reteta de haiosh
Fetele din ardeal poate ma ajutati si pe mine cu o reteta de haiosh sau foietaj.Imi place la nebunie aceasta prajitura, si nu mai stiu cum sa o fac.Si daca stiti vreo reteta nu cu untura de porc, ca aici nu gasesc nici sa vreau.Va multumesc mult.
Elena&baby girl(DPN 24oct.2004)
Raspunsuri
adi_edi spune:
Elena, vad ca nu ti-a scris nimeni, drept sa-ti spun nici eu nu am facut haiosh dar am rugat-o pe o prietena de-a mea sa caute reteta, si ti-o trimit intr-o zi-doua, daca nu ai facut rost din alta parte. Nici cu alte foietaje nu ma prea omor, ca aici sunt de-a gata (si sunt delicioase), doar le intinzi, pui umplutura si gata prajitura.
P.S. Edi al meu e nascut pe 19 octombrie, o sa-si sarbatoreasca un anisor aproximativ cind vine bebita ta!
elena_oona spune:
Mersi mult .mie imi place ft mult haiosul,si in special prajiturile cu foietaj.Aici am cautat dar nu am gasit asa cum vreau eu si oricum ce faci tu acasa e mai delicios, fara tot felul de coloranti si altele..
Sa-ti traiasca bebele si multa sanatate....si cine stie poate o sa nasc pe bebica mea tot in 19 oct.
Elena&baby girl(DPN 24oct.2004)
adi2003 spune:
HAIOS(PATRATE, FOIETAJ CU GEM)
PENTRU ALUAT SE FRAMINTA:
- 700GR. FAINA
- 4 GALBENUSURI
- 4 LINGURI DE OTET (HELAS)
- APA SARATA, CAT E NECESAR PANA SE LEAGA, SA IASA UN ALUAT POTRIVIT.
- 600 GR. UNTURA (OSANZA CRUDA, HAI) MACINATA SE OMOGENIZEAZA CU 300 GR. FAINA SI SE IMPARTE IN 3 PARTI.
ALUATUL SE FRAMINTA BINE, SE INTINDE CU SUCITOAREA SUB FORMA DE PATRAT CAT SE POATE DE MULT SI SE UNGE CU 1/3 DIN GRASIMEA AMESTECATA CU FAINA. ACESTA OPERATIE SE REPETA DE 3 ORI. INTRE OPERATII SE TINE LA FRIGIDER 30 MINUTE (CHIAR IN CONGELATOR).
FOAIA UNSA SE IMPARTE IMAGINAR IN 3 FASII PE ORIZONTALA SI SE SUPRAPUNE FASIA DE JOS PESTE CEA DE LA MIJLOC, CEA DE SUS TOT PESTE CEA DE LA MIJLOC.
DUPA ACESTA SUPRAPUNERE, ALUATUL ARE FORMA DE DREPTUNGHI, CARE SE IMPARTE IMAGINAR IN 3 PATRATE
PATRATUL DIN STANGA SE SUPRAPUNE PESTE CEL DIN MIJLOC, IAR CEL DIN DREAPTA, PESTE ELE. SE VA AJUNGE LA UN PATRAT MIC SI GROS, CARE SE DA LA FRIGIDER IN PUNGA DE PLASTIC.
ACESTE OPERATII SE MAI REPETA DE INCA 2 ORI, TINAND CONT DE CUM E IMPATURAT ALUATUL, DE MARGINILE SALE, CARE SA-SI PASTREZE POZITIA, CU DESCHIZATURA SPRE STANGA.
INAINTE DE A-L COACE, CARE POATE SA FIE CHIAR SI A DOUA ZI (DAR SE TINE NUMAI LA FRIGIDER), SE INTINDE O FOAIE MARE GROASA DE 1/2 CM SI SE DECUPEAZA PATRATE SAU DREPTUNGHIURI CU CUTITUL INROSIT LA FLACARA ARAGAZULUI. LA MIJLOCUL PATRATELOR SE PUNE UMPLUTURA, DUPA PREFERINTA: GEM (MAI TARE), GEM CU NUCA, RAHAT, MAC CU ALBUS DE OU SI ZAHAR ETC. PATRATELE UMPLUTE SE INDOAIE PE LA JUMATATE SAU PE DIAGONALA, DAR NU SE PRESEAZA PREA TARE. SE ASEAZA IN TAVA SI SE COACE LA FOC IUTE PANA SE RUMENESC.
DUPA CE S-AU RACIT, SE PUDREAZA CU ZAHAR VANILAT.
!!!!! Pentru inceput, ca sa probezi, poti sa faci si jumatate de portie.
Daca nu gasesti hai, se poate folosi margarina grasa (Rama) in amestec cu unsoare.
P.S. Imi cer scuze ca reteta e cu majuscule, doar ca asa a fost scrisa si salvata in urma cu ceva timp pe calculatorul meu si nu mai am rabdare sa o transform. In documentul word aveam si niste desene, care n-au putut fi transferate cu copy/paste aici.