IN Japan, educatia Tokyota!
Raspunsuri - Pagina 2
OtiliaLia spune:
O sa-mi sariti in cap toate.
Replica cu "du-te acasa" este tipic japoneza. Chiar asa de bine te-ai "adaptat" la Japonia, Tiara ? Si oare de ce crezi ca intrebarea lui Midori a fost "cu subinteles". N-a afirmat nimic in sensul ca educatia in Tokyo ar fi cumva sau altfel decat in restul Japoniei. Pur si simplu nu are idee, iar daca ar fi sa facem paralele cu Romania, acolo cam conteaza in ce localitate te afli. Poate ai uitat.
Din punctul de vedere al unui fost educator (profesor) educatia oferita in sistemul de stat japonez e buna si nu. Are multe lucrurui pozitive dar si o multime cel putin tot atat de mare de chestiuni negative. (din punct de vedere european)
Corect modul cum a procedat mama, lasand fetita sa decida ce are de facut, dar cred ca ar fi trebuit sa intervina explicand celeilalte fetite ca nu procedeaza corect. In felul acesta castigul educativ a devenit minim. (fetita ei n-a priceput probabil decat ca "trebuie sa se lupte" nu si de ce, iar cealalta a "castigat" incredere, ca va putea face mai departe tot asa, aplicand forta).
Corect spus sora - "pe copii trebuie sa-i dirijezi", nu sa-i lasi balta.
Corect si aspectul "ordinii". Cum ii inveti de mici (ordonati sau dezordonati) asa vor fi toata viata. Greu de tot sa-i obisnuiesti mai tarziu cu ordinea.
Despre "mina onaji" - asta era si pe vremea lui ceasca, expresie favorita in Romania. Toti suntem egali, iar mie mi se pare oarecum "absurd". Unii au talent si inclinatii intr-o directie, altii in alta, deci nu suntem egali nicidecum. Fiecare are o personalitate oarecare. Iar stilul de a face la fel ca asa au facut si altii, mi se pare fortat. Se potriveste perfect japonezilor, ca altfel ar fi dezastru intre ei, dar pentru gandirea noastra europeana acest lucru ne depaseste. Deci, japonezii nu trebuie acuzati pentru stilul lor de gandire, asa au crescut ei si generatiile dinainte (din motive de tot felul - istoric vorbind) si nu cred ca se va schimba ceva pe viitor. Ei sunt multumiti si fericiti. Daca tu Midori nu esti multumita, nu-ti da copilul la gradinita. Nu e obligatoriu.
Pentru mai tarziu, la scoala insa, va trebui sa te decizi ce varianta vei urma - de stat, internationala... Nu merge sa incepi pe o varianta si sa continui pe alta.
nanatigru spune:
Si eu am aceeasi problema,cu toate ca stiu cum ar fii cel mai bine(este doar parerea mea).Copilul trebuie dat la gradinita jap. de pe la ora 9 la 15 dupa care,depinde si de banii care-i ai,sa-i pui un profesor pt. lb. engleza cam vreo 2 ore pe zi(nu neaparat in fiecare zi),dupa care trebuie sa-l inveti incetul cu incetul lb. romana sau sa mergi cu el cateva luni in tara.Despre educayia copilului ,sa se descuce singur nu sunt de acord .Copilului trebui sa-i explici cum e mai bine si cum a spus si SORA trebui dirijat .Eu vrea baietelul meu sa vorbeasca 3 limbi pana la7 ani.Sper sa reusesc.Dar cred ca cel mai important in educatia copiilor este dragostea pe care le-o dam,nu sunt de acord ce bataia, ci cu vorba buna.
Toti suntem la fel;nici vorba,suntem diferiti ,unii au talent altii nu,suntem caractere diferite,iar ca jap. nu o fim niciodata ,cel putin eu si nici nu-mi doresc,iar baietelul meu vreau sa traiasca in ambele tari sa invete ambele culturi si sa aleaga singur ce vrea si unde vrea sa traiasca.
MLDiana spune:
Otilia Lia ,nu am chef de explicatii acum.Stiu eu de ce am zis asa .crede-ma ca nu vorbesc prostii.Si totusi.
Replica cu du-te acasa este tipc japoneza cum am spus si eu daca ai vazut bine.Si DAn zicea ca nu o sa schimbe japonezul nimic pentru ca vrei tu.
IAr pe un copil sa-l lasi sa decida singur?Poate ca nu stie cum sa o faca si daca tu ii zici decide singur.Si el zice cum ?PAi tu daca nu-i explici cum vrei sa stie cum sa procedeze.Asta nu inseamna ca il dirijezi daca il pui sa decida singur la o virsta atit de mica.LA 1 an, 2 cam greu sa stie.BAfta in educatie!MA intreb de ce unii copii sunt asa de rasfatati /lasati de capul lor sa faca ce vor.Asta se cheama dirijat.
