Concediu maternitate

Concediu maternitate | Autor: Monique

Link direct la acest mesaj

Marius,

Daca lucrurile sunt foarte clare ( din pacate, avand in vedere suma!...) in cazul CIC, cum se calculeaza indemnizatia in perioada celor 126 zile ?...

Multumesc,

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

nu sunt Marius sunt Mercedes si imi permit sa-ti raspund la intrebare
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. Acest concediu se acorda pe o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere din totalul de 126 de zile.Important este sa efectuezi cele 42 de zile postnatale obligatorii
Mercedes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Constanta_2004 spune:

Mercedes,
Ajuta-ma si pe mine te rog.
Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate in cazul in care ai un contract de munca cu timp integral si inca un contract de munca cu timp partial?
Ce se intampla in cazul in care aceste 2 contracte sunt semnate cu angajatori diferiti?
Cine are obligatia de a calcula si de a-ti plati drepturile?
Fiecare separat?

Multumiri,
Georgeta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monique spune:

Multumesc Mercedes !

Indiferent de dimensiunea veniturilor ? Adica... nu sunt obstructionari de genul "dar nu mai mult de x salarii medii,blablabla"

quote:
Originally posted by Mercedes

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. Acest concediu se acorda pe o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere din totalul de 126 de zile.Important este sa efectuezi cele 42 de zile postnatale obligatorii
Mercedes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

Din pacate indemnizatia de maternitate si CIC se calculeaza doar la activitatea de baza (Contract de munca cu perioada integrala de timp)
si sa-ti mai spun ceva in cazul in care intri in maternitate si cic acestea nu se impoziteaza deci implicit si contractul de munca pe timp partial cred eu ca ar tb suspendate.
Altfel in fisele fiscale FF1(activ de baza) si FF2(contracte partiale) se va vedea daca platesti sau nu impozitul pe salarii
Succes
Mercedes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Originally posted by Monique

Multumesc Mercedes !

Indiferent de dimensiunea veniturilor ? Adica... nu sunt obstructionari de genul "dar nu mai mult de x salarii medii,blablabla"

Monique

quote:

Mercedes

Ba da sunt restrictionari. 85% din media veniturilor brute realizate pe luna fara a depasi plafonul a 5 salarii medii brute pe economie. In cazul in care are loc o depasire a acestui prag se ia in calcul aceasta valoare maxima. Deci in cel mai fericit caz este 85% din media a 5 salarii medii brute pe economie. Nu stiu daca (sunt rezervat) exista astfel de venituri in realitate.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

In acest caz (sunt multe persoane in situatia ta) se obtine o adeverinta privind veniturile brute realizate in afara functiei de baza (deci cel cu timp partial) pentru perioada luata in calculul indemnizatiei de maternitate odata cu certificarea platii asigurarilor sociale de catre acest de-al doilea angajator (deci ca are platile la zi) de la Casa de Asigurari si se duce la serviciul personal-salarizare de la primul angajator unde exista functia de baza. Aici se vor cumula drepturile asigurate si achitate din ambele surse de venit(functia de baza+adeverinta de venit) facandu-se calculul grupat ca si cum ar fi doar un loc de munca si un venit brut cumulat. Ca procedura de calcul indemnizatia se calculeaza identic baza de calcul fiind cumulata. Plata indemnizatiei se face o singura data de catre angajatorul unde are functia de baza asigurata, el deducand integral din obligatiile de plata catre Casa de Asigurari Sociale sumele corespunzatoare. Al doilea angajator are doar obligatia de suspendare a contractului de munca cu timp partial pana la revenirea asiguratei sau in cazuri speciale de faliment judiciar.

Mergi la inceput

Multumesc mult pentru raspunsurile voastre Mercedes si Marius!

Eu am marele noroc ca lucrez la 2 firme diferite din acelesi grup, cu acelasi departament de RU.
Sper sa fie usor sa-mi obtin drepturile.

Mai am o intrebare: cu indemnizatia de un salariu la nastere in cazul part-time-ului cum ramane?
Se acorda sau nu?

Multumesc inca o data.

Georgeta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monique spune:

Multumesc pt. lamuriri !...( exista si astfel de cazuri...)

quote:
Originally posted by marius

quote:
Originally posted by

Multumesc Mercedes !

quote:

Mercedes

Ba da sunt restrictionari. 85% din media veniturilor brute realizate pe luna fara a depasi plafonul a 5 salarii medii brute pe economie. In cazul in care are loc o depasire a acestui prag se ia in calcul aceasta valoare maxima. Deci in cel mai fericit caz este 85% din media a 5 salarii medii brute pe economie. Nu stiu daca (sunt rezervat) exista astfel de venituri in realitate.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Constanta_2004

Multumesc mult pentru raspunsurile voastre Mercedes si Marius!

Eu am marele noroc ca lucrez la 2 firme diferite din acelesi grup, cu acelasi departament de RU.
Sper sa fie usor sa-mi obtin drepturile.

Mai am o intrebare: cu indemnizatia de un salariu la nastere in cazul part-time-ului cum ramane?
Se acorda sau nu?

Multumesc inca o data.

Georgeta

Se acorda. Veniturile din al doilea loc de munca sau din oricare alt loc de munca, sunt absolut egal privite din toate punctele de vedere ale legilor. Restrictia prevazuta de lege este doar la 12 ore maxim deci 1.5 norme de munca nu la veniturile realizate in acest interval.

Mergi la inceput

Marius,
Multumesc pentru raspunsurile prompte!

Revin cu intrebari legate de felul in care trebuie sa procedez :
1.Atunci cand anunt angajatorul de la locul de munca cu timp normal de lucru, anunt si angajatorul cu part-time. Se face acelasi tip de declaratie si se anexeaza certificatul de la medicul de familie?
2. Odata ce am declarat "starea mea" la serviciul part-time, ma bucur de drepturile gravidelor? Ma refer la partea cu concedierea (incetarea contractului de colaborare).
3. In momentul in care o sa-mi iau concediul de odihna iar in continuare concediul de maternitate, ce cerere/declaratie trebuie sa fac la serviciul part-time, astfel incat sa pot beneficia de bonusul de un salariu la nastere si veniturile obtinute din colaborare sa intre in calcului indemnizatiei de maternitate?
4.Stiut fiind faptul ca CO la colaborare se acorda proportional cu orele lucrate (in cazul meu 2 zile) s-ar putea sa nu fiu acoperita pe durata CO de la contractul cu durata normal de lucru?Ce sa fac pentru a fi acoperita si in acest caz?
5. Contractul de colaborare se suspenda in cazul in care salariata este in concediu de maternitate incepand cu prima zi a concediului de maternitate?

Multumesc tare mult si astept raspunsurile tale,
Georgeta

Mergi la inceput