despre babisme si obiceiuri

despre babisme si obiceiuri | Autor: alem

Link direct la acest mesaj

Sunt noua pe acest forum si viitoare mamica de baietel la sfarsitul lui august. Ce parere aveti actuale mame si viitoare mamici despre sfaturile rudelor si cunoscutilor care spun " nu cumpara lucruri copilului inainte de nastere pentru ca nu este bine?", "trebuie sa legi picioarele copilului sa fie drepte" etc. Tare mi-as dori sa cumpar diverse lucruri care imi plac mie si nu sa le astept de la cunoscuti sau rude, macar patut, carut, cadita si cateva hainute, dar toata lumea imi zice sa nu iau nimic ca nu este bine. Voi ce spuneti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Cumparatul hainutelor:

*Inainte vreme nu existatu ecografe ca atare decit sa croseteze rokitze roz si sa faca baieti femeile asteptau sa nasca si p-orma vedeau ele care-i "treaba"
**Inainte vreme femeile faceau 7-8 copii si supravietuiau, poate, 4. Ca atare au zis ca li se trage de la lucrusoarele cumparate,facute de dianinte...inca nu se faceau controale pt toxoplasmoza, listeria, cmv si alte minunatii

Despre legatul picioarelor:

*Inainte vreme femeile aveau de lucru la cimp sau acasa. O gramada asa ca sub pretextul ca vor prunci cu picioare drepte ii legau oleaca si plecau sa-si faca treaba. Una e un prunc legat in pat, alata unu in pampers care se agita non-stop:) Dar sa stii ca un bebe mik mik care se sperie de minutzele lui, agitat etc legat sarmalutza va dormi asa de bine......... :-)))) (A nu se uza prea des de acest procedeu)

PS: TE aspetptam pe forumul "Odiseea sarcinii in 40 de saptamini" la "Mamici de iulie-august"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alem spune:

Iti multumec de raspuns, ce ma deranjeaza pe mine in discutiile astea cu neamurile este faptul ca nu pot da o explicatie logica la afirmatia lor cu" nu cumpara lucruri pentru copil inainte sa nasti ca nu este bine", eu intreb de ce nu este bine si raspunsul vine intotdeauna acelasi " nu stiu de ce nu este bine, dar asa se zice" si pana la urma aproape ca reusesc sa-ti strecoare si tie indoiala in suflet ca nu ar fi bine, ca poate aduce ghinion si incepi sa te tot gandesti la aiureli in loc sa te indrume ce ar fi mai bine si util sa cumperi nu reusesc sa-ti dea decat o stare de neliniste, sa nu incalci carecumva cine stie ce reguli din mosi stramosi si sa fi urmarit de ghinion.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana-oana spune:

daca esti superstitioasa din fire , nu cumpara nimic inainte de nasterea BB-ului, ca sa ai constiinta impacata. eu asa am facut (n-am cumparat nimic inainte, si mi-am lasat sotul sa cumpere si patut, si carucior si si si si.... dar primisem cadou un sac de hainute de la o verisoara care e in usa. la botezul nepoatei mele, un preot i-a zis cumnatei: suntem mai plini de superstitii decat de credinta.
picioarele se deformeaza de la lipsa de calciu, nu de la legat sau nelegat.
Oana si Ana (25 oct. 2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

BINE AI VENIT!printre noi si in marea familie DC!

Eu una nu cred in astfel de prostii,eu am 2 copii si inaite de nasteri am cumparat tot ceea ce-mi trebuia,caci stiam sigur ca daca imi trimit sotul n-o sa stie ce sa i-a,sau n-o sa-mi placa asa ca mai bine EU.
Sigur ca mi-am pus problema : cum am sa-mi fac cumparaturile dupa ce nasc,cand poate am dureri,sunt incoltita de programul de alaptat si de grija copilului.

Chiar daca copilul poarta PAMPERS nu de aici vine deformatul picioarelor,ci de la lipsa de calciu,iar pe caldurile astea sa-i mai si legi piciorusele.......zau asa!

Iti doresc nastere usoara si toate cele bune in cariera de MAMICA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Probabilitatea ca o sarcina aparuta sa fie pierduta este de 25%. In primul trimestru. Dupa aceea, daca copilul este bine, probabilitatea sa moara este aceeasi ca a unui om sanatos. Vorba dr meu, "si mie poate sa-mi cada o caramida in cap". Pe vremuri, din cauza ca posibilitatea de diagnosticare in timpul sarcinii era foarte scazuta, cu atat mai mult la tara, lumea zicea "sa nu zic hop pana nu trec puntea".

Dar normal in ziua de azi, cu o sarcina OK este ca in ultimele doua luni sa incepi sa cumperi ce ai nevoie pentru ca in cele 2 zile de dupa ce se naste copilul si pana vii acasa sotul mai bine sa vina la spital sa stea cu voi, sa vada ce mai aveti nevoie urgent decat sa umble de nebun cu listuta prin toate magazinele si bineinteles sa nu nimereasca exact ceea ce ai fi vrut tu, ca asa sunt barbatii, "si-aia merge, ce are?".

