De ce cezariana???
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
allya spune:
Absolut ca trebuie tinut cont de atmosfera din spitale si conditiile respective si este f trist ca s-a ajuns la asta in Romania, plus ca sa nu uitam cele din strainatate ca noi am beneficiat de toate conditiile umane si igienice si medicale posibile si si de sprijinul familiei, al sotului sau al unei doula chiar...de cursuri de respirat si relaxat gen yoga si lamaze....si mai aveam chiar si optiunea sa nastem in apa... se compara asta cu ceea ce au descris fetele in Romania?, unde eu as mai adauga si faptul ca sotul, in multe spitale nici nu are ce cauta acolo....exact cand biata femeie are cea mai mare nevoie de sprijin psihic atuncea e cel mai urat tratata ca si un animal...
Acestea sunt adevaratele motive pt care se fac cezariane la cerere, nu frica de contractii (chit ca in opinia mea frica asta este justificata..., poate numai daca iti rupi vreun os sa doara mai rau...).... si mai este ceva, in Romania nu te prea ia alt medic, depinzi de ala al tau,...in SUA unde am nascut eu, eu practic am nascut cu alt medic decat cel care ma vedea de obicei, caci a iesit din tura pana sa ajung eu sa nasc....
Singura problema zic eu, este ca se fac aceste cezariene fara ca femeia sa intre in mod natural in travaliu si ma indoiesc ca se fac amniocenteze sa se afle varsta exacta a fatului...astfel ca uneori copilul este nascut prematur, pt ca medicul merge in concediu de exemplu si apar pe langa problemele cauzate oricum de mucozitatile care nu ies cum trebuie caci nu au fost "stoarse" la nasterea copilului, pot aparea probleme respiratorii si unii copii necesita sa stea un pic la incubator chiar...deci asta dupa parerea mea este rau si regretabil la cezarienele la cerere. Eu de exemplu am planuit ca urmatoarea sa o am cum intru in travaliu si sa-mi faca si o amniocenteza de siguranta si un eco de ultima clipa...
va pup si certurile chiar ca nu au rost... si asa-i se tot repeta discutiile acestea, dar eu simt nevoia ca de fiecare data sa povestesc ce simt si ce am simtit atunci poate ajuta pe cineva impresiile mele.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
allya spune:
OZ draga uite o precizare legata de cezariana si anestezie. In general nu se mai face anestezia generala ci se foloseste cea epidurala, cred ca si in Romania e la fel, asta nu stiu. Astfel ca riscul pt un soc anafilactic si de moarte in urma lui este muuult scazut fata de anestezia generala...evident ca exista dar e altceva decat la o anestezie generala, stii tu ce zic.
Dezavantajele sunt morbide caci simti si auzi si mirosi ce fac ei acolo si pe mine personal asta ma deranjeaza si ma sperie ingrozitor...plus ca exista si pericol de hemoragie muuult mai mare decat la nasterea vaginala...
Ca si sfat pt viitoarele mamici, daca va e frica de dureri, nasteti natural cu epidurala astfel beneficiati de toate avantajele ambelor nasteri, conditia este sa fie bine pusa epidurala si sa aveti un monitor si sa conlucrati cu contractiile pe care le simtiti dar nu va dor...
SimonaR spune:
Mai fetelor, fiecare vorbeste din propria experienta, deci ori nastere naturala, ori cezariana. Sunt foarte putine cele care au avut parte de amandoua variante, desi am citit chiar aici pe forum parerea unei mamici care a nascut primul copil natural si al doilea prin cezariana din motive medicale. Dupa cat mai tin minte, fiindca a avut parte de o nastre naturala foarte nasoala, ea prefera varianta cezarienei la o urmatoare eventuala nastere.
Eu am nascut cu cezariana, si sincer imi pare rau de cele care ati suferit dupa operatie , dar ma si minunez cand va aud povestind. Pentru mine nu a fost deloc groaznic, ba chiar mai usor decat ma asteptam, am fost treaza in timpul operatiei, mi-am vazut copilul si am putut sa ma bucur de acel moment pentru ca nu ma durea nimic, dupa ce s-a terminat efectul anesteziei nu am cerut calmante fiindca nu am simtit nevoia, m-am dus singura la WC si la dus (poti face linistita dus daca ai un pansament din ala impermeabil), am mancat chiar de a doua zi fara probleme (in prima zi nici nu mi-a fost foame). Ce s-o mai dau la intors, una peste alta a fost foarte bine. Ceea ce m-a deranjat cel mai mult au fost conditiile din spital, WC-urile vechi si mizerabile, lenjeriile de pat rupte si patate (desi sterile, n-am ce zice), dar astea erau la fel indiferent de felul nasterii.
Ah, sa nu uit, chiar in salon cu mine era o mamica care a nascut cu cezariana si se vaita din cand in cand de durere, deci evident nu se simtea asa bine ca mine. Era la al patrulea copil, primii doi nascuti natural, ultimii doi cu cezariana din motive medicale. Va dati seama ca am intrebat-o, din curiozitate, cum e mai usor. A zis ca pentru ea e mai usor cu cezariana, desi si asta doare.
Eu zic ca nu are rost sa va certati si sa fiti asa radicale impotriva unui tip de nastere sau altul, fiecare nastere are avantajele si dezavantajele ei, riscuri sunt cu carul si la nasterea naturala si la cezariana, si cu toate astea, in ziua de azi, majoritatea mamicilor si bebicilor traiesc bine mersi si sunt sanatosi. Hai sa fim sanatoase si sa avem parte de nasteri asa cum ne dorim.
oz spune:
quote:
Originally posted by allya
OZ draga uite o precizare legata de cezariana si anestezie. In general nu se mai face anestezia generala ci se foloseste cea epidurala, cred ca si in Romania e la fel, asta nu stiu.
uite ca am ajuns din nou la inceputul discutiei! din ce ziceau fetele in Ro exista foarte putini medici care fac epidurala si asta este motivul pentru care unele viitoare mamici speriate de dureri opteaza pentru cezariana si nu pentru nastere naturala cu epidurala. Pentru ca daca au parte de epidurala ce nevoie mai este sa-si taie burta??
ancuta06 spune:
Fetelor, nu inteleg ce e cu pledoaria asta pentru nastere prin cezariana, la cerere. Daca voi asa ati ales, e treaba voastra. Dar de la a fi alegerea voastra si pana la a incerca sa influentati pe celelate, sau a ridica in slavi cezariana.....e cale lunga.
Felicitari voua ca sunteti multumite de posibilitatea de a alege si de alegerea facuta. Dar nici macar nu stiti cat de repede sau usor ati fi nascut natural. Nu aveti certitudinea ca ati facut ce era mai bine pentru voi, ca ati luat hotararea care, indiscutabil, era cea mai buna.
Apoi, in legatura cu durerile nasterii naturale...nu mai inteleg deloc de ce se vorbeste atat de mult despre cat sunt de insuportabile. Pe mine m-au ingrozit, si imi imaginam ceva de 100 ori mai dureros decat cele prin care am trecut. Iar cand mi-am dat seama ca durerile pe care le am, sunt contractii, mi s-a facut frica de ce va urma. Numai ca ceea ce a urmat nu a fost mai dureros decat ceea ce simtisem pana atunci, ci doar intensitatea lor era mai ridicata si distanta intre dureri mai mica. In orice caz, nu a fost absolut nimic insuportabil.
Asa ca....daca voi ati facut cezariana pentru a evita dureri ca cele pe care le-am simtit eu, asta e. Dar, totusi, nu v-ati intrebat niciodata cum ar fi fost daca nu ati fi ales asa? Cum ar fi fost daca ati fi avut curajul sa incercati macar?
Iar pe cele care au facut cezariana la a doua nastere, dupa o nastere naturala, pot spune ca le inteleg. Pentru ca au ales in cunostinta de cauza, desi se zice ca a doua nastere este mai usoara si mai rapida.
Oricum, fiecare dintre noi are limite diferite. Limita mea, in ceea ce priveste durerile, este extrem de scazuta. Si totusi, nu pot spune deloc ca am trecut printr-o experienta grea.
Nu ma cunoasteti, dar va voi da cateva exemple privind frica mea de dureri:
1. Am fost la Biomedica sa fac un examen clinic general, pentru angajare. Desi stiam ca nu imi va face nimic, decat sa imi asculte inima, plamanii, etc....frica mea era foarte mare. Mi-era frica de alte eventuale controale, dureroase...nici nu stiu exact de ce imi era frica. Dar am intrat in cabinet plangand si am plans tot timpul consultului.
2. Am facut o cauterizare de col. Doctorul mi-a spus foarte clar nu numai ca nu ma va durea nimic, dar ca nu voi simti nimic. Tot timpul cat am stat pe masa aia am plans. A durat 2 minute, timp in care eu am plans mereu. Nu am simtit nimic. Nu stiu cand a inceput si cand a terminat.
3. M-am dus la dentist cu o durere de masea. De cand m-am asezat pe scaun si pana cand m-am ridicat, am plans de frica. Nu m-a durut ce mi-a facut, dar nu m-am oprit din plans si din tremurat, asa ca nu a putut termina lucrarea. M-a rugat sa revin mai calma, si sa iau eventual ceva inainte. Cand m-am dus a doua oara, aceeasi poveste. Desi stiam ca data trecuta nu m-a durut nimic.
In concluzie, imi este frica de dureri, nu le suport, si totusi, am nascut natural. Si nu am plans, nu m-am vaitat, nu am tipat. Oare de ce?
Durerile de dupa nastere, au fost mai mari, cel putin la mine. La cateva ore dupa, aveam niste dureri imense, ca se mai contracta uterul. Dar au fost mai mari decat cele din timpul travalilui, sau cel putin mie asa mi s-au parut.
Nu va mai fie frica de nasterea naturala. Daca eu am putut, fricoasa cum sunt, puteti si voi. Si nu numai ca am putut, dar, imi amintesc cu placere, si abia astept sa nasc din nou.
Daca puteti alege anestezia epidurala, nu vad de ce nu ati face-o. Doar daca sunteti masochiste. Dar sa alegeti cezariana? Puteti sa o faceti si pe asta, dar nu stiti ce pierdeti.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
crinuta spune:
Da Ancuta, eu ma gandesc la varianta nastere naturala cu epidurala.
Tu ai nascut cu sau fara epidurala? Si cate ore a durat travaliul?
Hai, spune-ne mai multe, ca imi place sa stiu ce ma va astepta.
Crinuta si bb din burtica
ancuta06 spune:
Eu am nascut fara epidurala. Nu stiu daca mi-ar fi facut, dar cand am ajuns la spital aveam deja dilatatie 8, asa ca nu se mai punea problema. Travaliul a inceput la 7 dimineata, dar nu mi-am dat seama pana pe la 10. Apoi am sunat moasele, le-am descris contractiile, care erau destul de putin dureroase, si ele mi-au zis ca e false labour si sa stau linistita ca nu nasc. pe la 12 deja contractiile erau la 3 minute, sau cam asa. Nu-mi dadeam eu bine seama ca nu cronometram. Tot nu erau dureroase tare, era ca si cum eram foarte constipata. Au venit moasele acasa, m-au controlat si aveam dilatatie 7. Asa ca m-au trimis urgent la spital. dar pana mi-am adunat eu cele necesare, am ajuns la spital la ora 1. Deja cred ca aveam contractii cu pauza de un minut intre ele. ma durea si osul de la spate, de la fund. noada fundului cred ca se numeste. Dar era o durere ciudata, mai degraba simteam presiune pe osul ala, decat durere. La 1 jumate mi s-au rupt membranele, iar la 14.40 am nascut, fara epiziotomie. Durerile nu au fost cine stie ce. Durerile ma speriau doar cand uitam sa respir si stateam incordata. Daca, insa, respiram cum trebuia, parca nu le mai simteam. Ce pot sa spun e doar ca mi-a fost frica sa nu dureze prea mult. Si n-a durat, am avut noroc.
SimonaR spune:
quote:
Originally posted by oz
uite ca am ajuns din nou la inceputul discutiei! din ce ziceau fetele in Ro exista foarte putini medici care fac epidurala si asta este motivul pentru care unele viitoare mamici speriate de dureri opteaza pentru cezariana si nu pentru nastere naturala cu epidurala. Pentru ca daca au parte de epidurala ce nevoie mai este sa-si taie burta??
Pentru ca ti se face epidurala la cezariana, dar ti se refuza epidurala la nastere naturala. E mai clar acum ?
Ancuta draga, cine face "pledoarie" pentru cezariana ? Fiecare povesteste din propria experienta. Si nu e vorba de pledoarie, ci de expunere de motive. Nu asta era titlul topicului : "De ce cezariana ?" ? Emily a pus o intrebare, cele cu cezariana (dar si celelalte) au raspuns.
Eu personal am mai precizat o data : as fi vrut sa nasc natural dar am facut cezariana la recomandarea medicului. Si a fost bine. Ce era sa zic, ca vai ce nasol a fost, daca mie mi-a fost bine ?
Mie mi se pare ca unele din noi sustin cu inflacarare varianta prin care au trecut (fie ca au ales-o sau nu), indiferent ca e vorba de cezariana sau nastere naturala, ceea ce pina la urma urmei nu mi se pare deloc deplasat.
ancuta06 spune:
Nu, Simona, nu ai de ce sa zici vai ce nasol a fost, daca tie ti-a fost bine.
Intr-adevar, cred ca fiecare dintre noi este convinsa ca a facut cea mai buna alegere. Eu am uitat insa sa precizez ceva: prima mea alegere a fost sa nu nasc in Romania, pentru toate motivele enumerate de fete mai sus. Pentru ca am fost la spitalul unde una dintre surorile mele a nascut, si m-am ingrozit. Pentru ca vroiam sa fie o amintire frumoasa. Si am facut cea mai buna alegere. Pe langa faptul ca tot personalul a fost dragut, zambitor, amabil...l-am avut si pe sotul meu langa mine, care m-a ajutat enorm. Nu cred ca ar fi fost la fel fara el.
Si nu inteleg ceva....toate asistentele alea animale, infirmierele...presupun ca au nascut si ele. Au uitat, oare, cat este de speriata o femeie, mai ales la o prima nastere? Au uitat, sau nu le pasa. Trist.
Incercam mai devreme sa-mi imaginez cum ar fi decurs travaliul intr-un spital din Ro, avand in jur numai rautate, nepasare. Eu cred ca si asta ajuta la intensificarea durerilor. pentru ca daca nu esti calma si daca nu incerci sa te controlezi, daca nu ai ajutor, simpatie, intri in panica...cel putin eu. Este trista situatia de la noi, si mai trist este ca nu prea sunt sanse sa se indrepte.
oz spune:
quote:
Originally posted by SimonaR
Pentru ca ti se face epidurala la cezariana, dar ti se refuza epidurala la nastere naturala. E mai clar acum ?
Simona, daca in spitalul ala exista un medic capabil sa faca epidurala si ii dau 100 dolari nu va zice NU. Ginecologii sunt cei care iti ascund informatiile pentru ca lor le convine sa incaseze banii de cezariana si prefera programul fix.
quote:
Si nu e vorba de pledoarie, ci de expunere de motive.
daca ar fi o expunere de motive ar fi ok, dar cand cineva zice ca a facut cezariana ca este mai sigura si mai fara dureri si mai...eleganta
![](icon_smile_shock.gif)