Emigrarea in Franta

Emigrarea in Franta | Autor: byby

Link direct la acest mesaj

Ma intereseaza:
1. aspectele de legalizare a sederii mele acolo (voi pleca la invitatia prietenului meu, care va primi cetatenia pana atunci, acum este rezident)
2. modalitatile de a beneficia de un contract de munca (la firma prietenului)
3. echivalarea studiilor (sunt economist contabil)
4. ce sfaturi imi puteti da, legate de orice in legatura cu plecarea (care ar putea fi prin sept.-oct.)

Va multumesc mult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

1&2. In mod normal, singura cale de legalizare a sederii tale care se poate face, tu fiind in Franta si avind statut de turist, e maritisul (adica te mariti in Franta cu prietenul tau care e cetatean francez, iar a doua zi dupa casatorie te prezinti cu dosarul la prefectura pentru cartea de sejour, din momentul in care ti-e acceptat dosarul, esti ok, si ai si drept de munca; trebuie insa sa te afli legal in Franta cind depui cererea la prefectura, deci sa te incadrezi in cele 3 luni). Asta e, dupa mine, cea mai scurta si sigura procedura, a nu se crede eronat ca fac apologia casatoriei cu cetateni straini.
Altfel, daca prietenul tau se hotaraste sa te angajeze la firma lui, situatia somajului in Franta ii este opozabila (cu alte cuvinte, trebuie sa demonstreze ca esti unica si nepretuita pentru firma si ca nu poti fi inlocuita cu nici un francez, acestia avind prioritate, iar in Franta somajul e mare...) dupa ce obtine acceptul directiei de munca franceze si plateste anumite taxe, trebuie sa te prezinti la ambasada Frantei din Bucuresti pentru a obtine viza de munca, etc...
3. In Franta nu exista o echivalare in mod automat a studiilor, exista doar o echivalare a nivelului de studii (adica poti obtine o hirtie cum ca ai o diploma care in Romania conduce la nivel de bac+4 sau bac+5...o portita ar fi sa faci niste studii postuniverstitare de scurta durata, echivalindu-ti astfel "indirect" diploma de facultate...
4. Tradu toate hirtiile de care ai nevoie (diplome, scoate certificat de nastere de tip nou etc. si incearca sa inveti putina franceza, in cazul in care nu stii deloc.
Te asteptam si cu alte intrebari pe "La France"
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=26836

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Si eu ,si eu vreau in Franta!!
Eu as fi interesata insa de alte lucruri,daca puteti sa ma ajutati cu informatii.In privinta sederii nu cred ca am probleme ca sint cetatean suedez.Eu as vrea sa aflu cam cit costa inchirirea unui apartament in medie(preturi la Paris,dar si alte orase mari ar fi bine de aflat) si cam care sint joburile "de inceput",ca sa zic asa.Eu vorbesc limba franceza bine,insa o "meserie" ca lumea nu prea am ,am facut litere in Romania iar aici am lucrat in asistenta sociala.Cam spre ce m-ati putea orienta?Sfaturi si idei ,ar fi minunat!!!

Elena si pisicutza Amelie
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/rayuela12000/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

quote:
Originally posted by Rayuela

Si eu ,si eu vreau in Franta!!
Eu as fi interesata insa de alte lucruri,daca puteti sa ma ajutati cu informatii.In privinta sederii nu cred ca am probleme ca sint cetatean suedez.Eu as vrea sa aflu cam cit costa inchirirea unui apartament in medie(preturi la Paris,dar si alte orase mari ar fi bine de aflat) si cam care sint joburile "de inceput",ca sa zic asa.Eu vorbesc limba franceza bine,insa o "meserie" ca lumea nu prea am ,am facut litere in Romania iar aici am lucrat in asistenta sociala.Cam spre ce m-ati putea orienta?Sfaturi si idei ,ar fi minunat!!!

daca ai diploma in meseria ta -asistenta sociala- poti face acelasi lucru aici. Parisul e scump, cam 800-900€ un 2 camere mic sau la marginea orasului.

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns byby spune:

quote:
Originally posted by emoison

1&2. In mod normal, singura cale de legalizare a sederii tale care se poate face, tu fiind in Franta si avind statut de turist, e maritisul (adica te mariti in Franta cu prietenul tau care e cetatean francez, iar a doua zi dupa casatorie te prezinti cu dosarul la prefectura pentru cartea de sejour, din momentul in care ti-e acceptat dosarul, esti ok, si ai si drept de munca; trebuie insa sa te afli legal in Franta cind depui cererea la prefectura, deci sa te incadrezi in cele 3 luni). Asta e, dupa mine, cea mai scurta si sigura procedura, a nu se crede eronat ca fac apologia casatoriei cu cetateni straini.
Altfel, daca prietenul tau se hotaraste sa te angajeze la firma lui, situatia somajului in Franta ii este opozabila (cu alte cuvinte, trebuie sa demonstreze ca esti unica si nepretuita pentru firma si ca nu poti fi inlocuita cu nici un francez, acestia avind prioritate, iar in Franta somajul e mare...) dupa ce obtine acceptul directiei de munca franceze si plateste anumite taxe, trebuie sa te prezinti la ambasada Frantei din Bucuresti pentru a obtine viza de munca, etc...
3. In Franta nu exista o echivalare in mod automat a studiilor, exista doar o echivalare a nivelului de studii (adica poti obtine o hirtie cum ca ai o diploma care in Romania conduce la nivel de bac+4 sau bac+5...o portita ar fi sa faci niste studii postuniverstitare de scurta durata, echivalindu-ti astfel "indirect" diploma de facultate...
4. Tradu toate hirtiile de care ai nevoie (diplome, scoate certificat de nastere de tip nou etc. si incearca sa inveti putina franceza, in cazul in care nu stii deloc.
Te asteptam si cu alte intrebari pe "La France"
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=26836

Cu bine,
Elena

iti multumesc, emoison!
am sa intru pe topicul indicat de tine, ca as mai avea cateva intrebari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

Rayuela,

confirm cele spuse de Chatonel, cu precizarea ca pentru un apartament in Paris, 50 mp si 2 camere platesti cel putin (adica nu in cartierele centrale si cu bun renume) 1000 - 1200 euros pe luna (intretinerea inclusa). Nu iti mai ramine dupa aceea de platit decit telefonul + electricitatea (+ bieninteles mincare, transport, asigurari, mobila).

Dar la 5 km in afara Parisului, gasesti cu 800 euros. Si cu cit de indepartezi, cu atit mai ieftin. In jurul Parisului transportul e organizat pe zone tarifare (pina la opt), iar pretul locuintelor urmeaza si el cumva curba tarifelor din transport.

In celelalte orase mari (Lille, Marseille, Lyon) sa stii ca preturile sint cam de acelasi ordin dar simti ca traiesti in timp ce la Paris nu prea respiri.
In orasele din categoria urmatoare (Montpellier, Bordeaux, Nantes) preturile sint mai scazute dar si posibilitatea de a gasi un loc de munca e mai redusa(desi in domeniul asistentei sociale cred ca nu prea sint multi someri).
S-ar putea chiar sa ai mai multe sanse in orasele mici sau "la tara", ceea ce nu te-ar impiedica insa ca tu sa locuiesti in oras (numai ca iti trebuie in acest caz masina)

If you want to win you have to learn to be a master of the game.

Mergi la inceput

Byby,

subscriu la ce ti-a scris emoison (si la ce ti s-a raspuns si la subiectul "La France").

Daca te inscrii la studii asta iti poate facilita obtinerea vizei (dar in acest caz iti trebuie o viza lung sejur pe care sa o obtii in Ro). Nu stiu cit de usor ti-ar da viza prefectura daca tu vii ca turist si te inscrii la facultate.
Pentru obtinerea cartii de sejur ca student prefectura iti cere sa demonstrezi ca detii o anumita suma in cont in Franta (deci trebuie sa deschizi si un cont la banca, si nimeni nu se grabeste sa ti-l deschida daca tu vii cu un minim de 50 - 100 euros) care sa iti acopere cheltuielile pe un an scolar (acum vreo 8-10 ani se cereau cam 3000 de euros).

In acest context ai voie sa lucrezi doar 20 de ore pe saptamina dar la sfirsitul anului scolar o iei de la zero cu toate formalitatile.

Casatoria cu un cetetean francez e intr-adevar cel mai simplu mod de a obtine aici dreptul de sedere si de lucru.

Si oricare ar fi optiunea ta, multa rabdare, nervi solizi, bun nivel de franceza (pentru cind va trebui sa iti aperi drepturile in fata autoritatilor ! ambasada, prefectura etc etc)sint citeva din ingredientele indispensabile.

Ti s-a vorbit dincolo si de PACS. Una din marile diferente fata de casatorie, in afara divortului (pe care il eviti) e ca dupa ce te "depacsezi" (inventez cuvinte) redevii celibatar (dupa o csatorie desfacuta devii doar divortat, nu iti recuperezi, in fata justitiei franceze, statutul de celibatar - in caz ca tii la el !)

alte sfaturi... e mai simplu daca ai intrebari concrete
bon courage !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Aualeoooo,chiar ca m-ati speriat cu chiriile!!!Auzisem eu ca nu ar fi tocmai ieftin,dar cred ca trebuie sa-mi sterg de pe lista Parisul!!oricum,nu as tine neaparat sa locuiesc acolo,pentru ca in vizita e bine,dar zi de zi...banuiesc ca e stresant!!Ma tenteaza enorm ideea sa locuiesc undeva la tara,dar aproape de un oras mare!Am vazut de curin dun documentar despre englezi care isi cautau locuinta in Franta si au aratat niste case si apartamente superbe,prin satucuri,extrem de ieftine!!O sa incep sa caut si eu ,desi cred ca e greu sa gasesc ceva de aici,trebuie sa ma deplasez la fata locului!!
Si sudul Frantei ma tenteaza ENORM!!!!

Mergi la inceput

Sudul Frantei e si el foarte scump.

Casele pe care englezii le cumpara la tara in Franta (in Vest - adica regiunea Bretagne sau in Sud Vest - Dordogne) sint mai ieftine decit la ei dar sa stii ca sint si ele scumpe fata de veniturile medii ale francezilor.
Iar cele care sint cu adevarat ieftine sint locuibile dar atit, adica trebuie refacute de la un capat la altul (in general numai peretii si acoperisul + izolatia mai ramin din ce a fost la origine ; cu putin noroc si sistemul de incalzire).
Deci chiar daca o cumperi ieftin, iti trebuie bani sa o pui la punct.
Si pentru ca se afla la tara iti trebuie obligatoriu o masina (cu toate costurile pe care aceasta le presupune).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

eu cred ca numai in Paris poti supravietui fara masina... in rest e obligatoriu sa o ai, chiar si in orasele mari. Aici, la T-lse, sistemul de transport in comun e prea putin dezvoltat, ex la Alcatel, unde lucrez eu, e un singur !!! autobuz care vine, e la 7 dimi, si oricum nu trece pe la mine prin zona. Plus ca in cazul in care lucrezi in domeniul social tre' sa faci vizite pacientilor acasa, nu poti sa stai legata de bus!!!
Asa ca... ia-ti permisul daca inca nu-l ai! :)

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput