rog sfat practic casuta!
Raspunsuri - Pagina 6
CRIXIA spune:
Pentru eliberarea autorizatiei nu mi-a cerut studiu geo, dar inginerul care face planul de fundatie are nevoie de el.
Alexia
si
Cristina
CriXia
gandacelu spune:
iulia!
nu-s olteanca, dar sunt addicted dupa stilul oltenesc, nu stiu de ce, de cate ori ajung in zona aia, mor dupa toate casutele, iar culele sunt apogeul arhitectonicii in mintea mea!
eu credeam ca ce am pus eu pe site este stilul moldovenesc! stiam ca cel oltenesc nu e chiar asa, dar nu bag mana-n foc!
cat despre bucatarie, pe asta vreau exactamente sa mi-o fac ca acolo! mi s-a pus pata! nu cred ca e greu, dimpotriva, cred ca e mai ieftina ca celalalt stil, cat despre frumusete… pentru mine e exact ce-mi doresc si nu stiam sa exprim pana n-am vazut-o p-asta!;))
pe casuta mea o cheama deocamdata “casuta din vis” pentru ca vreau sa fac cat mai putine compromisuri estetice cand o s-o construiesc… asa “visez”… sa vedem ce-o iesi!
da, soclul e ce ai zis, dar ai vazut la casa aia faina care-am pus-o pe site cat e de inalt? cat un stat de om, si asta ii da farmec casutei, nimic altceva!... desi, cand ma gandesc cat costa…;(((((((
multa bafta! iti fac o vizita peste cativa ani, da?!
CRIXIA – ce inseamna zidarie portanta si care sunt avantajele-dezavantajele?
care ati mai descoperit « oferte speciale » in materie de zidarie nu le tineti pentru voi, da?!
va pup!
io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph
Laura B spune:
Gandacelu, vazut pozele
, acum sa-ti zic parerea mea: interioarele luminoase si vederile superbe la gradina cer (dupa mintea mea) niste geamuri cat mai mari. Pe care, am inteles, trebuie sa le impaci cu nevoia de siguranta si cu un consum acceptabil de energie pentru incalzirea casei. Nu mai pomenesc ca geamurile trebuie sa fie si comod de curatat.
Nu am nici o idee cum ai putea sa realizeazi toate conditiile, dar trebuie sa existe o solutie!
Laura
Poze noi
gandacelu spune:
laura, merci ca te-ai gandit la ofurile mele, asa-i, e mare dilema!
ca sa nu mai zic ca geamurile mari costa de te-ndoaie…
in orice caz, daca nu vor fi geamurile asa cum le vreau, macar curtea va fi;)) si cand am nevoie de aer si natura, nu o sa ma desparta decat o usa, nu cateva zeci de km, ca acum, nu?:))
gandacelu spune:
haideti sa punem si altfel problema (bineinteles, tot cineva care se pricepe ar trebui sa ne raspunda, poate ne onoreaza saso
!;)
-cati mp ar trebui sa aiba o bucatarie mica/medie?
-cati mp ar trebui sa aiba o sufragerie mica/medie?
-cati mp ar trebui sa aiba un living mic/mediu?
-cati mp ar trebui sa aiba un dormitor mic/mediu?
-cati mp ar trebui sa aiba o baie mica/medie?
(ma refer la dimensiunile minime normale pentru doua tipuri de casute, una mai micuta si una medie… mare cred ca nu intreseaza pe nimeni;))
de asemenea, cred ca ar putea sa raspunda si cei cu casute deja facute, daca sunt multumiti de ce a iesit, de genul : « livingul meu are 30 mp (5x6), ma simt bine in el », sau « e prea mare », sau « incalzirea ma costa de ma usuca », etc, sau « as face-o acum mai mare/mica deoarece… » (bineinteles, cred ca se subintelege ca problema banilor e problema principala!;))
-de ex, am aflat ca la o camera mai mare de 5x5 e nevoie de un stalp de rezistenta;( - asta cat despre partea estetica!
inca ceva :
casa cu etaj versus casa fara etaj!
avantaje si dezavantaje!
