La France (13)
Raspunsuri - Pagina 2
lu.more spune:
Mihaela, imi pare rau sa aud ce vi s-a intamplat! Tocmai azi, duminica, ziua cand sperai sa te odihnesti putin!
Am fost uimita sa aud asta, fiindca la noi, desi a plouat si au fost tunete si tot restul, furtuna nu mi s-a parut atat de puternica (am vazut altele mai rele decat azi). Ba chiar am iesit din casa, am mers sa votam, fara umbrela; e drept ca am mers pe la ora 13, iar aici "grosul" a fost dimineata.
Si cand te gandesti ca ieri am renuntam sa mergem la plaja, nu prea aveam chef! Ne-am zis "las' ca mergem maine"!
Noi ne-am intors foarte tarziu azi-noapte, toata ziua am fost buimaca, iar acum tocmai m-am trezit dintr-o siesta profunda (mai pe romaneste, am dormit ca un bolovan) si am fost foarte placut surprinsa sa vad ca soarele straluceste din nou.
Maine dimineata incep un nou serviciu; ieri am fost fac cunostinta cu doamna la care voi lucra. Adio timp liber, gata, pe mine n-o sa ma mai vedeti decat seara, sau uneori dupa amiaza cand mai pot sa fur cateva momente fara sa ma observe seful meu (cel vechi). Nu dispar eu asa de usor !
Va pup si va doresc o seara placuta!
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Samsara7 spune:
Multam fetelor, sunteti dragute! Am mai facut o tura, si am reusit sa elimin dusmanul! E ud evident pe jos, in casa, dar o sa se usuce, am catarat totul pe mobile! e si noroi, desigur! Sunt franta, si imi vine sa urlu! Alta saptamana grea, si eu tot obosita! Azi noapte vorbeam de Alzheimer in somn (cred ca repetam discursul de la examenul de vineri), apoi am luat-o pe romaneste, am enervat pe toata lumea - asa de agitata eram. Zau, ca simt epuizarea cum imi iese prin toti porii, ma apuca plansul ziua in amiaza mare! Imi da si mie cineva de aici un pic de poezie, macar sa am lacrimi cu profit, nu de pomana!? Ma explic: simt ca totul e sec: munca, invataura, nervi, iar invatatura, un pic de mancare, un pic de somn si uite asa! Nimic nou, nimic deosebit! Dintr-odata ma simt straina de casa mea, de Franta, de Romania, de toate! Ma simt niciunde si a nimanui!
Hai ca o iau pe aratura, dar totusi ma fortez sa nu sterg!
Am incercat sa o ajut pe Sybille cu acel "a cauta" , gasisem si pe urma mi-a disparut mesajul, si desigur site-urile unde ar fi putut sa isi faca o parere
Michaela
Chuny spune:
Mersi Michaela.
Te rog nu te mai încarca si cu "cautarile" mele, ca o sa ma descurc eu cumva.
Va urez o seara buna.
Sibylle
Mirunda spune:
Draga Sibylle,
din pacate si cautarile mele au fost cam in van, nu am dat peste nimic ce ti-ar putea folosi...cred ca ai dreptate, cele mai multe sanse de reusita sunt la filoloage-Bafta multa!
Draga Mihaela si Alina, imi pare tare rau de peripetiile voastre...mai ales de tine, Mihaela, cred ca e cumplit sa ai asa o mizerie in casa...Si mai ai si atatea pe cap...eu iti tin pumnii, sa te tii tare tare-si va veni si pe la tine soarele!!! Stiu ce spui, si te inteleg, cateodata viata asta parca e un carusel si noi soriceii ce suntem obligati sa dam repede-repede din picioruse, ca sa tinem pasul cu ea...dar lasa, ai sa vezi, dupa asta vor veni si alte zile, mai bune si mai senine!
Hai, mobilizeza-ti prietenii si familia, toti cu maturi si carpe, si o sa reusiti! Te pup, si imi pare rau ca nu sunt mai prin apropiere, te-as fi ajutat cu drag!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
lu.more spune:
Mihaela, perioade in care ai impresia ca toate ti se intampla numai ti vor mai fi! Viata asta e asa, problemele nu se termina decat ca sa faca loc altora, si-uite asa trebui s-o luam mereu de la capat, si inca o data, si iar, si iar...
Si tare ne-am dori sa se termine si sa stam linistiti, si suntem obositi, si ne intrebam cand va veni si randul nostru...
Bineinteles, exista cei care au de toate, n-au griji - sau doar asa credem noi, "ceilalti".
Avem niste vecini plini de bani, pensionari care pleaca in croaziere si vacanta cand li se pune lor. Azi vad ca iar au inchis totul si-au disparut. Ma intreb adesea daca trebuie sa astept sa am 70 de ani ca sa am si eu putin timp pentru mine.
