dilema in ce priveste tratamentul
fetelor, am nevoie de un sfat. asta asumind ca nu e bebe de data asta. sa nu ziceti ca sint pesimista, ca nu sint. sint realista. de fiecare data cind am ramas mi-a luat cam un an, asa ca din prima luna... eu nu cred.
problema e urmatoarea. cum stiti eu am pierdut mai multe sarcini, din motive necunoscute. doctorul meu, in care am incredere, mi-a spus sincer ca nu are nici o idee ce se poate face sa imi creasca sansele sa tin sarcina pina la capat. asa ca daca ramin, Dumnezeu cu mila, se poate intimpla nenorocirea iar, si doctorii nu stiu ce sa imi faca.
doctorul mi-a sugerat sa particip la un studiu care se numeste "IVIg for treatment of recurrent miscarriage". in trecut au mai facut acelasi studiu pe grupuri mici (50-60 femei) care au aratat ca intravenoase cu imunoglibulina (Ig) pot reduce riscul de avort spontan. dat pt ca studiile au fost facute pe grupuri mici nu sint considerate inca "statistici". studiul curent e foarte amplu (sute de femei), implica mai multi cercetatori din Ca si US si se preconizeaza sa dureze vreo 10 ani. se pare ca eu corespund cerintelor de participare si pot participa fara sa ma coste nimic. studiul e double blinded, nu se stie daca voi primi Ig sau placebo (apa cu sare). abia la sfirsitul studiului, cercetatorii afla care a primit ce si analizeaza rezultatele.
avantajele: daca primesc substanta activa, se poate sa reduca riscul de avort, dar nu e sigur. daca sint in grupul de control (nu primesc substanta active ci palcebo) nu sint intr-o situatie mai rea decit sint acum, fara s afac nimic.
dezavantaje: trebuie sa merg la spital lunar de cind ma decid sa particip (deci si in perioada de incercari de a ramine) si sa primesc perfuzii timp de 6 ore intr-o zi, in faza foliculara. daca ramin gravida, continua la fel cu perfuzii pina in sapt 20. daca nu ramin timp de 6 luni, ies automat din studiu.
o sa ziceti ca nu vedeti unde e problema. problema e ca, sa ramin, data trecuta am luat clomid, si a folosit. as vrea sa incep sa il iau iar ca sa ramin mai repede, sa nu mai stau un an. numai ca partciparea la studiul IVIG nu e permisa daca iau clomid sau orice alt medicament.
nu stiu ce sa fac. sa renunt la clomid si sa particip la studiu? poate dura o gramada pina ramin, se poate sa nu ramin 6 luni si sa ma scoata automat din grup. in cazul asta am pierdut 6 luni de pomana. sau se poate sa ramin gravida si sa fiu in grupul de control si atunci sint in aceeasi oala ca si inainte. pe de alta parte, e o sansa mica sa ramin in cele 6 luni si sa primesc Ig si atunci imi cresc sansele sa duc sarcina la capat.
a doua varianta e sa iau clomid, care se poate lua numai 3 luni si apoi mai vad. daca nu ramin, pot sa incep atunci participrea la studiu. am uitat sa spun sa nu am termen sa ma decid, pot sa particip oricind, oricum studiul va dura ani de zile. plus ca doctorul meu mi-a zis ca e destul de greu de gasit participanti. el nu a mai vazut decit una ca mine in ultimii 2 ani (adica cu o sarcina dusa peste 20 sapt si altele 3 pierdute pina in 20 sapt, fara explicatii).
m-am lungit cam mult dar am vrut sa fiu cit mai explicita posibil. ce sa fac? voi ce ziceti? va trebui sa ma hotarasc pt ca daca incep studiul trebuie sa rezolvam hirtogaraia inainte de ciclul urmator ca sa pot intra de luna care vine. la fel, daca incep clomidul, se incepe in ziua 3, care nu e departe.
sorry pt lungimea mesajului. poate ma ajutati voi sa ies din dilema. btw sotul ma lasa pe mine sa decid, asa ca solutia "consulta-te cu sotul" cade.
Lorelai
Raspunsuri
Rozi spune:
In locul tau, eu as lua clomid vreme de 3 luni si apoi m-as inscrie. Din cate stiu, medicamentul are efecte vreme de inca ceva timp, deci sunt sanse sa ramai si dupa ce nu mai iei, nu contravii regulilor studiului dar ai un atuu in plus.
Oricum, in cele 3 luni, ai timp sa te gandesti si sa te razgandesti.
Nu inteleg din mesaj daca poti intra in program daca esti deja insarcinata (ceea ce-ti doresc, dealtfel!), pentru ca studiul ar trebui sa se adreseze mai degraba gravidelor, dupa parerea mea.
Iti urez succes, orice decizie ai lua!
Lorelai spune:
merci rozi. nu pot intra in program daca sint insarcinata. trebuie sa intru inainte pt ca intravenoasele se fac si in timpul incercarilor si in timpul sarcinii.
Lorelai
Oana_B spune:
Asta cam asa e, tu tre' sa stii exact cum simti fata de treaba asta. Depinde cat inseamna pentru tine acele 6 luni. Poti sa te gandesti ca e o cauza nobila care impune spirit de sacrificiu pana la urma, ca te gandesti ca poate ai sansa sa ajuti la ceva ce va fi folositor altor femei. Da' pe de alta parte, e vorba de un timp in care ai putea sa ramai insarcinata si cu tratamente si cu noroc si investigatii mai amanuntite sa poti pastra sarcina.
Eu tot am auzit ca de la doua sarcini pierdute se considera problema genetica si se fac alte teste. Chiar nu pot sa gaseasca o cauza? Ca si in cazul infertilitatii necunoscute, o cauza mititica si neobservabila tot este.
Chiar ca e dilema, imi pare rau ca nu pot fi de ajutor.
Oana_B
deca spune:
Lorelai, daca zici ca se poate, mai incearca, nu strica!
Mult noroc, cand nu te astepti va veni !
valentinag spune:
Iubita,tu sti cel mai bine daca poti sa scrifici sau nu inca 6 luni din viata ta!
Eu,daca as fi in locul tau,as incerca tratament 3 luni si daca nu s-ar intimpla nimic,as intra in grupul de studiu!Daaar,asta as face eu!Tu si sotul tau trebuie sa hotarati,cat timp puteti sa asteptati!
Parerea mea!
Valentina
monbb1 spune:
Lorelai, e greu de dat sfaturi in astfel de decizii.Dar in final tu si sotul veti decide cum e mai bine pentru voi.
La o prima revizie a situatiei, eu as mai incerca inafara studiului (3 luni cu clomid daca asta s-a dovedit cu succes inainte) si m-as concentra sa vad ce teste mai sunt disponibile pentru a afla cauza. Nu vreau sub nici o forma sa-ti jignesc doctorul dar uneori ii poate scapa ceva. Internetul e o sursa foarte buna si eu as vedea si un alt doctor.
Nu stiu ce varsta ai , daca varsta e un factor in decizie dar eu cred ca merita sa mai incerci cateva luni si apoi poti incerca si studiul.
Poate fara legatura intrebarea: sunteti RH pozitiv amandoi?
Ce hotarati voi va fii cel mai bine.
Monica
Lorelai spune:
merci mult fetelor pt sfaturi. inca nu m-am hotarit dar inclin sa mai astept citeva luni cu studiul. am vorbit cu doctorul si m-a sfatuit sa merg la alt doctor pt second opinion. mi-a recomandat un doctor in Toronto care e specializat in avorturi multiple. e greu de crezut dar in oraselul asta care e ditamai capitala Canadei nu e decit o clinica de fertilitate. nu stiu cind ajung la doctor pt ca stiti si voi ce program au doctorii vara, plus ca fetele din Ca stiu ce greu e sa prinzi o programare. sper sa "intru in fata", doctorul meu mi-a promis ca intervine el sa nu astept prea mult.
monbb, doctorul zice ca a facut toate analizele pe care le-a considert el ca sa depisteze cauza pierderilor. zice ca toate ies normale, de asta e si el frustrat, ca nu stie ce sa mai faca. in ce priveste virsta, am 35 si jumatate, nu prea mai am timp de "incercat" diverse tratamente. am insa speranta ca voi avea un bebelas si asta ma mai tine in viata. dupa atitea esecuri multa lume se mira cum mai pot rezista. norocul meu e ca sint o fire optimista desi mai am si momentele mele in galeata cu melancolie.
pupici la toate. va tin la curent cu evenimentele.
Lorelai