Eu am o fetita sanatoasa si voioasa de doi ani si jumatate, n-am avut cu ea probleme mai mari decat cate un rosu in gat si doua-trei deranjamente la stomac de cand s-a nscut. In ultimele luni mi-am luat patut, saltea, cadita, carucior, cosmeticale pt bebe, pampersi, hainute pe care le-am si spalat dinainte sa fie pregatite sa mi le aduca sotul la spital si sa le gasesc folosibile acasa. Si asa zilele alea sunt agitate, mi se pare mai rau sa fii in panica fiindca nu ai nimic.Asa e de dragut sa cumperi hainute mici-mici, sa i le arati burticii si sa o intrebi daca-i plac si te emotioneaza cand te gandesti ca in ele se va imbraca bebe cel care misca voios in burtica. In ultimele luni esti in concediu, ai timp sa umbli sa cauti si sa alegi ce ti se pare mai frumos, convenabil, practic, etc.

Infasatul se practica pe vremuri. Azi toate cartile de cresterea copilului si de pediatrie recomanda ca copilasul sa fie imbracat de la inceput cu pantalonei si hainute normale peste pampersi. In plus e mai bine sa stea cracanat pentru ca asa se evita aparitia luxatiei de sold, care aparea daca piciorusele erau fortate sa stea drept. Asta stiu sigur, din carti si de la medici.

Cei mai buni sunt pantaloneii de tip salopeta, care se leaga pe umar si contin si botosel incorporat. La fel de bune sunt costumasele dintr-una cu maneci si pantaloni cu botosel, totul dintr-o bucata. Ti-e mai usor sa-l imbraci pe bebe, si odata imbracat nu-si scapa sosetele, etc.

Sfatul meu e sa le spui tuturor ca tu esti mama copilului, tu decizi si ca sarcina merge bine, probabilitatea de Doamne fereste! e aceeasi cu cea cu caramida in cap, si e mai bine sa fii cat mai bine organizata din timp.

Numai bine,
Lavinia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alem spune:

Sunteti niste dragute, acum imi dau seama ca probleme de genul acesta trebuiesc discutate cu cei care au trecut de curand prin ele si nu cu cineva care a nascut acum 20 sau 50 ani.Si eu simt la fel ca si voi, nu sunt un om superstitios, dar cand ii vezi cat de inversunati sunt cand incearca sa-ti bage pe gat ce stiu ei si ca stiu ei cum este mai bine ca doar au crescut copii si nepoti, te iau gandurile.O sa fac cum mi-ati povestit si voi, adica o sa cumpar ce cred eu de cuvinta si ce mai citesc pe forum din experienta celorlalte. Intrand pe forum si punand intrebarea aceasta despre superstitii, incercam undeva in sufletul meu sa gasesc oameni care gandesc la fel cu mine in privinta asta macar pentru linistea mea sufleteasca. Sa te ti cumparaturi acum, macar strictul necesar, ca altfel imi pun tot neamul in cap plus barbatul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns totonio spune:

buna
mai intii sa-ti faci bagajul pentru nastere
dupa care cumparaturi strictul necesar, cum ai spus tu, trusa de prim ajutor a micutului pentru acasa (medicamente, supozitoare etc)

daca faci chestia asta sotul tau va fi primul fericit ca l-ai scapat de cumparaturi in ultimul moment (cind vei fi in maternitate).......pentru ca va avea multe drumuri de facut (certificatul bebe-ului, primarie, doctor de familie-inscris etc)

te pupic si nastere usoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Eram atat de incantata ca voi deveni mamica incat eram nerabdatoare sa cumpar lucrusoare ptr. bebe cat mai repede. Cum vedeam ceva dragut care-mi placea cumparam fara a-mi face vreun fel de probleme.Am procedat asa la amandoi copii.Nici un moment nu m-am gandit ca s-ar putea intampla ceva rau ptr . ca mi-am impus sa procedez asa.
Daca se trezea cineva sa-mi dea sfaturi il lasam sa vorbeasca singur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:

Eu nu sunt deloc superstitioasa si nu cred tot felul de babisme(asa cum ai spus tu).Eu i-am cumparat baietelului meu hainute,patut,vanita,tot felul de lucrusoare pentru copii,asta inainte de-a naste.
Nu i-am legat niciodata picioarele cu fasa,de cum s-a nascut direct in salopetica,are picioarele drepte si nu e cracanat.
Eu zic sa nu te iei dupa sfaturile babelor si sa-ti cumperi ce-ti trebuie pt.bb,nu-l mai pui pe sotul tau sa faca cumparaturi singur,cred ca tu stii mai bine ce-ti trebuie.

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

La primul bb eram si eu mai tanara si nelinistita si nu am cumparat NIMIC inainte sa nasc si rau am facut ptr ca atunci sotul meu a alergat ca un nebunel sa cumpere tot ce aveam nevoie.

La al doilea nu am mai facut asa si a fost mai relaxata atmosfera .

Fiecare face cum simte cred eu !!!

Sanatate multa si un bb sanatos !!!

Andra mamica lui Andrei Teodor (18 septembrie 1999) si Matei Daniel (6 februarie 2004)

http://community.webshots.com/user/andruska30

Mergi la inceput