"Cand apare copilul"
Raspunsuri - Pagina 2
A_Iulia spune:
quote:
Initial creeata de ancuta06
De exemplu: un copil de 7 ani care fura de la scoala. iata ce sugereaza ea sa-i zica mama: Trebuie să vii cu mine, să dai înapoi aceste obiecte, deoarece mîinile tale au făcut ceva cu care capul tău de copil inteligent nu a fost de acord. Cînd erai mic ai crezut, poate, că nu ești așa frumos ca sora ta care nu avea cocoșel și care era frumoasă și admirată de toată lumea. Asta nu înseamnă că acum tu nu-ți dai seama că nu poți și că nu trebuie să iei lucrurile altora. Nici ție nu ți-ar plăcea ca altcineva să-ți ia lucrurile.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
Cum sa spui asa ceva copilului?????????????? Ma felicit ca n-am cumparat cartea asta.
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Adina+ bebe Olivia Karla 04.03.2004
lorelei_19 spune:
E o teorie interesanta, da nu-i noua. Il dezvolta pe Freud. Mie mi se pare ciudata, dar nu neaparat buna. Adela, subscriu, fiecare copil e altfel.
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm
AC spune:
Mie Dolto mi s-a parut destul de interesanta, dar cred ca fascinata de propriile teorii le aplica pe peste tot... si unele chestii sunt trase de par... dar imi place idea de a trata copilul ca pe cineva care stie tot... am ramas impresionata de modul in care galusca mea necuvantatoare a reactionat in situatii dificile...
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
ancuta06 spune:
Haideti sa va mai dau un exemplu de aberatii. Eu nu stiu de unde le scoate. Este vorba de bilingvism, si despre o fata care are tata marocan si mama frantuzoaica, care a fost la scoala frantuzeasca, in Maroc, si care are acum 20 ani si nu poate inca sa vorbeasca in araba, desi intelege. Iar mai ales de fata cu tatal ei, se blocheaza cand vrea sa spuna un cuvant in araba, de frica sa nu cumva sa-l poceasca si sa-l deceptioneze pe tatal ei. La paginile 223/224 gasiti asta.
Explicatia pt problema fetei, in viziunea lui Dolto, e urmatoarea:
"Cred că aici e vorba despre o problemă de identitate. Aceea de a fi fiica propriului tată: nu-i era limpede că putea să păstreze cu el relații caste vorbind araba. Avea impresia că, dacă-și dezvoltă latura arabă, ea își dezvolta ceva ce-i lipsea mamei și astfel, ar fi devenit, ca să spunem așa, concubina arabă a tatălui care avea o soție legitimă franțuzoaică. ProbaŹbil că s-a petrecut ceva de genul acesta în prima ei sexualitate, cea pe care o numim pre-oedipiană, în momentul în care era obligată să aibă cu tatăl relații caste și să comunice cu el prin limbaj."
Daca voua vi se pare o explicatie normala si logica.......astept pareri
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
2girlsmum spune:
Da, e trasa rau de par...hai s-o iertam totusi pe tanti Dolto, a scris si ea ce s-a priceput, psihanalistii astia sunt formati in felul asta, toate chestiile astea freudiene intra in molecula lor si incep sa vada totul prin prisma asta..
Dincolo de aberatii sau de chestiile bune si practice, mie traducerea mi se pare usor stangace, ma intreb cat de serios s-a facut proof-readingul..
Patricia, Miriam si Ruth (6.12.03)
http://community.webshots.com/user/2girlsmum
AC spune:
Ancutza cuvant cu cuvant ce zici tu din F.Dolto e aberant, totusi atunci cand copii reusesc sa devina parteneri unui parinte, acolo unde celalalt parinte e o nulitate se creeaza o relatie complice, de superioritate si de excludere a parintelui nulitate.
Unii pui devin rautaciosi, dar trec si se dezvolta mai departe uitand sau readucand pasiunea comuna la un nivel de normalitate. Altii se blocheaza.
Dar relatia aceea de complicitate, nevinovata, are in ochii psihanalistilor o explicatie sexuala. Adevarul e la mijloc. Nu-s de acord ca un copil se vede amanta tatalui pentru ca ar vorbi araba. Dar un copil exerseaza mugurii viitoarelor relatii cu sexul opus, cu parintele. Cladura, incredere il vor face mai tandru, mai deschis. Si contrariul se adevereste. De asemenea in perioada de pubertate, copii incearca sa se alieze cu parintele de sex opus pentru a combate deciziile celuilalt. Deci desi inocenti sexual... copii invata prin noi, cu noi, tot acest miracol al atractiei intre sexe...si daca suntem intelepti, vor asocia atractia cu sentimente mai profunde.
Zi si tu si de chestiile bune. De exemplu cea cu parintii naturisti care aveau doi pui;fetita si baiat si care credeau ca maergand fara prea multa jena prin casa vor creea doua fiinte fara complexe sexuale... s-au reusit pe dos. Si acolo explicatia ei imi place .
Mai sunt si chestii cu mami care pleaca la serviciu si cum a spuna ca se intoarce..
Am citit-o mai demult si e in .ro cartea dar overall atunci mi-am zis ca daca scoti exagerarile cartea e interesanta.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea