Clarificari privind CIC - 2004 (2)
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Pt sabina:
Daca norma este de 12 ore inseamna ca ai 1/2 norma deci ai dreptul la contract nu la plata cu ora. Insa din cate stiu eu norma este de 18 ore nu de 12. Mai mult decat atat 18 ore de catedra nu de laborataoare sau derivate. Tu de care ai? Nu sunt platite si nici cadrate la fel.
Pt SimonaD:
CIC va incepe doar dupa 42 de zile de postnatal (cel putin) sau pana la expirarea a 126 de zile cumulat cu prenatalul. Minim 42 de zile insa postnatal. Va dura pana copilul va implini varsta de 2 ani. Deci CIC poate sa tina maxim 2 ani-42 de zile la oricine.
Pt cazul tau depinde cum este mai rentabil. Daca banii din postnatal sunt mai multi decat 6.1 milioane de lei merita sa termini postnatalul pana la capat deci mai mult de 42 de zile. Daca insa sunt mai putini incepnad cu a 43 zi faci cerere pt CIC si continui cu acesta. Ai dreptul sa renunti la postnatal incepnad cu a 43-a zi in favoarea CIC.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
DianaP spune:
Imi cer scuze inca de la inceput. Cred ca acest subiect s-a mai dezbatut,dar eu nu am gasit unde. Asa ca indraznesc sa mai intreb si daca puteti sa ma lamuriti, va multumesc foarte mult anticipat.
Sunt in CIC ptr ca am o fetita de un an si doua luni si sunt insarcinata in 27 sapt urmand sa nasc la sf. lunii dec sau inceputul lunii ian. Ptr. fetita nu beneficiez decat de 2 milioane lei(pe cartea de munca nu avem trecut decat salariul minim pe economie chiar daca in mana luam mai mult) ptr.ca nu am stiut si mi-am depus cererea de ingrijire copil pe data de 2dec2003 si astfel nu am putut beneficia de noua lege si implicit de cei 6.500.000lei.
Intrebarea mea este: in situatia in care sunt acum care sunt drepturile mele si ce trebuie sa fac ptr. a beneficia si eu de cei 6.500.000lei avand in vedere ca vine si bebe doi(specific ca de pe 27iulie2003 nu am mai lucrat ptr. ca nu am avut cu cine lasa copilul).
In speranta ca a-ti inteles problema mea va multumesc si astept raspuns. Diana
marius spune:
Nu are importanta ca nu ai mai lucrat deoarece perioada de ingrijire a copilului este ca si cu ai fi lucrat. Deci totul e Ok. Din punctul meu de vederee bine sa ramai in actualul concediu pana la data nasterii intrucat primul copil nu va avea 2 ani la acel moment. Dupa aceea vei avea dreptul la postnatal obligatoriu 42 de zile si apoi in continuare la CIC 2 care va fi 6.100.000 lei /luna cel putin pt ca se preconizeaza sa fie mai mult. Maternitatea va fi ceva mai mica ca si bani decoi aprox. 1.800.000 lei timp de 42 de zile pt ca se va lua cam 85% din suma o care o incasezi acum dar CIC 2 va fi mult mai mare.
dabi spune:
Scuze Marius, dar dupa ce s-a tot discutat intr-un subiect special despre valoarea indemnizatiei si anume ca nu se mai retine nimic si se iau 6500000lei, ne derutezi total facand referire la 6100000lei. Pana la urma cum mai este?
Nu e supara pe mine , te rog, dar astia de la firma abia asteapta sa ne prinda neinformati.
Multumesc!
marius spune:
Scuzd am ramas eu cu fixul asta de 6.1 milioane lei pe cand se retinea 6.5% sanatate. Eroarea mea, scuze inca odata.
Dar daca tot a venit vorba stiati ca daca nu platiti asigurarea de sanatate si (Doamne fereste!) ajungeti in spital platiti spitalizarea nefiind asigurate in sistemul de sanatate?!
dabi spune:
Din ce s-a discutat aici pe forum eu am inteles ca totusi se plateste asigurarea dar de aparte de catre firma prin decontare cu CAS. Adica, se retin cei 182.000lei din ce are firma de dat la CAS si se vireaza la sanatate. Nu am inteles eu bine? Daca ar fi asa atunci nu s-ar pune problema ca nu am fi asigurate. Nu-i asa?
Multumesc!
Dabi
ja spune:
Deci:
-acasa stai pana cand copilul implineste 2 ani?..indiferent daca iei sau nu prenatal?
-126 zile=prenatal +postnatal,timp in care ai 85%din salaril tau?(intelesesem ca postnatal=42 zile indiferent daca ai luat sau restul pana la 126)
-daca dupa cele 42 zile postnatal,mai ai completare pana la 126 zile poti sa ceri acel salariu de 6.5 mil(care ma avantajeaza)....asa am inteles mai sus???
ana
Multumiri anticipate
P.S. pt o prietena..daca dupa ce intra in maternitate (adica are cele 10 luni lucrate cu carte de munca),firma dispare(stiu ca banii ..6.5 vin de la stat ,nu de la firma)..ea mai e platita?..de unde ia banii?
marius spune:
Firmele nu dispar chiar asa dar in cazul in care apare indisponibilitatea de plata cazul este preluat de casa de asigurari sociale...dar trebuie facute demersurile corespunzatoare.