Examenul de capacitate, loterie?
Servus!
Citesc aproape in fiecare zi ce s-a mai scris pe forum si in seara asta am recitit mesajul lui Cami30, in care acuza parintii ca alearga dupa note. Cami, sunt de acord cu ceea ce ai scris si, pentru ca esti cadru didactic, as vrea sa stiu parerea ta despre urmatoarea problema:
Baiatul meu cel mare, premiant in clasele I-IV, a inceput clasa a V-a cu nota 4. Asta a fost primul soc, trecerea de la calificative la note. Nimeni nu i-a explicat ce inseamna nota 4. Dupa ce s-a acomodat cu profesorii a inceput sa urce usurel cu notele, terminand anul scolar cu media generala 9,73.
Pe parcursul anului a avut toate notele, de la 4-10, lucru care pe mine m-a dezorientat de mai multe ori. La sedintele cu parintii ni s-a explicat ca, fiind la o scoala buna, profesorii sunt foarte exigenti si taxeaza fiecare greseala. Majoritatea parintilor a adus in discutie examenul de capacitate, faptul ca admiterea la liceu se face tinand cont 50% de media celor patru ani de gimnaziu. Si atunci, la ce folosesc acesti profesori exigenti? Cui foloseste exigenta?
Nu putini au fost aceia care au propus sa ne mutam copiii la scoli mai slabe, unde notele mari se dau cu usurinta.
In ce fel se reflecta realitatea cunostintelor la admiterea in liceu, intre doi copii cu medii generale diferite? Ar putea cineva concepe ca un copil cu media generala 8,50 e toba de carte fata de unul cu media generala 9,50?
Tu, Cami30, spui sa nu alerg dupa note. Dar dupa ce sa alerg?
Nu certati copiii cand viseaza!
Raspunsuri
anemona_an spune:
...este f importanta si nota, ai dreptate si sper ca pana vor ajunge copii nostri in cls a VIII sa se reglementeze intr-un fel sau altul cu admiterea,capacitatea,teste natiponale sau cum se vor mai numi, si sa gaseasca varianta cea mai buna///... la copila mea in clasa mentiune a luat copilul cu media 9.40, iar la scoala vecina cu blocul meu, mentiunea a fost luata de un copil cu media 8, asa ca.....intradevar, unde copii toti sunt fff buni trebuiesc deparatajati intr-un fel sau altul , dar.....la fel adevarat este si ca cel mai slab copil de la fiica-mea din clasa probabil este cel mai bun de la scoala vecina , si....ca nu-i deloc corect ca media sa conteze atat de mult la intrarea intr-un liceu, dar ....oare era bine si cand se tocea la mate si romana pentru treapta intai si......ioc cultura generala??//... este f greu de spus ce-i bine si ce nu, sper doar ca se v-a gasi solutia cea mai buna//... copila mea a trecut in cls. a VI si i-a placut cls. V mai mult decat I-IV, sigur....ca nu i s-a parut la fel de usor, dar.....s-a descuracat//...asa ca.....de la copil la coplil
Dee-Dee spune:
Fetita mea este de aceeasi varsta cu cea a Anemonei si nu putem decat sa speram, asa cum a spus si ea, ca se va reglementa cumva sistemul asta de admitere la liceu.
In clasele I-IV, nu alergam dupa note, stiam ca invatatoarea este corecta si eram multumiti de ceea ce se facea la scoala. Nici in cls.V-a nu m-as fi omorat dupa note si as fi fost multumita sa stiu ca fiica mea a asimilat tot ceea ce era necesar la scoala, daca nu as fi stiut ca de aceste note depinde viitorul ei in admiterea la liceu. Cum sa nu imi pice rau cand vad ca bietul copil munceste la mate, literatura, istorie si altele, are rezultate f.bune pe munca ei (nu sunt genul care "perii" profesorii) si vine acasa plangand in ultima saptamana de scoala ca a luat 6 la muzica si si-a stricat toata media generala. Bun, nu e ea Maria Callas, dar faptul ca si-a facut tema si si-a dat silinta sa cante, atat cat natura a inzestrat-o cu voce, cred ca trebuie apreciat la un copil.
In schimb, la admiterea in cls.IX-a, la cel mai "dur" liceu din oras intra pe primele 2 locuri copiii primarilor din doua comune bogate din judet, nu am nimic cu copiii dar oare exigenta din scolile de comuna se compara cu cea din colegiile din oras?
lorelei_19 spune:
in elvetia e cu totul alt sistem: invatatoarea decide la sfarsitul clasei al 5-a in ce grupa va merge copilul: foarte bun, mediu sau mediocru. in functie de scoala pe care o va urma, va putea sa se inscrie la o scoala buna pentru o meserie sau sa dea bacul (foaaarte rar aici). ma uitam la fostii mei colegi, 80% au facultatea. si cine sa mai munceasca, daca toti suntem ingineri??? si cum e cu facultatile astea, adevarate fabrici de intelectuali? si cat de intelectuali sunt cei care au terminat o facultate in ziua de azi??? iata intrebari care ma framanta si ... ma sperie putzin. daca toti fiii de ministri ies doctori, care doctori- sa fim serioshi, numai de invatzat nu le arde, o sa le moara pacientii in mana, cand vor practica. sau vor practica vreodata???
v-am zapacit de tot
"Daca dragoste nu e, nimic nu e".
