transfer de film de pe caseta miniDV pe PC
Stie cineva cum se face transferul unei inregistrari de pe o caseta miniDV (camera este Panasonic) pe computer, astfel incat data si ora care sunt inscrise pe caseta sa apara si in fisierul obtinut pe PC?
Am folosit mai multe programe si m-am uitat la setari (atat la soft-urile folosite, cat si la setarile camerei de filmat) dar n-am obtinut decat un fisier avi "curat" (fara data si ora).
Multumesc pentru orice idee!
Raspunsuri
criistian spune:
cel mai simplu este sa ai o placa de captura pe calculator si cu un cablu de conectare tip RCA(la placa) si la celalat cablu mufa la video out din camera poti face acest lucru cu tot cu ora si data.....softul cu care se face captura ar putea fi chiar softul placii de captura sau si mai usor un movie maker de la XP
tata_lu_julia spune:
Presupun ca faci transferul pe interfata FireWire (aka iLink). Eu nu am incercat si nu recomand metoda cu iesirea analogica (RCA) pentru ca presupune o mare pierdere de calitate a imaginii, risc sporit de lost frames, nu poti comanda camera din PC, plus o inflexibilitate totala in formatul final (nu exista posibilitatea de a dezactiva / reactiva informatia de data/ora pe imagine). Daca mai ai si proasta inspiratie sa faci captura in format MPEG, editarea va fi extrem de dificila, daca nu imposibila.
Deci, solutia ideala e sa faci un transfer digital cu o placa FireWire in format avi pe HDD (atentie, o ora de miniDV "mananca" cam 13GB de hard disk, asa ca trebuie sa verifici in prealabil ca ai suficient spatiu liber). Apoi sa citesti
http://www.skydiver.de/stef/datecode_en.htm
si sa experimentezi, functie de sistemul tau. Daca te hotarasti sa produci un DVD-video, atunci poti folosi tot ghidul lui Stefan "skydiver" de la
http://www.skydiver.de/stef/subtitle_en.htm
Spor la treaba!
Lauraa spune:
CUm se face transferul unui film de pe MiniDV pe PC? Nu am habar deloc-deloc,cine ma ajuta? (Dar mura-n gura)
PLEEAASEEEE!!!!!
Llaura spune:
Si eu fac pe FireWire; din acelasi motiv (ca n-am rabdare, timp, chef sa despic firu-n patru) as zice ca o buna solutie mura-n gura este utilizarea unui soft ca Ulead Movie Factory, cu care fac video cd sau dvd. Am mai descoperit in calculator un program ArcSoft ShowBiz, a venit fie cu dvd-writerul, fie cu imprimanta HP; Movie Factory este mai "destept", celalalt e usor de folosit si face totul singur.
Deci iti trebuie unul din programele astea, sau altul.
Captura se poate face si cu windows movie maker, dar nu am facut decat bucatele mici.
Lauraa spune:
Acu downloadez ArcSoftul.Sa ne intelegem insa. Filmele mele sunt facute cu o camera video Canon,cu caseta MiniD. Caseta cu film in ea,film de ala lung,banda. Cum fac legatura intre camera si PC. Nu am nici un cablu..Sau?
criistian spune:
Intra-adevar FireWire este bun in asa ceva ca are o viteza si o fidelitate mai mare dar este o tehnologie noua ca nu cred ca o detine toata lumea....in ceea ce priveste placa de captura eu am facut filme de 4 ore cu movie makerul si am claritate si am si oara si data si sunet....si mie unu mi se pare solutia optima pentru mine......si la compresare nu am av ut nici o problema si nu am pierdut absolut nimic din film....marimea am facut-o de 1024X768 si nu a iesit deloc mare....2 ore de film=650 Mb......
tata_lu_julia spune:
FireWire a aparut ca tehnologie in 1998. Spre comparatie, primu l procesor din familia Pentium 4 a aparut "abia" la sfarsitul anului 2000.
O cartela FireWire PCI costa acum in jur de 25$ (si chiar mai ieftin).
Standardul miniDV PAL are o rezolutie de 720 x 576 (720 x 480 pt. NTSC) asa ca orice codare intr-o rezolutie mai mare nu aduce nici un fel de avantaje. 2 ore de film pe 650MB inseamna MPEG4 sau derivate (DivX, XviD, etc), cu un factor de compresie mult mai mare decat formatul nativ miniDV sau MPEG2 folosit in DVD-Video. Este imposibil ca la o compresie mult mai mare sa obtii aceeasi calitate (chiar daca pe TV arata "la fel").
tata_lu_julia spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Acu downloadez ArcSoftul.Sa ne intelegem insa. Filmele mele sunt facute cu o camera video Canon,cu caseta MiniD. Caseta cu film in ea,film de ala lung,banda. Cum fac legatura intre camera si PC. Nu am nici un cablu..Sau?
Daca nu ai un PC cu port FireWire, cumpara o cartela FireWire, instaleaz-o in PC, si cumpara un soft de "Videobearbeitung" cum ar fi Magix video deLuxe 2004/2005 (www.magix.net, in germana sau engleza, cum preferi) sau Pinnacle Studio 9 (www.pinnaclesys.de) - aici gasesti mai multe oferte, inclusiv pachet cu cartela pomenita mai sus. Personal folosesc Magix-ul si sunt multumit, dar Pinnacle e foarte popular, desi unii se plang ca ar fi instabil (cel putin versiunile mai vechi).
Cartela vine cu un cablu cu care iti conectezi camera la PC. Dupa ce ai instalat soft-ul, citeste documentatia si invata sa transferi caseta pe hard disk in PC.