pentru iubitorii limbii romane (2)
Raspunsuri - Pagina 2
Claudelu spune:
Mitub si eu la fel...scriu "sunt" dar pronunt "sint"...nu ma pot dezobisnui!!!
Si am mai observat ceva...la inceputul cuvantului ī se scrie ī si doar in mijlocul cuvnāntului se scrie "ā"...exceptie : subīnteles si nu subānteles!
M-ati īnteles???![]()
Claudia
si Raul(01.04.2004) 
Poze familie
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Claudelu" target="_blank">
Pagina personala DC
Dena spune:
ralucamie adevarat ca romana e o limba fonetica si nu etimologica, dar daca e sa mergem cu o regula ori o folosim corect , ori ne lasam de ea. Care e atunci ideea? Care ar fi rolul lui i din a daca nu este folosit cand si cum trebuie? Cat despre dificultatea de a invata care cuvant sa se scrie cu i din a si care cu i din i eu nu cred ca e mai mare decat in alte limbi. Poate e greu pt cei care au trecut deja de scoala, dar generatiile care vin si vor lua de la zero gramatica nu ar trebui sa aiba probleme.
Denisa si bebica din burtica - 28 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
ina_nz spune:
Cica e corect shi sa aiva dar sincera sa fiu pe mine ma zgarie urat la ureche cand aud spunandu-se asha.
Ina
cris1iana spune:
EU AUD IN FIECARE SEARA LA STIRI EXPRESIA "a fost prins in flagrant....grrr flagrant este adjectiv si ins evident ..asa ca l-am prins in flagrant ins l-am prins in evident :P
corect este "L-AM PRINS IN FLAGRANT DELICT "
si ma mai coate din sarite :"puiul care l-am mancat ....in loc de PE CARE L-AM MANCAT .
oake spune:
AAAaaaaaaaa... ce ma streseaza pe mine cel mai mult de o buna bucata de timp... in intentia de a evita o cacofonie, anumiti "vorbitori" de la teveu foloseau "si" intre "ca" si substantivul ce urma.. adica in loc de "ca calator..." sau "ca calau".. spuneau "ca si calator..." sau "ca si calau.." (asta cu calaul mi-a venit acum
)... Extrapoland, nejustificat, auzi acum reporterii de la acelasi teveu cum spun "lucra ca si inginer", "lucra ca si barman"... etc. Yuck!!!
Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza
http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad
anangel_lexi spune:
Mitub si Claudelu, eu pronuntam "sunt" pana cand am auzit la radio pe Romania Actualitati, la emisiunea lui Serban Iliescu ca doar SE SCRIE "sunt" dar de pronuntat e corect sa se pronunte "sint"! Asa ca acum am revenit la "sint":)
Sometimes I still lose my mind/ when life is cruel and unkind/ but it's when I suffer that I learn/in a repenting heart love will burn/oh I'm/ thanking blessed Mary for light divine
cris1iana spune:
corect este SERVICIU
cuv SERVICI nu exista in lb romana
de asemenea, corect este VIZAVI
NU vis-a-vis , care este acceptat ,dar cel mai bine e sa scriem VIZAVI, ca suntem romani :)
cine nu ma crede , sa se uite in dex :)
ar fi mai multe, dar de astea ma lovesc zilnic ..
lilanda spune:
Am o rugaminte pentru cei dintre voi care au DEX-ul, dar nu editia online din 1998, sa-mi spuna si mie daca este acceptata si varianta a inoportuna pentru varianta corecta a verbului a importuna?
pozulici
sinzi_ana spune:
quote:
Originally posted by lilanda
Am o rugaminte pentru cei dintre voi care au DEX-ul, dar nu editia online din 1998, sa-mi spuna si mie daca este acceptata si varianta a inoportuna pentru varianta corecta a verbului a importuna?
pozulici
te intereseaza o editie mai veche?
din cate stiu eu cea din 98 e cea mai noua...si da, este acceptata...
Sinzi si David
lilanda spune:
Da sinzi, o editie mai veche, pentru ca profesoara mea de romana ne tot batea la cap ca este o greseala sa folosesti verbul a inoportuna. Citindu-va, mi-am adus acum aminte de lucrul asta si am cautat online, unde am vazut in DEX ca este, totusi, varianta acceptata.
pozulici