-care este mai ieftina (eu credeam ca cea cu etaj, dar mi s-a spus ca, desi la cea cu etaj intra mai putin material la fundatie si la acoperis, in schimb consolidarile sunt mult mai scumpe?!!)
-care este mai avantajoasa (am inteles ca se economiseste multa caldura la o casa cu etaj, functionand pe sistemul « ca la bloc »?!)
-inaltimea optima a unei camere (e o functie de aria camerei?)
-lungimea unei scari in functie de inaltime? (cu exemple!)
-care este “sectiunea de aur” si cum se aplica ea in constructii?
merci!
Saso spune:
proportia de aur.. e de la pitagoar dupa cite imi amintesc eu..sper sa fie bine.. este de facpt o proportionalitate a catetelor unui triunghi dreptunghic ce are ungiurile 30° si 60°
adica daca cateta scurta e A atunci ipotenuza e 2A si cateta lunga e A radical din 3
dreptungiul respectiv era folosit ca ..unitate de proportionalitate!
la japonezi..dreptunhiul e un tatami= rogojina aia a lor pe care-si beau ceaiu..la ei asa se si facea supraf camerelor in tatami..(poate cineva din japo.. stie cit e un tatami.. ..eu nu mai stiu.. dar pot sa-mi iau la rasfoit cursurile)
acum.. ce sa zic de supraf..
un ap minim..ceea ce se practica in ro..
cel cu 4 camere.. cam 100-105 mp
3 camere 75-80..
acum la bucatarii-.. depinde mult de ce stil...e
din aia deschisa..in care iti incalzersti doar mincarea.. bucatariile se impart mai mult dupa stilul de viata al familiei resp... greu de spus!
eu am o carte cu normative nemtesti stas.. ma uit in aia.. dar din experienta..fiecare isi imagineaza altfel.. de ex am facut o casa unei familii mai in virsta( bunici tineri.. se mutau la tara din ap de bloc.. )si doamna-mi zice:
dar unde-mi pun eu borcanele aici cind pun pe iarna.. compot dulceata...muraturi.. eu am nevoie acum de o bucatarie adevarata!
asa ca .. fiecare famile are nevoie.. in felul ei de o bucatarie adevarta!
va tin la curent cu detaliile promise de indata ce am pus supitza lui bb la foc..!!!
Nathalie si Sofi
http://www.nathalie.net.ms/
gandacelu spune:
cum ciorba lui sofi nu s-a terminat inca;)) va trimit tot o corespondenta din germania, cu aprobarea celei care mi-a scris pm, la acest subiect, pentru ca mi s-au parut toate datele trimise de ea extrem de interesante si nu vreau sa le tin pentru mine! 
(sunt 2 pm-uri)
quote:
buna...
am citit aproape in intregime postul tau despre sfaturi casuta....si mi-a placut si mi s-a parut interesant fiindca si noi suntem acum in mojlocul constructiilor
am cateva idei...dar acum nu am timp pult de scris...dar o sa revin:
1. casa noastra este facuta de firma, noi am luat multe lucrari afara, ca sa iesim mai ieftin,
2. este din caramitzi de "spuma de mare", nu stiu cum sa le spun: albe si usoare, si cu ele nu ai nevoie sa stai sa construiesti timp de 2 ani si nici sa nu mai izolezi pe exterior....caci caramida in sine este un izolant f. bun: aici este dintre cele mai scumpe marteriale de const. din ce am vazut eu la magazin
3. pereti exteriori sun de 30 cm grosi, cei de rezisenta de 17 si cei despartitori de 11cm
a noastra e cu etaj, suparfata este de 8,6X 9,6m
soclul case este bine sa fie de minim 18 cm, intre 20-25 este ideal; cu cat este mai inalt e mai bine cand ploua: eviti sa ai surprize cand ploua....si este mai ieftin, cu cat sapa mai adanc in pamant este mai scump
quote:
eu locuiesc in germania, deci aici construiesc....preturile nu stiu daca te ajuta si asa din cap nu le stiu...doar daca ma uit pe multimea de chitante
aici nu prea e posibil sa faci totul singur de la a la z, de ex. sunt lucruri ca: acoperis, gaz, anumite legaturi curent - apa, care trebuie sa le faca musai firma
noi ne-am dus la o firma si ne-a facut o oferta, ei lucreaza cu un model de casa care noi l-am vazut in prealabil, care bineinteles se poate modifica, dupa dorinte si buzunar.
noi avem 535m˛, casa este de 8,6/9,5 cum am mai spus si langa la o distanta de 1,5 m, am facut un garaj de 6,5/6,5 + o iesitura de 2m/3m in spate, unde aveam de gand sa punem tonele de gunoi dar pana la urma acolerim si iesitura aia si iese parte din.
garaj.
in spatele casei imi mai ramane loc de spatiu verde de cca. 13m si lateral, pana la vecin cca 7, in coltul stramt si 15 in cel larg
aici nu am prea avut de ales pozitionarea casei in f. de p. cardinale...fiindca trebuie sa respecti planul zonei si alte chestii. De ex. casa trebuie sa fie situata fix 3 m de la bordura de trotuar, si garajul minim 5 m. Apoi nu ai voie sa mergi mai aproape de 3 m de vecin. Apoi un zid din garaj trebuia sa fie musai pe granita pamantului...oricum multe lucruri pe are nu le credea si am ajuns la urma la concluzia ca iti faci "casa visurilor" primariei si nu ale tale. Apoi soclul casei(sau cum ii spune aici placa de beton ce se tarna peste fundatie) si de pe care incep sa se puna caramizile, nu are voie sa fie mai sus de 50cm de nivelul soselei.
noi am facut asa...am stabilit cu firma ce lucrari luam noi afara, adica munca o facem singuri dar primim bani pt. mareriale, asta pt. a iesi mai ieftin, fiindca aici e munca mai scumpa ca materialele, apoi ne-am dus la pamant si ne-a spus cum TREBUIE casa, in ce directie si ca atat loc ne ramane sa ne gandim cum vrem garajul si mizilicuri marunte.
Apoi urmatoarea intrebare a fost "cat de groasa vrem placa" ...lucru care eu nu l-am priceput si mi-a explicat asa: se face o fundatie de minim 60cm, in functie de teren si apoi se toatna o placa: are contine: pietris batucit, folie speciala fiere si apoi ciment. Si ca cu cat vrem ca placa sa iasa mai sus de nivelul pamantului cu atat ei trebuie sa sape mai putin in pamant si este mai ieftin. Si ca grosimea la placa este in genere de cca. 20 -25 cm in pamant + ce mai vrem noi deasupra.....dar cu conditia sa nu depasimc ei 50cm de nivelul strazii. Ok i-am spus la om ca mie imi trebuie de minim 18 cm daca se poate 25...a spus ca poate e prea sus si trebuie multi trepti la intrare, si am spus ca treptii imi spun sa spun asa egali, dar nu vreau sa ma trezesc ca prin cele 2 usi de terase la o ploaie fulger imi intra apa in casa.
Mi-a dat dreptate si mi-a facut placa de 18cm in coltul cel mai de sus caci terenul are putina inclinatie, abia sesizabila cu ochiul...dar nu si cu aparatele lor
Apoi au inceput lucrarie..au sapata fundatie, au turnat cimentul si au lasat sa se intareasca peste wochenende. Apoi au pregatit placa asa cum am spus mai sus.
Dupa care au inceput cu ziditul...lucru care a mers cu caramizile alea de BCA( da asa le spune), in cca. 3 zile.
Casa este cu parterul si mansarda sau cum sa ii spun, adica o parte din pod este locuibila, si mai ramene varfulde pod de cca. 2,5 m unde ramane pod pot. Deci o parte din pereti camerelor de sus sunt inclinati :). Oda este asa fiindca e terenul insuficient pt. un bungalou(casa ajezata pe un singur nivel stil american)si mai ifetina pe 2 etaje, nu ma intreba de ce ...ca nici eu nu imi pot explica; explicatia lor a fost acolerisul si lemnul necesar .
noi am acoperit singuri casa, adica am intins niste lati apoi folie apoi alti lati si apoi tigle si am izolat interior cu vata sticlata si cu folie.
ei au montat geamuri si pervaze geamuri si rolouri exterioare.
noi am dus apa si curentul si a venit de la firma si a verificat si au semnat si am platit pe semnatura 150€
apoi a facut firma tencuitul interior in 3 zile. asteptam acum firma sa monteze scarile interioare, la care am modificat manerul..era un fel de funie speciala, arata rustic si frumos dar duap nici 6 luni incepe si se roade si se innegreste, cu maner din lemn.
asteptam si firma sa toarne estrichul.....cimentul acerla fin peste care se poate lamina sau pune gresie.
acum legat de interior.
Ce m-am gandit eu si am consultat si pe unii din angajatii firmei un baiat f. de treaba. Daca nu faci sub toata casa(acolo unde vrei), se recomanda ca sub gresie sa se puna incalzire centrala...fiidn iarna f. frig si a se evita consumul mare. asa ca eu prefer ca tot holul sa il fac cu laminat doar la intrare un metru de gresie pt. apa care o car cu mine cand ploua:)
si in bucaratie si camera de mancare, pun laminat care imita gresia, caci mie mi-e frica de raceala tinuta de gresie. Avem aici in zona asta unde construim si noi, alti roamani si toti au facut sufrageria, bucataria houl cu gresie ...ca asa e acum la moda ...dar nu iti poti inchipui ce frig este iarna cu tot cu incalzirea centrala de dedesupt...si unul a recunoscut ca nici nu isi permite sa ii dea drumul asa de mult manaca...si ca daca ar fi stiut de la inceput ar fi pus laminat.
Un sfat: du-te pe la toti cunoscutii care construiesc si sunt in diferite stadii...o sa culegi o multime de idei si o sa ai posibilitatea sa vezi ce ai fi frut poate si tu si totusi nu e bun din diferite motive.
Apoi in camere de sus, in dormitor si camere copiilor, cum sunt gandite punem placi de rigips, doar pe hol facem tavanul de lemn, pt. a pastra linia cu scarile si laminatul.
gandacelu spune:
nu stiu cati ati avut rabdare sa cititi mesajul lui peca, va spun ca merita si mai ales ca da niste informatii foarte interesante :
-incalzirea centrala pe dedesubtul parchetului laminat
-laminat in bucatarie!!!
-etaj din semimansarda! (si noi vrem sa facem la fel, asta da coincidenta!!!)
-casa cu etaj mai avantajoasa decat cea fara (desfasurata)
-soclul mai inalt = mai ieftin!
m-a mai uimit si cat de repede s-a ridicat casa! deh, nemtii, vorba ceea!
gandacelu spune:
cateva linkuri cu planuri de case, asta asa, ca sa va ajut sa... visati frumos
... in noaptea asta!
http://case.grafix.ro/
http://www.marles.at/asteria1.php
http://www.constructii-vile.ro/proiecte%20schite.htm
care mai aveti linkuri, fiti bineveniti!
sub umilul nostru acoperis!![]()
liliana csaki spune:
Io am citit cu mare atentie, la fel cum va citesc si pe voi de fiecare data, ca ma intereseaza subiectul. Intradevar si pe mine m-a mirat viteza de executie a nemtilor, cand te gandesti ca aici trebuie sa stai sa-i pazesti. Asta cu incalzirea in pardosea am vazut-o si eu la niste prieteni de-ai nostri din Franta, au gresie pe jos dar iarna senzatia e foarte placuta. Aici insa, la cat de scumpa e energia electrica, nu stiu cat de rentabil e, desi am citit prin niste reviste de specialitate ca sistemele astea noi ar fi mai economicoase. O sa aprofundez. Acum ma duc sa ma uit pe link-urile date de tine.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki