Mamica de Mai-Iunie (44)
Raspunsuri - Pagina 5
MariaG spune:
buna
sa vedem daca imi aduc aminte tot ce vroiam sa zic de vreo 3 zile
1. mie mi-a spus dr sa nu scol copilul din somn sa-i dau sa manance ca ar fi ca si cum l-as scula sa-i dau un somnifer. asa am citit si prin cartile mele ca instinctul de supt si senzatia de foame sunt cele mai puternice la bb-i si n-au cum sa sufere de foame si sa doarma in acelasi timp ca nu se poate (decat daca sunt bolnaviori saracutii, doamne-fereste). Mie mi-a dormit azi noapte aproape 6 ore si a facut pauza intre mese de la 9 seara pana la 4 dimineata si n-am indraznit sa pun mana pe el ca sa nu se trezeasca ca abia de dormise 1 ora ieri toata ziua si era rupt de oboseala si la 4 s-a sculat (eu eram treaza deja asa ca n-a inceput sa planga ci doar s-a foit in patut) a mancat si a cazut blana cat il bateam eu pe spate si a dormit pana la 7. Eu zic sa-i lasati sa doarma ca stiu ei mai bine decat noi cand le e foame. Apropo, al meu creste vazand cu ochii, asa fac si ai vostrii sau suntem noi mai hrapareti la mancare si ne ingrasam cu pompa?
2. daca v-a facut bb-lul rani la sfarcuri inseamna ca nu prinde bine tzatza in gurita scoateti-i usurel din gura sfarcul si dati-i-l din nou si strangeti-l putin intre degete ca sa poata prinde o bucata mai mare din areola. Eu i-l scoteam de fiecare data cand simteam ca trage de sfarc si nu de areola si dupa doua saptamani in care mi-a format sfarcurile am scapat de rani cu totul. E o placere sa alaptezi (sa nu te superi Mona!) Eu am folosi bepanthen in primele doua saptamani si a functionat
3. parerea mea este ca daca ii dati bb-lului supliment nu prea mai aveti sanse sa va creasca "productia" de lapte. Peste tot am citit ca daca aveti lapte macar jumatate din cat are el nevoie ar trebui sa nu ii dati si supliment ci doar san si sa ii lasati sa suga mai mult. Si nu cumva sa ii lasati sa adoarma in timp ce mananca. Ii ciupiti, ii gadilati, ii puneti pe umar sa ragaie, orice ca sa ii tineti treji sa manance. Trebuie sa suga viguros macar 10 minute si cand au terminat de mancat tre' sa va simtiti sanii goliti de lapte, adica sa ramana moi.
4. la mine ceaiul de fenicul face minuni: intr-o ora dupa ce il beau simt cum mi se umplu sanii de lapte de ma dor
5. de nebunii mi-e si mie dor dar banuiesc ca tre' sa se opreasca lohiile astea nesuferite ca sa putem trece la "atac". Ma duc vineri la medic da' nu cred ca o sa am curaj sa intreb. Daca sunteti careva mai infipta decat mine: intrebati va rog frumos!!!!
Maria si Alex
MariaG spune:
si acum intrebari
1. ce e ceaiul asta Hipp?
2. cum preparati ceaiul impotriva colicilor (nu ala instant)?
3. cat tineti copilul afara si de cate ori pe zi? da' ziceti si cat are ca sa nu mai ma uit eu ca imi pica ochii in gura de somn can va citesc si imi merge asa prost netu' ca nu mai paginez niciodata
Maria si Alex
MariaG spune:
si mai vroiam sa zic sa nu le dati sa manance mai des de la doua ore ca ii doare burtica dupa aia. si pe voi v-ar durea daca ati manca intr-una dar pe ei micutii. dati-le niste ceiuc sau dati-le o suzeta sa-si calmeze nervii cu ea (nu degeaba se cheama "pacifier")
va pup si dati-mi si mie raspuns la intrebari
Maria si Alex
madutza spune:
Maria, eu o scot cate 2-3 ore zilnic (are 4 saptamani), pana o apuca foamea. Ieri chiar ne-a prins ploaia, dar am ajuns repede acasa, ca un nene dragut ne-a imprumutat umbrela. Si eu incerc saa nu ii dau mai des de 2 ore, dar cateodata nu se poate intelege nimeni cu ea. Cred ca productia mi-a scazut si pentru ca nu a mai mancat asa mult in ultimul timp...probabil au si eu perioade. Ceaiul Hipp e un ceai instant pt. colici si in general face bine BB-lusilor.
Iuliana, Laureta, Gabitza, Clau, Getutza felicitari sa va traiasca puiutii si sa va aduca numai bucurii!!!! ca uitasem ca o toanta ce sunt.
Madutza si Mariuca (17 Mai 2004)
Christina spune:
Iuliana, Clau, Laureta, Getutza si Gabitza felicitari pentru bebei si multa sanatate si rabdare.
Eu am ajuns la concluzia ca rabdarea e ceea ce ne trebuie noua mamelor... Victorasul meu e tare marait in ultimele zile. Ieri a avut niste dureri de burtica de nu stiam ce sa-i mai fac si dupa-amiaza cand a inceput sa faca cacuta si-a mai revenit. baietelul meu are 3 saptamani dar cand am fost saptamana trecuta la cantarit mi s-a spus ca e prea devreme sa-i dau ceai pentru colici. Deja a castigat bine in greutate, avem cu vreo 800 de grame mai mult decat cand am venit acasa.
Am si eu niste intrebari pentru mamele mai experimentate (cu cateva saptamani):
1. voi iesiti de mai multe ori pe zi afara? bebeii vostri dorm in timpul acestor plimbari?
2. voi va lasati bebei sa mai si planga? sau ii luati imediat in brate?
3 de la ce varsta le-ati dat suzeta?
4. Victor al meu suge ce suge si dupa cateva secunde se opreste, da drumul la tatica si incepe sa urle. Si ai vostri fac la fel?
5. ce orar au bebi vostri? cum faceti ca sa va tineti de orar?
6. bebeii vostri plang la baie? cat de des le faceti baita? (ii stergeti pe fata in fiecare zi?)ii dati cu ulei de masaj?
7. cand va jucati cu ei? ii dezbarcati ca sa va jucati cu ei? le place?
8 de la ce varsta au inceput sa doarma mai putin in timpul zilei?
hai ca v-am innebunit, cred. Intrebari ar mai fi dar deocamdata astea sunt cele ce ma preocupa. Victor imi da cam mult de furca si desi incerc sa-mi pastrez calmul cateodata ma apuca plansul ca nu stiu ce sa-i fac sa se opreasca din urlat.
Clau si Eryka, pediatrul nostru mi-a spus ca daca Victor nu se scoala noaptea sa manance sa nu-l scol, numai copii prematuri trebuie alaptati si noaptea. De unde n-as vrea eu norocul asta, sa nu trebuiasca sa ma scol.
Pupici si sper sa apucati sa-mi raspundeti macar la o parte din intrebari.
Christina, mamica lui Victor
monet spune:
christina, iti citesc mesajul si hai sa-mi dau si eu cu parerea:)
1. voi iesiti de mai multe ori pe zi afara? bebeii vostri dorm in timpul acestor plimbari?
1. cum stiti toate deja, eu o scot des pe lia la plimbarici. cind ies, ies o data pe zi si fac asta in fiecare zi frumoasa - cind ploua, se intimpla sa nu iesim, desi poate o fuga pina la magazin (cu masina) tot facem:). lungimea plimbarii depinde de situatie: de la 1/2 ora pina la 5 ore. doarme foarte bine mai ales cind o plimb pe stadion sau in parc. cind o duc la universitate, ii place sa se converseze cu colegii mei:)
2. voi va lasati bebei sa mai si planga? sau ii luati imediat in brate?
