Iisus si casnicia de azi (2)
Raspunsuri - Pagina 13
Emilia B. spune:
quote:
Originally posted by conchita
...stii tu ce e in inima unui prunc atunci cand se naste?? primeste Duhul Sfant la botez, ce mai primeste la al doilea? ne jucam cu Tainele Sfinte ale Botezului...
in cazul pruncului, crede parintele pentru el, e suficient, asa cum copilul plateste pacatele parintilor...
rog moderatorii sa fie ingaduitori, ptr. ca si ce urmeaza are legatura cu familia si Dumnezeu:
Unul din motivele principale pentru care a inceput practica botezului la copiii mici, care isi are radacinile undeva in primele secole dupa Hristos, a fost o imbinare a semnificatiei circumciziei la evrei aplicata la noi nascuti si botezul pe care biserica crestina primara il administra la adultii convertiti.
In Vechiul Testamnet, Legamantul pe care il facuse Dumnezeu cu Avram si cu toata samanta lui, s-a bazat pe credinta, care trebuia transmisa de la tata la fiu, prin invatarea legii, pregatirea pe care trebuiau sa o faca baieteii evrei, ca la o anumita varsta (mi se pare ca 12 ani sau 8?), sa fie considerati suficient de antrenati si maturi in a sluji lui Dumnezeu, la Templu si in sinagogi. Deci modalitatea prin care Dumnezeu se facea cunoscut era prin transmiterea de la tata la fiu, si asigurarea perenitatii ascultarii de Dumnezeu se facea prin studierea Torei (primele 5 carti ale Bibliei), prin tinearea de Starbatori, si alte Ritualuri. Deci Revelatia avea o traiectorie orizontala, daca ma pot exprima asa.
Ca un simbol exterior, in carne, al apartenentei lor la Legamantul avraamic, erau taiati imprejur de mici copii, care le dadea implicit apartenenta la familia legamantului.
Insa deja din timpul Vechiului Testament, cand oamenii erau inca "sub Lege", Dumnezeu le promitea un Nou tip de Legamant, "Mai bun", dar hai sa va dau un citat din vechiul Testament:
IEREMIA 31:
31 "Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou.
32 Nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana, sa-i scot din tara Egiptului, legamant pe care l-au calcat, macarca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul
33 Ci iata legamantul pe care il voi face cu casa lui Israel, dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea mea inlauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.
34 Niciunul nu va mai invata pe apropapele sau, sau pe fratele sau, zicand "Cunoaste pe Domnul!", ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare, zice Domnul.
35 caci le voi ierta nelegiuirea si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor!"
Noul Legamant deci, se bazeaza pe o revelatie directa, Verticala, adica Dumnezeu ne va primi inaintea Lui, si se va descoperi, cand vom cunoaste adevarul in inima. Apare deci era Harului, in care criteriul este cel al responsabilitatii personale cand omul vine la cunostinta Rascumpararii intocmite de Iisus.
Si abia dupa ce vom cunoaste cu adevarat pe Dumnezeu, vom primi si pecetea exterioara a ceea ce s-a intamplat in interior, adica simbolul curatirii de pacate, prin scufundare in apa.
E tare tarziu... nu stiu cat sunt de coerenta.
Trimit asta, apoi continui...
Emilia B. spune:
quote:
Originally posted by antoioana
[
Palmele sotului, facute caus, le cuprind perfect pe ale mele. Ma incalzesc si-apoi imi dau drumul sa zbor. Imi dau drumul sa zbor, cu atata dragoste, ca ma intorc mereu la ele, fericita.
Ma uit la el si vad un om care are propriile batalii cu el insusi, cu cei din jur, vazuti si nevazuti...El este capul familiei, dar il vad cat de mic se face uneori si se ascunde in mine. Amandoi cautam ceva sau cate ceva si-n cautarile noastre mai dam si cap in cap..."la bine si la rau"...cata putere imi dau cuvintele astea! Stiu, asadar, ca nu totul este roz in viata. Spre marea mea bucurie, Dumnezeu nu ne da mai mult decat putem cara...pentru fiecare dupa putere! Da, mie mi l-a dat Dumnezeu pe cel de care aveam nevoie,(iti multumesc Doamne, stiu ca nu merit)
foarte frumos, Ioana, e o stare care o incearca si sufletele caminului nostru,
desi observ ca pare greu de crezut, dar stie Dumnezeu mai bine...
