Relatia cu un partener mai tanar
Raspunsuri - Pagina 14
korinna spune:
Craciunitza....ihihih..hai ca am ras cand am citit!!
da nici eu nu sunt departe..cand eram in clasa a 12-a,sotul meu era in clasa a 4a.asa ca..ihihihih!!!
da acu nu conteaza..e ubitu meu si nik nu ma intere!
Corina mamika de 2 baietzi !!!
http://community.webshots.com/user/korinnay
country girl spune:
Iar cand eu intram la facultate el era inca in gimnaziu???!!!
Pana una alta relatia merge bine, se schimba/perfectioneaza zi de zi iar noi suntem fericiti.
Si ma bucur ca nu sunt o "ciudata" cu gusturi perverse
carmenp spune:
Draga mea, diferenta dintre mine si sotul meu este de 5 ani si crede-ma, gaina batrina si cu morcovul tinar, fac, intr-adevar, ciorba mai buna. In alta ordine de idei, din capul locului m-a durut undeva de gura lumii, nu am ascuns niciodata lucrul acesta (cu o singura exceptie - soacra mea!.
quote:
Initial creeata de country girl
Fetelor, mai ales cele care traiti in Romania cea plina de prejudecati, cum reusiti sa tineti in balanta relatia cu un partener mai tanar decat voi?
Al meu e mai tanar cu vreo 7 ani decat mine. Ca orice barbat, cateodata e mai matur decat vrasta din buletin, alteori tot copil a ramas si probabil va ramane
Dar ce te faci cu gura lumii, colegilor, vecinilor, parintilor care prevad dezastre dupa dezastre "matrimoniale", catastrofe "conjugale" si iminentul "peste cativa ani o sa te lase pentru una mai tanara!"?
Carmen, Ionut si Pasarica din burtica
lexara spune:
Dragele mele intre mine si "el" sunt aproape 11 ani si daca nu ar fi prietenii lui cei binevoitori cred ca ar fi bine. Uneori ma gandesc ca sta cu mine pentru ca nu am copil (si nici nu pot sa mai fac)si beneficiaza de o stare de confort.Diferenta nu prea se vede. Cat despre parintii lui ce sa spun: sunt multumiti ca "odorul" e linistit si o duce bine.
PS/ sunt consumatoare de internet de vreo 10 ani si nu v-am gasit abia acum! ma bucur ca existati :)
lexara
eVo spune:
Diferenta de varsta - o problema a cuplului
Ridica diferenta de varsta probleme reale, sau la mijloc sunt doar prejudecatile unei societati prea traditionaliste? Fiecare dintre noi cauta partenerul potrivit din cat mai multe puncte de vedere (afectiv, al comunicativitatii, sexual, social).
Uneori, atunci cand il intalnim, totul pare perfect, cu o exceptie: e mult mai in varsta sau mult prea tanar pentru noi. Este aceasta intr-adevar o piedica pentru a forma cuplul dorit?
Cuplul presupune interactiunea si identificarea cu partenerul, comunicarea, atractia fizica si spirituala, dezvoltarea propriilor identitati. Criteriile generale care stau la baza formarii unui cuplu sunt fie similaritatea - "cine se aseamana, se aduna" (cu alte cuvinte, asemanare de varsta, religie, nivel cultural si socio-economic), fie complementaritatea - "contrariile se atrag" (ceea ce presupune satisfacerea reciproca a dorintelor, nevoilor, intereselor).
Aceste doua criterii, desi opuse, nu se exclud si se pot asocia pentru a forma un cuplu stabil. Un astfel de exemplu este cel in care apare diferenta de varsta intre parteneri ca un element de complementaritate, alaturi de elemente de similaritate: interese, dorinte, nivel cultural etc.
Ce implica diferenta mare de varsta?
Diferenta de varsta devine semnificativa pentru cuplu atunci cand depaseste 9 -10 ani, deoarece in acest caz partenerii apartin unor generatii diferite si se inscriu in tipologii psiho-fizice si sociale distincte. Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta astfel de cupluri sunt cele legate de complexele varstei. Partenerul mai in varsta considera de multe ori ca ii "inchide" viata celuilalt, ca nu poate tine pasul cu ritmul tineretii lui. Sunt posibile reactiile de panica de tipul "Oare isi cauta deja pe cineva mai tanar?", generatoare de neliniste si tensiuni.