Dar nu disper. Nici tu nu trebuie. Gandeste-te la ce ai bun si frumos in viata, si gandeste-te la ce-ti va aduce mai tarziu toata truda ta de acum. Vei merge mai departe fiindca asa trebuie si vei reusi fiindca poti, nu vezi cat esti de norocoasa? Vezi ce frumoasa-i viata?
Curaj, le vei duce pe toate la bun sfarsit! Hai, ca nu mai e mult!
Cu simpatie,
Lulu
PS Poezie nu stiu sa ofer la ora asta...
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Samsara7 spune:
Psss, Lulu, si eu care ma bazam pe tine !Am pus eu intr-o cutiuta acolo cu amintiri, ca ai o gradinita secreta pe care o uzi mereu si in care creste Poezia!
In ce priveste ce am bun si frumos in viata, este doar o aparenta! Tocmai ca incep sa ma gandesc daca nu e vremea sa traiesc un pic si pentru mine! Sa fac o meserie frumoasa, sa merg cu placere la munca si sa ma simt utila -este telul meu, din pacate tarziu si implinit pe jumatate, dar tot e bine ca am apucat totusi pe drumul pe care l-am ocolit odinioara.
In rest, as fi vrut sa ma fi bucurat putin mai mult de copilaria Ruxandrei dar de cand am divortat am tot avut parte de hartoape si anii aceia diafani de dinainte (in ce o priveste pe fetita mea, nu altceva) s-au imprastiat ca o pulbere de aur. Ma intorc la ei cu nostalgie asa cum Ruxandra se intoarce la cantecelele cu Abracadabra si la Alice in tara Minunilor. Ea simte asa deodata ca se desprinde de copilarie, eu simt ca s-a desprins mai de demult si ca timpul fuge din ce in ce mai iute.
Pe urma : am un tata pe care nu il voi mai vedea, am o mama si un frate (nu doi din nefericire cum ar fi trebuit)pe care ii iubesc dar sunt la galaxii departare de mine, am o bunica de care e ancorat o buna parte din trecutul meu si care in curand nu va mai fi. Si am amintiri,nu neaparat din cele mai frumoase, dar sunt ale mele.
Prezent nu am! Iar din viitor nu vad decat o margica - doua a caleidoscopului .
Acum ar trebui sa inchei spunand ca : sanatoasa sa fiu si sa imi fac copilul mare! Dar parca prea seamana cu ramura feminina a tuturor stramosilor mei din auzite, care au uitat sa respire o gura de aer proaspat si pentru ele insele.
Cum a spus Mirunda, atat de potrivita este imaginea cu caruselul si soriceii!
Vestea buna e ca nu va mobiliez! Daca aveti noroc sa nu vina furtuna maine cum au promis nesuferitii de la meteo! Am fost o harnicuta, cu pantaloni prinsi in solduri cu cârlige de rufe (merita sa ma vedeti). Am avut sedinta de gimnastica subacvatica, si pana la urma, cu ce s-a mai zvantat, cu ce s-a mai scurs in solul nu prea primitor, cu maturi, pŕturi, chiar si plŕpumi am curatat curtea si camerele de jos. Deocamdata nu stranut, traiasca aspirina!Daca fac gripa va astept cu ceaiurile!
Michaela
byby spune:
Byby, nu stiam ca avem acelasi nume! In perioada de asteptare a cetateniei ai toate drepturile, in afara de dreptul de vot si dreptul de a candida la anumite posturi din administratie care sint rezervate cetatenilor francezi, in schimb ai dreptul sa muncesti sau sa faci ce curs vrei, oriunde in Franta! Ai si dreptul la asistenta si sanitara gratuita, pe chestia ca sotul tau cotizeaza pentru tine!
Cu bine,
Elena
--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - emoison on 11/06/2004 15:38:42
Elena, iti multumesc pentru informatii!
Tu in ce zona locuiesti?
byby spune:
Buna la toata lumea si bine ai venit Byby!
Inteleg ca vom fi vecine, eu stau in Antibes si lucrez la Nisa. Si eu am diploma de economist ( am terminat ASE-ul, specializarea Turism) si desi am lucrat tot timpul in domeniul turismului, nimeni niciodata nu mi-a cerut sa-mi vada diploma! Si asta m-a ofticat tot timpul. Eu am avut o tentativa de a-mi recunoaste diploma aici, insa cum mi-am gasit de lucru si fara ea am lasat-o balta.
