Concediul de risc maternal
Raspunsuri - Pagina 4
Monica-Elena spune:
Ralu iubita e normal sa iti aperi puiutu. Din pacate asta este fiecare cred ca se lupta la locul de munca cu cate un capsoman si ii mai si pasa de oamenii cu care lucreaza. Daca va spun cate nereguli se gasesc in certificatele medicale facute chiar de medicii care le elibereaza, apoi medicul de intreprindere la incadrare si apoi discutii interminabile la financiar la plata. Nu ne ramane decat sa speram ca se va face si la noi odata si odata primavara, nu?
Raluca sarcina usoara si bebe sanatos!
Cool
Monica
frosa spune:
Buna,
am vazut ca acest concediu de risc maternal se da si pentru perioada de alaptare si se plateste cu 85% din sal ....... (oricum nu cei 6.000.000). Credeti ca as putea avea vreo prbl. daca vreau sa/mi iau acest conced. dupa prenatal si postnatal? Ar trebui sa fac vreo cerere speciala?
Merci
cool spune:
frosa,
***Cuantumul indemnizației de risc maternal este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.
***Dreptul la concediu de risc maternal:
a) Inainte de data solicitării concediului de maternitate(pre si postnatal)
b) După data revenirii din concediul postnatal obligatoriu (din a 43-a zi de la data nasterii), în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.
***Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislația privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
Eliberarea certificatului medical se va face în condițiile în care salariata s-a prezentat la consultațiile prenatale și postnatale.