Complexelor legate de varsta li se asociaza deseori diferentele de preocupari si interese. E posibil, de exemplu, ca partenerul mai tanar sa fie interesat de distractii gen localuri si discoteci, iar celalalt sa prefere plimbarile in doi sau lectura. De asemenea, partenerul mai tanar este abia in perioada de formare profesionala, in timp ce celalalt poate fi deja realizat profesional.
Diferenta psihologica pe care o poate implica decalajul de varsta se traduce prin niveluri diferite de maturizare afectiva. E posibil ca partenerul mai tanar (mai ales daca acesta are 18-20 ani) sa nu isi doreasca o relatie stabila in aceeasi masura ca cel mai in varsta; mai mult, sentimentele lui nu sunt inca suficient de nuantate pentru a putea raspunde adecvat dragostei partenerului.
Partenerul mai mare ca varsta are de multe ori tendinta de a-si modela perechea, de a o directiona in viata dupa propria scara de valori. Aceasta atitudine poate avea efecte pozitive - este un mediu prielnic pentru dezvoltarea personalitatii celuilalt, dar si efecte negative - poate determina reactii de respingere din partea celui care isi doreste mai multa libertate. Cand unul dintre parteneri nu mai este activ sexual ca urmare a inaintarii in varsta (menopauza/andropauza), pot aparea probleme generate de insatisfactia partenerului mai tanar.
Presiunea societatii conteaza
Nu este de neglijat presiunea sociala care se exercita asupra multor cupluri in care diferenta de varsta este mare. Traditionalismul societatii noastre se reflecta in opinia ca astfel de cupluri sunt "excentrice" sau chiar "nefiresti". Multi dintre cei care se afla intr-o asemenea situatie aud aprecieri de genul: "L-a luat pentru bani" sau "O sa imbatraneasca si o sa o paraseasca pentru una mai tanara".Masura in care diferenta de varsta poate produce astfel de probleme in cuplu depinde de varsta si personalitatea fiecaruia dintre parteneri.
Cand ea este mai tanara... Acestea sunt cupluri ceva mai usor acceptate de cei din jur, in parte, datorita unei mentalitati mai vechi (nu este prea indepartat modelul casatoriilor "aranjate", cand fete de 18-20 ani se maritau cu barbati de doua ori mai in varsta) si, in parte, considerentelor de ordin economic (avand o pozitie sociala si economica stabile, barbatul matur poate asigura tinerei femei o viata sigura si confortabila).
Cand ea are 18-20 ani, diferenta de preocupari fata de cele ale partenerului este, se pare, obstacolul cel mai demn de luat in seama. Dar daca ea trece peste tendinta partenerului de a o proteja, se poate realiza pe toate planurile (sexual, cultural, social, economic) intr-o relatie cu un barbat matur.
Cand ea are 30-40 ani, in ciuda diferentelor de varsta, cuplul poate fi stabil si armonios. Deoarece ambii parteneri se afla la maturitate, diferentele psihologice, sociale sau cele de ordin biologic se atenueaza. Problemele care pot aparea sunt de natura sexuala, o data cu instalarea andropauzei. Desi latura sexuala este o coordonata importanta, in multe cazuri ea nu mai este vitala, iar cuplul poate trece peste acest obstacol, daca exista alte elemente de coeziune (preocupari comune, comunicare etc).
Cand ea are 50-55 ani sau mai mult, relatia cu un barbat mai in varsta este eliberata de majoritatea problemelor (sexuale, sociale). Preocuparile si experienta de viata a celor doi parteneri sunt de cele mai multe ori similare, astfel incat relatia poate evolua armonios.Cand ea este mai in varsta...Cuplurile de acest gen sunt privite cu si mai multa suspiciune de cei din jur. Cei mai multi considera ca o astfel de relatie nu poate avea sorti de izbanda.
Si totusi... Cand ea are 30 ani, se cunoaste deja foarte bine si stie ce anume isi doreste de la partener. Este inca tanara, dinamica, iar relatia cu un barbat mai tanar nu implica probleme majore (conditia fiind ca partenerul sa raspunda adecvat nevoilor ei emotionale, fizice si sociale).
