Atentie - rahitism!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamicaluitheo spune:

Uita-ti ce am gasit despre rahitism



CE ESTE RAHITISMUL?
Ce copii sint expusi riscului de a face rahitism?

In sens larg, denumirea de rahitism cuprinde un grup de boli, care au in comun insuficienta mineralizarii (cu calciu si fluor) a tesutului osteoid la un organism in crestere.

In practica, ceea ce se intilneste frecvent este rahitismul carential - prin deficit de vitamina D - care poate fi definit ca o tulburare metabolica avind ca si consecinte afectarea cresterii osoase si aparitia de deformari scheletice.

Vitamina D patrunde in organism prin alimentatie (ficatul, galbenusul de ou, pestele)sau poate fi sintetizat de catre acesta sub actiunea razelor solare (radiatiilor ultraviolete). Sugarii alimentati exclusiv la sin sau cu lapte de vaca nefortificat nu primesc cantitati suficiente de vitamina D. Expunerea la soare este conditionata de climat, de obiceiuri culturale, iar poluarea si fumul de tigara influenteaza negativ rata sintezei de vitamina D in organism (in marile metropole si zonele industriale rahitismul carential a devenit endemic).De aceea, suplimentarea cu preparate medicamentoase de vitamina D este absolut necesara pentru toti copiii, incepind de la 2 saptamini dupa nastere. Modalitatea veche de administrare injectabila, la interval de doua luni a vitaminei D a fost inlocuita cu administrarea zilnica a unei solutii orale, modalitate mult mai fiziologica si mai putin traumatizanta pentru copii. Trebuie ca parintii sa inteleaga importanta administrarii constante a dozelor prescrise de medic si a duratei indelungate a tratamentului (pina la 18-24 de luni).

Rahitismul este o boala a perioadei de crestere, instalindu-se predominent in perioada 3 - 6 luni de viata; exista si forme cu debut tardiv, pina a 2 ani. Cei mai expusi riscului de imbolnavire sint copiii nascuti prematur, care au ritm crescut de crestere si rezerve de calciu si fosfor reduse la nastere. Alti factori favorizanti sint : lipsa de expunere la soare a copilului, excesul de fainoase in alimentatie, diferite boli (renale, hepatice, digestive) sau tratamente (preparate cortizonice sau fenobarbitalul). Alimentatia cu lapte matern scade riscul de rahitism, nu datorita cantitatii de vitamina D continute, ci datorita unui raport optim intre calciu si fosfor, precum si altor componente, care amelioreaza absorbtia.

Pina la aparitia deformarilor osoase caracterisitce: frunte bombata, occiput plat, stern infundat, sau dimpotriva, proeminent, incurbarea gambelor, cifoza, distrofii dentare, diagnosticul se poate face pe baza radiografiilor si modificarilor biochimice sangvine. Trebuie stiut ca acesti copii cu rahitism carential prezinta si anemie si rezistenta scazuta la infectii.

Tratamentul se face cu doze mari de vitamina D, sub supravegherea pediatrului.



Sper sa va fie de folos,

sanatate la pui andreea mami de theo si de florin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns franqois spune:

Silvvi, ce insemna matanii pe coaste si hipotrofie musculara abdominala? Si al meu are coastele proeminente si abdomenul mai supt, ca si cum ar avea talie. Asta este?

Si mie imi vine sa plang ca am ajuns la situatia asta, as vrea sa dau timpul inapoi sa nu se fi ajuns la asta.

Noua ne-a zis doctorul ca inotul este un sport foarte bun pentru rahitism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gorjan spune:

mataniile pe coaste le simti cind pipai coastele si din loc in loc se simti ca niste margelute CA si cum ar fii niste margele insirate pe coaste. Sa nu te astepti sa fie una dupa alta ca margelele pe ata. De obicei sint citeva( 1-2) de-a lungul unei coaste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Silvia, esti de apreciat ca te-ai gandit si la noi si ne-ai spus din experienta ta! Multumim si multa sanatate puiului tau si totul o sa fie bine!!!!

Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CataD spune:

Multumim Silvia de informatii. Pediatrul meu a zis sa nu-i dau Vit D ca ia de ajuns din laptele praf (din pacate nu am alaptat-o decat 2 luni, probleme cu mine...). Sper sa nu am probleme cu ea, o sa insist la urmatoarea vizita.
Sanatate multa puiului tau si la toti puii!

Catalina si Laura (12 ian 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvvi spune:


Va raspund pe rand:

- picior plat este platfus, calca pe tot piciorul cu inclinatia spre interior, nu are deloc bolta piciorului formata
- matanii sunt niste noduri mici aparute pe incheieturi si coastele pieptului legate de neuformitatea consistentei osului
- hipotrofie musculara se manifesta prin burta mare , iesita in evidenta, deoarece muschii burtii sunt slabi si subdezvoltati


Cum s-a intamlat.
D-na neonatolog cu care am nascut D-na Gheorghe la Filantropia isi face mare reclama de super medic la mamicile care au nascut. Eu nu am rude in Romania, nu cunosc pe nimeni, am avut incredere in ea. Ce e drept vorbeste foarte spectaculos, cu Academia Americana de pediatrie recomanda,etc Paralel cu vizitele la medicul de familie care au fost extrem de rare, ma duceam de fapt la ea si cu vizitele de bilant si cu racelelile. Am vazut foarte multi copii acolo cu parinti bine, cu bani, si am crezut ca e buna. Din ce am auzit dupa, ca ar fi neonatolog bun, dar pediatra.......
Au mai foste niste semne care ar trebui sa-mi dea de gandit, prescria intotdeauna medicamente puternice Claritromicina la raceli, Ceprolfloxacin (care einterzis in perioada de crestere) la diarei virale. Despre scaun dupa vre-o 4-5 coproculturi m=ia zis la sa copilul in pace ca isi revine el, despre piept deschis m-ia zis ca asa trebuie sa aiba cineva din familie ca i sa transmis genetic.

M-am dus la ea 2 ani de zile pana cand m-a trimis cu platfus la ortoped, care fiind si chirurg m-ia spus ca pe langa platfus copilul meu are sechele de rahitism, hernie inghinala bilaterala, pentru care am facut doua operatii cu succes.

Insa picatura care a umplut paharul a fost ultima consultatie cu al doilea copil (inca nu stiam de rahitism), cand m-a zis ca cu 200 000 de lei nu poate sa mearga nici la brutarie ca consultatie la ea costa 500000, asta in conditiile unui spital murdar si rece asteptand prin holuri etc.

Interesant este faptul ca ortoped chirurg la care m-a trimis, am inteles ca e foarte renumit (Ionescu de la Budimex), nu a comentat faptul ca Gheorge nu a vazut hernia si rahitism, ca si cum se astepta la asa ceva de la ea.
Problema este ca sunt sechele grave nu sunt niste mici simptome care ar scapa neobservate. Pieptul de gaina se face in rahitismuri grave.



Va pup, sa fiti sanatoase,

Silvia si Vlad si Janna

Mergi la inceput