Emilia B. spune:
problema de fapt cred ca este confundarea pacatului originar cu natura pacatoasa.
Am mai spus eu ceva in prima parte a subiectului despre asta.
fetelor, nu vreau nimic altceva decat sa va solicit putin logica.
-ne nastem cu Natura pacatoasa, predispozitia de a pacatui, transmisa de la Adam si Eva, deci in momentul nasterii se pleaca de la zero. Am capacitatea de a pacatui in viitor, dar inca nu am nici o vina personala. mai fetelor, care aveti copii: da-ti-o'n'colo de treaba, voi chiar credeti ca daca sa spunem un copil moare imediat dupa nastere, se duce in Iad daca nu-l botezi?? Asa o creatura nevinovata? Ce Dumnezeu e asta care ar trimite asa un sufletel in Iad??? sau cei nascuti morti? sau cei avortati? (Pentru ca in momentul conceperii, acolo e deja un suflet - nu un tesut de carne, cum sustin feministele- care e vesnic!!!) Stiu ca nu avem noi intelepciune suficienta sa pricepem cum si de ce, dar niste lucruri de baza se pot desprinde din Biblie, si eu una as refuza sa slujesc un Dumnezeu care ar face asa ceva!
Apoi nu poti amesteca lucrurile, ca crede parintii lui pentru el, pai, mantuirea ori e personala, ori te poti mantui si pe baza credintei altuia?? Sa nu ne jucam cu conceptele!!! Biblia nu se contrazice. "Caci sufletul care va pacatui, acela va muri"
Fiecare va fi responsabil in dreptul lui in fata lui Dumnezeu, ori e alba, ori e neagra, nu poate fi alba un pic, apoi stai, ca in anumite cazuri e gri, si apoi e neagra.
C
Emilia B. spune:
haideti sa deschidem putin Bibliile, nu vreti?
La Faptele apostolilor, 8:36 un famen este convins de Jertfa lui Isus, si dupa ce a crezut, au ajuns la o apa si intreaba, ce ma impiedica sa fiu botezat?
37 "daca crezi din toata inima, se poate!" apoi el marturiseste cu guar, si este botezat. Citit si in continuare, ca e interesant.
Apoi in cap 16:14 spune despre Lidia, o femeie tematoare de Dumnezeu, , care dupa ce Domnul i-a deschis inima, a fost botezata ea si casa ei (Lidia este descrisa ca femeie bogata, comercianta de purpura, si in cultura de atunci, expresia "casa ei" se referea atat la sot, copii, desigur, cei care aveau suficienta constiinta sa creada, si slugile care in general locuiau cu stapanii bogati).
ups, tre' sa fug
ancuta06 spune:
Emilia, draga, ma bag si eu sa sustin ceea ce a zis dpintilie, pt ca afirmatia ta m-a jignit pe mine, si pe sotul meu. Daca tu te lasi atrasa de reactia oricarui barbat care te vede in fusta pana la genunchi, e treaba ta, si poate ca in cazul tau au dreptate musulmanii. De ce nu te acoperi de tot, ca sa fii in siguranta? Nu barbatii sunt de vina, ca se uita, ci tu. Si cum ti-ai inselat sotul de 2 ori, marturisite, cred ca ispita pentru tine e prea mare si cum ai ocazia.....
Apoi, daca sotul tau se gandeste numai la sex cand vede o femeie imbracata mai sumar, nu stiu cum de ai incredere sa-l mai lasi sa iasa din casa. Dar daca al tau e asa, asta nu e o regula. Al meu, de exemplu, nu ma vede decat pe mine. iar eu pe el, indiferent de modul cum sunt imbracata. Deci in casnicia voastra, ceva e in neregula, chiar si cu Iisus alaturi de voi. La noi Iisus nu exista, si tot nu ne-am inselat unul pe celalalt.
