GRADI PROGRAM LUNG SAU SCURT?
Fetita mea are 2 ani jumatate la toamna, am inscris-o la gradinita dar nu stiu cum e mai bine la inceput: program lung sau scurt? Ea sta cu bona acum, de care sunt ft. multumita si ma gandeam sa o pastrez in continuare, mai ales ca ma ajuta mult la alte treburi casnice.
Cum o fi mai bine? Daca nu se acomodeaza si nu mai am nici bona?
Raspunsuri
iileana spune:
Daca as fi "in papucii tai" cred ca as opta pentru varianta program scurt + bona. Mi se pare mai "uman", mai usor pentru fetita, in fond se va duce dimineata la gradi cum se ducea pina acum in parc, va participa la activitatile de-acolo, iar apoi se va intoarce la ea acasa, sa pape la masa ei, in farfuriuta ei, si sa faca nani in patutul ei.
Eu am optat pentru program lung, pentru ca nu-mi permiteam sa platesc si gradinita (particulara, ca Tudor avea doar 2 ani), si bona (pe care oricum nu o aveam). Chiar si asa, primele doua luni a fost la program scurt, il lua tatal lui la prinz. De abia cind am fost siguri ca s-a acomodat l-am lasat la program lung.
Daca, pe parcurs, fetita ta va dori sa ramina la program lung (noi asa am patit, a vrut el sa "doarma cu copiii"), vei putea sa renunti la bona. Daca nu, nu.
Are si programul lung avantajele lui, se respecta un orar care acasa e, uneori, incalcat, unii copii maninca mult mai bine cind sint la gradi (al meu, de pilda), dar eu, personal, cred ca varianta programului scurt e mai blinda. Mi-ar fi placut sa mi-o pot permite.
P.S. Si mai e un aspect. Desi pare un moment indepartat, cind va incepe scoala poate ca vei dori sa o ia tot bona (de care am inteles ca esti multumita) la prinz, sa-i dea sa manince, sa aiba grija de ea pina veniti voi de la servici. Asa, ca o bunica...(Eu una am mari regrete si remuscari ca Tudor n-are bunica la indemina, asa cum am avut eu la virsta lui!)
ankalaura spune:
Eu, in locul tau, as lasa-o program scurt pentru inceput. Fata mea e foarte dependenta de noi, nu sta singura, face scandal. Pe de alta parte, mananca bine, doarme bine, nu face mofturi. Doar atat: sa fie cu noi MEREU!!!
Voi va cunoasteti cel mai bine copilul, si veti stii cum sa procedati. Copilul trebuie sa se acomodeze, nu sa se simta abandonat acolo, si poate e mai bine sa se inceapa cu program scurt. Merge acolo, se joaca, si vine acasa. S-ar putea sa opuna rezistenta daca din prima zi o sa incerce altcineva sa o culce, si va vedea ca doar seara o mai ia cineva acasa....
Succes.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
ionela-roxana spune:
Sa stii ca si eu sunt in aceeasi situatie!Rares are o bona pe care o iubeste mult de tot , pt. el e bunii!
Eu ma gandesc sa-l dau la program scurt dar ce fac platesc doua lucruri?
Voi ce a-ti face , a-ti scadea salariul bonei?
Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela
zulu spune:
Salut!
Sunt si eu cam in aceeasi situatie..
Doar ca fetele mele au 3 ani (tocmai impliniti) si se au una pe alta, ceea ce este un mare avantaj (nu or sa se simta parasite la gradi si se vor acomoda mai repede - sper eu!)
Si in loc de bona chiar avem 'bunii'..
Dar si eu sunt de parere ca e mai bine (cel putin pt. inceput) sa mearga la program scurt, chiar daca trebuie sa-i platesc taxi-ul lui bunii (sta departe).
Sa speram ca va fii bine! Succes!
zulu - mama lui Alexia si Anita
grati.ela spune:
Buna! Programul lung este o solutie foarte buna. Ozi a acceptat imediat somnul de pranz; spre deosebire de nazurile de acasa, la gradi manca tot, dormea la timp si dupa ce se trezea se juca in curte daca era frumos sau in clasa. Sincer, mi se pare obositor si pentru copil plecatul la ora 13. Gratiela.
furni spune:
Si eu am optat tot pt. program lung, mi s-a parut mai usor (culmea!). Acum depinde si de gradinita: daca are program lung si cei cu program scurt sunt exceptii, oricum vei plati si masa de pranz (daca o servesti sau nu e treaba ta). Si la ora 13, cu burta plina, sa iei copilul la tarsait pe strazi zi de zi(noi nu stateam f. aproape de gradi), sa ajunga acasa la 14, sa se bage in pat la 15, sa se scoale la 17 iar noaptea sa se culce la 24, n-am vrut. Asa ca, dupa masa de pranz (la gradi), in pat (tot la gradi) si cand se scoala pleaca acasa. Ce-i asa chinuitor?
Inca ceva: exact dupa-amiaza este frumoasa la gradi (cand voi vreti sa-i luati). Diminetile intotdeauna se fac activitatile impuse (limbi, scris, matematici etc) si niciodata nu se joaca (nu au program de voie). Dupa-masa se joaca liber intre ei, sunt scosi afara la leagane, interactioneaza. Si voi exact atunci ii luati. Au fost zile (si nu putine) cand fi-miu nu vroia sa plece de la gradi (erau asa antrenati in jocuri incat stateam, mamicile, si cate 1/2 ora peste program sa se joace intre ei! Este pacat sa nu-i lasati, mai ganditi-va!
PS: am o singura rezerva: tipica ta este mica, al meu avea 4 ani cand l-am dat la gradi.
Va pup.
MLDiana spune:
Programa scurt, lung tota aia e .LA inceput o sa protesteze, dar o sa se obisnuiasca cu timpul.Fetele deobicei se acomodeaza repede .
Lidia ,Tiara si David D.