Sunteti mai fericiti in Romania sau in noua tara
Raspunsuri - Pagina 4
Lia spune:
quote:
Originally posted by Ira
Fata mea, cand o sa intelegi ca fericirea este o chestie personala si nu tine cont de amplasamentul geografic, de climatul politic, de temperatura de afara sau de banii din buzunar, va fi bine si pentru tine.
O alta persoana plecata exact in aceleasi conditii ca si tine si ajunsa in context identic....ar fi fost fericita ca e in Norvegia, tu nu esti, perfect, trebuie sa intelegi ca fiecare fiinta de pe lumea asta este diferita de celelalte, asa e lumea asta, ce sa-i faci ?
Nu mai cauta fericirea in experientele celorlati, caut-o in tine, in interiorul tau si ai sa vezi ca nu e departe.
Eu iti doresc din tot sufletul sa ajungi in Ro si sa te simti bine si sa nu mai scrii mesaje pesimiste pe forum, desi la felul tau de a accepta atat de greu anumite realitati, ma indoiesc, sincer. Dar tot ai facut un progres considerabil, ai trecut de la mesajele soviniste la adresa norvegienilor, de la jignirile generalizant-naive, la faptul ca ti-ai dat seama ca problema este undeva in tine. Nu mai ai mult pana vei ajunge la adevar, mai insista.
Precizez ca tot mesajul meu se refera la faptul ca ne aflam intr-o lume semi-libera, si la faptul ca viata proprie, cel putin pana in acest moment, ne-o putem controla cu manutele noastre.
Iti urez sincer sa-ti gasesti fericirea, Irina
Da' oliaca mai bland decat pasaju' citat de subsemnata mai sus se poa'?
Iti sugerez sa (re)citesti regulamentul forumului.
cataghe spune:
Scuze, mie mesajul Irei nu mi se pare deloc nici rau intentionat, nici ironic, si sper din suflet ca Idora il va percepe corect. Tot ce a facut Ira a fost sa rezume parerea ei referitor la acest mult discutat subiect. Ca a facut-o intr-un mod foarte direct, e adevarat, dar asta nu inseamna ca a fost rau-voitoare sau nepoliticoasa.
Repet, sper ca Idora va citi si va intelege ideea, lasind la o parte cit de "blinda" este sau nu forma in care Ira a imbracat aceasta idee.
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Idora spune:
Ira ne mai auzim dupa ce ajungi in Canada.Anyway, eu iti doresc acolo o acomodare cat mai usoara!
Titlul subiectului era adresat celor care deja locuiesc in alta tara, nu era cazul tau sa raspunzi la subiectul asta si oricum parerile tale pentru mine sunt egale cu zero!
P.S. Vezi ca confunzi Suedia cu Norvegia!!
Bon Voyage!!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Idora
Titlul subiectului era adresat celor care deja locuiesc in alta tara, nu era cazul tau sa raspunzi la subiectul asta
Deci aici nu poate scrie oricine crede ca are ceva de spus?!...
This is the first day of the rest of my life!
Idora spune:
Catalina, nu e vorba de tine, macar raspunsurile tale sunt de bun simt si nu vorbesti despre ceea ce nu stii sau nu esti sigura.Dar nu e cazul Irei ale carei pareri oricum ma lasa rece!!
Lolipop Lady spune:
Ce bine te inteleg, Idora! Si noi, adica eu si sotul meu, gandim la fel ca tine.
Amandoi suntem romani si locuim in Marea Britanie de 3 ani jumate. Ce sa zic? Tara frumoasa si foarte dezvoltata,viata linistita, lume civilizata si foarte politicoasa, curatenie peste tot, magazine mari, posibilitati materiale care ne permit sa cumparam aproape orice (in limitele normalului) si sa parca totusi ne lipseste ceva. Acel ceva sunt familia si prietenii, viata animata din romania. De multe ori ne trezim visand cu ochii deschisi si amintindu-ne de anii studentiei, de petrecerile si intalnirile cu prietenii, de familiile noastre. Cineva spunea pe forum ca prietenii si petrecerile sunt legate de o anumita varsta (trecuta in cazul nostru). Dupa parerea mea prietenii sunt pt totdeauna si daca peste noi trec anii si imbatranim, la fel se intampla si cu ei. Cat ne dorim sa iesim seara pe o terasa la o bere cu prietenii, sa ne vina cineva in vizita, sa mergem la un gratar vara, etc.
Probabil ca multe persoane din romania cred ca cei plecati din tara nu mai au nici o problema odata ajunsi dincolo. Intr-adevar, multe din grijile materiale dispar chiar daca apar o mie de probleme legate de statutul de imigrant. Insa simti un gol imens inauntru. Ce folos ca imi permit sa-mi cumpar zeci de haine si alte lucruri daca nu am sansa sa le port pe toate? Viata noastra sociala aici nu prea exista, vizitatori avem foarte rar cand vin prietenii nostri din londra sau varul meu cu sotia. In vizita la casa unui englez nu am fost niciodata pt ca nu ma simt asa de apropiata de ei chiar daca am colege de serviciu cu care ma inteleg extrem de bine. Si am vazut ca si ei sunt foarte reticenti la chestii de genul asta.
Imi e dor de mersul pe jos din Romania, de forfota de pe strazi. Ca peste tot in occident, si aici toata lumea circula cu masina chiar si pana la coltul strazii. Nu ma deranjeaza mersul pe jos, chiar imi place, insa cand vad ca la orice ora a zilei strazile sunt de o pustietate crunta nu prea am tupeul sa o iau pe jos.
Sper ca cei ce vor citi acest mesaj sa nu inteleaga ca nu sunt multumita cu ce am ci sa inteleaga ca de multe ori alegand sa locuiesti in strainatate castigi pe de o parte insa pierzi indoit pe de alta. Pana nu esti pus in situatia asta nu ai de unde stii.
Cu multa prietenie,
LL
Salmida spune:
Si eu, si eu ! Am douä degetele sus, mä vedeti. Sunt mai la nord pe hartä! Si e week-end! Asa cä scuzati ...
Eu dupä un an "cu acte aici" (care se implineste acus-acus) mä declar multumitä si impäcatä si cu mine si cu tara si cu oamenii ei. Stiu, poate nu e 100% relevant, ce e un an? Dar stati asa, sä nu inchideti subiectul cä revin cu completäri (sau modificäri) peste incä vreo 3-5 ani. Panä la 10 nu am curaj incä sä numär!
O zi seninä!
P.S. G. Herlitz prin cartea sa despre suedezi si Suedia m-a ajutat sä inteleg lucruri si fapte specifice locului. Acum pot spune cä ies "pe teren" sä fac si "studiul practic". Deci, revin ... sä nu plecati!
Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)
Ira spune:
Hello tuturor !
Mesajul meu recitit acum pare putin dur, intr-adevar, eu l-am scris la 6 dimineata avand si febra de raceala, asa ca sper ca ma veti intelege.
Idora, nu stiam din ce tara esti si nici nu conta, eu am scris Norvegia, am gresit, stiam ca esti dintr-o tara scandinava, ideea e aceeasi indiferent de tara.
Catalina, esti o scumpa !
Numai bine tuturor !
Ira spune:
quote:
Originally posted by Idora
Ira ne mai auzim dupa ce ajungi in Canada.Anyway, eu iti doresc acolo o acomodare cat mai usoara!
Titlul subiectului era adresat celor care deja locuiesc in alta tara, nu era cazul tau sa raspunzi la subiectul asta si oricum parerile tale pentru mine sunt egale cu zero!
Bon Voyage!!
Idora, eu deja am locuit si muncit in alta tara, de aceea iti spun ca stiu ce vorbesc, nu m-as fi aruncat sa-ti raspund fara sa trec prin experienta asta.
In legatura cu experienta mea de viata in Canada, ti-am spus si iti mai repet, fiecare om este unic si traieste aceleasi provocari diferit, unii reusesc sa se adapteze, altii nu, asta e viata si nu trebuie sa iti conduci tu drumul dupa ceilalti.
Irina