In final, Crism, nu stiu care e problema ta cu Conchita, ca nu a adus nici un argument biblic. Cunostintele legate de biblie nu sunt direct proportionale cu credinta. Iar un om care nu a citit niciodata biblia, poate fi credincios. Iar faptul ca memorezi niste versete, sau stii unde sa le cauti, nu te face mai desteapta sau mai cunoscatoare. Credinta se simte, nu se citeste.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Emilia B. spune:
quote:
Originally posted by ancuta06
...daca sotul tau se gandeste numai la sex cand vede o femeie imbracata mai sumar, nu stiu cum de ai incredere sa-l mai lasi sa iasa din casa. Dar daca al tau e asa, asta nu e o regula. Al meu, de exemplu, nu ma vede decat pe mine. iar eu pe el, indiferent de modul cum sunt imbracata.
Bine, ancuta, tu faci parte din categoria femeilor cu un sot mai putin vizual, deci a exceptiilor. ce sa zic...bravo! oricum, ca te vede numai pe tine... hm... prefer sa tac.
apoi am spus, (si va rog sa cititi un pic mai bine inainte de a va apuca de scris), ca depinde si de gradul de infranare al barbatului, ca sunt oameni care aleg, dupa ce au vazut un fund,
1. sa-si lase mintea sa o ia hai-hui si sa fantazeze cu ea, ca nu-i citeste nimeni gandurile, nu? si-apoi ce-i frumos, si lui Dumnezeu ii place, nu? (asa ceva n-ai sa gasesti in Biblie) Offf, cat de usor isi poate gasi omul pretexte si scurtaturi pentru compromis...
sau
2. pot alege sa intoarca capul, si sa incerce sa se gandeasca la altceva, sa-si auto-educe mintea, sa-si "innoiasca mintea" cu cuvantul lui Dumnezeu. In Iov spune asa de fain "Am facut un legamant cu ochii mei, ca nu-mi voi aseza privirea pe o fecioara!" (am aproximat, oricum stiu ca termenul de acolo in limba originara inseamna ca nu-si va lasa ochii sa se zgaiasca, sa priveasca indelung.)
Apoi draga mea, un barbat cu mintea innoita, va avea cu totul o alta perspectiva, nu poate decat sa simta regret pentru saraca fata, care nu e decat o fetita'lu'tata care s-a facut mare, si nu si-a inteles scopul si menirea ca femeie, si ca fiinta sexuala, ca mierea trupului ei trebuie sa daruiasca doar barbatului ei, si ca ea nu mai este a ei, ci a sotului ei, prin legamant, si ca afisarea corpului ei in public, inseamna dispersarea ei in atatea paturi...
Si nu proclam burca, iubita mea, ci bunul simt!
Emilia B. spune:
quote:
Originally posted by ancuta06
... Cunostintele legate de biblie nu sunt direct proportionale cu credinta. Iar un om care nu a citit niciodata biblia, poate fi credincios. Iar faptul ca memorezi niste versete, sau stii unde sa le cauti, nu te face mai desteapta sau mai cunoscatoare. Credinta se simte, nu se citeste.
aici ai zis bine.
numai ca, tot proportional, mai multe sanse are un om care stie cate ceva din Biblie o sa fie mai credincios decat cel care nu o face.
Ceea ce nu stii tu, draga mea, e ca "Credinta vine in urma auzirii cuvantului lui Dumnezeu"
in Biblie spune asta, si va trebui sa ma crezi pe cuvant, ca nu mai am rabdare sa caut exact unde scrie.
Si in general, in orice domeniu stiintific sau al artei, ca sa stii despre ce vorbesti, iti trebuie pregatire.
Dar cred ca stii povestea cu vulpea si strugurii, nu?...
Milia spune:
quote:
Originally posted by joanna
Imi pare asa de rau ca nu am invatat religie la scoala...