2. mai, nu o prea las, ca mi se rupe inima. stiu insa ca au fost instante noaptea, cind eu picam de somn, dupa ce o puneam in patut, la 5 minute iara incepeau smiorcaielile - am lasat-o cam 2-3 minute, mai mult n-am rezistat. din trei sau patru ori, doar o data s-a oprit singura.
3 de la ce varsta le-ati dat suzeta?
3. i-am dat tzucu/nucu/suzi de pe la 3 saptamini ca mi se parea ca vroia ceva in gurita si n-am vrut sa-i dau laptic la fiecare 1/2 ora!!
4. Victor al meu suge ce suge si dupa cateva secunde se opreste, da drumul la tatica si incepe sa urle. Si ai vostri fac la fel?
4. din pacate, nu sint in masura sa-ti raspund la asta. ce mi-as dori si eu sa am suvoaie de lapte si nu doar firicele pe care cu dedicatie mi le mulg in fiecare zi....
5. ce orar au bebi vostri? cum faceti ca sa va tineti de orar?
5. seara o culc in patutul ei intre 9 si 11 - atunci maninca masa de seara dupa baita sau ii fac baita si astept vreo ora pina o hranesc. doarme in general cam 5 sau 6 ore neintrerupt, dupa care iara papa. e dimineata, intre 3 si 5. apoi doarme cam doua ceasuri, dupa care iara papa - intre 5 si 7. apoi nu mai doarme DELOC (innebunesc eu uneori de somn, da' nu ma lasa) pina pe la prinz. intre timp mai maninca de vreo 2 ori. pe la 12, adoarme iar vreo 3 sau 4 ore. mai ales daca ne plimbam:). maninca, apoi mai doarme vreo ora, doua (sau nu doarme) si apoi e treaza pina pe la 9-11 si o luam de la capat. eu nu i-am impus nimic. acuma, nu stiu daca fac bine ce fac sau ce fac?!
6. bebeii vostri plang la baie? cat de des le faceti baita? (ii stergeti pe fata in fiecare zi?)ii dati cu ulei de masaj?
6. nu plinge decit daca ii fac baie si nu-mi dau seama ca-i e foame - am facut greseala la inceput, acum stiu!:) cam in fiecare seara, dar daca 'sar' o zi, nu-i sfirsitul lumii (daca doarme bine sau nu sintem acasa, ci la bunici si pina ajungem acasa, doarme de poti taia butuci pe ea, atunci n-o scol pentru baie). pe fata o sterg des cu ceai de musetel rece. n-o dau cu nici un fel de ulei.
7. cand va jucati cu ei? ii dezbarcati ca sa va jucati cu ei? le place?
7. cind am vreme, in ultimul timp fiind super-ocupata cu terminatul tezei, ma joc cu ea, vorbim, ne cintam una alteia, o plimb si-i arat lucruri prin casa, dialogam cu pisicile, ridem la pereti:). n-o dezbrac, de ce s-o dezbrac? lia e lejer imbracata daca e cald, are maieutz de in, daca-i mai rece, un costumas cu mineci si craci, fara picioare, adica picioarele aproape tot timpul i-s libere (cu sosetute daca e mai rece). io cre' ca-i place:)
8 de la ce varsta au inceput sa doarma mai putin in timpul zilei?
8. mai, nu-mi mai amintesc, parca totusi doar de vreo 2 saptamini (are 7 saptamini si 4 zile! ce mindra-s!:)).
eryka, am uitat sa-ti raspund la intrebarea ta cu temperatura in camera. mai, noi avem aer conditionat central - daca e cazul, il pun, nu sufla direct pe bebe dar mentine temperatura unde o vreau eu. acuma, ii drept ca casa-i mare si spatioasa si cu greu isi schimba temperatura de la o stare data.... cam asa, nu stiu daca te ajuta ce zic, dar asta e la noi.
m-a lasat fata sa lucrez de la 11:30am pina acuma, 3:30pm. ce cumintica a fost. a adormit doar de pe la 1pm, cind a mincat, in rest, a stat in sezlongul ei vibrator si s-a uitat la caii verzi - sau ingerasi, eu zic ca bebeii vad ingerasi, sincer asta cred!:). vad ca se cam intinde acuma, vrea sa se trezeasca si imediat o apuca panica de foame:)
va pup pe toate, mai scrieti cind aveti timp!!!
mona si lia.
MariaG spune:
Christina pai sa-ti raspundem pe puncte ca ai intrebat asa frumos
1. eu il scot pe Alex de doua ori pe zi (incerc sa-i fac un program) si de cele mai multe ori doarme insa mai are si zile in care e mai marait si sta si se uita in jurul lui si daca nu e plimbat (adica daca nu fac eu km intregi) urla de zici ca are caruciorul dinti si il musca
2. Eu as sta numai cu el in brate cand plange da' nu pot tot timpul ca trebuie sa ma duc si eu la baie sa mai fac si un dus sa mai si infulec ceva in fuga ca sa am de unde face lapte asa ca mai sta cate 10 minute si plange (a se citi urla) de unul singur fara supraveghiere. Plus ca mai are momente cand sta mai bine daca il pun pe paturica langa mine si ii fac ceva decat daca l-as tine in brate. Cel mai mult ii place sus pe umar
3. suzeta i-am dat de la aproape 4 saptamani ca mi se facuse mila de el cat plangea si nu am gasit alta metoda de a-l calma fara sa ii dau sa suga la san. Acum suge suzeta de zici ca ii e ciuda pe ea si ii mai trece supararea. Cateodata adoarme cu ea in gua ceea ce nu e tocmai stralucit da' asta e, om vedea cum ne-om descurca
4. al meu nu plange cand suge. Am citit pe aici pe forum pe la Alaptatul-Help Line ca se poate intampla chestia asta daca ii vine jetul de lapte prea puternic pentru ca se inneaca cu el, da' nu mai stiu sa-ti zic cum se rezolva citeste si tu pe acolo daca ai timp, daca nu incearca sa te mulgi putin inainte sa-i dai sa suga ca sa nu fie presiunea asa mare in san.... da' nu promit
5. al meu are orar variabil adica si-l schimba cam odata la o saptamana. Incerc sa-l conving sa se gotarasca la unul da' inca mai astept. Un lucru stim sigur lunea are program de maraiala de imi vine sa-mi musc mainile. Ne-am invatat si tati stie ca trebuie sa vina mai devreme de la serviciu ca sa treaca la schimb ca sa nu o iau pe alaturi. incerc sa mentin ce tine de mine intr-un tipar bine stabilit, adica dupa masa de dimineata mai stam, putin sa ne vorbim dupa care ne imbracam si plecam la plimbare si stam afara cate 1,30 - 2 ore (acum ne-am luat prelata inmpotriva ploii si vantului asa ca nu ne mai pasa - iesim indiferent de vreme). Dupa masa de la pranz (pe care o luam cam la jumatate de ora dupa ce am venit de afara - asa hotaraste Alexut) ne mai jucam vreo 10 minute si trecem la incercari repetate de adormire(azi au durat aproape 2 ore da' pana la urma a cedat) cand se trezeste mananca si iar plecam sa dam ture pe afara. pe la 7 jumate -8 seara ne intoarcem acasa, facem baita (cu urlete in timpul imbracatului daca a hotarat ca ii este foame) papam si somn pana cand vrea dansul ca noapte isi face program singur eu incerc doar sa nu se trezeasca prea tare ca sa adoarma la loc dupa ce a mancat. Si variatia consta in cate ore de somn are dansul chef sa traga, cateodata am timp sa mananc si sa dorm, cateodata nu. Asta e.
6. de plans la baie a plans pana acum vreo 2 saptamani (are 6 acuma) in schimb cand il scot din apa incepe concertul. Dar daca il doare burtica inainte de baita, in apa calda ii trece si da frumos din picioare. Partea cu uleiul de masaj eu n-am reusit-o inca (mai sper) la cum urla abia daca reusesc sa-i dau hainele ca lumea pe el. Pe fata il sterg dupa ce venim de afara cu ceai de musetel sau de galbenele sau cu ser fiziologic daca n-am apucat sa fac ceai.
7. ne jucam dupa ce mananca (atunci e cel mai sociabil) si nu indraznim sa-l dezbracam inca (cat sunt foarte mici nu le place sa fie dezbracati - se sperie - asa citii eu nu mai stiu unde). Dar ne jucam doar de vreo 2-3 saptamani. Inainte nici nu ma baga in seama decat daca ii era foame sau il durea ceva.
Madutza: de unde se ia ceaiul asta Hipp?
Maria si Alex
Nally spune:
Buna fetele!
Uite intrai si eu pe aici ca de cand cu botezul si plecarea la Buzau parca sunt pe alta planeta cu somnu!
Mai tin sa va anunt ca ne-am crestinat pe data de 12 Iunie 2004!!! A fost super frumos totul de la organizare pana la vremea de afara! A fost si soare si a plouat un pic (cica are noroc in viata!!!) invitatii au fost de nota 10, muzica la fel ... ce imi pare rau e ca am uitat cu toata agitatia sa fac o poza la tortul de botez al lui Sebastian!Dar il am filmat pe caseta!
Azi am fost si am facut si vaccinul de la 2 luni si la masuratori avem 5,500 kg si 58 cm !!!! Ne-a facut dna. doctor elefantel acum doarme dus de la opt juma si nu m-am mai indurat sa-l trezesc pentru baita pentru a a fost fff agitat dupa injectie ( a plans saracutul de s-a invinetit cand l-a intepat!!!) si a adormit foart greu!
Cu constipatia suntem la fel! Doctora mi-a spus ca e de la laptele meu, dar nu o cred! daca era asa nu ar fi putut sa faca dela inceput! Nu?
Cristina maine iti voi raspunde si eu la intrebari ca acu sunt asa de obosita ... sunt puse la obiect si asta imi place!
Maine tati duce pozele la developat! Abia astept sa vad ce s-a prins din toata nebunia!
Hai va pup ca am inceput sa debitez aiurea pe aici! eEra vb de nebunia de la botez dar nu mai stiu unde trebuia sa scriu chestia asta! Undeva mai sus cred! Pupici
Nally si Sebastian
Christina spune:
Monet si Maria, multumesc foarte mult de raspunsuri. Am si eu nevoie de un punct de reper ca sa stiu ce fac bine si ce fac rau sau cum sa procedez ca sa-i creez cat de cat o rutina. Nally, astept cu nerabdare si rapunsurile tale si bineinteles astept raspunsurile tuturor celor care pot sa a ajute.
Astazi, de bine de rau am avut si noi o zi mai buna... Victor a mancat fara prea multe sughituri si am reusit sa ne plimbam o ora (mai putin ca alte dati) dar acum de bine de rau puiutul meu doarme si sper sa doarma pana dimineata. Noi nu reusim sa iesim mai mult de-o ora jumate la plimbare pentru ca trebuie sa-i respect cu sfintenie orele de masa... si singura pozitie in care reusesc sa-l alaptez cat mai relaxat e cea culcat pe-o parte.
Hai ca fug ca se-aude gura lui Victor.
Cristina, mamica lui Victor
Irinusha spune:
Buna mamicilor!