Trebuie amintit si faptul ca barbatii se maturizeaza afectiv intr-un ritm mai lent decat femeile, de unde si nevoia de protectie materna care isi gaseste ecou intr-o relatie de acest gen.Cand ea are 40 ani, pot aparea reactii de panica legate de sentimentul de imbatranire. Aspectul fizic poate trada deja varsta, iar opinia celor din jur iarta rareori asemenea diferente. Insa, dincolo de acest aspect, o femeie constienta de propriile calitati si care isi cultiva feminitatea poate oferi partenerului foarte mult din punct de vedere spiritual, fizic, social.
Cand ea are 50 ani sau mai mult, complexele legate de imbatranire se accentueaza, mai ales pe fondul schimbarilor fiziologice caracteristice menopauzei. Trebuie sa mentionam, insa, ca aceste schimbari nu implica si scaderea libido-ului, femeia putand parcurge "o a doua tinerete" fizica si spirituala. Daca ne pastram entuziasmul tineretii si stim sa infruntam opiniile uneori rautacioase ale celorlalti, varsta este mai putin importanta pentru fericirea cuplului, conditia fiind ca o iubire deplina sa stea la baza intemeierii acestuia.
A.M., 30 ani: "Cand ne-am cunoscut el abia implinise 20 ani. A fost o iubire imposibila, derutanta. Am cochetat cu ideea de a finaliza aceasta legatura, dar am inteles ca ea nu s-ar fi putut materializa in mod fericit: el - superficial si imatur; eu - intuind esenta lucrurilor."G. D., 32 ani: "Chiar daca e imatur si ia lucrurile mai in gluma, fiind mai tanar, are o inocenta care il face sa fie entuziast, plin de daruire si lipsit de meschinaria pe care ti-o da uneori experienta de viata."
Oana_B spune:
Evo, foarte interesant articolul dar conform regulilor copyright-ului ar trebui sa specifici si cine l-a scris si unde a fost tiparit.
Oana_B
eVo spune:
http://www.eva.ro/familie/articol29.html
viatza asta e plina de surprize .. inclusiv relatia cu partenerul de viatza .. ceea ce ma deranjeaza pe mine e atitudinea unor oameni veniti de pe Planeta Negativismului .. carora le este frica sa iubeasca si sa se lase iubiti .. indiferent ca partenerul de viatza e de ac varsta sau daca intre ei sunt ani buni motivand ca nu vor sa sufere .. gasesc niste scuze penibile dupa parerea mea si dat niste exemple care sa le argumenteze frica .. cred ca am sa postez un nou topic .. in fine .. cred ca majoritatea dintre noi ar trebui sa invatzam sa iubim in adevaratul sens al cuvantului , sa invatzam sa acceptam defectele partenerului si sa nu tinem cont de gura lumii ci doar de inima noastra .. a nu se intelege a iubi orbeste .. in rest cum o vrea D-zeu .. dar datoria noastra este de a iubi si a spera la fericire
numai bine
Symata spune:
In dragoste nu conteaza virsta.Nu pentru cel ce iubeste.
Sotul meu este mai mic decit mine 5 ani, ne cunoastem de 8 ani, suntem impreuna de 6, ne-am casatorit de 2 si nu vad nici un impediment. Zicea cineva ca femeile imbatrinesc mai repede. Trupul da, imbatrineste, daca nu ai grija de el (si oricita grija ai avea, tot spre inevitabil te indrepti!) dar nu doar trupul conteaza.
Este adevarat, cica pierzi barbatul daca esti batrina si la trup...baba! Dar daca e s-o luam la analizat, nimic nu este in favoarea noastra. Hai sa fim serioase si sa nu ne punem singure bete in roate, totusi!Viata e scurta!
Danutza spune:
Exista oare vreun om care sa nu fi fost vreodata barfit? din diverse motive? Ba ca are...ba ca nu are..Asa ca cel mai bine sa-ti vezi de familie, shi sa-i dai incolo pe totzi.
Sotzul meu are o vorba..."fiecare cu ...a lui"...
Succes si multa bafta in tot ce facetzi impreuna.
Danutza & Raina