Dee-Dee spune:
Probabil vor fi un fel de Dr.Costi (Ionita) si vor canta manele, ca de practicat medicina....ma indoiesc!
craciunitza spune:
Cum sa nu alergi dupa note daca, la materiile asa zis usoare, notele se pun dupa cum urmeaza: la biologie ai un 10 daca te inscrii la cercul de biologie de la palatul copiilor; la geografie ai un 10 daca aduci bani pentru atlas; la tehnologie ai un 10 daca aduci materiale pentru proiect, betisoare, aracet, etc; la engleza ai un 10 cand cumperi cartea scrisa de profesoara;...
Ce facem din copiii astia?
Nu stiu daca in 3 ani se va reglementa situatia, mi-e teama ca se va intra doar pe baza mediei generale din gimnaziu, imi doresc sa nu fie asa dar pana acum nu am vazut nici o schimbare in bine, parca de la an la an e mai rau si incompetenta lor ne transforma copiii in cobai.
Iar eu, ca parinte, m-as bucura ca fiul meu sa incaseze un 4 cand a gresit, sa stie ca greselile se platesc, dar cand ma gandesc ca asta ii poate schimba destinul, stau cu ochii pe el ca pe butelie, ii urmaresc fiecare nota si din 3 in 3 luni fac media generala, e normal?
Ma gandesc acum la fiul meu cel mic, a trecut in clasa a IV-a si a luat premiul I, la serbare ni s-a spus ca premiantii nu au voie sa poarte coronita
Asta ce mai inseamna, cum sa-mi explic?
Nu certati copiii cand viseaza!
anchi spune:
Sunt foarte revoltata si sa va povestesc de ce. Mama mea este cadru didactic intr-o comuna, nu are rost sa intru in detalii. Ea mi-a povestit despre copiii care au terminat clasa aVIII a, toti au medii peste 9,50, in conditiile in care toti profesorii sunt suplinitori, cu exceptia prof. de mate, dar ce folos ca nu intra la ore. Suplinitorii au obtinut anul trecut note intre 1 si 4, dar din lipsa de altceva, in toamna au fost acceptati.
La capacitate notele au fost toate in jurul notei 6.
Copiii au optat pentru liceele din Bucuresti, deci au venit cu medii aprox. 8,50.
Este corect?
In anii trecuti, in scolile din Bucuresti se formau clase de elita, unde se invata pe rupte. Ultimul din acele clase cred ca ar fi fost geniu la scoala de la tara. Este cea mai mare prostie sa se tina cont de media generala, in conditiile in care in invatamant sunt atatea gauri.
Sau este o metoda de a da o sansa si copiilor de la tara? Dar cum?
Copiii astia nu stiu cum o sa treaca de primul an de liceu pentru ca sunt bata la toate materiile. Pana la urma ei nu au nuici o vina. Sunt copii destepti, dar au atatea lipsuri, ca o sa le fie greu sa recupereze ce ar fi trebuit sa invete in scoala generala.
anemona_an spune:
Ma gandesc acum la fiul meu cel mic, a trecut in clasa a IV-a si a luat premiul I, la serbare ni s-a spus ca premiantii nu au voie sa poarte coronita
... copila mea a luat premiul I in toti anii si saracuta n-a avut parte de coronita, ca cica-i prea comunista si a avut ba ghirlanda,ba floare prinsa la mana,ba un cosulet bla,bla//.. era asa de nerabdatoare sa treaca in cls a V, crezand ea ca dak scapa de invatatoare, poa' are si ea noroc de una.......as.....tot n-a avut, diferenta e ca acum deja nu-si mai dorea, dupa atatia ani in care se uita cu invidie la copii cu coronite
anemona_an spune:
in elvetia e cu totul alt sistem: invatatoarea decide la sfarsitul clasei al 5-a in ce grupa va merge copilul: foarte bun, mediu sau mediocru. in functie de scoala pe care o va urma, va putea sa se inscrie la o scoala buna pentru o meserie sau sa dea bacul (foaaarte rar aici).
... ce bine ar fi sa se intample si in ro asa//... cati copii f destepti se pierd in scoli cu nivel slab , doar ptr. ca parintii n-au resurse financiare ptr. a-i sustine, si.....cati copii cu parinti bogati ocupa locuri ce nu li se cuvin ( spun cu durere)
lorelei_19 spune:
Anemona, bucura-te ca fetita ta are rezultate asha de bune si las-o incolo de coronita. Bravo ei!
Si eu am luat premiul 1 in copilarie, dar o singura data am reushit sa am coronita- din flori furate de fratele meu cu toti baietii din bloc (deh, eram mandria lor :)). Pentru mine era prea scumpa o coronita si ma durea sa vad ca nu iau. Si totushi, sunt doar amintiri, acum ma amuza doar.
In Elvetia nu exista premii. Pur si simplu nu exista. Nici nu se spune: tu esti primul, el e al 2-lea. cica ar afecta relatiile dintre copii.
"Daca dragoste nu e, nimic nu e".
lorelei_19 spune:
Adevarul e ca in romania invatzamantul trece printr-o criza inspaimantatoare! Si daca stau si ma gandesc bine, nu numai in ro! ma uitam la tv ca in germania sunt 4 milioane de analfabeti. cum e posibil cand invatamantul e obligatoriu?????
"Daca dragoste nu e, nimic nu e".