cum ne protejam copiii?
ma gandesc cu groaza la clipa in care o sa incepem scoala.am citit,vazut atatea grozavii si cred ca teama o sa fie "prietena" mea.cum ne putem proteja copii de pedofili,traficanti si alti nemernici care pandesc la colt de scoala,bloc in parcuri?
Maria
Raspunsuri
Mary-Jane spune:
Maria,
nu mai stiu care-i situatia acum in Romania. Eu sau sotul ne ducem baietelul la scoala in fiecare zi, apoi bona il asteapta la plecare. Fiecare copil e predat de educatoare doar parintelui sau bonei. Facem coada in fata clasei si fiecare isi ia copilul. Daca vrei sa iei si pe altul, sa zicem ca vine sa se joace cu al nostru acasa, trebuie ca parintii copilului respectiv sa fi spus educatoarei cind l-au predat dimineata (dimineata tot asa, cu coada, fiecare ne predam copilul educatoarei). In timpul zilei portile scolii sint inchise, cu exceptia uneia care da spre biroul de la intrare. Acolo e o sonerie si trebuie sa spui pe cine cauti si sa-ti treci numele intr-un caiet. Apoi astepti acolo pina cheama pe persoana respectiva.
Asta la scoala. Pe strada, stam cu ochii pe el. Aici e ilegal sa lasi copil sub 12 ani singur in casa, asa ca al nostru nu va putea creste ca mine, de ex, cu "cheia de git".
Mary-Jane
Andruska spune:
Probabil sa fie tot timpul cineva cu el, dar nu prea este posibil ptr ca la scoala il poti duce si aduce dar in pauze? Si mie mi-e groaza de momentul cand va trebui sa il stiu singur undeva...chiar si pana la paine. Cateodata am senzatia ca sunt cam paranoia . Taica'su este mai "libertin" si se tot compara cu el cand avea varsta lui insa eu cred ca nu mai sunt vremurile de atunci cand chiar puteai sa cresti cu "cheia de gat".
Eu cred ca numai Dumnezeu il poate proteja si apara de toti nenorocitii. El este scaparea mea asa ca am sa ma rog Lui si bineinteles sa am si intariri pe langa el (copil) !!!
Mamaie si tataie sa traiasca sa fie sanatosi sa ne ajute in continuare !!!
Andra mamica lui Andrei (18 septembrie 1999) si Matei (6 februarie 2004)
http://community.webshots.com/user/andruska30
Mary-Jane spune:
In pauze scoala e incuiata. Se deschide doar dimineata si la plecare. E f strict. Au cantina la scoala sau vin cu pachetel de-acasa, deci n-au motiv sa plece in timpul pauzei.
Mary-Jane
Andrada spune:
In America de la 3 ani (se repeta in fiecare an) se face un program (CAP) in care copiii sint invatati sa se protejeze. Mai intii impotriva celorlalti copii care ii terorizeaza in scoala sau alte colective, apoi impotriva strainilor si in ultima zi ii invata cum sa se apere de agresiunile de acasa. Parintii sint invitati inainte sa vada programul ce li se va oferi copiilor si sa-si dea acordul.
Programul e bunicel. In prima zi ii invata cum sa spuna nu, cum sa raporteze adultilor cind cineva ii supara...etc In a doua zi ii invata cum sa se protejeze de straini. Cum sa stea la cel putin doua lungimi de brat de orice strain care ii abordeaza, ii invata sa tipe, sa nu se urce in masini straine si sa nu accepte nimic din partea strainilor (aici ii invata si pe parinti cum sa-si testeze copiii: de ex: ce faci daca bicicleta se strica si un strain se ofera sa te duca acasa...etc). Apoi ii invata sa tipe cit mai tare! :D In a treia zi (si aici e zona cea mai sensibila) ii invata cum sa se protejeze in mediu familiar (scoala, biserica, excursii, familie) de agresorii cunoscuti. De exemplu sa spuna mamei sau profesorului cind cineva ii face ceva care nu ii place. De la gidilat la altele mai rele (la copii mici nu vorbesc decit de gidilat). Diferenta dintre un secret bun si unul rau...(daca mama ii spune ca il iubeste ala e un secret bun, daca insa unchiul John vrea sa-l mingiie cind nu e mama si ii spune ca ala e secret, atunci ala e un secret rau). Tot aici am aflat cu stupoare ca in America, un baiat din 5 va fi agresat sexual pina la virsta de 7 ani!!!!
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
ariadne spune:
Andrada,
detaliile date de tine sunt excelente, incercam sa punem si noi in practica.
cred ca totusi o problema sunt copiii ( a se citi si fatuca noastra) extrem de sociabili.
eu am incercat sa-i explic de nenumarate ori ca nu are voie sa se indeparteze de mine alaturi de un necunoscut!nici pana acum nu avem un rezultat, intra cu oricine in discutie care ii zambeste putin .
in capsorul ei este doar o lume plina de aventura cu descoperiri roz-bombon si ceea ce este mai rau, nu invata din greseli!
si apoi masinile!!! am incercat tot timpul sa-i explic ce urmari pot avea un accident, evident nu in imagini dure insa suficient de clar, iar nici un rezultat, eventual fuge haotica cand apare o masina pe strada.
ma gandesc sa aplic metode mai dure, eventual sa merg cu ea la ceva filmulete cu tematica asta, nu este oare prea mica????(3 ani)
oho si cate ar mai fi!!!
craciunitza spune:
Draga Maria,
Sper ca ceea ce iti voi povesti sa-ti aduca putin curaj. Noi ne-am mutat in Bucuresti cand copiii erau foarte mici, baiatul cel mare in clasa a 2-a si cel mic la gradinita. Veneam dintr-un oras linistit in care gradinita si scoala erau la doi pasi de casa. Mutarea la Bucuresti mi-a adus la momentul acela multe semne de intrebare. Tot ce am putut face a fost sa-mi insotesc copiii la gradinita si la scoala timp de 3 luni, dupa perioada asta am fost obligata sa-i las sa se descurce singuri. Au fost zile cand stateam cu sufletul la gura pana ma sunau ca au ajuns acasa.
Din experienta mea o sa-ti spun ca: niciodata copiii nu vin singuri acasa, din curtea scolii pleaca in grup si de multe ori ii insoteste cate o bunica. Intamplarile urate se petrec in scara blocului sau in lift, acolo trebuie sa-ti iei masuri suplimentare de protectie a copilului, nu ai vreo vecina pensionara care sa-l urmareasca pe geam cand ajunge acasa?
Copilul meu are un coleg pe care bunica-sa l-a dus-adus de la scoala pana in clasa a 5-a si din cauza asta l-au poreclit "scufitul rosu" iar copilul acela isi manifesta dezacordul prin cuvinte urate si batai.
Nu e nici o rusine sa-l inveti pe copil ca, daca se ia cineva de el in scara blocului, sa urle cat il tin puterile. Sunt sigura ca fiecare bloc are destui pensionari care sunt acasa si il vor auzi.
Dar eu zic sa nu-ti faci ganduri negre pana nu incepe scoala si vezi exact care este situatia. Succes!
Nu certati copiii cand viseaza!
ralualexandrei spune:
Avem aceleasi spaime ,al meu a trecut deja clasa a doua si am de gand sa-l mai insotesc la scoala si anul acesta,pt mai tarziu sa-l instruiesc bine si sa-mi spun speranta in Dumnezeu.
Andra
craluca spune:
Pustiul meu trece acum clasa a cincea, si merge si vine singurel de la scoala inca din clasa intai, si nu pentru ca nu se putea altfel dar am vrut sa il invat sa se descurce singur, sa aiba incredere in el si sa devina responsabil. Evident ca mi-am pus si eu aceleasi probleme ca voi, dar l-am invatat de mic sa se fereasca de ceea ce este rau si chiar i-am vorbit despre droguri, hoti, homosexuali si alte porcarii de genul asta. Nu am avut niciodata probleme, dar, recunosc ca nu este numai meritul lui sau al nostru ca parinti, este si mana lui Dumnezeu care a avut grija sa nu i se intample nimic. Sigur ca tendinta unui parinte este sa fie mai mereu in preajma copilului, sa il apere, dar in felul acesta copilul va deveni dependent in oarecare masuta de protectia parintelui si cred ca, in lumea in care traim, copiii trebuie sa stie de mici sa faca diferenta intre bine si rau, sa stie sa se fereasca si sa se apere, sa isi aleaga cu grija prietenii, sa fie responsabili si mai ales sa isi asume faptele pe care le fac si sa invete sa suporte consecintele. Pare dur ceea ce spun dar este conform cu realitatea.
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100