Eu cred ca e important sa iti echivalezi studiile in cazul in care vrei sa continui sa studiezi aici, ca daca vrei sa o faci doar in speranta ca iti vei gasi mai sigur sau mai usor o slujba, atunci n-are rost! Daca ai experienta intr-un domeniu si vorbesti fluent limba, ai sanse sa te angajezi, daca nu, ramai cu diplomele in mana...Vorbesc de domenii generale, cum e economia noastra, nu ma leg de domenii ca medicina, filologia etc.
Buna, Alina!
Sa inteleg ca tu ai reusit sa lucrezi in turism in Franta, adica pe domeniul tau? Asta e super! Sa-mi continui studiile acolo, eventual cu un masterat, m-ar interesa, dar eu am terminat de 6 ani facultatea, crezi ca mai e posibil sa ma inscriu acum?
Ma bucur ca vom fi aproape (in caz ca ma hotarasc sa vin in toamna, inca nu sunt 100% sigura).
Problema e ca eu am specializarea contabilitate...nu stiu daca nu cumva ar trebui s-o iau de la capat cu scoala in Franta
Sa ai o zi minunata!
nadine2004 spune:
Reusesc si eu sa mai intru si vad ca ati scris destul!
Imi pare rau pt ce s-a intamplat lui Allinus si Mihaelei. Si eu care ma gandeam ca e asa frumos in sud!
Miha, capul sus! Ce se intampla cu tine? Tu, care m-ai incurajat si mi-ar ridicat moralul de atatea ori! Intr-adevar, meriti sa faci si ceva pt tine, pt ca esti atat de buna! Tu esti femeia, mama, sotia luptatoare, ambitioasa, hotarata sa-si urmeze drumul ales. A fost o intamplare ca te-am cunoscut, dar sunt fericita ca am avut sansa asta!
Am pus mai jos cateva din pozele facute la Muzeul Robert Tatin. Daca ajungeti prin zona, neaparat trebuie sa-l vizitati, ca e deosebit!
http://fr.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/nadvin2003/my_photos
byby spune:
Byby, bine ai venit printre frantuzoaice. Eu nu stiu cum e cu PACS-ul sau cu cetatenia (eu nu am aderat inca la nici una), dar stiu din proprie exeprienta ca poti obtine carte: titre de sejour pt un an de zile daca te inscri la o facultate, lmucru pt care nu ai neaparat nevoie sa-ti echivalezi nici o diploma (oricum nu sunt recunoscute in intregime). Trebuie doar sa mergi la facultatea care corespunde domeniului tau (am inteles ASE) si sa depui un dosar de preinscriere (toate actele diplomele tale, etc, traduse in fr). Pe cererea de preinscriere poti opta pt pt anul pe care ai vrea sa-l urmezi aici (License,Maitrise 1+2[DEA] sau DESS. Dar trebuie facut cam in aceasta perioada, caci in spetembrie risti sa fie cam tarzior. O comisie iti studiaza dosarul si te incadreaza in functie de asta in anul universitar pe care considera ca nu l-ai indeplinit in Ro. Asa ca e posibil sa te inscrie in Licence, in Maitrise (anul 4 sau mai noi I-ul an de Master) sau in DESS. Cat despre munca, ca student poti sa si muncesti insa la mi-temps (juma de norma cu un salariu de cam 500€/luna) Daca te si descurci cu limba ai si mai mari sanse pt ca cred ca va trebui sa treci si un test de limba. Un prieten al nostru, avocat in Ro, a venit aici si a fost acceptat direct in DESS (dupa care te poti angaja aici in Fr). Si pot sa spun ca a jonglat un pic cu francezi, caci adat testul de limba dupa ce a facut inscrierea. Si prin urmare, desi picase la testul de limba totusi nu au mai avut ce sa-i faca. Si a facut DESS-ul. Sper sa te ajute cele de mai sus si iti urz multa bafta si venire cat mai grabnica in Franta. La Nice e super ca vei cunoaste fetele vesele pe care noi celelalte nu le-am cunoscut decat pe forum.
va pe toate
Anca
Multumesc pentru "adoptie", Anca!
Nu e inca sigur ca voi veni in Franta, dar ma bucur ca m-ati primit cu caldura printre voi! Cred ca numai romanii au caldura aceasta sufleteasca deosebita si dorinta de a ajuta!
Si ma bucur ca nu voi fi singura acolo, la Nice, am inteles ca multe fete de pe forum locuiesc acolo! Asta e grozav!
Va multumesc pt. bunavointa voastra si pt. ajutor!
Sper sa ma bucur de sprijinul vostru in continuare, daca mai apar intrebari si sigur vor mai aparea pana in toamna, cand ar trebui sa vin acolo!
Ceea ce am simtit aici pe La France e parca mai mult optimism si mai multa bucurie decat prin alte "tari" - ma insel? Eu cred ca nu si sper din toata inima sa va mearga bine tuturor!
Sa aveti o saptamana MINUNATA!