La France (13)
Raspunsuri - Pagina 8
Chuny spune:
Nadine, am si eu o obsesie: certificatul de nastere. Unde e acum de trebuie sa ajunga la Nantes? Ca m-am speriat! :-)
Sibylle
lu.more spune:
Uite aici, Sybille, ce am postat eu acum vreo 3 saptamani, probabil ca n-ai vazut.Cred ca despre asta vorbeau Nadine si Mihiasiro...
"Fiindca tot se vorbeste de certificate diverse, fetele care aveti cetatenia, stiti ca puteti sa aveti certificat de nastere "ą la franēaise" (cate exemplare vreti)! Se fac la serviciul de stare civila pentru persoanele nascute in afara Frantei, si care se afla la Nantes.
Se trimit actele prin posta si se primesc cam dupa 1 luna si jumatate (depinde ... ). Intre altele, pentru stabilirea filiatiei, este nevoie de copii + traduceri legalizate ale certificatelor de nastere / casatorie / deces ale parintilor, asa ca daca sunteti in situatia aceasta, profitati sa le faceti in Romania vara asta! "
O dupa amiaza placuta!
« Cest une grande folie que de vouloir źtre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Chuny spune:
Mersi mult, m-am prins. Insa la mine nu e cazul pt ca nu am cetatenie. Si inca nu am īnteles bine daca am dreptul sau nu sa o cer dupa doi ani de la casatorie. Asta pt ca eu am īnteles ca e vorba de cinci ani.
Sibylle
lu.more spune:
quote:
Si inca nu am īnteles bine daca am dreptul sau nu sa o cer dupa doi ani de la casatorie. Asta pt ca eu am īnteles ca e vorba de cinci ani.
2 ani..., uite aici (Sibylle )
http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/ARBO/NXETR210.html?&n=Etrangers%20en%20France&l=NX08&n=Nationalit%C3%A9%20fran%C3%A7aise&l=NXETR135
La Rochefoucauld
Chuny spune:
Multumesc mult, sa traiesti. Luni trebuie sa merg dupa viza si acum mi-am dat seama ca avem nevoie de documente pe numele de M ou Madame, si noi nu avem. Doar la EDG GDF unde , in plus, m-au botezat Cybille. Ne-am facut un compte joint, sper sa fie de-ajuns un RIB si sa nu imi faca probleme.
Apropo de nume, asta-i "marele meu nerv" in Franta. :-) Oricine ia un dictionar in māna, vede Sibylle scris cu i si apoi y. Vine din mitologia greaca, dar ortografia in franceza e acceasi cu cea din pasaportul meu. In romāna ar fi Sibila. Cel mai mult ma enerveaza de cānd mi-au promis la asociatia unde fac voluntariat, cea cu care am ajutat-o pe Oana, ca ma angajeaza cu jumat' de norma la birou. Auzi dom'le, m-am si vazut la birou. Dar au preferat-o pe Mona !!! Si mi-e ciuda pe Mona asta de mor!!! Pt ca i-am zis de 100 de ori sa-mi scrie numele corect si numa' nu vrea. Si sapt trecuta mi-am luat si eu fisa cu toti cei care predau franceza in asociatie. Si cānd ma uit la mine, dupa ce ca ma cheama Sybille, nr de telefon e compus din prima jumatate a nr de mobil, a doua jumatate din nr de fix, iar adresa de email e evident o parte gresita, cu syb, iar a doua oricum e pe wanadoo, in loc de yahoo. Fata asta ma innebuneste! Si cānd ma gāndesc ca m-as fi bucurat macar pt o luna de experienta "la birou" ca sa scriu ceva interesant pe CV.
Cu drag,
SIBILA
Sibylle
Corina spune:
Sibylle,asa sint unii,dar au noroc!!Asa si cu Mona!!
Hai ca m-am amuzat
Corina si Anna nazdravana!!
frunzaverde2 spune:
quote:
Originally posted by lu.more
fetele care aveti cetatenia, stiti ca puteti sa aveti certificat de nastere "ą la franēaise" (cate exemplare vreti)
Doar o precizare - din experienta mea
(poate s-au mai schimbat lucrurile din 2000 incoace)
Dupa obtinerea cetateniei franceze e OBLIGATORIU sa obtii certificat de nastere "ą la franēaise", pentru ca il cere prefectura (sau primaria) pentru fabricarea cartii de identitate franceze si a pasaportului francez
If you want to win you have to learn to be a master of the game.
lu.more spune:
quote:
Originally posted by mihiasiro
poate s-au mai schimbat lucrurile din 2000 incoace
Eu am obtinut cetatia in 2002, iar cartea de identitate am obtinut-o in baza certificatului de nationalitate franceza. La fel si pasaportul francez.
Certificatul de nastere l-am cerut (si obtinut in vreo 4 exemplare) "sa fie acolo". Deocamdata nu mi s-a cerut niciunde.
Cate bordeie...
La Rochefoucauld
Chuny spune:
Fetelor care ati facut mici in Franta, spuneti-mi va rog ce si cum. Eu reteta am gasit-o, dar m-am cam blocat. Daca aveti ceva trucuri ca sa iasa micii buni va rog sa īmi spuneti si mie. De unde ati cumparat SEU DE VACA ( asta m-a dat gata) sau ce echivalent ati gasit ? Cam ce proportii pt 30 de persoane ( sa zicem cāte doi mici la fiecare si gazdei 5) ? Duminica vom sarbatori un an de la cununie si facem chef.
Multzam anticipat.
...................................................................
Sibylle
chatonel spune:
sint cam putin 2 mici de pers, eu as spune 3(cel putin). Si pt gazda la fel.
Toulouse, la ville rose