Lidia ,Tiara si David D.
cipcipcip spune:
Midori, cred ca problema cu care te confrunti tu este comuna cu a multor romani plecati in alte tari cu o alta cultura, diferita de a noastra.
Am auzit multi parinti plingindu-se ca nu vor ca ai lor copii sa fie americanizati/suedenizati/germanizati etc. Ca scolile americane sint slabe si nu capata cultura generala, plus influente proaste, droguri si alte alea, in Suedia ca sint prea seriosi, devin molai (inceti, nedescurcareti) si nu au prieteni sau sint agasati de colegi pentru ca asa e la moda etc etc. Cred ca cel mai bine o duc totusi romanii stabiliti prin tarile latine sau macar Europa.
Daca copilul tau o sa mearga in scoala japoneza, o sa prinda o mare parte din cultura lor, si atunci nu prea ai ce face, decit sa ii imprintezi acasa cit de mult poti din cultura ta si sa-l educi sa se poarte asa cum vrei tu. Dar tot nu va fi roman 100% niciodata
Samurai-lady spune:
Midori-san,
Si io o sa-mi arunc odrasla(cum ai spus tu)in institutiile de invatamant japonez.Poate si pentru ca este jumatate japonez.Oricat
de buna sau de rea ar fi o scoala,eu cred ca ceea ce conteaza este
educatia si atmosfera de acasa.
ps: si hai sa nu-i mai criticam atata pe japonezi :)
e normal sa fie diferiti de noi in gandire.
Samurai-lady si bb Ken
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Samurai-lady" target="_blank">Pagina personala DC
Web-poze Kenutz
www.desprecopii.com/info.asp?id=486" target="_blank">Cum a venit pe lume Samurash bebe
sora2001 spune:
"Incapatinarea copilului,nu trebuie infranta ci corect dirijata" spunea un mare pediatru fancez.Eu una sint multumita de baiatul meu,invata cel mai bine din clasa,explicatiile poate cu alta ocazie.
Mai bine sa gindesca ca un japonez, decit ca un balcanic.Parerea mea.Ema si Richard-Sora
Aliada spune:
Eu inca nu am nici un bebeu dar atunci cand o sa-l am,o sa incerc sa-i dau o educatie cel putin la fel de sanatoasa cu cea pe care am primit-o de la ai mei parinti.In nici un caz nu o sa ma feresc sa-l dau la gradinitele si scolile japoneze deoarece asta ar insemna sa-l rup de realitatea in care traieste.
MLDiana spune:
quote:
Originally posted by sora2001quote:
cu asta parca-si fi de acord sa-o invat sa se descurce singura
In momentul cind i -s-a luat jucaria ,fetita a decis singura sa-si ia ceeea ce era al EI inapoi,acesta decizie a facut-o EA ,nu mama.
.
Si mamele au stat uitindu-se la spectacol.Luati-va de par ca e mai bine.
Tu cum crezi ca a reactionat cealalta fetita?SAu asa faci tu te uiti care e mai tare nu-i spui ca ar trebui sa o lase putin sa se joace cu ea sau sa se joace impreuna.toate astea sunt valabile la copii mai mici care nu stiu sa se joace cu alti copii sau care nu stiu sa imparta cu altii.De asta mama trebuie sa invete copilul cum sa procedeze ,nu il lasa sa decida de unul singur ca nu stie cum e mai bine.LA copii mai mari e altceva ca intleg mai multe.
Incapatinarea trebuie dirijata ,bine spus, dar e mai greu cu practica ,la unii.
Subiectul a devenit nemaipomenit de interesant.
Lidia ,Tiara si David D.
sora2001 spune:
Eu cred ca fiecare ,spune din exprienta,si toate avem dreptate in felul nostru,in privinta educarii copiilor. Parerea mea este ,ca mai bine sa se lupte pentru -o jucarie, decit s-ajunga sa spuna:
-Mama du-te si spunei sa-mi dea jucaria inapoi ,sau mama ,vreu lucrul cutare,du-te si spunei tu sa mi-l dea,Eu sint sigura ca mama aceea ,daca era ceva periculos intervenea,doar nu le lasa sa-si scoata ochii.Ema si Richard-Sora
sora2001 spune:
quote:
Originally posted by Tiara
Sunt prea putine mame din Tokyo daca te astepti sa-ti raspunda numai cele din Tokyo.
[quote]Eu nu vad nici o diferenta intre educatia din Tokyo si alte orase.
Este si nu este la fel
In cite orase ale Japonie,i ai locuit ca sa-ti dai seama?
Eu n-as avea curajul sa spun asta.
Ema si Richard-Sora