a tot stat la cresa, acum la gradinita, a avut si o bona care o lua seara si cu care se intelegea super.
Vara asta cat a fost in vacanta a stat cu bunicul ei 1 saptamana, cu care nu a avut nici o problema, a vorbit etc etc. De 10 zile sta cu o bona (sora educatoarei ei de la cresa) si e ok, se duce in fiecare dimineata cu placere, seara n-o pot lua de la ea, vine acasa franta de atata tzopaiala si nu-i tace gura, imi tot povesteste ce a facut si cum s-a distrat. Dar! Cu bona vorbeste in soapta! cu sotul ei nu a vorbit niciodata, cu copiii cand e in camera lor o auzi strigand si razand.
M-am gandit si eu sa o rog pe Sandica sa cumpere cate ceva de la magazin. A mers dar numai la buticul din fata blocului. Am trimis-o si singura si s-a descurcat, dar numai acolo, in alta parte - nici gand. Mai bine nu are decat sa cumpere singura.
Si recunosc, 'scumpa mamei' si 'draga mamei' sunt destul de prezente in vocabularul meu. Sa incerc sa ma controlez....

Intre timp am mai cautat pe net si am gasit un articol despre timiditate in care scrie ca "Timiditatea constienta - posibilitatea de jena - apare in jurul varstei de 4-5 ani. "
Eu nu am fost niciodata timida si poate din aceasta cauza ma agit atata acum???? Nu vreau sa profite altii de timiditatea ei.

-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

ticka esti o dulce... nu-ti mai face griji... Sandica e inca un pui mic, nu e vulnerabila deocamdata, iar pana se face mai maricica se va rezolva pt cu deja ai sesizat problema si vei pastra permanent un ochi pe ea... Aici lumea se agita mai mult cand copii sunt prea sociabili, din motive de securitate... sunt invatati sa nu vorbeasca cu straini, sa nu ia nimic de la ei, dulciuri sau mai stiu eu ce... Cand au altfel de probleme se adreseaza psihoterapeutului specializat pe copii... cred ca si un Rom ar trebui sa fie pe undeva cabinete cu psihologi specializati pt copii unde sa poti merge pt consultanta... Am sa intreb si eu pe aici pt Sandica si iti trimit mesaj cu ce aflu... Eu, instinctiv, zic ca nu ai de ce sa iti faci probleme... stie ea ce stie... ca adultii astia nu merita prea multa atentie :)) prea sunt niste prefacuti...
Numai bine!

Denisa si bebica din burtica - 28 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Un sfat: niciodata sa nu-i spui ca este timida in prezenta altora si sa nu permiti nici celorlalti s-o faca (ii poti preveni). La modul foarte serios, copilul va resimti aceasta etichetare ca pe o umilinta si va deveni si mai complexat si inhibat la gandul ca si lumea este constienta de acest "defect" al ei. Poate ca, daca s-ar apropia mai mult de prietenii de familie cu care va petreceti timpul liber, treptat se va simti in largul ei in mijlocul lor si nu va mai fi rezervata. Culmea e ca sunt si adulti care, desi sunt bine intentionati, nu stiu totusi cum sa se poarte cu copii, cum sa se coboare la nivelul acestora si cum sa-i castige de partea lor (mai ales cei fara copii). Si atitudinea aceasta poate tine la distanta un copil.
Cred ca totul este in regula cu fetita ta daca nu are probleme de comunicare cu cei de seama ei. Cu timpul va deveni mai indrazneata si de fata cu cei mari!

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Mergi la inceput

Merci frumos pentru sfaturi , m-am mai calmat si nu mai sunt atat de stresata. Las lucrurile sa se deruleze in mod firesc, fara sa fac prea mare caz. Dar m-am gandit sa nu-i mai zic niciodata ca e timida si sa nu fac comparatii intre ea si alti copii.

-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Ticka,
M-am referit la copilul timid aici: www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638&whichpage=5" target="_blank">http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638&whichpage=5. Poate te ajuta sugestiile date.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput