laparoscopie pro sau contra

laparoscopie pro sau contra | Autor: ghemotoc

Link direct la acest mesaj

Am o prietena cu un ovare micropolichistice(nu polichistice) si doctorul ei i-a recomandat laparoscopie . Ce mi s-a parut ciudat este ca nu a incercat sa-i dea nici un fel de tratament , a facut analize de ziua 3 si z 21 o singura luna , concluzia a fost ca nu are ovulatie si i-a zis sa ia 3 luni utrogestan si daca nu ramane insarcinata nici asa laparoscopia este singura solutie pentru ca el nu se apuca de alte chestii mai complicate(vezi inseminare) pana nu se lamureste ce e cu ovarele . Nu i-a propus nici macar HSG ,nu stiu daca ar ajuta-o cu ceva dar parca e prea drastic laparoscopie. A intrebat ea de HSG si s-a uitat putin mirat si a zis ceva de genul daca tii neaparat....
Din ce am citit eu pe aici laparoscopia nu rezolva mare lucru .Sau se mai face si cu alte scopuri decat curatarea ovarelor ? Am cautat un subiect pe tema asta dar nu prea am gasit .
Ea e ingrozita sa nu i se transforme microchisturile in chisturi.Eu i-am zis sa vina la Bucuresti sa ceara o a 2-a parere .
Mersi mult .
Ana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns annaa spune:

In mai anul trecut am facut si eu laparoscopie, dar dupa monitorizare eco. a 4-5 luni nu mai stiu exact, se vedeau ca foliculi se formeaza dar nu se elibereaza de cele mai multe ori, dupa HSG, analize hormonale, nivelul colesterolului pe tipuri HDL-LDL.
Ar trebui sa mai ceara o parere sau chiar sa discute cu dr., pentru din niste simple dozari hormonale nu poate sa-si dea seama.
Eu am ramas insarcinata la aproape un an (sarcina ce am pierdut-o), si cred ca si datorita laparoscopiei, dar important este ce se intampla si dupa.
La mine au fost o serie de probleme in timpul operatie -ruptura de vase + hemoragie interna, si Dr. nu a considerat necesar sa-mi verifice trompele dupa aceea, a reparat una si a stricat alta.
Laparoscopia este necesara si in cazul in care are trompele infundate la celalat capat si nu pot desfundate decat din interior.

Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo23 spune:

Si eu stiu ca laparoscopia nu rezolva prea multe. Mai bine sa faca HSG inainte. Singura problema pe care o poate rezolva prin laparoscopie este endometrioza (daca este cazul) si eventual aderentze survenite in urma altor interventii (de ex. apendicita), decorticarea ovarelor. Dar monitorizarea functionarii ovarelor poate fi facuta prin ecografie respectiv analize hormonale. Eu nu m-as lasa chiar asa usor taiata, este totusi o interventie chirurgicala.
Dodo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ghemotoc spune:

Ana , ai avut hemoragie interna in timpul/din cauza laparoscopiei ? Suna destul de rau. Ei i-a zis doctorul ca operatia e supersimpla , o adoarme , nu lasa cicatrici si cand se trezeste nu are nimic .
Nu are endometrioza , iar de trompe nu stie cum sint pt ca nu a facut HSG pana acum, deci e o decizie cam fortata sa faca laparoscopie direct .Singurele probleme evidente sunt microchisturile si lipsa ovulatiei (concluzie luata dupa o luna de dozari).
Utrogestanul influenteaza ovulatia ? Pentru ca la ea lipsa ovulatiei e problema si nu i-a dat nimic pt asta. Eu am luat ovamit si menogon si chiar au avut efect , dar evident ce merge la unul nu merge la altul si oricum nu are sens sa le ia de capul ei .Eu incerc sa inteleg daca nu ar ajuta-o un medicament de stimulare a ovulatiei sau e posibil avand microchisturi sa le mareasca ?
A i-a mai zis doct "nu tai nimic, nici o grija , doar verific pt ca tb sa stiu exact cum stam ".
Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgianaI spune:

Dragutelor, eu am facut lapa acum 3 luni. Dupa pararea mea, cred ca merita incercat, pentru ca sunt foarte multe sanse de reuste. cand am facut eu lapa, au mai facut inca doua fete, tot paciente ale dr. mele, dintre care un a rams imediat insarcinata.
Daca creti mai multe informatii despre lapa, am pus la Dictionarul aspirantelor un articol foarte interesant despre acest lucru. Are si ceva statistici foarte promitatoare.
oricum facandu-ti lapa, doctorul vede mult mai bine ce este in interior, adica cum sunt ovarele, trompele, daca au aderente, cum a fost in cazul meu. Mie mi-a facut decorticare de ovare si mi-a curatat trompele. Nu este o interventie foarte grea. Bine, ca si eu am avut ceva de tras din cauza tensiunii, care mi-a scazut la 8, dar asta cred ca a fost urmarea la tinctura de branca ursului care o luam de aproape 1 luna de zile.
va pupacesc pe toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

Dati-mi voie sa imi zic si eu parerea...
Am ovare micropolichistice...lipsa ovulatiei si a ciclului...si de aici...lipsa bebe...
Eu am refuzat laparoscopia, dupa ce am auzit ca in cele mai multe cazuri nu se rezolva decat temporar problema (maxim 3 luni...timp in care trebuie sa faci orice sa ramai cu bebe)...pentru ca apoi se refac poilichisturile...de ce? pentru ca problema nu este a polichisturilor, ci a lipsei hormonilor (care sincere sa fim nu se rezolva prin laparo)....va dau un exemplu...eu am progesteronul 0,14-0,30...ok fac laparo...si apoi raman cu bebe...cum tin sarcina fara hormoni (progesteron)????
Parerea mea personala (din experienta)...este ca trebuie sa mearga la bucuresti...sa ceara alta opinie...sa faca toate dozarile...cu siguranta va incerca o stimulare (sa se vada cum reactioneaza ovarele)...
Ovarele micropolichistice nu opresc ovulatia...ci lipsa hormonilor..
Trebuie facut si HSG...ca fara trompe permeabile degeaba face laparo daca dupa laparo nu are trompe pentru a ramane insarcinata...eu zic sa se ia in alta ordine investigatiile...elimini toate semnele de intrebare si apoi, poate laparo!!
Utrogestanul nu influenteaza ovulatia...ci provoaca ciclul...progesteronul natural este rezultatul spargerii foliculului (deci dupa ovulatie)...
Ca o concluzie...eu am inceput cu analize multe, HSG, stimulare, inseminare...am obtinut ovulatie...insa nu s-a prins bebe (deci se poate si fara laparo)!

Multa rabdare si perseverenta prietenei tale!
Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Foarte interesant articolul , dar nu prea se spune nimic despre riscuri , care orice s-ar spune exista . Din pacate se pare ca si eu sint in aceeasi situatie , ovare micropolichistice(+ cicluri neregulate 20- 40 zile de 7 luni de cand incerc) si mi s-a recomandat laparosopie si trebuie sa ma hotarasc ce fac. Vorba vine, pentru ca nu mi s-a dat nici o alternativa . Eu sint pacienta dr.Denisa Protopopescu , adica dansa mi-a recomandat operatia dupa vreo 2 luni de analize si 1 luna de utrogestan . Sint foarte suparata si cam dezamagita si nici nu stiu ce sa mai cred . Am auzit doar lucruri bune despre dansa dar mi s-a parut ca m-a expediat cam repede si ca nu prea ma ia in serios (ca mai am timp sa fac copii de ce ma grabesc asa ). Am luat utrogestan 1 luna dar altceva nu mi-a dat . Nu tin sa iau hormoni dar as prefera sa evit o operatie daca e posibil .
Am citit aici despre HSG , nu stiu daca are sens sa o intreb sau sa cer o a doua opinie unui alt doctor . Am vazut ca dr. Ancar are rezultate foarte bune dar ma gandesc ca e tot la Medsana si poate nu e o idee asa de buna .
Cred ca am fost cam incoerenta dar sint foarte bulversata pt ca trebuie sa iau o decizie cat de curand . D-na doctor mi-a lasat de inteles ca nu se baga in continuare daca nu fac laparoscopia. Deci fie imi gasesc alt doctor fie merg pe mana ei .Nu stiu cum ar reactiona daca i-as propune o stimulare a ovulatiei si nici nu stiu daca e indicat .
As vrea sa aflu mai multe despre riscurile laparoscopiei.
Mersi mult.
Paula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Fetelor de ce va sperie atat de mult laparoscopia? Eu sunt dupa 11 ani de incercari. Am fost si pacienta prof. Marinescu si a lui Ancar si acuma sunt pacienta dr Denisa Protopopescu.
Paula cati ani ai si de cand incerci sa ai un bebe? Eu iti recomand sa ai incredere in dr Protopopescu. Eu voi face in iulie laparoscopie. Am facut deja toate analizele hormonale, bacteriologige, spermograma si doua HSG. Problema mea sunt trompele care desi sunt permeabile sunt f intortocheate. Am la activ luni de stimulare cu closty, puregon si pregnyl. Ovulatia exista si fara stimulare.
Iti inteleg temerile in acelasi timp Paula eu dupa un an am renuntat la Ancar ptr ca nu exista acel feling dr pacient si mi se parea ca ma expediaza prea repede si prea ne trateaza pe toate dupa acelasi sablon. Dr Protopopescu este altceva. Si eu am probleme cu tensiunea si nu de la tincturi sau alte chestii din astea. Am doua anestezii generale la activ cu stop cardiorespirator pe masa si uite-ma vie si nevatamata si cu incredere in dr mea in primul rand si cu speranta ca va veni si bebe.
O sa va povestesc mai multe dupa ce voi face laparoscopia in iulie.

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Eu am 26 de ani si incerc de 7-8 luni . Stiu ca nu e mult dar la mine problema este lipsa ovulatiei si ovarele micropolichistice , progesteron ff mic . Cred ca pot sa mai incerc 100 de ani in conditiile astea pare imposibil. Nu am facut nici un HSG asa ca n-am nici o idee cum sunt trompele . Analize am facut doar 2 luni dar pp ca a fost la fel si in restul din moment ce ciclul era complet aiurea . Stiu ca hormonii artificiali au riscurile lor dar si o operatie are si eu as prefera 1a varianta. Dna doctor este foarte draguta dar am o senzatie continua ca nu ma ia in serios ("n-au intrat zilele in sac") . Laparoscopia pot sa o aman pana in toamna , " poate se intampla ceva pana atunci " (fara tratament ? ). Si daca nu se intampla , chiar nu se mai poate incerca nimic pana la laparoscopie ? Laparoscopia tine loc de HSG ?
Monica , laparoscopia se face in spital ? (la Municipal presupun )
Paula

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

Draga Monica, mult mult noroc la laparo! Tinem pumnii!
Insa vreau sa-ti zic ca ceea ce ai tu nu este acelasi lucru cu ovarele micropolichistice si lipsa ovulatiei....probabil ca pentru trompele tale, laparo este o solutie ...insa pentru ovarele astea nesuferite...se pot face si altele inaintea laparoscopiei...n-am nimic cu procedura asta, care de altfel in anumite afectiuni este extraordinara, insa a o face asa de dragul de a o face...sorry...nu sunt de acord...problema este HORMONALA si atunci nici laparo si nici alte operatii nu o rezolva decat pe termen scurt...
Ai dreptate, este o procedura simpla...insa nu trebuie uitat faptul ca 3 gaurele in burtica, o groaza de bani si aparitia polichisturilor peste maxim 3 luni, reprezinta o realitate a laparoscopiei (in conditiile in care pashii pot fi altii)!!!
Sunt pro laparo in cazuri de chisturi mari, endometrioza, trompe...

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Multi inainte Paula. Eu am 34 si mie mi-a zis la fel Denisa ca sunt tanara iar cocosul meu are 39. Chiar Denisa Protopopescu a nascut la 43 de ani. De asta zice asa. Poti sa ii spui ca ai prefera o histero nu e nici o suparare ca sa vada ce este cu trompele tale. Am observat ca ea nu se arunca ca alti de la hormoni. Eu dupa 3 luni de stimulare simpla cum zice Ancar cu puregon sipregnyl am ramas cu 10 kg in plus. Si eram si eu frumusica inainte .Banuiesc ca vrea sa iti faca laparo ca sa iti faca o decorticare a ovarelor.
Operatia se face la Municipal cu 2 zile de spitalizare mi-a zis mie. Daca te pot ajuta cu ceva cu mult drag. Nu fi speriata si ai incredere. Mai cere si parerea altor medici. Eu sunt umblata pe la toate somitatile. Fiecare cu tratamentul lui, analizele lui si noi cu banii dati si cu sperante........
In cazul meu dupa aceasta operatie voi afla daca fac FIV sau nu.
Poate fetele cu acelasi diagnostic ovare polichistice pot sa iti spuna mai multe.

Monica

Mergi la inceput