mucus cervical, temp. bazale si ovulatie
Stiu ca s-a mai discutata despre momentul ovulatiei, temperaturi bazale, mucus cervical. Daca considerati ca subiectul ar trebui mutat in alta parte, OK. Veteranele sa decida acest lucru pentru ca ele cunosc mai bine ca mine subiectele discutate pe acest forum.
Iata cam ce as vrea eu sa discutam. Cum sa le “combinam” pe toate ca sa putem obtine “roadele” mult asteptate. Poate ca multe dintre noi (printe care si eu) ar vrea sa cunoasca mai multe despre evolutia lor si legaturile dintre ele pe parcursul unui CM.
Mucus cervical – ovulatie
Cam la cite zile de la aparitia acestuia are loc ovulatia?
Daca acest mucus nu apare in timpul unui CM inseamna ca ovulatia nu are loc?
Am observat ca mucusul cervical variaza de la o luna la alta (3-4 zile pina la 8 zile). Oare este mai bine ca aceasta perioada sa fie mai mare sau nu are nici o importanta?
Cind este mai bine sa prestam? Cind consistenta este numai de albus de ou si cind se intinde intre degete sau ar trebui pe toata perioada MC? Este bine sa prestam zilnic sau la 2 zile?
Temperaturi bazale
Sunt multe fete care au temperaturi bazale destul de mici (36,5) si aceasta nu ajunge de cele mai multe ori la 37 gr. Am inteles ca se poate vorbi de o eventuala sarcina daca temperature se mentine timp de 18 zile peste 37 gr.
Poate ca si alte fete vor sa mai puna intrebari legate de acesti factori care pot duce la o eventuala sarcina.
Asteptam ca fetele care au mai multa experienta si care sunt mai informate sa ne lamureasca si pe noi.
LilianaM
Raspunsuri
Oana_B spune:
Ok, sa spun cate ceva din ce stiu eu. In primul rand toate aceste metode de urmarire a semnelor de fertilitate nu-s batute in cuie pentru ca fiecare femeie este diferita.
Mucusul cervical este prezent in permanenta in vagin numai ca in functie de perioada ciclului menstrual el isi schimba consistenta si aspectul. Astfel el poate fi:
-uscat-e ca si inexistent si poate fi observat cel mai adesea inainte sau dupa menstruatie
-lipicios-pus pe deget are chiar un aspect de lipici
-cremos-arata ca si lotiunea-crema de corp
-umed-mucusul cervical este ca si apa si este semn ca se apropie perioada fertila
-albus de ou-este consistenta care indica precis perioada maxim fertila, are aspectul unui albus de ou si pus pe deget se intinde si aspectul lui seamana cu sperma. Consistenta lui permite si ajuta spermatozoizii sa se deplaseze si sa intalneasca ovulul.
Nu este obligatoriu ca mucusul cervical al unui femei sa treaca prin toate aceste etape. Cateodata poate sa nu ajunga la albus de ou, sa fie doar la stadiul de apos si totusi sa aiba loc o fecundare de aceea doar teoretic contactul sexual ar trebui sa fie din doua in doua zile de cand se observa prezenta mucusului sub forma apoasa, pentru a nu pierde nici o zi fertila. Dar, fiecare femeie e diferita.
Nu are legatura ovulatia cu prezenta sau absenta mucusului cervical.
Daca mucusul nu se vede pe chilot se poate verifica prin introducerea unui deget in vagin (personal n-am reusit niciodata metoda asta).
Referitor la temperatura, am mai zis, este foarte inselatoare pentru ca poate fi influentata de mai multi factori, de la medicamente, raceli, oboseala, calatorii dese, somn insuficient. Si nu este obligatoriu sa fie peste 37, depinde cat este inainte de ovulatie ca se pastreaza raportul, important este sa fie ridicata cu cel putin 2 unitati peste valoarea normala si pentru cel putin 3 zile ca sa se confirme ovulatia. Important este sa fie luata in fiecare zi, inainte de a cobori din pat, la aceeasi ora, in acelasi mod (oral, vaginal, anal, axial), dupa cel putin 3 ore de somn neintrerupt, combinat cu verificarea mucusului si cam in timp de trei cicluri menstruale se poate stabili un tipar al graficului de temperatura pentru fiecare individual. Nu se schimba metoda de masurare a temperaturii pe durata unui ciclu menstrual pentru ca influenteaza inutil graficul. Adica daca se incepe prin masurare orala nu se continua cu masurare vaginala chiar daca arata mai frumos temperaturile vaginale ca-s mai mari.
Foarte interesanta si completa este carticica asta:
http://www.fertilityfriend.com/HelpCenter/FFBook/
Cam asta mi-a dat prin cap sa povestesc, altcineva daca doreste sa completeze.
Oana_B
romaniaau spune:
Buna dimineata fetelor,
Ma intereseaza foarte mult acest subiect si va multumesc ca l-ati abordat.
Am inceput si eu sa masor temperatura si sa observ consistenta glerei cervicale dupa ce m-am documentat cit am putut de mult. Dar am corelat lunar aceste rezultate cu ecografia vaginala.
Rezultatele au fost urmatoarele:
-Temperaturi masurate zilnic, in acelasi mod, inregistrate pe grafic, aratau ca se produce ovulatie la 14-15 zile de la CM
-Mucus cu aspect de albus de ou in zilele 9-12 ale CM
-Masurat foliculi la eco si confirmat ovulatie in perioada 14-16
Am intrebat si doctora si fetele pe DC despre aceste necorelari intre rezultate si mi-au spus ca e important numai rezultatul de la eco. Asa ca am renuntat la masurat temperatura zilnic, doar continui sa fac eco lunar in ziua 12-13, la sfirsitul acestei luni voi face HSG si in rest, prestam odata la 2 zile sau mai des.
Va doresc la toate sa va calmati si sa va cunoasteti corpul cit mai bine, ca sa nu mai stati in stres pentru ca nu se merita si nu ajuta la nimic.
Va pupic
Florina