Fetele din Suedia... noi nu barfim? (3)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Delia, chiar am vrut sa te iau de mot,sa treci la suedezi, asa cum a facut si Elena cu mine si care a cam disparut in ceata de 2 zile.Unde esti Rayuelooooooo??
Delia , nu ma mai oftica cu temperaturi de 30-33 de grade!Ce-s alea ca am si uitatda' las' ca vin eu acasa.Vin in jur de 15 iulie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delilu spune:

Pai mai IDORA, de cand citesc "Mentalitatea suedeza" imi dau seama de multe lucuri pe care nu le stiam..tu chiar ai avut curaj!!!
Aici e prea cald, asa ca nu tanji dupa temperaturi de astea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Ehh...asa mai merge delilu!! Daca ai venit si la suedeze sa le faci in ciuda, mai treaca-mearga...doar sintem romani si de aia sa moara si capra vecinului, nu???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delilu spune:

Pai ma bag si eu pe unde am fost...Am fost si in Sudia si in Danemarca....SI nu fac in ciuda la nimeni..ca eu vreau sa ploua :))

Mergi la inceput

Hai sa facem schimb Delia, ca eu nu vreau ploaie.Vino tu in Danemarca si Suedia:))

Mergi la inceput

Delia, vreau si eu sa citesc cartea despre mentalitatea suedeza, cu toate ca am cam dibuit-o si nu-i prea placut ce am aflat.Poate mi-o dai vreodata sa o citesc sau poate o gasesc in librarie cand o sa merg acasa.In orice caz sunt nerabdatoare s-o citesc!!

Mergi la inceput

Am gasit si eu ceva despre suedezi, cautand pe Google:

Crima din țara tăcută
Gheorghe PÂRJA

Cum să cunosti o tară, dar mai ales mentalitatea oamenilor care o locuiesc? Mai călătorind, mai citind o carte, urmărind vreun documentar ori întîlnind locuitori din tara care te fascinează. Una dintre tările care mă obsedează este Suedia. Nu am fost în această tară, m-am oprit lîngă granita ei de apă. Despre suedezi mi-a povestit mult poetul Ion Milos. Apoi poetul Alexandru Dohi. Detalii am aflat din cartea unui sociolog suedez, Ake Daun, care analizează mentalitatea suedeză fără complexe, fără subiectivisme. Am decupat o trăsătură dominantă a suedezilor: tăcerea. Firea tăcută a suedezilor ar avea rădăcini istorice. Ei vorbesc cu vocea joasă. Agreează traiul de unul singur. Sînt timizi, pînă la teama de a vorbi. O persoană cu temperament este ocolită. Nici femeile la nastere nu tipă. În relatiile de familie se tace. Pentru a evita conflictele în căsnicii, este preferat divortul. Mulți suedezi dau impresia că preferă să fie lăsati în pace. Singurătatea le aduce usurare si alinare, sînt eliberati de povara asteptărilor pe care le solicită societatea. Cei avuti preferă casele de vacante, departe de lume. Muncitorii, micii functionari îsi croiesc o retea socială mai zgomotoasă. Singurătatea, dar mai ales singurătatea în natură, este asociată cu un fel de poezie, cu o melancolie pe care o întîlnim în literatură. Sociologul suedez constată: "Noi, suedezii, nu ne dăm seama de particularitătile etnice care ne caracterizează, astfel încît problema independentei timpurii trebuie foarte bine explicată dacă dorim ca ea să fie înteleasă de oamenii din alte culturi". Suedia este o tară tăcută, pentru noi meridionalii temperamentali, care are aversiune fată de violență. Agresivitatea trebuie înăbusită cu orice pret. Încă din copilărie. Interdictia totală de a administra copiilor pedeapsa fizică are rădăcini adînci în mentalitatea suedezilor.

Si totusi, într-o tară cu oameni linistiti din fire, o tară tăcută a avut loc recent o crimă. Se stie, că doamna Anna Lindh, fost ministru de externe, a fost înjunghiată într-un magazin din Stockholm. Nouă ni s-a părut, cum si suedezilor, un fapt cutremurător. Care a îndurerat întreaga tară. Cine îsi mai aduce aminte de acel februarie 1986, cînd a fost asasinat Olof Palme, fost premier al Suediei. Atunci suedezii plîngeau deschis cînd depuneau flori pe locul de pe Sveavagen, unde fusese împuscat primul ministru. Faptul că lumea plîngea în public, a fost notat ca un fapt neobisnuit pentru comportamentul suedez.

Suedia este o tară de învătat. Desi timizi si tăcuti, suedezii nu sînt superficiali. Se schimbă si ei. Se dau după lume. Dar mentalitatea se transmite din generatie în generatie. Dar încă rămîne bine ancorată în structura societătii. Pentru mine a rămas un mister cum s-au putut produce crime la nivel înalt. De unde se vede că proverbul cu apele linistite sînt adînci, este valabil si pentru tara tăcută numită Suedia.

http://www.graiul.ro/Arhiva/2003/Septembrie/23/editorial.htm

Mergi la inceput

Vad ca-i cam pustiu pe-aici dar eu sunt singura si ma cam plictisesc.Hai sa va zic o faza: cand a fost taica-meu luna trecuta in Suedia, a fost cu Kent la monopol sa cumpere bere.In momentul cand au ajuns la casa, Kent a ramas la coada sa plateasca si taica-meu a iesit in afara casei de marcat asteptand berea ca sa o puna in plase.Inaintea lui Kent era un suedez la care i-a venit randul sa plateasca si sa-si puna bautura in plase.Taica-meu cum era deja in locul unde venea bautura platita, la capatul bandei, s-a apucat sa-i aranjeze cutiile de bere ale suedezului in plase, s-a gandit sa ajute si el pana-i vine randul lui KentMi-a povestit Kent ca suedezul a ramas blocat dar si placut impresionat si a zis zambind in suedeza:"ce gentleman" Voi care stiti cum sunt suedezii va dati seama cat de socati pot fi cand cineva e atat de amabil cu eiDeh, amabilitatea si ospitalitatea romaneasca isi spune cuvantul

Mergi la inceput

Fetelor, care mai intrati aici pana nu-i prea tarziu!!Maine e Midsommar, de fapt stiti, mergeti in monopol si cumparati bautura AZI ca maine o sa fie INCHIS!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narancea spune:

care nu v-ati facut provizii de alcol venitzi aici peste pod si luatzi de la noi.
Rayunela mai tzuica prin sticlele alea ?

zi asa Idora la suedezi tacerea e de aur. stii de ce ? cica e mai bine sa taca si sa creada lumea ca poate sint prosti, decit sa deschida gura si sa inlature orice dubiu.

Mergi la inceput