Incerc si eu sa raspund la intrebarile Cristinei:
1. Noi reusim decat o data pe zi o plimbarica daca-i frumos afara (adica nu ploua) ptr. ca trebuie pregatita si masa, etc. Dar daca e de mai multe ori si mai bine. Lui Cris ii place la nebunie, chiar daca urla in casa, afara imediat se opreste ...nu inteleg de ce ca pe balcon nu face la fel si tot la aer e. Ii place sa-l plimbi, dar sta cuminte si daca il tin langa o banca, ca sa mai citesc si eu putin. Daca il zdrancin - pe pietre cubice, la trotoare, etc. - rade cu gura pana la urechi ... nu stiu ce sa mai cred ca fi-miu :)
2. Nu prea pot ... dar ma bate sotul la cap sa nu sar imediat cum scoate un sunet ca-l invat prost ... deci exersev cuminte, dar tot nu-l lasa sa planga. Doar poate daca trebuie pregatita sticluta si nu am alta posibilitate.
3. De cum am ajuns acasa. Eu v-am povestit ca eu am supt degetul, ce mi-a facut rau si am vrut sa ezit ... o tine numai daca vrea el, doarem si fara, dar daca e nelinstit il mai linisteste putin.
4. De tatica nu stiu nici eu, dar Cris daca prinde o bula de aer, care ii face rau da din cap si plange, asa ca ii scot eu tetina din gurita da ragaie putin.
5. Nu prea avem orar ca am probleme cu cantitatea pe care o mananca Cris, deci nu putem avea un orar. Adica ba papa 100 ml (si tine cam 3-4ore), ba doar 40-60ml si vrea iar peste 1,5-2ore ... deci mai greu. Dar ma straduiesc si eu sa-i fac unul. Seara adoarem insa - mai greu sau mai usor - si doarme destul de bine pana la 6-7 dimineata. Azi noapte a avut probleme cu burtica, dar l-a linistit tati si a reusit sa mai si doarma.
6. Cris nu plange, chiar ii place ... chiar si atunci cand incepatoarea de mama-sa l-a bagat cu capul in apa. Un dulcel rabdator! Acum ii facem baie din 2 in 2 zile ... de la 2 luni - si sper ca se face si mai cald - in fiecare seara. E usor, merge repede si-i place.
7. Cand e treaz, are chef si noi timp ... de obicei dimineata si dupa-amiaza. De obicei imbracat, chiar daca-i place mult gol, dar ii place sa faca pipi si caca peste tot ce-i iese in cale ... si oricum spal ca nebuna. Gol cnad de cald, inaite de baie, dupa ... dep8nde de situatie. Ii place oricum ... vezi ca i-am scris Madutzei cum ne jucam cu el.
8. Parca de la 4 saptamani ... dar nu mai stiu sigur.
Si intrebarea Madutzei:acum cateva zile a inceput sa zambeasca la noi ... dar trebuie sa fie in toane bune, fara dureri, etc. In cartea Mama si Copilul scrie ca de la 6 sapt. e normal, dar oricum nu-i bine sa facem intrecere pe aici, ca fiecare copil are ritmul lui si eu una nu vreau sa ma panichez daca Cris nu face ceva ce altul face. Parerea mea ...
Nally, multa sanatate crestinului tau mic ... si multi pupici. La mine la botez a ploat cu galeata, stateau toti cu bete in maini sa dea apa jos de pe cort (pe vremea aia se mai faceau in curte sub un cort :)) ... si vreau sa spun ca am fost detul de norocoasa in viata ... cu sanatatea mai putin, dar restul da. Asa ca mult noroc lui Sebi!!!!
Dupa cum mai pot gandi cu mintea mea obosita mai trebuie sa asteptam 3 mamici sa nasca si puteam deschide un subiect cu bb-ii: adica Ioana, Ralu si Laurina ... restul oricum nu au mai aparut. Ce ziceti?
De Tutus mai stiti ceva? Ca eu una imi fac griji ... sper sa fie totul bine cu Cristian si Raul! De ar mai da un semn de viata .....
Va pupicim ... plecam in oras!
Irinusha & Cris ( 3 Mai 2004 )