Baiatul meu face religie la scoala si personal sunt foarte dezamagita ce invata ei acolo. In patru ani de zile am urmarit indeaproape ce a "studiat" si pot sa-ti spun ca eu as fi predat cu totul altceva. La varsta lor (la clasele mici) ar fi trebuit sa invete religia ca pe o poveste, ceva atat de frumos incat sa le ramana in minte si in suflet pentru toata viata. In loc de asta, li se predau tot felul de randuieli bisericesti, niste termeni si denumiri care mie personal imi sunt cu totul necunoscute, asa ca, din pacate, nu a ramas cu mare lucru. Mare, mare pacat. Mai mult stim noi, cei care am invatat "pe furate" acasa, de la matusi si bunici, cand religia era interzisa la scoala. Ne ramane noua, parintilor, si sarcina asta...
ancuta06 spune:
"Bine, ancuta, tu faci parte din categoria femeilor cu un sot mai putin vizual, deci a exceptiilor. ce sa zic...bravo! oricum, ca te vede numai pe tine... hm... prefer sa tac.
apoi am spus, (si va rog sa cititi un pic mai bine inainte de a va apuca de scris), ca depinde si de gradul de infranare al barbatului, ca sunt oameni care aleg, dupa ce au vazut un fund,
1. sa-si lase mintea sa o ia hai-hui si sa fantazeze cu ea, ca nu-i citeste nimeni gandurile, nu? si-apoi ce-i frumos, si lui Dumnezeu ii place, nu? (asa ceva n-ai sa gasesti in Biblie) Offf, cat de usor isi poate gasi omul pretexte si scurtaturi pentru compromis...
sau
2. pot alege sa intoarca capul, si sa incerce sa se gandeasca la altceva, sa-si auto-educe mintea, sa-si "innoiasca mintea" cu cuvantul lui Dumnezeu. In Iov spune asa de fain "Am facut un legamant cu ochii mei, ca nu-mi voi aseza privirea pe o fecioara!" (am aproximat, oricum stiu ca termenul de acolo in limba originara inseamna ca nu-si va lasa ochii sa se zgaiasca, sa priveasca indelung.)
Apoi draga mea, un barbat cu mintea innoita, va avea cu totul o alta perspectiva, nu poate decat sa simta regret pentru saraca fata, care nu e decat o fetita'lu'tata care s-a facut mare, si nu si-a inteles scopul si menirea ca femeie, si ca fiinta sexuala, ca mierea trupului ei trebuie sa daruiasca doar barbatului ei, si ca ea nu mai este a ei, ci a sotului ei, prin legamant, si ca afisarea corpului ei in public, inseamna dispersarea ei in atatea paturi...
Si nu proclam burca, iubita mea, ci bunul simt!"
Emilia, tot nu sunt de acord cu tine. In conceptia ta, cand vad un fund, barbatii ori se gandesc la sex, ori incearca sa nu se gandeasca. Eu te contrazic. Mai sunt si barbati normali, care nu au numai sex in minte cand vad o femeie.
Iar despre faptul ca sotul meu ma vede numai pe mine, asta e realitatea, oricat de incredibil ti s-ar parea. Mai sunt si barbati pt care sotia reprezinta TOT. Imi pare rau pentru tine, ca nu ai norocul asta. Ca daca ar fi asa, nu ar fi trbuit sa-ti explic acum si nu ai avea conceptiile astea.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Banti spune:
ancuta06, nu te supara, de obicei nu fac observatii oamenilor, dar de data asta cred ca intreci masura. Nu ma refer la ce scrii, ci la faptul ca ai inceput sa scrii iar la topicul asta dupa ce ai vazut ca s-a suparat conchita, care nu de mult te apostrofase ca nu ai ce cauta aici pentru ca e o discutie intre crestini iar tu esti atee declarata. Asta ti-a dat curaj sa mai pui tu putin foc pe paie, ca asta e ocupatia ta preferata pe forumul asta, din cite am observat eu.
Dupa parerea mea discutia a degenerat iar, cum s-a mai intimplat si la alte topicuri despre crestinism sau alte religii. Trist.
Ioana